maroc ceai
Foto: encrier
Africa

Sfaturi de calatorie in Maroc

Marocanii sunt renumiti pentru ospitalitatea lor si pentru dragostea pe care le-o poarta celor care vin sa le viziteze tara. Vei intalni in Maroc o multime de oameni prietenosi care iti vor face misiunea mai usoara pe teritoriul marocan, dar daca vei urma sfaturile ce urmeaza, excursia ta va fi cu adevarat o incantare.

Vino in Maroc primavara, atunci cand vegetatia e verde si din abundenta. Nu subestima insa nici vara sau iarna, desi ele pot reprezenta adevarate provocari. O perioada interesanta pentru calatorie este cea a sarbatorii Ramadanului, dar ai grija ca multe restaurante si cafenele sunt inchise in timpul zilei cu aceasta ocazie. Datele Ramadanului se schimba de la un an la altul, asa ca verifica inainte de a pleca la drum (www.when-is.com/ramadan.asp).

Iti va trebui mult timp ca sa inveti cateva cuvinte in limba araba. Incearca pentru inceput “es salaam alaykum” (buna, in traducere literara ‘pacea fie cu tine’), si “afak” (te rog). Daca vorbesti cu o femeie, spui “afik“; daca te adresezi unui grup, “afakum“) si “shukran bezzef“ (multumesc foarte mult).

riad marocan
Un riad marocan / Foto: agafapaperiapunta

Stai intr-un ‘riad’– casa traditionala marocana construita in jurul unei gradini interioare. Marrakesh, Fes si Essaouria sunt destinatii clasice pentru astfel de locatii. Arunca o privire pe Lonely Planet Hotels & Hostels pentru mai multe recomandari.

Sa ai in portofel maruntis. Bacsisul face parte din viata cotidiana marocana, iar cativa dirhami pentru un serviciu care ti se face, iti pot asigura o viata mult mai usoara. La restaurant e bine sa lasi bacsis intre 5% si 10% din valoarea notei de plata. Lasa bacsis soferilor de taxi, ghizilor turistici si baietilor care te vor ajuta sa iesi din labirintul stradutelor in partile vechi ale orasului.

Moscheea Hassan II
Moscheea Hassan II / Foto: posztos

Nu angaja un ghid fals. Acestia sunt ilegali. Apeleaza mai bine la serviciile unei persoane specializate de la un birou de turism.

Taxiurile “petit“ si “grand“ reprezinta o modalitate excelenta pentru a te deplasa, dar pregateste-te sa astepti – taxiurile mari nu vor pleca pana ce nu isi ocupa toate cele sase locuri. Daca esti femeie si calatoresti singura intr-un astfel de taxi, ar fi o idee buna sa platesti doua locuri in fata numai pentru tine.

Trateaza negociatul in piete ca pe un joc. Este o parte intrinseca a culturii marocane si se asteapta intotdeauna de la tine sa te targuiesti, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa ignori primul pret pe care ti-l propune vanzatorul.

Daca un localnic iti ofera un ceai de menta, aseaza-te si savureaza-l. Ceaiul de menta este simbolul ospitalitatii in aceasta tara si este nepoliticos sa refuzi. O astfel de sesiune dureaza in jur de 30 de minute.

souk maroc
Orice se negociaza, iar negocierea e o arta / Foto: Antoine Barthelemy

Daca esti femeie si esti singura, incearca sa ignori orice propuneri care ti se fac. Vei auzi strigate de genul “gazelle!“ si probabil vei fi si ceruta de navasta, dar lucrul cel mai bun pe care il poti face este sa eviti contactul vizual cu persoana respectiva. Daca aceasta insista, apeleaza la ajutorul unui politist. Este deosebit de eficient.

Citeste si: Top 10 atractii turistice in Maroc

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!