Tot ce trebuie să știi despre contractele smart și modul în care acestea vor schimba viitorul omenirii. Citește articolul și află cum!
Contractele smart – pe repede înainte către o societate super securizată?
Piața contractelor smart valora aproximativ 684,3 milioane de dolari în 2022, însă predicțiile analiștilor indică o creștere masivă până în 2030, atunci când valoarea acestei piețe va fi de 8.3 miliarde de dolari. Tehnologia blockchain care este din ce în ce mai populară la nivel global, grație caracteristicilor inovative, reprezintă garantul securizării maxime a oricărei tranzacții digitale.
Blockchain este conceptul care stă la baza criptomonedelor, care tind să devină o alternativă la monedele fiat. Acestea sunt acceptate de un număr din ce în ce mai ridicat de platforme de e-commerce, retail, iGaming și multe altele, precum Amazon, AT&T, cazinouri online precum Mr Bet, Shopify și alții. Acesta tehnologie asigură atât securizarea tranzacțiilor, cât și anominitatea lor (sistem descentralizat), caracteristici cărora li se adaugă și transparența și rapiditatea.
Ce înseamnă contracte smart și cum funcționează acestea?
Acest tip de contracte sunt niște algoritmi care sunt concepuți pentru a rula în mod automat în baza unor acorduri prestabilite privind tehnologia blockchain. Modul de funcționare este simplu și se bazează pe faptul că respectivul contract este predefinit (părțile implicate acceptă termenii și condițiile în prealabil), acesta fiind activat în momentul producerii evenimentului așteptat.
Declanșarea evenimentului conduce la executarea în mod automat a acestui contract în forma acceptată, astfel că toate prevederile contractuale vor fi executate cu rapiditate și întocmai cu clauzele prevăzute. Nu există nicio posibilitate de a stopa derularea contractului smart, dat fiind faptul că acesta este acceptat cu mult timp înainte de producerea evenimentului declanșator (dacă este implicată o sumă de bani, aceasta deja există înainte de activarea automată a contractului, astfel că tranzacția va fi executată în conformitate cu prevederile contractuale).
Contractele smart sunt, așadar, niște contracte cu auto-executare la momentul în care este îndeplinită condiția pentru care au fost concepute. Printre categoriile de contracte inteligente se numără:
- Contracte smart legale – acestea sunt cu titlu executoriu, părțile fiind pasibile de acțiuni legale în cazul în care nu se conformează dispozițiile stabilite în cadrul contractului;
- DAO (Organizații Autonome Descentralizate) – funcționarea acestora se bazează pe un contract cu prevederi specifice și mecanisme de guvernare care sunt codificate în blockchain. Orice acțiune întreprinsă de către membri este transparentă și incoruptibilă, fiind codificată în mod automat în lanțul informatic;
- ALC (Contracte Logice de Aplicație) – acest tip de contracte conțin un cod care se bazează pe aplicații și care se sinconizeaza cu alte contracte blockchain.
Platformele cele mai populare din punct de vedere al contractelor smart sunt Ethreum, Stellar și Roostock. Contractele inteligente sunt folosite în domenii precum sănătatea, depozitarea de bunuri, transport și logistică, livrarea de produse, gospodărie și multe altele.
De ce sunt atât de speciale contractele smart și în ce fel vor reuși să impulsioneze dezvoltarea omenirii?
Contractele inteligente elimină din ecuație prezența terților, care, în cazul contractelor tradiționale, îndeplinesc rolul de mediator în gestionarea acordului. În ceea ce privește contractele smart, terții sunt eliminați, pentru că aceste acorduri sunt codificate și imuabile. Lipsa terților din lanțul înțelegerii elimina și potențialele întreruperi, precum și timpii alocați negocierii termenilor – totul este acum digitalizat și automatizat.
Practic, în timp ce în cazul contractelor clasice, este necesară prezența unor avocați, semnătura trebuie acordată în persoană, timpul de întocmire a contractului este de 1-3 zile, necesită un cont escrow, iar remiterea este manuală, la contractele smart, situația se schimbă complet. Nu va fi nevoie de niciun avocat, nici de un cont escrow, iar semnătura va fi una electronică.
Operațiunea se va efectua în câteva minute, iar remiterea va fi automată. Toate aceste aspect conduc la reducerea costurilor, care, în cazul contractelor tradionale, sunt destul de mari, în timp ce la contractele smart sunt foarte mici. Desigur, aceste elemente indică o serie de beneficii oferite de contractele inteligente, precum:
- Imposibilitatea modificării acordului în scopul obținerii de câștiguri personale;
- Reducerea la maxim a timpilor de transfer, atunci când sunt implicate sume de bani;
- Raporturi directe între părțile implicate, fără prezența unor terți.
Desigur, cei care își doresc păstrarea contractelor în forma actuală, cea tradițională, vin cu contraargumente, așa cum este tocmai lipsa unei autorități centrale care să monitorizeze contractul. Dat fiind faptul că în cazul contractelor smart, acțiunea este ireversibilă, dacă una dintre părți este înșelată, situația nu mai poate fi schimbată.
În afara acestui argument, mai este invocat un altul, și anume că, între clauzele stabilite de către părți și ceea ce se codifică pot exista diferențe. Și, în lipsa terților, acest lucru poate conduce la fraude și alte escrocherii. În ciuda acestor contraargumente, utilizarea contractelor smart se extinde pe zi de ce trece, dincolo de domeniul plăților și finanțelor, crowdfunding, lanțuri de aprovizionare cu bunuri și altele.
Contractele inteligente vor fi integrate în dapps, fiind folosite într-un număr din ce în ce mai mare de domenii, precum ridesharing, servicii bancare, livrare de mâncare și chiar pe platformele de social media. Tranzacțiile directe între părți nu este doar rezultatul eliminării costurilor mai mari, ci și al faptului că societatea modernă este interconectată la tehnologie și se bazează din ce în ce mai mult pe aceasta.
Add Comment