obiective turistice din tenerife santa cruz
Plaja teresita / Foto: Deposit Photos
Europa

Top 10 obiective turistice din Tenerife. Ce să faci și ce să vezi în insula din Canare

Tenerife este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume și totodată un loc ce atrage ca un magnet românii care iubesc deopotrivă Spania și vacanțele cu… schepsis. Cea mai mare dintre componentele arhipelagului Insulelor Canare, aflate în largul coastelor Africii, e un mic paradis pentru orice turist și călător deopotrivă, oferind numeroase obiective turistice, dar și posibilitatea de a face o gamă largă de activități.

În Tenerife te duci și pentru a face plajă, dar și pentru a vizita diverse locuri care îți condimentează sejurul cu activități spectaculoase, informații și elemente istorice care-ți îmbogățesc cultura și îți animă spiritul. Vom descoperi în cele ce urmează cele mai frumoase obiective turistice din Tenerife, vom vedea cele mai frumoase atracții, cele mai bune plaje din Tenerife, vom afla câte ceva despre gastronomia insulei Tenerife și despre viața de noapte din Tenerife.


Pleci în Insulele Canare? Aici ai cele mai bune hoteluri din Tenerife!


Lucruri interesante despre Tenerife

Puerto de Santiago tenerife
Orașul Puerto de Santiago se află în apropierea Los Gigantes, unul dintre principalele obiective turistice din Tenerife / Foto: Deposit Photos

Înainte de a ajunge în Tenerife, n-ar fi rău să afli câteva lucruri interesante despre această „exotică” insulă spaniolă, care atrage vizitatorii ca un magnet. Printre motive se regăsesc și acestea:

  • În Tenerife se află cel mai mare observator solar din lume, Observatorul Teide. Acesta este situat pe pantele vulcanului cu același nume, fiind considerat unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru observații astronomice.
  • Tenerife este unul dintre puținele locuri din lume în care arborele-dragon (Dracaena draco) se găsește în sălbăticie. Se spune că această specie are proprietăți medicinale, ea fiind, totodată, considerată un simbol al insulei.
  • Tenerife a fost primul loc din lume în care s-au cultivat banane la scară largă pentru export. Clima ideală și solul fertil al insulei au făcut-o locul perfect pentru cultivarea acestui fruct tropical.
  • În Tenerife se desfășoară cel mai lung carnaval din lume: acesta începe în ianuarie și durează mai mult de o lună, având cireașa de pe tort în postura carnavalului Santa Cruz de Tenerife (desfășurat în luna februarie, înainte de începutul postului Paștelui, și considerat cel mai „brazilian” carnaval spaniol) este cel mai vechi din Spania, el datând din secolul al XVIII-lea. De altfel, Santa Cruz de Tenerife e considerat al doilea cel mai mare carnaval din lume, după cel de la Rio (unii afirmă că e al treilea, așezându-l pe locul 2 pe cel de la Veneția).
obiective turistice din tenerife carnavalul
Carnavalul din tenerife este al doilea cel mai mare din lume, după cel de la Rio / Foto: Deposit Photos
  • Tenerife are un ecosistem unic numit „laurisilva”, un tip de pădure subtropicală de lauri, unul dintre ultimele exemple rămase dintr-o întindere forestieră ce acoperea cândva o mare parte din Europa în perioada terțiară.
  • Tenerife are o istorie bogată în privința piraților: insula a fost o țintă populară pentru pirați și corsari în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, aceștia fiind atrași de locația strategică a insulei și de faptul că se afla la intersecția a numeroase rute comerciale.
  • Tenerife este unul dintre puținele locuri din lume în care poate fi găsit Chahoua albastru, o specie unică de gecko. Tot în Tenerife poți avea norocul să dai peste Gallotia galloti, o altă șopârlă endemică, unică prin faptul că are o serie de subspecii, fiecare dintre ele fiind adaptată la un habitat specific de pe insulă, de la zonele uscate și stâncoase la pădurile luxuriante de lauri.
  • În Tenerife se afla o populație indigenă, numită Guanche, exterminată după invazia spaniolă, aceștia fiind primii locuitori ai Insulelor Canare. Poporul Guanche avea o cultură și o limbă unice, iar moștenirea lor încă poate fi observată în toponimia, arheologia și obiceiurile insulei.
  • În Tenerife se află cel mai înalt vârf din Spania, vulcanul Teide, cu o înălțime de 3.718 metri. Acesta este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și, dacă ajungi pe vârful lui, vei avea parte de priveliști spectaculoase ale insulei și ale oceanului care o înconjoară.
  • Economia insulei Tenerife se bazează în principal pe turism, dar venituri importante provin și din agricultură, pescuit și industria prelucrătoare. Insula este cunoscută pentru producția de banane, roșii și avocado, precum și pentru producțiile de vin, rom și brânzeturi. Tenerife are, de asemenea, un sector tehnologic în creștere, cu mai multe companii în domeniul energiei regenerabile, al biotehnologiei și al dezvoltării de software.

Cele mai frumoase obiective turistice din Tenerife

Harta cu atracțiile turistice din Tenerife (zoom pentru detalii)

1 Muntele Teide

obiective turistice din tenerife muntele teide
Muntele Teide / Foto: Deposit Photos

Muntele Teide este o destinație obligatorie pentru oricine vizitează insula Tenerife. Având o înălțime de 3.718 metri, Teide este cel mai înalt munte din Spania și una dintre cele mai emblematice repere naturale de pe insulă.

Muntele este situat în cadrul Parcului Național Teide, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și, totodată, unul dintre cele mai vizitate parcuri naționale din Spania.

Urcarea până în vârful Muntelui Teide este o aventură de genul celor ce trebuie făcute măcar o dată în. Există două opțiuni pentru „escaladarea” Muntelui Teide. Prima, cu telecabina (40 minute), care se ia de la stația de bază, la o altitudine de 2.356 m, până la stația din vârf, cunoscută sub numele de La Rambleta, aflată la 3.555 m. A doua opțiune este de a face o drumeție până sus, prin Montaña Blanca, un traseu cu o lungime de aproximativ 9 km, al cărui parcurs durează între 6 și 7 ore. De reținut însă că pentru această a doua opțiune ai nevoie de un permis, traseul nefiind deschis publicului larg. Acesta se poate obține de aici, cu minim 3 luni în avans.

Partea interesantă este că și pentru a urca pe Teide cu telecabina există două posibilități. O poți face pe cont propriu, prin solicitarea unui permis în avans, după a cărui aprobare fiind necesară achiziționarea biletelor pentru telecabină și rezervarea unei ore compatibile cu permisul. Sau, mult mai convenabil, este să rezervi o excursie pe Muntele Teide, în acest sens organizatorii ocupându-se de toate diligențele necesare: permis, bilete și ghid oficial al Parcului Național, care-ți explică și arată tot ce e nevoie să vezi și să cunoști. Excursia durează circa 6 ore, dar, atenție, prețurile nu sunt tocmai ieftine!

atractii turistice tenerife muntele teide
Muntele Teide / Foto: Deposit Photos

De reținut că stația superioară a telecabinei se află în dreptul penultimului crater al Muntelui Teide, La Rambleta, care are un diametru mult mai mare decât cel al craterului actual. Însă, în urmă cu o mie de ani, vulcanul a început să erupă, mărindu-și înălțimea la 3.718 metri. Atunci s-a format actualul Pico del Teide, această erupție cauzând și fluxurile de lavă neagră care curg pe laturile sale.

Când ajungi la crater, senzația de a te afla pe planeta Marte devine și mai puternică. La picioarele tale se află insula Tenerife, iar la orizont, dar parcă atât de aproape încât ai putea să le atingi, sunt insulele Gran Canaria, El Hierro, La Gomera și La Palma, componente ale arhipelagului Canarelor. Mirosul de sulf se simte peste tot, iar căldura degajată de gurile de aerisire te face să-ți imaginezi că Guayota – spiritul malefic care a trăit aici, potrivit vechilor Guanches – încă trăiește și se ascunde încă în vreo cavernă vulcanică, căzut într-un somn foarte adânc.

Lucruri interesante despre Muntele Teide
  • Muntele Teide este cel mai înalt vârf din Spania și cel mai înalt vulcan din Oceanul Atlantic.
  • Vulcanul este activ de mai bine de 400.000 de ani, fiind considerat al treilea cel mai înalt vulcan din lume de la baza sa de pe fundul oceanului.
  • Ultima erupție majoră a vulcanului Teide a avut loc în 1909. Acum, vulcanul este considerat adormit, dar nu stins.
  • Muntele Teide are un ecosistem unic, fiind casa unor specii endemice de plante și animale, precum violeta de Teide, care este floarea „națională” a insulei.
  • Peisajele vulcanice unice ale parcului au fost folosite ca locație pentru filmările mai multor filme și seriale, inclusiv Planeta maimuțelor și Game of Thrones.
  • Observatorul Teide, situat pe vârful vulcanului, este unul dintre cele mai importante observatoare astronomice din lume, oferind tururi ghidate vizitatorilor.
  • Vechiul popor Guanche, populația indigenă din Insulele Canare, considera Muntele Teide ca fiind un loc sacru și credea că acesta este casa zeilor lor.
  • Vulcanul a jucat un rol semnificativ în modelarea culturii și istoriei insulei, fiind o sursă de inspirație pentru mulți artiști și scriitori de-a lungul anilor.

2 Parcul Național Las Cañadas del Teide

Las Canadas del Teide
Foto: Javier Alamo

Parcul Național Cañadas del Teide, întins pe o suprafață de 18.900 de hectare, este situat în mijlocul insulei Tenerife, având ca punct central însuși Muntele Teide. Cu formațiunile lui stranii de roci vulcanice și cu peisajele spectaculoase, acesta este unul dintre cele mai vizitate parcuri naționale din lume.

parcul national teide
Foto: csh3d

Parcul oferă o gamă variată de peisaje, de la păduri luxuriante la peisaje vulcanice sterile. Aici se află numeroase specii endemice de plante și animale, inclusiv violeta de Teide, care este floarea națională a insulei Tenerife. În Cañadas del Teide se pot face o serie de trasee de drumeție, inclusiv popularul Teide Cable Car, despre care am amintit mai sus.

Las Cañadas del Teide este, de asemenea, o destinație excelentă pentru observatorii de stele, deoarece parcul a fost desemnat Destinație turistică Starlight, datorită cerului senin și a lipsei de poluare luminoasă. Parcul găzduiește, de asemenea, Observatorul Teide, care unul dintre cele mai importante observatoare astronomice din lume.

3 Puerto de la Cruz

obiective turistice din tenerife puerto de la cruz
Puerto de la Cruz / Foto: Deposit Photos

Puerto de la Cruz este un fost sat pescăresc tradițional situat pe coasta de nord a insulei Tenerife, acum o adevărată stațiune turistică. Un loc fermecător, cu o frumoasă promenadă pe malul mării, un port plin de viață și străduțe pitorești cu cafenele și magazine. Lago Martiánez, aflat în apropiere, este o lagună artificială doldora de sculpturi, cascade și palmieri. Stațiunea este cunoscută pentru restaurantele cu fructe de mare excelente și pentru viața de noapte plină de viață.

Dar Puerto de la Cruz este cunoscut și pentru că a fost una dintre primele destinații turistice din lume. Climatul cald și atmosfera senină a localității au atras primii turiști privilegiați încă de la începutul secolului al XIX-lea, ceva mai târziu fiind amenajat un renumit spa, pe locul unde se află acum hotelul-cazinou Taoro.

obiective turistice din tenerife puerto de la cruz
Puerto de la Cruz / Foto: Canva Photos

Principala atracție a orașului este pitorescul oraș vechi, care găzduiește o serie de clădiri și monumente istorice. Zona datează de la începutul secolului al XVI-lea și se întinde în jurul Plazei del Charco, precum un labirint de străzi înguste intercalate cu piețe. Înțesat cu buticuri, baruri și restaurante, orașul vechi Puerto de la Cruz arată, în mod curios, destul de modern și prezintă doar câteva clădiri istorice și alei pietonale pavate.

Unul dintre cele mai emblematice locuri din Puerto de la Cruz este Plaza del Charco, o zonă fermecătoare, înconjurată de restaurante și baruri, un loc minunat pentru a te relaxa și a privi oamenii.

Să te bucuri de soare și de plajele de pe coasta vulcanică, să te plimbi prin exotica Grădină Botanică (și ale sale numeroase specii de flori și plante tropicale din întreaga lume) sau să petreci o zi de neuitat la Loro Parque sunt doar câteva dintre numeroasele opțiuni de activități pe care le oferă Puerto de la Cruz.

Chiar în afara orașului, iubitorii de natură pot admira peisajele frumoase ale Văii Orotava și imaginea spectaculoasă a Muntelui Teide.

Loro Park tenerife
Loro Park / Foto: Deposit Photos

În Puerto de la Cruz se află și Loro Parque, un parc zoologic popular, care se autointitulează „cea mai modernă grădină zoologică din lume”. Parcul a fost inaugurat în 1972 și ciar are motive pentru a se autopromova așa. Găzduiește peste 400 de specii de animale, inclusiv papagali, delfini, orci, lei de mare, pinguini și multe alte specii exotice din întreaga lume.

Una dintre principalele atracții din Loro Parque o reprezintă spectacolul papagalilor, care fac trucuri și interacționează cu dresorii. Parcul are, de asemenea, un spectacol cu delfini, un spectacol cu lei de mare și un spectacol cu orci. În plus în Loro Park poți vedea o casă tropicală, un acvariu și o casă a primatelor, iar copiii se pot bucura inclusiv de un loc de joacă, un roller coaster și alte activități pentru familii. Prețul unui bilet de intrare era de 28 euro (în februarie 2023)

Lucruri interesante despre Puerto de la Cruz:
  • Puerto de la Cruz a apărut inițial în secolul al XVI-lea ca sat de pescari, dar a crescut rapid în popularitate ca destinație turistică, atingând un apogeu remarcabil pentru acele vremuri la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
  • Orașul a fost una dintre primele destinații turistice din Tenerife devenind popular printre călătorii europeni bogați, care veneau pe insulă pentru a scăpa de climatul mai rece din țările lor de origine.
  • În Puerto de la Cruz se află istoricul Hotel Taoro, care a fost construit în 1884 și este considerat primul stabiliment de pe insula Tenerife.
  • Unul dintre cei mai cunoscuți rezidenți din Puerto de la Cruz a fost pictorul, arhitectul și sculptorul César Manrique, care a locuit în oraș de la sfârșitul anilor 1960 până la moartea sa, în 1992.
  • Localitatea oferă priveliști superbe ale Oceanului Atlantic, fiind un loc minunat pentru a admira apusul de soare, o experiență de neratat.

4 Parcul Siam

Parcul Siam este o atracție pe care trebuie să o viziteze orice iubitor de senzații tari care vizitează Tenerife. Acest parc acvatic cu tematică thailandeză este situat în partea de sud a insulei, în populara zonă turistică numită Costa Adeje.

atractii turistice din tenerife siam park
Parcul Siam / Foto: Deposit Photos

Una dintre caracteristicile care se remarcă la Siam Park este gama incredibilă de atracții acvatice. Parcul se mândrește cu cel mai înalt și mai rapid tobogan din Europa, „Tower of Power”, care îi aruncă pe îndrăzneți de la o înălțime de 28 de metri, la viteze de până la 80 km/h. Alte atracții populare includ „Dragon”, un tobogan acvatic în stil rollercoaster, și „Mekong Rapids”, o experiență de rafting în ape liniștite.

Siam Park oferă, de asemenea, o varietate de alte atracții: un lazy river, o piscină cu valuri și o serie de alte piscine pentru toate vârstele. Familiile cu copii vor aprecia zonele parcului destinate prichindeilor, inclusiv o zonă de joacă în apă special concepută pentru cei mici.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale Siam Park este arhitectura și amenajarea peisagistică de vis, care îi cufundă pe vizitatori într-un paradis tropical thailandez. Parcul prezintă clădiri uimitoare în stil thai, grădini luxuriante și chiar o replică a unui sat tradițional thailandez. Proprietarii parcului sunt oameni de afaceri thailandezi, care au construit Siam ca un omagiu adus țării natale în dorința de a promova cultura thailandeză în Europa.

Parcul Siam tenerife
Parcul Siam / Foto: Deposit Photos

Pe lângă atracțiile adrenalinice, Siam Park oferă, de asemenea, o varietate de opțiuni de servire a mesei, de la restaurante thailandeze la fast-food-uri și gelaterii. De asemenea, vizitatorii se pot răsfăța cu un masaj sau un tratament la centrul spa din incinta parcului.

E bine să verifici site-ul web al parcului pentru orele de funcționare și prețurile biletelor și, de asemenea, să cumperi biletele în avans, online, pentru a evita cozile lungi de la intrare.

De asemenea, este important de reținut că parcul are reguli stricte în ceea ce privește codul vestimentar și comportamentul. Siam Park este recunoscut pentru serviciile și atracțiile sale de înaltă calitate, câștigând mai multe premii, inclusiv premiul TripAdvisor Travelers’ Choice pentru cel mai bun parc acvatic din lume în 2015, 2016 și 2017.

5 Satul și canionul Masca

Satul Masca tenerife
Satul Masca / Foto: Deposit Photos

Situat la o altitudine de aproximativ 750 m în munții Teno, în partea de vest a insulei Tenerife, satul Masca face parte din municipalitatea Buenavista del Norte și găzduiește aproximativ 90 de persoane care încă aleg să locuiască aici, în cel mai izolat sat din Tenerife.

Există legende care spun că, în urmă cu mult timp, pirații obișnuiau să se ascundă în valea Masca, dar niciuna dintre aceste afirmații nu a fost vreodată dovedită. Cu toate acestea, povestea piraților din Masca o vei auzi de la orice ghid turistic, care adoră să o spună, poate pentru a aduce un strop de mister care să dea un plus de farmec locului, făcându-l și mai atractiv pentru vizitatori.

Micul sat Masca aduce, din multe puncte de vedere, cu Machu Picchu. Iar prima oară când îl vezi te întrebi cum este posibil ca un astfel de loc să fi supraviețuit timp de secole. Întorcându-ne și mai mult în timp, ne putem întreba, de asemenea, cum și de ce satul a fost construit într-o zonă atât de îndepărtată, ascunsă literalmente în munți.

Curentul electric a ajuns în Masca abia la jumătatea secolului trecut, când au și fost construite drumuri pentru a lega satul de restul insulei. Până atunci, se putea ajunge la el doar pe spinarea unui măgar sau pe jos. Masca a fost una dintre ultimele așezări populate de Guanches, poporul aborigen din Insulele Canare. Conchistadorii spanioli au pus stăpânire pe Masca la sfârșitul secolului al XV-lea, dar satul a rămas în permanență locuit.

satul masca tenerife
Canionul Masca / Foto: Canva Photos

Cum să ajungi în Masca? Ei bine, nu e chiar atât de simplu, dar drumul către această localitate este cel puțin la fel de spectaculos precum destinația în sine. Cea mai ușoară rută este din stațiunile aflate în sudul insulei Tenerife – prin Santiago del Teide. Din Santiago, un drum îngust șerpuiește până la o mică trecătoare cu vedere spre un ținut fantastic. După aceea, drumul se învârte în jurul pantelor abrupte, cu serpentină după serpentină, coboarând spre ceea ce ar putea fi cu ușurință o lume pierdută. Este o călătorie antrenantă, dar nu una pentru șoferii nervoși. Localnicii povestesc că au fost nevoiți să șofeze mașinile unor vizitatori înapoi în „civilizație”, deoarece șoferii sunt prea speriați pentru a încerca drumul de întoarcere.

Deși o vizită în satul Masca este memorabilă pentru așezarea în sine, modalitatea de a o face și mai memorabilă este să faci o drumeție pe jos de la cătun, prin Masca Barranco, până la ocean – 3 ore de mers pe o potecă, într-un decor fabulos. Acesta este, de altfel, unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Tenerife: un traseu minunat, ce coboară pe lângă pârâiașe curgătoare și piscine de jad, tufișuri de trestie și frunze de palmier în bătaia vântului.

6 Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife
Santa Cruz de Tenerife / Foto: Deposit Photos

Santa Cruz de Tenerife este capitala și cel mai mare oraș al insulei Tenerife, aflat în partea de nord-est a acesteia. Totodată, localitatea este centrul politic, cultural și economic, având o populație de peste 220.000 de locuitori, fapt ce-l face cel mai populat oraș din Insulele Canare.

Iar asta aduce după sine dorința de a vizita localitatea, descoperindu-i micile „bijuterii”. Poți să-ți începi itinerariul în Plaza de Espana, lângă port. Între această piață și Plaza de Candelaria se află o excelentă zonă comercială, iar Calle de Castillo este principala stradă din capitală pe care se poate face shopping.

Plaza de Espana este, practic, inima orașului Santa Cruz de Tenerife, ea fiind, totodată, cea mai mare piață din Insulele Canare. Include un lac artificial cu o suprafață generoasă și este un loc minunat pentru petrecerea timpului liber.

În apropiere se află Portul din Santa Cruz de Tenerife, care găzduiește Auditorio, cea mai emblematică clădire a insulei. Auditorio de Tenerife este proiectat de celebrul arhitect Santiago Calatrava într-un un stil care amintește de Opera din Sydney. Forma lui distinctivă a fost concepută pentru a semăna cu pânzele unui iaht.

Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife / Foto: Ioanna Alexa

Tot lângă port se află și unul dintre parcurile acvatice din Tenerife – Parque Maritimo Cesar Manrique. Acesta se întinde pe o suprafață de aproximativ 22 000 de metri pătrați, plină cu piscine cu apă sărată și facilități adiacente, proiectate de arhitectul Cezar Manrique.

Alături se află Palmetum de Tenerife, o grădină botanică în care vei descoperi una dintre cele mai mari colecții de palmieri din lume și de unde ai parte și de priveliști minunate către ocean. De asemenea, există și un alt parc foarte frumos în Santa Cruz, Parque Garcia Sanabria, un plăcut loc de relaxare, cu grădini și fântâni.

Unul dintre principalele monumente din Santa Cruz de Tenerife este Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion, care datează din secolul al XVI-lea și a fost una dintre primele biserici construite în Tenerife. Uneori este denumită Catedrala din Santa Cruz, dar nu este o catedrală în adevăratul sens al cuvântului, singura catedrală din Tenerife fiind Catedrala din La Laguna.

Iglesia de San Fransisco găzduiește o serie de lucrări de artă și este considerată cel mai bun exemplu de arhitectură barocă din Insulele Canare. Un alt loc din capitala insulei ce merită vizitat este Mercado de Nuestra Senora de Africa, un bazar plin de viață, totodată importantă piață de alimente, care ar trebui văzută la orele dimineții.

Dacă ai posibilitatea să alegi, ia în considerare să vizitezi Santa Cruz în perioada carnavalului, adică în luna februarie. Carnavalul din Santa Cruz este cel mai mare din Spania și al doilea ca mărime din lume, după cel din Rio de Janiero. Unul atât de popular și de important încât este luat în considerare pentru a intra în Patrimoniu Mondial UNESCO.

obiective turistice din tenerife santa cruz
Plaja Teresitas / Foto: Deposit Photos

Iar dacă ești un iubitor de plajă, află că principala plajă din Santa Cruz este Las Teresitas, una cu nisip fin și auriu, provenit din deșertul Sahara. Cu palmierii frumos aliniați și fundal pe care se înalță munții Anaga, Las Teresitas este considerată de mulți cea mai frumoasă plajă din Tenerife. De-a lungul ei există, de asemenea, o mulțime de restaurante și cafenele unde te poți relaxa, iar pe plajă se pot desfășura o serie de activități acvatice, de la windsurfing și caiac la paddleboarding.

7 Stâncile Los Gigantes

obiective turistice din tenerife los gigantes
Foto: ZX-6R

Stâncile Los Gigantes poartă cel mai potrivit nume, deoarece reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din Tenerife. Aflați pe coasta de vest a insulei, pereții stâncoși și abrupți ai „Giganților” se ridică maiestuos deasupra mării, atingând pe alocuri o înălțime de 600 de metri. Această minune a naturii, zidul de bazalt de origine vulcanică se întinde de-a lungul unei bune părți a coastei cât vezi cu ochii (de la portul Los Gigantes până la Punta de Teno, cel mai vestic punct al insulei) oferind o panoramă de excepție.

Forța magică a stâncilor nu a trecut neobservată de locuitorii originali ai insulei. Poporul Guanches considerau Los Gigantes o zonă sacră pe care o numeau „Zidul Iadului” sau „Zidul Diavolului”. Pentru ei, această formațiune stâncoasă, care a devenit între timp una dintre principalele atracții turistice din zona Santiago del Teide, reprezenta capătul lumii.

Los gigantes tenerife
Los Gigantes / Foto: mehdi33300

Vizitatorii pot face excursii cu barca de-a lungul bazei stâncilor pentru a vedea mai îndeaproape formațiunile stâncoase și pentru a observa animalele sălbatice care trăiesc acolo, cum ar fi delfinii, balenele și păsările de mare. De asemenea, stâncile sunt un loc popular pentru escaladă și coborâre în rapel.

Los Gigantes este, de asemenea, o destinație excelentă pentru pasionații de sporturi nautice, cu oportunități pentru scufundări, snorkeling și înot în apele cristaline. Plaja din Los Guios se află în apropiere – aici vizitatorii se pot relaxa și se pot bucura de soare.

Satul (Acantilados de) Los Gigantes este situat la poalele stâncilor reprezentând un frumos loc de explorat pentru cei interesați de cultura și mâncarea locală. În zonă există, de asemenea, mai multe restaurante, baruri și magazine, precum și un port de agrement unde poți face o excursie cu barca în apropierea stâncilor.

8 Garachico

Garrachico
Garrachico / Foto: Deposit Photos

Situat în nordul insulei Tenerife, Garachico oferă vizitatorilor posibilitatea de a explora unul dintre cele mai vechi sate din Insulele Canare. Fondat la sfârșitul secolului al XV-lea de către un bancher genovez, Garachico a fost un port comercial cheie pentru traficul comercial dintre Europa și coloniile spaniole din Americi. Distrus în 1706 de o erupție vulcanică, satul a renăscut din propria cenușă, iar vizitatorii se pot plimba acum prin piețele liniștite din Garachico și de-a lungul străzilor pietonale de lângă malul mării. Cunoscutul monument natural, stânca Garachico, poate fi văzut chiar în largul coastei.

Garachico tenerife
Garachico / Foto: Canva Photos

Trecutul satului Garachico poate fi descoperit plimbându-te pe străzile pitorești ale centrului vechi. Cu un bogat patrimoniu arhitectural, ce datează din secolele XVI și XVII, acesta este unul dintre cele mai bine conservate districte istorice și artistice din Insulele Canare. A fost declarat sit de interes cultural în 1994 și deține, de asemenea, Medalia de Aur a Artelor Frumoase pentru comorile sale culturale. O vizită la Garachico nu ar trebui să se termine fără o plimbare prin cadrul senzaționalelor peisaje din împrejurimi, cum ar fi La Caleta de Interián, vulcanul Chinyero și stâncile din La Culata.

9 San Cristóbal de La Laguna

San Cristobal de La Laguna tenerife
San Cristobal de La Laguna / Foto: Deposit Photos

San Cristóbal de La Laguna, cunoscut și sub numele simplu de La Laguna, este al doilea oraș ca mărime din Tenerife, după Santa Cruz, cunoscut pentru importanța sa istorică și culturală, precum și pentru arhitectura sa colonială, bine conservată.

La Laguna a fost fondat în secolul al XV-lea și a servit drept capitală a insulei până în 1723. Orașul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe coloniale din Insulele Canare. Vizitatorii se pot plimba prin centrul istoric, caracterizat de străzi înguste, case tradiționale canariene și o serie de biserici și mănăstiri.

San Cristobal de La Laguna
Foto: Deposit Photos

Unul dintre principalele repere din La Laguna este Catedrala Concepción, o biserică în stil gotic care datează din secolul al XVI-lea. Orașul are, de asemenea, mai multe muzee, între care Muzeul de Istorie și Antropologie, care „vorbește” despre istoria și cultura insulei Tenerife, și Muzeul de Arte Frumoase, care prezintă lucrări ale artiștilor locali și internaționali.

La Laguna este, de asemenea, un oraș universitar, cu o atmosferă plină de viață, cu o remarcabilă selecție de restaurante, baruri și magazine. Orașul este, de asemenea, cunoscut pentru festivalurile ce se desfășoară anual, Carnavalul care are loc în februarie fiind unul dintre cele mai cunoscuturi carnavaluri din Insulele Canare.

10 Parcul Rural Anaga

parcul rural anaga tenerife
Parque Rural de Anaga / Foto: Deposit Photos

Parque Rural de Anaga, o zonă protejată situată în partea de nord-est a insulei Tenerife, uimește prin pădurile verzi, vegetația luxuriantă și priveliștile spectaculoase. Este un loc excelent pentru a explora și a admira peisajele insulei, vizitatorii având la dispoziție numeroase trasee și rute (cel mai popular este traseul Roque Bermejo), împânzite cu locuri de observare a păsărilor, dar și cu alte puncte de belvedere de unde există șansa de a vedea delfini și balene care înoată în apele din largul coastei.

Parcul Rural Anaga, întins pe o suprafață de aproximativ 10.000 de hectare, găzduiește, de asemenea, mai multe sate pitorești, precum Taganana, care prezintă case construite în arhitectura tradițională canariană, alături de gastronomia locală și cultura seculară. Este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să scape de zonele (prea) turistice din Tenerife și să experimenteze frumusețea naturală a insulei.

Cele mai frumoase plaje din Tenerife

Nu poți veni în vacanță în Tenerife fără să te gândești la plajă! Tenerife este renumită pentru unele dintre cele mai bune plaje din Spania și, fiind cea mai mare insulă din arhipelagul Canarelor, aici găsești o gamă variată de plaje. De la cele cu nisip auriu la cele cu nisip negru vulcanic, de la plaje aglomerate la întinderi de nisip mai intime. Iată un top 5 al celor mai frumoase plaje din Tenerife:

1 Playa de Las Teresitas

cele mai frumoase plaje din tnerife las teresitas
Playa de Las Teresitas / Foto: _ultraforma

Situată în nordul insulei, Playa de las Teresitas este o plajă cu nisip auriu (adus din Sahara) care se întinde pe o distanță de 1,5 km. Apele care o scladă sunt calme și cristaline, ceea ce o face perfectă pentru înot și snorkeling. Plaja este, de asemenea, înconjurată de vegetație luxuriantă, oferind multă umbră. Poți ajunge la Playa de las Teresitas cu autobuzul sau cu mașina din Santa Cruz de Tenerife (10 minute).

2 Playa la Tejita

Playa la Tejita tenerife
Playa la Tejita / Foto: Anita Bonita

Playa La Tejita este cea mai mare plajă naturală de pe insula Tenerife, având cele mai bune caracteristici ale Canarelor, cu nisip fin, ape turcoaz și formațiuni stâncoase vulcanice care se întind de-a lungul țărmului.

Deoarece se află pe coasta de est, este deseori bântuită de vânturi puternice, fapt ce îi poate da un aer mai sălbatic în comparație cu alte plaje din Tenerife. Și totuși, acest lucru o transformă într-o locație excelentă pentru iubitorii de windsurfing sau kiteboarding. De altfel, orașul El Medano, aflat în apropiere, are reputația de a fi o localitate calată pe kitesurfing.

3 Playa de Las Americas

obiective turistice din tenerife Playa de Las Americas
Playa de Las Americas / Foto: Gagliardi Photography

Dacă iubești placa de surf, îndreaptă-te spre Playa de las Americas pentru a găsi La Izquierda, una dintre cele mai bune zone pentru practicarea surfingului din Europa. Numele acestei porțiuni de plajă provine de la faptul că valurile se rostogolesc dinspre partea stângă, ceea ce creează o provocare unică în comparație cu alte hotspoturi de surfing din lume. Plaja dispune de facilități excelente, precum dușuri, parcare, baruri și închirieri de echipamente.

Iubitorii de adrenalină trebuie să aibă însă în vedere că surfingul poate deveni destul de intens, deoarece valurile ajung la înălțimi de până la 3,5 metri. Cea mai bună perioadă pentru a face surf este între octombrie și februarie, perioadă în care aglomerația de pe… valuri e destul de mare.

Playa de las Americas este, de asemenea, un loc minunat pentru petrecăreți, având o mare varietate de baruri și cluburi, ceea ce o face o destinație populară pentru amatorii de distracții de noapte. În plus, în zonă se pot desfășura multe alte activități, cum ar fi vizitarea parcului acvatic Siam Park din apropiere, a parcului acvatic Aqualand, sau a Centrului Comercial Safari.

4 Playa Bollullo

Playa Bollullo tenerife
Playa Bollullo / Foto: Deposit Photos

Playa Bollullo este deseori descrisă ca fiind „adevărata Tenerife” – cel mai probabil pentru că mulți turiști nu se obosesc să facă drumeția destul de dificilă, dar necesară pentru a avea acces la ea. Însă dacă ești pregătit pentru această provocare, vei fi răsplătit cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din Tenerife. Această plajă de nisip negru este înconjurată de plantații de banane situate la baza unei stânci.

Playa Bollullo este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se îndepărteze de zonele aglomerate din Tenerife, care sunt populate cu hoteluri pe plajă și tarabe de cumpărături. În ciuda naturii accidentate, există o cafenea la malul mării care servește băuturi răcoritoare și gustări, astfel încât vei putea face față cu ușurință unei zile petrecute aici.

5 Playa Jardin

Playa Jardin
Playa Jardin / Foto: mm88

Playa Jardin nu este doar o plajă frumoasă, ci prezintă și multe opere de artă în aer liber, care o aduc la un alt nivel, să-i spune… cultural. Cesar Manrique, un artist celebru din Insulele Canare, a proiectat grădini tropicale îngrijite, o cascadă și o rețea de poteci pe această frumoasă coastă. El a amenajat, de altfel, multe astfel de instalații pe tot cuprinsul arhipelagului, încorporând adesea elemente naturale cu caracteristici artistice.

Manrique a ales Playa Jardin ca locație pentru grădinile sale îngrijite de pe plajă datorită priveliștii perfecte către Muntele Teide, aflat pe fundal.

Gastronomia din Tenerife

Oriunde ai ajunge, nu poți face abstracție de bucătăria locală, fie că ești sau nu gurmand. Insula Tenerife are o gastronomie bogată și diversă, care reflectă istoria și geografia insulei. Cu influențe din Spania, Africa și America, bucătăria din Tenerife este un amestec unic de arome și ingrediente.

Conejo en salmorejo tenerife
Conejo en salmorejo / Foto: Deposit Photos

Unul dintre cele mai populare preparate din Tenerife este puchero canario, o tocană tradițională făcută din pește, carne și legume. De obicei, este servită cu papas arrugadas (cartofi zbârciți), niște cartofi mici, fierți în apă sărată, și mojo, un sos făcut cu ulei de măsline, usturoi și piper roșu. Un alt fel de mâncare tradițională este conejo en salmorejo (iepure în sos salmorejo), care este o tocană de iepure gătită într-un sos preparat cu piper roșu, usturoi și vin alb.

Fructele de mare sunt, de asemenea, un element de bază în bucătăria din Tenerife. Insula are o lungă tradiție în privința pescuitului, fiind cunoscută pentru peștele și fructele de mare proaspete. Cere la restaurant vieiras al horno (scoici la cuptor), sama en salsa (caracatiță în sos) și bocinegro a la parrilla (bocinegro la grătar).

papas arrugadas
Papas arrugadas / Foto: lapasmile

Vegetarienii și veganii pot găsi, de asemenea, o varietate de opțiuni în bucătăria din Tenerife. Insula este cunoscută pentru pisto (ratatouille), un preparat cu legume – vinete, dovlecei și ardei grași, iar papas arrugadas cu mojo este, de asemenea, o opțiune excelentă. Sunt multe restaurante internaționale în Tenerife care au în meniu opțiuni vegetariene și vegane.

Nici dulciurile din Tenerife nu trebuie ratate. Bienmesabe este un desert tradițional făcut cu migdale, miere și coajă de lămâie, iar gofio este un tip de făină din boabe prăjite, adesea folosită în deserturi precum gofio escaldado și bienmesabe con gofio. Un alt desert popular este tarta de platano, care se prepară din banane coapte, zahăr și ouă, și este o opțiune excelentă pentru cei care caută un desert tradițional pentru a încheia o masă delicioasă.

Când vine vorba de băuturi, Tenerife este renumită pentru vinul său. Insula are mai multe crame care produc vinuri roșii, albe și rosé, realizate din soiuri de struguri locali, precum Listán Negro, Malvasía și Tabaey. Vizitatorii pot face un tur al vinăriilor pentru a degusta vinurile, care sunt adesea asociate cu brânzeturi locale și alte mâncăruri tradiționale.

Pe lângă vin, Tenerife este cunoscută și pentru producția de rom. Romul din Tenerife este fabricat din trestie de zahăr, fiind maturat în butoaie de stejar, ceea ce îi conferă un gust și o aromă unice. De asemenea, vizitatorii pot face un tur al distileriilor de rom făcând degustări de rom, adesea asociat cu dulciuri locale.

Viața de noapte din Tenerife

Viața de noapte din Tenerife
Viața de noapte din Tenerife e intensă / Foto: Envato

Tenerife este o insulă cunoscută pentru viața de noapte intensă, cu o gamă variată de baruri, cluburi și localuri cu muzică live. Cele două zone turistice principale ale insulei, Playa de las Americas și Los Cristianos, sunt deosebit de populare în privința vieții de noapte, amatorii găsind aici nenumărate posibilități de distracție nocturnă.

Zona Las Verónicas, din Los Cristianos, este preferată de străini, care vin aici pentru a petrece la prețuri decente. Aici, găsești mii de turiști britanici care împânzesc pub-urile și cluburile, unele dintre acestea având o istorie îndelungată pe insulă.

Cel mai popular din zonă este Tramps, unul dintre cele mai bune cluburi house din Insulele Canare, cu DJ locali și o atmosferă de petrecere tipică marilor cluburi internaționale.

Papagayo Beach Club este un foarte frumos local ce funcționează ca restaurant de plajă în timpul zilei și pe post de club cu dj-i pe timp de noapte. Amplasat într-o clădire albă pe plaja Troya, acesta este, fără îndoială, unul dintre locurile de petrecere pe care trebuie să le iei în calcul în Tenerife.

Los Cristianos tenerife
Los Cristianos, noaptea / Foto: Deposit Photos

În apropiere de aglomerata Playa de las Vistas se află San Telmo, un alt loc minunat din Los Cristianos. Aici vezi mai puțini englezi decât Las Verónicas, mediul fiind mult mai relaxat în pub-urile și barurile de pe faleză iar varietatea muzicii este mai mare, întinzându-se și către zonele de rock, reggae, salsa și dance.

O altă zonă, destul de diferită, este cea din împrejurimile centrului comercial Safari. După ce-ți petreci după-amiaza în mall, poți face o oprire într-unul dintre baruri, precum Magic, de lângă Hard Rock Café.

Spre nord, pe Costa Adeje, între Puerto Colón Yacht Club și plaja Torvisca, sunt multe terase și baruri unde se poate asculta muzică și se poate bea un pahar. Mai târziu, poți continua petrecerea în cluburile situate pe străzile turistice, Achaman fiind unul dintre cele mai populare.

Nordul insulei Tenerife, de altfel, foarte turistic, nu are o viață de noapte la fel de palpitantă precum sudul. Calle Noria și împrejurimile sale este locul unde se petrece în Santa Cruz. În centrul vechi al orașului, multe dintre restaurantele amenajate în casele vechi din La Noria se transformă noaptea în pub-uri și cluburi pentru toate preferințele muzicale. Cele care ies în evidență sunt Mojos y Mojitos și Los Reunidos.

Mai la nord, lăsând portul în urmă, vei găsi Avenida de Anaga, un alt loc unde poți petrece câteva ore din noapte. Aici, majoritatea barurilor au terase, astfel încât te bucuri în aer liber de insula eternei primăveri.

Scena nocturnă din Santa Cruz ascunde în barurile și cluburile sale un caracter latin pe care nu multă lume îl cunoaște și care ține unele străzi din oraș treze până târziu în noapte, sau chiar până dimineața devreme. Această esență latină, îmbibată în salsa, se reflectă în sloganul pentru nopțile din Puerto de la Cruz: Azúcar. Iar ca ring de dans trebuie evidențiat Mansion Lounge & Music.

Alte locuri care nu pot lipsi de pe listă sunt barurile și cluburile gay friendly de pe Avenida Betancourt y Molina, cum ar fi Vampis Club.

Concluzie

Tenerife este o insulă fabuloasă, cu o mulțime de obiective turistice și cu o sumedenie de variante în privința activităților. De la cel mai înalt munte din Spania la plaje frumoase, trasee și sate unice, în Tenerife există câte ceva pentru toată lumea.

Pin it!

pinterest tenerife

Citește și: Top 10 cele mai frumoase insule din Spania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!