ce să faci și ce să vezi în cairo
Cairo / Foto: anooh
Africa

Ce să faci și ce să vezi în Cairo

Cand te afli in Cairo, este obligatoriu sa vezi o piramida sau doua, sa treci in revista Muzeul Egiptean si sa faci cumparaturi de la standurile din piata Khan al-Khalili. Dar include in programul tau de vizite o zi sau doua in plus, pentru a descoperi placerile ascunse si autentice pe care le detine lumea araba, experimentand astfel privelistile, sunetele si gusturile deliciilor mai putin cunoscute din aceasta parte a planetei.

Cairo Egipt
Cairo / Foto: Gigava

Incepe dimineata perfecta in Cairo cu niste cumparaturi in umbra portii Bab Zuweila, una dintre cele trei constructii ramase din timpul erei Fatimid, din secolul 11 si cu o plimbare pe Sharia Khayamiya – sau strada fabricantilor de corturi – aflata peste drum. Aici vei gasi de vanzare corturi decorative din bumbac, in care, in timpul Ramadanului, familiile servesc cina traditionala, ‘iftar’. Cauta corturile colorate pentru copii, care le vor produce acestora o bucurie imensa la intoarcerea acasa.

Poarta Bab Zuweila
Poarta Bab Zuweila / Foto: Luis Portugal

Bibliofilii pot petrece primele ore ale zilei, instalati printre tomurile de la L’Orientaliste (Shar’a Qasr al-Nil 15), unde vor gasi o selectie incredibila de carti si harti mirosind a vechi, in timp ce daca te afli in cautare de antichitati sau a magazinelor micute si elegante, vei fi foarte fericit sa colinzi stradutele laturalnice din cartierul Zamalek, aflat pe o insula din mijlocul Nilului, care este legata de tarm prin poduri.

Zamalek cairo
Spectaculosul cartier Zamalek / Foto: cinoby

Odata cu venirea orei pranzului, localnicii se strang in jurul standurilor care sunt aliniate de-a lungul strazilor din cartierul islamic din Cairo; aici cauta-i pe vanzatorii de “kushari”, care se vinde din tigai imense din metal. Cea mai la moda gustare din Cairo aceasta este facuta cu paste, linte, naut, sos iute de rosii si ceapa prajita, extrem de buna si consistenta. Daca nu esti convins, cauta micul restaurant Zizo, aflat vis-à-vis de Bab al Futuh, poarta de nord din Fatimid Cairo, pentru un sandvis cu carnat traditional, picant.

Locuitorii mai in varsta ai orasului, care au mai mult timp la dispozitie, servesc de obicei pranzul, la restaurantul Alfi Bey, aflat in centru (Shar’a el Alfi 3), in sala de mese construita in cea mai mare parte din lemn. Restaurantul a fost deschis in anul 1938 si aici inca se prepara traditionala tocana inabusita. Intre timp, daca iti vine pofta de ceva usor, cu specific mediteranean, Maison Thomas (Shar’a 26th July 1), aflat in cartierul Zamalek, este alegerea perfecta pentru o pizza cu rosii, sandvisuri panini cu branza si un cappuccino in cel mai autentic stil italian.

Poti petrece intreaga dupa-amiaza in Cairo, explorand moscheele si ‘madrassas’ (scoli religioase) care alcatuiesc partea islamica a orasului, dar avanta-te si pe strazile vechi de secole din zona copta a orasului, cunoscuta sub numele de Mari Girgis (Sf. Gheorghe), unde vei gasi si altceva in afara de marturii ale crestinismului coptic. Muzeul Copt (Shar’a Mari Girgis), mai putin frecventat decat Muzeul Egiptean din centru, adaposteste cea mai mare colectie de arta crestina coptica din lume, in timp ce locuitorii manastirii Sf. Gheorghe – daca vrei sa faci asta – te vor lega in lanturi, ca parte a unui ritual de purificare, despre care se crede ca ar reprezenta suferinta indurata de Sf. Gheorghe, in mainile romanilor.

biserica ortodoxa Sf. Gheorghe Cairo
Fortareata Romana si biserica ortodoxa Sf. Gheorghe din Mari Girgis / Foto: JazekC

Fa o vizita in cimitirul plin de liniste si umbra, din spatele Bisericii Sf. Barbara, unde vei vedea localnicii cum isi antreneaza porumbeii domestici; daca il rogi frumos pe administratorul de aici, poate ai sansa ca acesta sa deschida una dintre capele, pentru a patrunde si mai bine in atmosfera.

De aici, arunca o privire si in sinagoga Ben Ezra, care inca adaposteste mai mult de 50 de familii de evrei si frumosul mormant al lui Sulayman al-Faransawi, un francez din armata lui Napoleon, care s-a convertit la islamism si a murit aici in anul 1860. Mai tarziu, pentru a vedea cel mai frumos apus de soare, ia taxiul pana in parcul Al-Azhar, cel mai mare dun Cairo, unde poti admira panorama intregului oras si de unde poti auzi rugaciunile care rasuna din sutele de moschei egiptene.

Al Azhar Cairo
Parcul Al-Azhar, o oaza de liniste / Foto: Farouki

Cand noaptea se lasa peste oras, exista multe locuri care te vor tine ocupat. Alatura-te boemilor din oras la cafeneaua Al-Horreya (Midan Falaki), o locatie simpla, dar incantatoare, unde scriitorii, artistii si intelectualii trag cu nesat din tigari, savureaza beri reci si discuta filozofie, in timp ce joaca sah, activitate predominanta aici de decenii intregi.

Pentru o noapte mai agitata, cauta clubul de noapte Le Tabasco, (Amman Sq, Mohandiseen 8) sau urca pana la La Bodega (Strada 26th July 156) in Zamalek, unde se afla un restaurant in stilul cabaretului Moulin Rouge si un bar elegant, cu o atmosfera intima. In final, inainte de a merge la culcare, mergi si la Abou Shakra (Sharia Qasr al-Ainy 69, Garden City) unde localnicii vin inca din anul 1947, pentru a-si potoli foamea cu kebab, koftas si shaorma.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Egipt

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!