oras in miscare
Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru fotografierea orasului in miscare

A face fotografii pe strada e una, dar a capta freamatul unui oras este cu totul altceva. Miscarea cotidiana din metropole poate da nastere unor fotografii excelente, intrucat te trezesti intr-o lume ireala si linistita, rezisti eroic in fata forfotei de peste zi, te retragi impreuna cu multimea odata cu lasarea intunericului si in final, te bucuri de forma nocturna a locului in care te afli.

In cele ce urmeaza ai cateva sfaturi pentru a fotografia orasul in toata splendoarea sa.

1. Capteaza fluxul si energia

Imaginea trebuie sa intruchipeze un flux energetic, iar intr-un oras, aceasta energie se regaseste peste tot. Trebuie doar sa stii unde sa o cauti. Ceea ce este fantastic legat de aceasta “nisa” este faptul ca subiectele sunt variate, interesante si nesfarsite; un pod sufocat de trafic, odata cu inceputul orei de varf, darele de lumina ale orasului la lasarea intunericului, un metrou care dispare in tunel. Fa o plimbare prin oras si opreste-te atunci cand simti ca oamenii incep sa se grabeasca sau ca traficul devine mai aglomerat. E momentul sa compui imaginea care sa exprime graba si atunci cand esti pregatit, sa apesi declansatorul.

2. Tine cont de unghiuri si perspective

vatican scari
Scara Bramante, de la ieșirea din muzeele Vatocanului / Foto: jommalibo

Forfota si freamatul pot fi interesante, dar pentru a obtine un rezultat mai dinamic, cauta un loc mai inalt. Un unghi sau o perspectiva unice, pot transforma o imagine standard in ceva mult mai provocator.

3. Fotografiaza aceeasi scena in diferite momente ale zilei

In timp ce un colt al metropolei poate parea obisnuit la ora 10 dimineata, el poate deveni de 10 ori mai evocator si excitant la ora 10 seara.

4. Incearca sa folosesti lentile alternante

Folosirea unor lentile de 50 de mm, reproduce ceea ce ochiul uman este capabil sa vada. In timp ce acest lucru este util pentru peisaje, incearca sa folosesti lentile cu unghi mai larg pentru a te apropia de un subiect sau pentru a incorpora mai mult din cadrul actiunii.

5. Capteaza miscarea

tuk tuk viteza
Foto: javarman3

Captarea miscarii reprezinta o modalitate fantastica de a transmite ideea ca orasul este viu. Aseaza camera pe un trepied sau pe alt fel de suport, cum ar fi un zid sau un pervaz. Vei avea nevoie sa variezi valoarea ISO, in functie de nivelul luminii si de momentul zilei, apoi sa micsorezi treptat viteza de declansare, pana vei obtine un nivel de blurare care sa te satisfaca. Foloseste auto-declansatorul sau un declansator de la distanta, pentru a contracara expunerile lungi si pentru a asigura obtinerea unei imagini “taioase”.

6. Darele de lumina

Luminile din trafic reprezinta un cliseu in arta fotografica, dar daca sunt suprinse asa cum trebuie, pot deveni venele electrice ale orasului. Gaseste o locatie sigura, undeva la inaltime, sau chiar in centrul unei intersectii. Foloseste un trepied si opreste functia lentilelor de stabilizare a imaginii. Daca traficul e aglomerat, seteaza un timp de expunere intre 10 si 20 de secunde, iar daca e mai liber, alege o expunere mai lunga. Verifica intotdeauna rezultatele si modifica dupa caz viteza de declansare si valoarea ISO.

7. Panoramarea

Fotografiaza o persoana sau un vehicul, focalizandu-le si afiseaza energia emanata de acestea, printr-un blur al miscarii din spatele lor. Pentru a realiza acest lucru, aseaza camera pe un trepied, apoi blocheaza focalizarea pe subiect. Alege o deschidere ingusta intre f/11 si f/22 si un timp de expunere in jur de 1/25 pana la 1/60. Odata ce apesi pe declansator, misca trepiedul. Variaza efectul incercand sa faci asta si invers. 

8. Cauta juxtapuneri si contraste

Cauta zone cu un contrast accentuat, care poate fi dat de lumini si umbre, miscare si amorteala, sau de o variatie a culorilor, texturilor si a fluxurilor. Juxtapunerea, care nu este altceva decat o compozitie, te va ajuta sa creezi tensiune in cadru.

9. Exerseaza la fata locului

Exerseaza in orasul din apropiere, apoi pe masura ce capeti incredere in tine, apeleaza la alte facilitati gen Google Earth, pentru a identifica si alte surse de inspiratie.  Intra si pe site-uri precum Fickr si Behance, pentru a vedea unde alti fotografi au identificat energie si miscare.

Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!