Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Gradul de înclinare al ScreenPad-ului e extrem de ergonomic
Techno Tuk

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED review – un laptop superb pentru creatorii de conținut și călători

Creatorii de conținut – cei care nu lucrează doar pe display-ul limitat al unui smartphone – știu foarte bine ce înseamnă să ai la dispoziție un laptop de calitate, puternic și eficient. Iar dacă ești creator de conținut și călătorești prin lumea largă, cu atât mai mult ai nevoie de un partener de încredere, care să fie gata oricând să-ți îndeplinească – precum un peștișor digital de aur – orice dorință legată de nevoile care țin de prelucrarea de fotografii, crearea de conținut video, „cioplirea” unor texte de calitate pentru site-ul sau blogul personal etc.

Eu am urcat recent în TukTuk cu un laptop pe care-l remarcase de ceva vreme și, ca oricine urmărește lumea computerelor și gadgeturilor, îmi ridicase o sprânceană. De ce? Fiindcă încă de la prima vedere, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED este un laptop care e imposibil să nu-ți stârnească interesul, pe principiul „așa ceva nu există”. O simplă fotografie a lui te intrigă, și asta deoarece include un element neobișnuit: un al doilea display, plasat pe tastatură.

Ca să fiu sincer, remarcasem acest model de laptop ASUS încă de la apariția primei versiuni, și recunosc că, fără să-l testez și fără măcar să-l văd în carnea și oasele lui electronice, l-am tratat cu o oarecare aroganță, punându-mi întrebarea: „la ce ți-ar trebui al doilea display?”. De aceea, în cele ce urmează, fiindcă acum am posibilitatea și de a-l vedea, dar mai ales de a-l pune la lucru, voi încerca să răspund la această întrebare, spunând de la bun început că aroganța mi s-a topit ca o înghețată în fața performanțelor și spectacolului oferit de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED.

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review

De la bun început, voi spune că targetul acestui model ASUS este reprezentat de creatorii de conținut care își doresc un laptop OLED de înaltă calitate, cu ecran dublu tactil, compact, de 14,5 inci, capabil să le sporească productivitatea în multitasking. Nu este un laptop pentru toată lumea, iar ideea principală, în opinia mea, este că dacă nu vei folosi al doilea display, nu are sens să-l achiziționezi. Dar, folosindu-l, și văzând cât de util este în multe situații, s-ar putea să ți-l dorești mai mult ca orice.

Design, display și caracteristici

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED dispune, așadar de o pereche de ecrane tactile de tip OLED. Precum spuneam, ASUS nu are rival în privința acestei inovații, iar noua versiune de Zenbook Pro 14 Duo OLED aduce o serie de îmbunătățiri celei anterioare, principala fiind un mecanism de ridicare pentru ScreenPad (al doilea ecran) pentru un unghi de vizualizare mai bun, de 12 grade, absolut benefic. Acesteia i se adaugă un sistem de răcire calitativ superior (automat ridicarea display-ului creează un spațiu ce permite o aerisire cu până la 38% mai bună).

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Ambele display-uri ale lui Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED sunt tactile

Ambele display-uri ale laptopului sunt tactile. Ecranul secundar poate fi utilizat pentru o mulțime de scopuri, iar ASUS a făcut o treabă excelentă în a le oferi utilizatorilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a profita la maximum de el. Desigur, acest lucru nu ar putea fi făcut fără compromisuri, iar acestea vizează consumuri mai mari ale bateriei (atunci când ScreenPad-ul e activ) și înghesuirea tastaturii, la pachet cu mutarea touchpad-ului în partea dreaptă a acesteia.

În aceste condiții folosirea tastaturii devine e o chestiune de obișnuință. Nu mă deranjează amplasarea touchpad-ului, însă lipsa unui rest-pad pe care să sprijini mâinile atunci când nu ții laptopul pe masă devine ușor obositoare uneori și neergonomică pentru situațiile în care scrii cu laptopul în poală.

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Un design exterior sobru și elegant

Dar: nu am văzut laptop cu un display (sau, în acest caz, două) mai frumos! Ecranul principal, de 14,5 inci (2880 x 1800), are o rată de refresh de 120 Hz, în vreme ce ScreenPad-ul are 12,7 inci și aceeași rată de refresh. Iar rezoluția foarte mare conduce la imagini superbe. Filmele se văd fabulos, vivacitatea culorilor este spectaculoasă – aproape că îmi vine să trec la abonamentul de rezoluție maximă de la Netflix.

Rata mare de refresh presupune că mișcările rapide au un aspect mult mai fluid decât pe un laptop obișnuit, lucru pe care îl vei aprecia în filme, în unele transmisiuni de streaming și mai ales în jocuri, când, să zicem, încerci să tragi într-un inamic sau să te deplasezi rapid cu un bolid auto.

Dacă dorești, poți extinde ecranul principal în jos, pe cel de-al doilea. Pe ScreenPad poți afișa diverse aplicații cu care lucrezi în paralel cu cele de pe ecranul principal. Îl poți personaliza după bunul plac: de pildă, îl poți compartimenta în două sau trei ferestre în care să așezi browsere sau aplicații de multitasking.

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Lucrezi în paralel cu alte activități

Eu am găsit foarte util acest lucru, inclusiv pe partea de entertainment. Să zicem că e zi de meciuri europene și la aceeași oră se desfășoară două sau trei partide care-ți trezesc interesul. Poți intra online pe fiecare transmisie, apoi le poți trage în compartimentele de pe ScreenPad, urmărindu-le concomitent. Sau poți plasa un videoclip de fundal în timp ce lucrezi și vrei să-ți mai arunci o privire. Sau poți pune pe al doilea display câteva documente complementare celui la care lucrezi, pentru a nu fi nevoit să te întorci de fiecare dată la ele, schimbând fereastra.

Printre funcțiile cele mai impresionante ale ScreenPad-ului se numără și setările dinamice ale panoului de control pentru diferite aplicații – ASUS Control Panel. De pildă, setările extinse pentru aplicațiile Adobe, care sunt foarte folositoare pentru cei ce folosesc în mod constant programe precum Photoshop sau Adobe Premiere. Aici este partea în care ASUS Zenbook 14 Pro Duo vine în ajutorul creatorilor de conținut digital, iar aplicațiile ce vor beneficia de această extensie vor fi din ce în ce mai numeroase.

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Asus Control Panel

Există, de asemenea, o paletă digitală de culori, pe care o regăsim în aplicația ProArt Creator Hub (una extrem de interesantă și utilă și din alte puncte de vedere (monitorizarea resurselor, optimizarea performanței, WorkSmart, update-uri) și care își relevă întregul potențial atunci când e folosită împreună cu stylus-ul ce vine la pachet cu ASUS Zenbook Pro Duo.

Apropo de acesta, vei avea la dispoziție un ASUS Pen 2.0, care suportă Microsoft Pen Protocol 2.0 și are 4096 niveluri de presiune. Plus patru vârfuri diferite (H/2H/B/HB) și încărcare prin USB-C, două butoane laterale de mouse și un buton de comandă rapidă în partea superioară. Cu alte cuvinte, stylus-ul e un gadget în sine, foarte util pentru cei care sunt obișnuiți cu un asemenea instrument. Poți să scrii, să desenezi, să faci scheme.

Ca design exterior, ASUS Zenbook 14 Duo OLED arată – atunci când stă închis – ca un laptop sobru, compact, de culoare gri închis (sau tech-black, cum e definită oficial), cu un mic logo ASUS iluminat în partea laterală. Șasiul e foarte bine îngrijit, grosimea laptopului este de doar 1,79 cm iar greutatea de 1,7 kg, lucru care îl face destul de portabil, adică e un model pe care l-ai lua cu tine peste tot fără să simți că porți un bolovan în rucsac.

Specificații tehnice

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Instrument ajutătore pe ScreenPad atunci când lucrezi în Photoshop sau în alte programe creative

Modelul meu a venit echipat cu un procesor Intel Core i7 12700H, 2,3 GHz, 16 GB de RAM și o placă grafică integrată Intel Iris Xe. La acestea se adaugă un hard SSD de 1 TB, suficient de mare pentru necesitățile curente, și, evident, sistemul de operare Windows 11 Pro, recomandat de ASUS.

Cum TukTuk.ro nu este un website de tehnologie, nu voi intra în detalii legate de teste de performanță. M-am documentat însă un pic și am constatat că laptopul ASUS Zenbook 14 Duo OLEDare note excelente la mai toate testele, concluzia fiind că oferă o putere de procesare adecvată pentru creatorii de conținut care lucrează în programe solicitante, precum Premiere Pro sau Photoshop, ca să nu mai vorbim de cele uzuale, precum Microsoft Word, Excel sau PowerPoint.

Difuzoare, webcam, tastatură

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Gradul de înclinare al ScreenPad-ului e extremd e ergonomic

ASUS Zenbook Pro 14 Duo vine cu o cameră web standard HD 720p, care își face treaba pentru meetingurile online ocazionale. Difuzoarele au fost însă o reală surpriză pentru mine, acestea având un profil sonor foarte interesant, iar acest lucru se datorează faptului că sunt tunate de Harman Kardon. Ai parte de un bas mai mult decât decent, iar odată ce dai drumul la muzică vei auzi „altceva” decât la majoritatea laptopurilor de tip ultrabook, lucru potențat și de tehnologia Dolby Atmos care adaugă realism fișierelor audio.

Despre tastatură am amintit deja și nu reiau discuția ergonomică. Este o tastatură cu trei niveluri de iluminare, care înțeleg că este mult mai bună decât la modelul inițial, tastele având acum dimensiunile standard. Am constatat că tastarea se face într-un mod plăcut, mișcarea și deplasarea tastelor fiind foarte bune.

Autonomie

Despre cât durează bateria lui ASUS Zenbook Pro 14 Duo e o discuție… discutabilă. Să ne gândim mai întâi că sistemul trebuie să alimenteze un o placă grafică de calitate și două ecrane de înaltă rezoluție, ambele cu rate mari de refresh. La ce ai putea să te aștepți, chiar dacă vorbim despre o baterie de 76Wh?

Cu ambele ecrane pornite, cu toate „motoarele” în vânt, laptopul va duce undeva spre două ore și jumătate, maxim trei, fapt care, probabil, nu-i va entuziasma foarte tare pe cei care vor să uite de grija alimentării. Dacă oprești ScreenPad-ul (al doilea display), timpul de funcționare crește considerabil, urcând spre cinci-șase ore. Cu toate acestea, sugestia mea este să ai tot timpul cablul de încărcare (și o priză) la îndemână.

Conectivitate

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review
Porturi suficiente

Și la capitolul conectivitate ASUS vine cu o mică inovație, așezând unele porturi în partea din spate (cel pentru alimentare, portul HDMI, slotul pentru carduri Micro SD), lucru pe care îl găsesc ergonomic. Altfel, Zenbook Pro 14 Duo nu duce lipsă de porturi pe cele două laterale: mufa de 3,5 mm pentru căști, două porturi USB-C Thunderbolt 4 și un port USB-A. Pentru conectivitate wireless, ASUS Zenbook Pro 14 Duo suportă cele mai recente tehnologii Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2.

Concluzie

E greu să găsești pe piață un laptop cu atât de multe funcții, atât de frumos, atât de… inedit și atât de provocator. E clar că ASUS Zenbook Pro 14 Duo nu e un laptop pentru toată lumea, dar dacă ieși un pic din „pătrățelul” în care te-ai obișnuit să lucrezi, vei găsi o mașină puternică, excepțional echipată și construită direct pentru creatorii de conținut care în mod cert o vor aprecia. Nu este un laptop ieftin (prețul pornește de la 8999 lei), dar lucrurile pe care le oferă îi dau dreptul să se încadreze la categoria Premium și la un ropot de aplauze digitale furtunoase.


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!