istanbul turcia
Foto: Canva Pro
Europa

Ilustrate de călătorie în roaming

Cobori din avion într-o țară pe care abia aștepți s-o vizitezi. Ești plin de entuziasm și anticipezi vacanța sau aventura care te așteaptă, tragi aer în piept, abordezi un zâmbet de satisfacție, privirea e strălucitoare – abia aștepți să-ți recuperezi bagajul și „să înceapă”. Am trăit asemenea momente de multe ori și recunosc că, pentru mine, ele poartă parfumul discret al fericirii, care vine la pachet cu motto-ul pe care l-am tatuat acestui site încă de la înființare: „Lumea e a ta!”.

Ce poate fi mai frumos decât să călătorești și să te bucuri de lumea largă? Uneori – dacă avionul nu e tras la burduf – mă opresc o secundă pe scara acestuia și fac o primă fotografie locului în care am ajuns, mai ales dacă peisajul „spune” ceva. Câteva minute mai târziu, în aeroport, așteptând bagajul, vreau să postez fotografia pe rețelele sociale sau să o trimit acasă, pe WhatsApp, ca să spun că am ajuns cu bine. Toți facem asta, nu-i așa? Doar că, de cele mai multe ori, WiFi-ul aeroportului e neprietenos. Mai exact – vrea să fie plătit sau nu e securizat. Soluția din mânecă este, întotdeauna, roamingul. Roamingul de voce și de date te ajută să comunici de pe telefonul mobil atunci când ești în străinătate. Iar dacă ești posesorul unui abonament sau a unei cartele Orange, ești norocos, fiindcă serviciul roaming de la Orange te conectează cu lumea, oriunde te-ai afla.

S-au dus zilele în care îți făceai griji cu privire la taxele de roaming care-ți aruncau conturile în aer și la conexiunile de rețea nesigure. Rămânem conectați la nivel global, facilitând mai mult ca niciodată împărtășirea călătoriei cu cei dragi de acasă și accesul la informații esențiale din mers. Trebuie doar să avem roamingul activat.

Istanbul

istanbul
Magicul Istanbul

Turcia. Aterizez în Istanbul, am două zile treabă în orașul pe care Pamuk l-a descris ca nimeni altcineva. Ajung mai întâi în restaurantul celebrului chef Salt Bae. Fripturi peste fripturi, spectacol culinar, curcubeu pe cerul gurii. Salt Bae nu e în locație, dar ospătarii lui sunt instruiți să-i urmeze comportamentul, așa că sarea poposește pe carne după o scurtă tangentă pe coatele lor. La desert, un tip aduce înghețată-baclava și începe să o taie de parcă ar juca rolul vieții, Oscar garantat. Nu poți să nu-l filmezi – promite să fie un TikTok de succes, postat peste câteva ore, înainte de o încântătoare croazieră pe Bosfor. Care-și va găsi și ea locul, pe Instagram.

Cappadocia

cappadocia
Fascinanta Cappadocia

Zbor din Istanbul în Cappadocia, „ținutul cailor frumoși”, după cum i se traduce numele. E fabulos în Cappadocia! Formațiunile stâncoase, baloanele pe cerul limpede, peșterile săpate în stâncă, acolo unde, în multe locuri s-au amenajat hoteluri de lux… Știai că, localnicii turci, mai în etate, folosesc cuvântul „kaya”, care înseamnă „bolovan”, atunci când descriu acele formațiuni în formă de coș? În schimb, tinerii le spun „peri bajasi” – Zânele Coșuri, aceasta fiind denumirea lor „oficială”, apărută odată cu dezvoltarea turistică a Cappadociei.

Sute de fotografii făcute la Cappadocia se înghesuie în memoria smartphone-ului, pentru a apărea mai târziu în colaje pe Instagram.

Trenul Eastern Express

eastern express
Trenul Eastern Express

Călătoresc prin Turcia la bordul trenului Eastern Express (sau Dogu Ekspresi, cum îi spun turcii), vedeta feroviară locală. Practic, urmează să ajung în estul extrem al țării. Eastern Express un tren operat de Căile Ferate Turcești, care parcurge un traseu de 1310 km, din Ankara până în Kars, oraș la granița cu Armenia. O experiență cu iz istoric, pe parcursul căreia peisajele Anatoliei de Est te lasă cu gura deschisă și cu ochii lipiți de geamul compartimentului.

Doar că în tren trebuie să și lucrez, iar pentru asta am nevoie de net. Am o întâlnire pe Skype, iar e-mailurile se țin lanț fix acum, când mi-aș dori să-mi folosesc timpul fotografiind Turcia din goana trenului. Mă conectez la net, în roaming, și sper să termin cât mai rapid. Reușesc.

Orașul antic Ani

ani kars
Ani

Sunt în Ani, orașul antic de la granița Turciei cu Armenia, și ninge ușor. E un scenariu de Game of Thrones: în fața mea, răsfirate ca niște creaturi din altă lume, vestigiile unor construcții fabuloase par uitate într-o altă lume: Biserica Sf. Grigore din Tigran Honents, Catedrala terminată în anul 1001, rămășițele bisericii Sfântului Mântuitor, biserica Sf. Grigore de Abughamrentsis, minaretul islamic al moscheei Manuchihir… Schelete fascinante pe care le iau la rând, vrăjit de „orașul cu 1001 biserici”, fondat în urmă cu mai bine de 1600 de ani și aflat pe traseul celebrului Drum al Mătăsii, motiv pentru care înflorise din toate punctele de vedere, ajungând să aibă, în secolul 11, peste 100.000 de locuitori.

Nu mă pot abține să fac o transmisie live pe Facebook de aici, iar roamingul mă ajută o dată în plus.

Sarikamiș

sarikamis
Pe schiuri în Sarikamiș

N-am mai urcat pe schiuri de 30 de ani. Dar o fac acum, în Sarikamiș, polul schiului turcesc. Stațiunea aflată în mijlocul zonei cu același nume, care-ți pune la dispoziție un teleschi în lungime de 844 m și o pârtie care se întinde pe 1,2 km. Mă avânt cu precauție pe o pantă lină, îmbrăcat într-un costum închiriat de la hotel, sub privirile unui instructor generos în sfaturi. Ski-pass-ul pe o zi în Sarikamiș costă doar 5 euro, având incluse urcări nelimitate cu telescaunul.

Rog pe vineva să-mi facă o fotografie pe schiuri – e un eveniment ce trebuie marcat! – și o trimit instant acasă. Noroc că am net în roaming.

Roaming în Turcia, tarife speciale de la Orange

Turcia e o țară care, cel puțin deocamdată, nu se află în Uniunea Europeană, pentru a beneficia de tarifele preferențiale în roaming. În toate situațiile de mai sus, abonamentul de la Orange m-a ajutat, iar dacă pleci în vacanță în Turcia, ar fi bine nu doar (dacă nu-l ai deja) să-ți iei un abonament Orange ci să-ți activezi și serviciul Roaming. Astfel vei avea automat tarife de 0,0119 euro / MB pentru traficul de internet și 0,357 euro/minut pentru apeluri locale către România și pentru apeluri primite sau SMS. Iar daca preferi să îți ții costurile sub control, poți alege o opțiune cu beneficii incluse: pentru 7 euro, ai 2 GB de internet incluși în opțiunea Go World Data, iar pentru 15 euro ai 4 GB de internet plus 20 de minute/SMS către România și Turcia, cu opțiunea Go World Plus.

Mai multe detalii și tarife poți consulta aici.

Turcia e o țară spectaculoasă, iar posibilitățile de călătorie aici sunt nu doar numeroase ci și foarte variate. Fie că pleci în Antalya, Kușadasi, Istanbul, Cappadocia sau în oricare altă regiune, Turcia nu te va dezamăgi niciodată. De aceea, e bine să fii pregătit pentru a rămâne conectat în roaming, pe rețelele sociale, pe net sau pur și simplu cu cei rămași acasă, cărora să le împărtășești magia călătoriei tale!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!