atractii turistice din Wroclaw
Wroclaw / Foto: Anastasia Collection
Europa

Top 10 atractii turistice din Wroclaw, Polonia

Capitala Sileziei Inferioare si al patrulea oras ca numar de locuitori din Polonia, Wroclaw este una dintre destinatiile europene favorite pentru multi turisti. Orasul Wroclaw este mai putin auster decat Varsovia, mai incantator decat Cracovia si are un vibe aparte cand vine vorba de cultura si arhitectura. In acest oras polonez se regasesc influente prusace, austriece si de Bohemia, pe ambele maluri ale raului Odra.

In calitatea sa de „buric” al Sileziei, Wroclaw este un centru academic, financiar si comercial extrem de activ. Asimilarea diferitelor culturi in istoria orasului este una notabila, dar in cele din urma, natura sa sileziana iese la iveala. De la stilul gotic pana la cel renascentist, de la baroc pana la modernismul de dupa razboi, orasul este o incantare pentru cei care il viziteaza, el meritand a fi explorat mai ales pe jos, pentru a-i descoperi restaurantele, barurile, cafenelele, magazinele si viata de noapte. Daca nu ai timp sa vizitezi in Polonia decat un oras, Wroclaw poate fi optiunea ideala. Trece aceste 10 atractii turistice din Wroclaw, obligatoriu de vazut in itinerariul tau si vacanta aici va deveni o experienta de neuitat.

10. Catedrala din Wroclaw si Ostrow Tumski

Ostrow Tumski
Ostrow Tumski din Wroclaw / Foto: Sanga Park

Dezvoltarea eclectica a Ostrow Tumski, sau a Catedralei Insulei, dateaza de la inceputurile orasului. Intr-adevar, dupa mai bine de 1000 de ani, acest punct de interes de pe raul Odra, este un loc superb in care iti poti incepe vizita in Wroclaw. Catedrala gotica Sf. Ioan Botezatorul este o alta atractie ce merita trecuta in itinerar.

9. Universitatea din Wroclaw

Universitatea din Wroclaw
Universitatea din Wroclaw / Foto: gkwt1

Cu peste 135 000 de studenti, Wroclaw este un centru universitar dinamic. Noua institutii academice de prim rang, de la Universitatea Tehnologica  pana la Academia de Muzica Karol Lipinski, isi deschid portile pentru aproape 10000 de tineri locuitori ai orasului. Piesa de rezistenta este insa Universitatea din Wroclaw, cu campusurile sale datand din secolul 18 si care sunt, de fapt, muzee.

8. Raclawicka Panorama Rotunda

Raclawicka Panorama
Institutul Ossolinski, în care se află Raclawicka Panorama / Foto: visitwroclaw.eu

Raclawicka Panorama este o opera de arta maiestuoasa, cu dimensiuni impresionante (15 × 120 metri), apartinand unor pictori de la sfarsitul secolului 20, care descrie in mod dramatic batalia de la Raclawice, dintre armatele conduse de Tadeusz Kosciuszko si Imperiul Rus. Ea se află în interiorul unei construcții la fel de impresionante – Institutul Ossolinski (foto).

7. Muzeul National

Muzeul National Wroclaw
Muzeul National Wroclaw / Foto: Sanga Park

Respectul polonezilor pentru inregistrarile din arhiva nationala este admirabil, fiind evidentiat din Lodz pana in Gdansk. In acest spirit, Muzeul National din Wroclaw este unul cu adevarat deosebit, aici regasindu-se o colectie vasta de opere de arta si artefacte, raspandite pe toate cele trei etaje ale cladirii.

6. Parcul Szczytnicki

Parcul Szczytnicki
Parcul Szczytnicki / Foto: Anastasia Collection

Vino in Wroclaw cand vremea e frumoasa si descopera parcurile orasului. Szczytnicki este punctul de interes al unei retele care se intinde pe ambele maluri ale raului Odra. Cu suprafata sa de peste 110 hectare, parcul ofera multe locuri incantatoare, numai bune de explorat.

5. Palatul din Wroclaw

palatul regal wroclaw
Palatul Regal din Wroclaw / Foto: Sanga Park

Frederick cel Mare a cumparat palatul in anul 1750, iar aici se afla in prezent un terifiant muzeu al orasului, in care se regasesc obiecte din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

4. Biserica Sf. Elisabeta

sf elisabeta wroclaw
Biserica Sf. Elisabeta / Foto: benkrut

Constructie in stil gotic, datand din secolul 14 si avand initial 130 de metri inaltime, Biserica Sf. Elisabeta isi arata pe deplin grandoarea in Wroclaw, asteptandu-si vizitatorii.

3. Sinagoga “Barza Alba” si vechiul cimitir evreiesc

sinagoga wroclaw
Sinagoga Barza Alba / Foto: Melastmohican

In memoriam: in Wroclaw era candva o considerabila comunitate evreiasca, una care a influentat in marea masura viata oamenilor din aceste locuri. Doua atractii deosebite si care constituie lectii veritabile de istorie sunt Sinagoga “Barza Alba” si vechiul cimitir evreiesc.

2. Primaria din Wroclaw si Piata Rynek

Wroclaw Rynek
Piata Rynek / Foto: Krzysztof Nahlik

Rynek este una dintre cele mai de seama piete medievale din Europa si implicit din Polonia. Principala piata din Wroclaw atrage mii de localnici si turisti deopotriva si ofera acces la unele dintre cele mai frumoase monumente ale orasului. Construita la inceputul secolului 13, Rynek este o zona pietonala plina de viata. Primaria din Wroclaw este atractia principala a pietei.

1. Sala Centenarului

1. Sala Centenarului  wroclaw
Sala Centenarului

Singura constructie din Wroclaw, care este inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, nu poate fi catalogata drept catedrala, punct de interes medieval sau gotic. Mai degraba, Sala Centenarului este un complex din beton armat, cu 6000 de locuri. Construita la inceputul secolului 20 de catre eminentul architect german, Max Berg, structura masiva constituie o capodopera a arhitecturii, folosita si in zilele noastre in diverse scopuri.

Citeste si: Gdansk – ce să faci și ce să vezi în uimitorul oraș polonez

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!