cum să petreci o zi în dubai
Foto: JandallPhoto
Asia

Cum sa petreci o zi perfecta in Dubai

In spatele mantiei de stralucire si glamour, farmecul subtil si seducator al orasului Dubai ar putea fi usor trecut cu vederea. Dar, ridicand cortina acestui loc cu sclipiri de diamant, vei descoperi usor esenta Arabiei, in targurile pline de viata, haos si traditie, raspandite in jurul lagunei Creek, inima acestui stravechi port comercial.

dubai plimbare
Dubaiul înseamnă și altceva decât zgârie-nori / Foto: lincolnone

Sapa mai adanc si vei gasi esenta unei natii extrem de mandre de mostenirea ei din desert. “Nimeni”, scria exploratorul britanic Sir Wilfred Thesiger, in urma calatoriilor sale prin nisipurile Arabiei, “nu poate trai o astfel de viata, fara sa se schimbe… Intr-un fel sau altul, el va fi influentat de desert.” Asadar, cum sa petreci o zi in Dubai? Ce sa faci in Dubai daca ai 24 de ore la dispozitie?

Marile atractii ale Dubaiului raman Marea Arabica si desertul sau enigmatic.

Un zbor cu balonul la rasaritul soarelui

balon dubai
Un zbor cu balonul în Dubai / Foto: Mienny

Un zbor in nacela unui balon cu aer cald la rasaritul soarelui dezvaluie ochilor insetati de frumos imensitatea si linistea desertului, care pare ca se intinde la nesfarsit, pana se intalneste cu linia orizontului. In lumina rasaritului, nisipul capata straluciri aurii rosiatice, intinderea vasta a dunelor fiind arareori intrerupta de asfaltul drumurilor, oazele de verdeata si caravanele de camile. Bucura-te de liniste, intrucat micul dejun servit printre dune va fi cea mai silentioasa masa din cursul zilei.

Dimineata – o vizita la mall

dubai mall
Mall-ul din Dubai, o atracție turistică în sine / Foto: Elnur

Mall-urile sunt oazele moderne din Dubai, iar cea mai mare astfel de locatie din oras, sau chiar din lume – Dubai Mall – are drept piesa de rezistenta un acvariu inalt cat o cladire cu trei etaje. O constructie grandioasa, cu magazine si centre de distractie, Dubai Mall este un exemplu viu de opulenta care a prosperat din nisipurile desertului. Iniante de a parasi mall-ul, ia unul dintre cele mai rapide lifturi din lume, care te va duce pana la etajul 124 al celei mai inalte cladiri de pe planeta. ‘At the Top’ din Burj Khalifa iti ofera privelisti fantastice ale orasului, avand in fundal desertul si Marea Arabiei.

Dupa-amiaza – plimbare in Bastakiya

Dubai Bastakiya
Al Bastakiya, o zona istorica / Foto: Gagliardi Photography

Patrunde in Bastakiya, o zona cu o atmosfera aparte, aflata in Bur Dubai, aproape de  laguna Dubai Creek. Inainte de a incepe sa colinzi  prin cartierul istoric restaurat, opreste-te pentru a lua pranzul la Cafeneaua Basta Art (Al-Fahidi St, Bastakiya), o locatie aflata intr-o curte plina de vegetatie, apartinand unei constructii traditionale, ce are rolul de a asigura ventilatia interioara a cladirii.

Stradutele serpuite de-a lungul carora se afla aceste asa-numite turnuri de vant sunt o adevarata incantare si merita din plin explorate, intrucat aici vei gasi Galeria Majlis (caruselul Al-Fahidi), cea mai veche galerie comerciala de arta din oras, datand din anii ’70, precum si XVA, una dintre cele mai vestite galerii contemporane din Dubai. Mergi apoi pe strada Al-Fahidi Street, pana ajungi la Muzeul orasului Dubai, aflat intr-o fortareata din secolul 18. Aici sunt expuse marturii ce prezinta evolutia rapida a orasului si transformarea sa dintr-un sat de pescari in capitala mondiala a glamour-ului.

Seara in Dubai Creek

Dubai abra
Asfintitul in Dubai are o savoare aparte. Mai ales în Old Dubai Abra Creek / Foto: naufalmq

Fa o plimbare pe aleile ce duc la Dubai Creek si inchiriaza un “abra” (taxi acvatic). Laguna este o zona plina de freamat, in care zeci de astfel de ambarcatiuni traverseaza apa, iar navele arabe aliniate in port descarca si incarca in mod constant bunuri ce vin sau se indreapta catre destinatii mai mult sau mai putin exotice. La apusul soarelui, lumina ce se reflecta in fatadele de sticla ale cladirilor moderne din oras, creeaza un cadru aproape ireal. La finalul croazierei, debarca la Deira Old Souq.

Noaptea in souq

Ia-te dupa mirosul intepator de tamaie, otetar, scortisoara si alte condimente, pana ajungi in Spice Souq. Continua-ti excursia pe stradutele serpuite si iti vor aparea in fata arcadele din lemn ale bazarului de aur, unde alaturi de acest metal vei gasi si diamante, perle si pietre pretioase, in cea mai mare locatie de acest fel din Arabia. Locul este unul aglomerat si haotic, dar absolut fascinant.

Dubai souq
E imposibil sa ocolesti piata de condimente Spice Souq / Foto: Capifrutta

Dupa toate acestea, te poti intoarce la statia de taxiuri acvatice, de unde vei porni inapoi catre Bur Dubai. Acum ca soarele a apus, Bur Dubai Souq (aflata intre strada Al-Fahidi si Dubai Creek) se umple de forfota. Rataceste printre papucii lui Aladdin, tesaturile colorate si suvenirurile ieftine, apoi fa o plimbare pana la Hindi Lane – o strada ingusta si aglomerata, strajuita de o parte si de alta de ghirlande de flori galbene si unde poti gasi tot felul de maruntisuri cu caracter religios.

Dubai Al Shindagha
Turnul de observare Al Shindagha / Foto: Leonid Andronov

Noaptea araba nu se termina insa aici. In partea de vest a lagunei se afla cartierul Al Shindagha, unde vei gasi restaurantul Kan Zaman, un loc cu o atmosfera aparte, unde poti servi gustari traditionale arabe si preparate la gratar, iar la final o narghilea (sheesha) de mar – modalitate obligatorie de a incheia cina.

Citeste si: 10 nebunii made in Dubai

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Primul spa Hello Kitty din lume 14/07/2012 | by TukTuk guy | no Comments Toata lumea a auzit despre personajul de desene animate, Hello Kitty, dar putini sunt poate cei care stiu ca exista un centru spa inspirat de celebra pisicuta. Primul centru spa Hello Kitty din lume, proiectat de catre arhitectul si designerul japonez Miyuki Okamura, a fost deschis recent in Dubai. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!