Chengdu
Chengdu Future City / Imagine: via dezeen.com
Top 10

10 orașe fabuloase care vor apărea curând în întreaga lume

În ultimul deceniu, apariția mai multor orașe proiectate cu caracteristici utopice a captat atenția la nivel mondial. În special, mega-orașul The Line” din Arabia Saudită, cu o lungime de 170 de kilometri, a ținut prima pagină, dar concomitent în întreaga lume au apărut propuneri de orașe futuriste care integrează tehnologii de ultimă generație pentru a răspunde unor nevoi urgente. Aproximativ 150 de orașe noi au debutat în Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină, impulsionate de probleme globale precum criza locuințelor și schimbările climatice, alimentând ambițiile pentru o nouă generație de metropole high-tech.

În cele ce urmează, vom trece în revistă 10 orașe fabuloase care urmează să fie construite la nivel mondial în următoarele decenii.

Woven, Japonia

Woven City
Woven City / Foto: BIG – Bjarke Ingels Group

Proiectul „Woven City” al companiei Toyota își propune să construiască un oraș complet conectat și centrat la existența umană, situat la baza Muntelui Fuji. Orașul va testa mobilitatea inteligentă, funcționând cu energie din celule de combustibil pe bază de hidrogen și energie solară. Acesta va dispune de navete electrice autonome, monitorizare a sănătății cu ajutorul inteligenței artificiale și roboți care vor asista viața de zi cu zi. Orașul plănuiește să înceapă cu o populație de 360 de locuitori, urmând să se extindă la peste două mii.

Akon, Senegal

Akon City
Akon City / Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

Muzicianul și antreprenorul Akon a inițiat construcția Akon City, un oraș futurist din Senegal, în care se vor investi 6 miliarde de dolari. Alimentat cu energie regenerabilă și funcționând pe baza criptomonedei Akoin, Akon City este conceput ca un Wakanda din viața reală, având surse de energie sustenabilă, centre de date alimentate de inteligența artificială și modele arhitectonice unice. Dezvoltarea orașului urmează să aibă loc pe o perioadă de 10 ani, cu scopul de a stimula economia locală și de a utiliza tehnologiile blockchain și criptomonedă.

The Orbit, Canada

The Orbit
The Orbit / Imagine: Norm Li

Studioul de arhitectură PARTISANS, cu sediul în Toronto, plănuiește ca Innisfil, o localitate rurală din Canada, să devină „The Orbit”, un oraș inteligent al viitorului. Acest concept are în vedere ca fiecare acoperiș să aibă spațiu verde, porturi pentru drone și în oraș să circule mașini fără șofer. Orașul, inspirat de forma unei orbite, se va undui spre exterior de la un hub central. Acesta va include o rețea de fibră optică pentru conectivitate, porturi de drone pentru livrări, infrastructură de conducere autonomă și spitale de wellness de ultimă generație.

Masdar, Abu Dhabi

Propus în 2006 de Masdar, o companie de energie regenerabilă, Masdar City își propune să fie primul oraș din lume neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și cu zero deșeuri. Situat în apropiere de Abu Dhabi, orașul combină futurismul cu tradițiile arabe fiind alimentat cu energie curată. Proiectul realizat de Foster and Partners prevede un mediu fără mașini, cu un sistem de transport urban fără șofer, alimentat cu energie solară. Clădirile sunt construite folosind materiale ecologice pentru a reduce consumul de energie și apă.

Floating City, Maldive

Floating City Maldive
Floating City Maldive / Foto: maldivesfloatingcity.com

În contextul în care creșterea nivelului mării amenință Insulele Maldive, guvernul a încheiat un parteneriat cu Waterstudio pentru a proiecta un oraș plutitor pentru 20.000 de persoane. Floating City va fi format din 5.000 de unități plutitoare, incluzând case, magazine și școli. Acesta își propune să fie autonom, cu energie electrică alimentată cu energie solară și cu tratare locală a apelor uzate. Răcirea în ape adânci va oferi o alternativă eficientă din punct de vedere energetic la aerul condiționat.

Smart Forest, Mexic

Smart Forest City
Smart Forest City / Imagine: Stefano Boeri Architetti

Situat în apropiere de Cancun, Smart Forest City este proiectat de arhitectul italian Stefano Boeri. Acest ecosistem urban împletește natura și orașul, având 7,5 milioane de plante. Orașul își propune să absoarbă cantități semnificative de dioxid de carbon și să fie autonom în ceea ce privește producția de alimente și energie. Acesta va oferi locuințe pentru 130.000 de locuitori și va servi drept centru de cercetare și inovare în domeniul tehnologiei.

Amaravati, India

Amaravati
Amaravati / Imagine: via ubm-development.com

Amplasat pe malul râului Krishna, Amaravati, proiectat de Foster and Partners, va servi drept noua capitală a statului Andhra Pradesh. Complexul său guvernamental, cu o clădire uluitoare în vârf de ac, va fi piesa centrală a orașului. Peste 60% din suprafață va fi verde sau… apă, cu opțiuni de transport ecologic, precum piste de biciclete și taxiuri pe apă. Designul orașului se inspiră din Central Park din New York și din proiectele lui Edwin Lutyens pentru Delhi.

BiodiverCity, Malaezia

Proiectat de Bjarke Ingels Group pentru guvernul statului Penang, BiodiverCity cuprinde trei insule artificiale – Channels, Mangroves și Laguna – ca parte a unui vast proiect de recuperare a terenurilor. Fiecare insulă, în formă de nufăr, cuprinde cartiere cu utilizare mixtă, plaje publice, parcuri și o faleză.

Clădirile din BiodiverCity vor fi construite din bambus, lemn din Malaezia și beton verde cu materiale reciclate. Districtele insulare, care vor avea între 15.000 și 18.000 de locuitori fiecare, se vor baza pe resurse locale, energie regenerabilă și gestionarea deșeurilor. O rețea autonomă de transport le va interconecta, creând un mediu fără mașini, cu prioritate pentru bicicliști și pietoni. Coridoarele ecologice, numite buffers, vor înconjura clădirile și cartierele, servind drept rezervații naturale și parcuri.

Elysium, Spania

Elysium City
Elysium City / Imagine via blooloop.com

Primul oraș inteligent din Europa, Elysium City, este un proiect sustenabil alimentat cu energie solară. Creat de fostul director executiv al Walt Disney, John Cora, acesta va cuprinde hoteluri, un parc acvatic, un parc tematic, o stație de tren de mare viteză și multe altele. Orașul va funcționa cu Wi-Fi gratuit și va dispune de o infrastructură inteligentă.

Future City, Chengdu, China

În sud-vestul Chinei, Chengdu Future City este un masterplan fără mașini, proiectat de OMA. Dezvoltarea va avea șase clustere modelate după așezări rurale tradiționale, concentrându-se pe armonizarea cu peisajul și încorporând spații de educație și inovare.

În concluzie, aceste proiecte ambițioase reprezintă vârful de lance al dezvoltării urbane, integrând tehnologii inovatoare și practici sustenabile pentru a aborda provocările moderne. De la mediile fără mașini la infrastructura inteligentă și energia regenerabilă, aceste orașe sunt pregătite să redefinească viața urbană în următoarele decenii.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!