Genova este capitala Liguriei, provincia din nord-vestul Italiei, aflată la granița cu Franța, și, totodată, este unul dintre cele mai industrializate orașe ale țării – o devărată forță economică, provenită din trecutul glorios. Pe vremuri, Genova avea un port comercial dinamic, fiind o lungă perioadă concurentul principal al Veneției, în încercarea ambelor orașe de a deține supremația comerțului mediteranean, în timpul Evului Mediu și al Renașterii. În plus, să nu uităm că Genova este locul de naștere al celebrului navigator Cristofor Columb.
Dar despre Genova nu se poate vorbi doar în termeni economici, ci și turistici. Oraș bogat în tradiții și istorie, având o evidentă latură romantică, fosta putere maritimă înghesuită între mare și munți a știut să pună în valoare tot ce are mai bun pentru a deveni o destinație importantă a Liguriei, fiind țintită în special de către cei care știu că în Genova se mănâncă foarte foarte bine. Hai să vedem care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Genova, într-un mini-ghid în care vei descoperi ce să faci și ce să vezi în Genova, orașul care pentru mulți este și poarta de intrare întru vizitarea celebrei regiuni Cinque Terre, dar și a altor locuri superbe, precum Portofino sau Santa Margherita.
Pleci în Liguria? Aici ai cele mai bune hoteluri din Genova!
Găsește aici cele mai ieftine zboruri către Genova.
Obiective turistice din Genova
Harta cu cele mai frumoase atracții turistice din Genova (zoom pentru detalii):
Porto Antico
Nu ai cum să vizitezi Genova fără să treci prin porturile sale – cel vechi și cel modern. Mai ales că Genova a fost dintotdeauna un oraș aflat la răscrucea dintre lumi, poate acesta fiind și motivul pentru care astăzi, portul său modern este cel mai important din întregul bazin mediteranean. O simplă plimbare prin port te aduce față-n față cu uriașele nave comerciale, dar și cu impozantele nave de croazieră.
În Porto Antico descoperi impresionanta Galeone Neptune, o navă de pirați în mărime naturală construită pentru a deveni cinematograf. „Lanterna” este farul care domină vechiul port din Genova, din vârful acestuia putând admira o foarte frumoasă panoramă a orașului înconjurat de dealuri în formă de amfiteatru. Acest far neobișnuit, înalt de 77 de metri, pare să stea pe propria stâncă, ce se ridică la o înălțime de 40 de metri. A fost construit în anul 1353.
„Lanterna” este, astfel, cel mai înalt far din Italia și al doilea far tradițional ca înălțime din lume (al cincilea, la general), cu ai săi 77 de metri deasupra nivelului mării.
Nu rata în Porto Antico nici fațada spectaculoasă a lui Palazzo San Giorgio, ale cărui fresce trompe l’oeil strălucesc în lumina soarelui. În prezent, aici funcționează căpitănia portului, palatul fiind deschis publicului atunci când găzduiește expoziții temporare.
Acvariul și Biosfera
Nu departe de port, mai precis la capătul lui Porto Antico, se află Acvariul din Genova. Este cel mai mare acvariu al Europei, și, pentru mulți, atracția turistică numărul unu a orașului: o suprafață de 27.000 de metri pătrați, 39 de bazine, 15.000 de exemplare și peste 1000 de specii de pești, mamifere marine, păsări, reptile, amfibieni, nevertebrate. Un spectacol complet.
Acvariul reamenajat de Renzo Piano în 1992, a fost extins în 2003 cu Pavilionul Cetaceelor, format din patru bazine în aer liber. Turul acvariului e structurat pe două niveluri, pentru a admira animalele atât de la suprafața apei cât și dintr-o perspectivă subacvatică.
Chiar lângă acvariu se află o clădire unică, numită Biosfera, un fel de structură sferică suspendată deasupra mării.
Construită din sticlă și oțel, sfera reinventează un spațiu unic în care se recreează viața sălbatică, în interior fiind amenajată o adevărată pădure tropicală, operă a aceluiași arhitect genovez Renzo Piano, inaugurată în anul 2001, cu ocazia summitului G8. Datorită unui sistem de climatizare modern, interiorul sferei dispune de un microclimat deosebit unde pot crește peste 150 de specii de plante și alte specii de animale, inclusiv broaște țestoase, pești colorați, insecte și păsări.
Pentru a te bucura pe deplin de acest loc obligatoriu de vizitat în Genova, nu uita să faci o rezervare în avans. Poți cumpăra bilete pentru Biosferă, ca și pentru alte atracții turistice din Genova, de aici:
Galata Museo del Mare – Muzeul Maritim Galata din Genova
Întrucât Genova a fost o mare putere navală în secolele XVI-XIX, este normal ca orașul să găzduiască unul dintre cele mai mari muzee maritime din Europa: Galata Museo del Mare. Un loc cu adevărat interesant și cuprinzător, structurat pe patru etaje pline de artefacte istorice și exponate.
O încăpere conține o expoziție cu diverse globuri și atlase din diferite perioade de timp, în timp ce o alta găzduiește reconstrucția unei nave cu galere. Alternativ, încăperile de la etajul al doilea prezintă reproduceri ale unor epave, precum și o multitudine de instrumente navale.
Ultima zonă a Muzeului Maritim se numește „Muzeul în aer liber Galata” și spune povestea șantierelor navale și a activităților comerciale care au avut loc chiar aici, în portul Genova. Te poți plimba printre panouri informative cu fotografii de epocă și descrieri sugestive, elemente de arheologie industrială, cum ar fi macarale, platforme și șine de cale ferată.
Dar adevăratul punct de atracție al acestei părți a muzeului și al întregului muzeu Galata este submarinul S518 Nazario Sauro, ancorat în apă și deschis pentru vizitatori. Acest submarin minunat, cu o lungime de 63,8 metri, se putea scufunda la o adâncime de până la 300 de metri și avea o rază de acțiune de peste 8.000 de kilometri, având la bord 51 de membri ai echipajului.
Via Garibaldi și palatele Rolli
Pentru a respira atmosfera tipică a orașului Genova și pentru a descoperi splendoarea fațadelor clădirilor sale, mergi pe Via Garibaldi. Acest bulevard istoric, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, găzduiește clădiri cu o arhitectură incredibilă, precum și paisprezece mici palate somptuoase, numite palatele Rolli, care au fost reședințele nobilimii genoveze, între anii 1500 și 1600. În absența unui palat regal, ele erau folosite pentru a oferi ospitalitate și confort persoanelor ilustre și de rang înalt care se aflau în oraș.
Astel, la fiecare pas, vizitatorul descoperă luxul și opulența epocii renascentiste genoveze. În ciuda faptului că bulevardul e foarte îngust, lucru ce face dificilă realizarea de fotografii, cei care iubesc arhitectura vor fi seduși de numeroasele sale atracții fotogenice.
Iar pasionații de istorie se vor bucura, evident, de traseul cultural, care ar trebui să includă vizite la trei muzee, situate în cadrul a trei palate somptuoase: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco și Palazzo Doria Tursi. Toate acestea adăpostesc mobilier excepțional și colecții impresionante de opere de artă.
Piazza de Ferrari
Principala piață a orașului Genova este Piazza De Ferrari, cu fântâna sa arteziană, înconjurată de clădiri grandioase și străzile aglomerate care pornesc din ea în toate direcțiile.
Clădirile importante care domină această piață sunt Teatrul Carlo Felice (construit în 1828 și reconstruit după cel de-al Doilea Război Mondial. Printre cele mai bune și mai mari teatre de operă din Italia, acest nou sediu ultramodern are o acustică impecabilă și găzduiește concerte de jazz, alături de spectacole de operă), Palazzo dell’Accademia Ligustica di Belle Arti (care găzduiește sculpturi realizate de artiști celebri din Genova și Liguria), Palazzo Ducale, Palazzo della Regione Liguria și Palazzo della Nuova Borsa (o impozantă clădire neobarocă din secolul al XIX-lea).
Catedrala San Lorenzo
Cea mai importantă biserică din Genova datează de la sfârșitul secolului al XI-lea: Catedrala San Lorenzo se află în centrul istoric al orașului și are o arhitectură fascinantă. O fațadă cu trei portaluri gotice, clopotnițele (unul a rămas incomplet) dominate de basoreliefuri în relief înalt, iar pe laterale – doi magnifici lei de piatră.
Interiorul este la fel de frumos, fiind realizat în diverse stiluri artistice, moștenire a secolelor de istorie, multe fresce și opere de artă amestecându-se pentru a crea o atmosferă minunată.
Aici sunt păstrate relicvele sfântului Lorenzo, care au ajuns în oraș în perioada de după cruciade. Merită să vizitezi și Muzeul Tezaurului, care se află la subsolul catedralei, iar pe parcursul turului în acest superb edificiu religios, amintește-ți de aceste două lucruri interesante:
În ziua de 9 februarie 1941, Catedrala San Lorenzo din Genova a fost bombardată de trupele aliate în timpul Operațiunii Grog. Un obuz britanic a străpuns acoperișul catedralei, aterizând în colțul sud-estic al naosului, dar, în mod miraculos, proiectilul nu a detonat. Eenimentul este comemorat astăzi printr-o replică a bombei expusă în naos alături de un panou informativ.
În plus, dacă te plimbi în jurul catedralei, caută miniatura unui câine sculptat în marmură pe aceasta. Se spune că, în timpul construcției catedralei din Genova, acest cățeluș se aciuase pe lângă muncitori și sculptori, fiind îndrăgit de aceștia. Într-o zi, cățelul a dispărut și nu a mai fost găsit vreodată, iar artiștii i-au dedicat această mică operă de artă pe fațada catedralei, considerată astăzi aducătoare de noroc pentru cei care o reperează și o ating.
Centrul Istoric din Genova și ale sale carruggi
Centrul istoric al orașului Genova este cel mai mare de acest tip din întreaga Europă – un labirint de străduțe umbroase, mărginite de case colorate dezvoltate pe verticală, pe care cei din Liguria le numesc carruggi.
Vizitarea Genovei devine cu atât mai frumoasă dacă ajungi pe străduțele centrului istoric, fără îndoială, cel mai bun mod de a respira atmosfera autentică a orașului, de a-i afla secretele și de a-i admira comorile arhitecturale și artistice.
Sunt zeci de carruggi, iar riscul de a te rătăci fără a ajunge să le vezi pe cele mai frumoase este ridicat. De aceea, iată o sugestie de abordare:
Din Piazza Caricamento urcă pe Via al Ponte Reale. De aici, după ce ai parcurs circa 100 de metri, admiră Piazza Banchi și Loggia della Mercanzia. Îndreaptă-te apoi spre Via San Luca, una dintre cele mai fermecătoare și pitorești alei din Genova. Continuă spre Via del Campo, unde a locuit Fabrizio de Andrè care a scris celebrul cântec despre aceasta.
Explorarea acestor carruggi, dar și a altora asemănătoare, te va aduce alături de reședințe nobiliare, biserici vechi, piețe clasice, magazine de artizanat și cafenelele istorice, locuri de socializare ale compozitorilor genovezi. (de pildă, caută barul La bad strada din cântecul lui De Andrè). Pe unele dintre aceste alei se află și cele mai bune focacerii din Genova.
Esplanada Castelletto
Genova este plină de puncte panoramice și de belvedere, iar unul dintre cele mai frumoase este, cu siguranță, Spianata Castelletto. În acest loc se afla cândva fortăreața Castelletto, care a fost distrusă în 1849, de unde și numele esplanadei.
La această piață din centrul istoric se poate ajunge cu un minunat lift în stil Liberty, care poate fi luat din Piazza Portello, sau, alternativ, făcând o plimbare pe un superb drum panoramic. De pe Esplanada Castelletto te poți bucura de o priveliște fabuloasă a orașului Genova, cu acoperișurile, cupolele și turnurile din centrul istoric și portul antic pe fundal.
Acest loc liniștit este ideal pentru a face fotografii minunate și pentru a te relaxa pe o bancă, la umbra copacilor, după ce ai străbătut orașul în lung și în lat.
Boccadasse
Boccadasse este un vechi sat de pescari din orașul Genova, care acum face parte din cartierul Albaro, fiind situat la capătul Corso Italia.
Numele derivă de la forma golfului: Boccadasse traducându-se, aproximativ, prin gură de măgar. Acest sat superb a rămas neschimbat de-a lungul timpului, în ciuda marii dezvoltări economice și urbanistice a Genovei. Boccadasse te întâmpină cu casele sale în culori pastelate, parcă sprijinite unele de altele, într-un stil pe care-l vei regăsi dacă vizitezi zona Cinque Terre, cu bărcile de pe plajă, cu aromele mării răspândite pe fiecare străduță.
Potrivit legendei, satul a fost fondat în jurul anului 1000 de un grup de pescari spanioli care, din cauza unei furtuni violente pe mare, s-au refugiat pe această (fostă) mică insuliță stâncoasă. Cel mai probabil, însă, originea sa este mult mai simplă, Boccadasse dezvoltându-se, de fapt, ca un mic grup de case strâmbe în jurul singurului golfuleț din zonă. Aici trăiau și lucrau pescari, marinari și mici comercianți.
În acest loc fermecător poți pur și simplu să te plimbi, să te oprești pentru o cafea, un aperitiv sau pentru a savura un prânz din meniul căruia neapărat să comanzi pește proaspăt.
Casa lui Columb
O scurtătură din Via Dante duce spre sud, din Piazza De Ferrari în Piazza Dante, unde vei descoperi cele două turnuri bine conservate ale Porta Soprana, o poartă ce făcea parte din zidurile orașului vechi, construită în 1155.
Celebrul navigator Cristofor Columb și-a petrecut copilăria în casa de piatră bine restaurată de lângă micuța sihăstrie Sant’Andrea, care te încântă cu coloanele și arcadele sale delicat sculptate. Nu sunt prea multe de văzut în muzeul din interior, dar combinația dintre casă, poartă și clopotniță face ca acest scurt ocol să merite efortul unei vizite, pentru câteva fotografii memorabile.
Genova – o fantastică experiență gastronomică
Genova este un oraș binecunoscut pentru tradiția sa culinară bogată și diversă. Grație localizării la Marea Mediterană, orașul are o istorie gastronomică îndelungată în privința preparatelor din fructe de mare și pește, precum și a unei bogate varietăți de legume, ierburi și condimente folosite în bucătăria locală. Principalele motive pentru care ar trebui să iei în calcul o vizită a Genovei dacă ești un gurmand, sunt:
Peștele și fructele de mare
Genova este cunoscută pentru fructele de mare, întotdeauna proaspete datorită poziționării orașului ca port la Marea Mediterană. Printre preparatele populare din pește și fructe de mare pe care trebuie să le încerci se numără supele de pește, peștele prăjit și mâncăruri precum tocana de pește ciuppin și buridda, dar și capponada, o salată de fructe de mare.
Codul sărat uscat este folosit pentru a pregăti stocul de pește alla genovese, ale cărui variante pot fi întâlnite în multe feluri. În platourile mixte de pește pe care le poți comanda în Genova, peștele capturat zilnic e împărat: roșioară, bogue, picarel, pignoletti, calamar, anșoa și sardine, toate prăjite în ulei de măsline. Baccalà (codul sărat) se regăsește în special în găluștele prăjite gustoase și crocante.
Focaccia
Genova este, de asemenea, renumită pentru focaccia, un tip de pâine plată, coaptă în mod tradițional într-un cuptor cu lemne. Pâinea este servită de regulă ca gustare sau ca suport pentru sandvișuri.
Acest preparat s-a născut în Recco, o comună din suburbiile Genovei, devenind o componentă de bază a bucătăriei genoveze. Are multe variante și, pe vremuri, era un preparat făcut mai degrabă de cei cu puține resurse materiale. În secolul 19, focaccia a intrat în meniurile unor restaurante genoveze, fiind servită însă doar la începutul lunii noiembrie. Începând cu anii ’50, a început să fie comercializată pe scară largă pentru a favoriza popularizarea turismului în zonă. În zilele noastre, focaccia a devenit parte integrantă a gastronomiei stradale din Genova.
Împreună cu focaccia se servește și farinata, un alt preparat tradițional genovez, care se face la cuptor, din făină de năut și ulei. Cea mai importantă caracteristică a unei farinate îl reprezintă aluatul crocantul și subțire, la care se adaugă faptul că în interior acesta trebuie să fie moale.
Pesto
Genova este locul de naștere al pesto-ului, un sos preparat din busuioc, nuci de pin, usturoi și parmezan. Pesto este servit de obicei cu paste, dar poate fi folosit și pentru a da gust mai multor tipuri de preparate sau întins pe pâine și bruschete.
Originile sosului pesto, și modalitățile de preparare a lui, reprezintă o adevărată moștenire culturală a orașului și a locuitorilor săi. Se fac o mulțime de variante, dar cea mai populară este cea din busuioc de Prà. Cel mai bun tip de paste cu care se prepară pesto sunt cele de tip trofie, ce au o formă răsucită și sunt specifice locului, dar și gnocchi și testaroli reprezintă alternative minunate.
Paste
Genova este patria mai multor preparate delicioase din paste, dintre care se remarcă în mod special pansotti. Acestea sunt un tip de de paste în formă de triunghi, umplute cu legume și asezonate cu sos de nuci și smântână. Pot fi umplute cu spanac sau sfeclă roșie și se pot adăuga ouă, parmezan sau brânză ricotta.
Gelato
Nicio excursie la Genova nu ar fi completă fără a încerca celebra gelato a orașului, cunoscutul tip de înghețată italiană. Genova are o serie de gelaterii artizanale care servesc o gamă largă de arome realizate cu ingrediente proaspete.
Încearcă unul dintre aceste tururi gastronomice din Genova:
Cum ajungi la Genova din România
Pentru a ajunge la Genova din România, fie că vrei să vizitezi orașul sau să îți faci o vacanță în regiunea Liguria, cel mai rapid ajungi cu compania Ryan Air, care operează curse directe București – Genova, în zilele de vineri, sâmbătă și (din martie) luni. Durata medie a zborului direct este de 2 ore și 33 minute, distanța dintre București și Genoa fiind de 1368 km.
Cea mai ieftină lună pentru a zbura la Genova (din perspectiva prețurilor la biletele de avion) este februarie, iar cea mai scumpă, august.
Găsește aici cele mai ieftine zboruri către Genova.
Cum ajungi de la aeroportul din Genova în oraș
Există trei modalitați prin care poți ajunge de la aeroportul internațional Cristoforo Colombo din Genova în oraș iar alegerea uneia dintre acestea ține de timpul avut la dispoziție și de buget.
Distanța de la aeroport în centrul orașului Genova e de circa 7 kilometri (se vede și în fotografia de mai sus cât e de aproape de port), prin urmare cea mai rapidă și comodă modalitate este să iei un taxi. Cursa te va costa între 25 și 40 de euro (în funcție de mărimea taxiului), sugestia fiind să întrebi în prealabil cam ce sumă urmează să plătești. Între miezul nopții și ora 6 dimineața prețurile sunt mai mari.
Dacă vrei să faci economii și nu te deranjează să pierzi mai mult timp pe drum, poți opta pentru cea mai ieftină soluție – un shuttle bus (AMT Gran Turismo), care face legătura dintre aeroport și centrul orașului Genova sau/și gara Genova Brihnole. Călătoria durează 30 de minute. Stația de autobuz se află chiar în fața terminalului de sosiri, la parter, biletul costă 5 euro (dacă e cumpărat de la auromatele de bilete sau online) sau 6 euro (dacă îl cumperi de la șoferul autobuzului). Copiii sub 4 ani merg gratuit.
A treia modalitate de a ajunge de la aeroportul din Genova în oraș este să închiriezi o mașină. În aeroportul Cristoforo Colombo ai la dispoziție numeroase companii de închirieri de mașini – trebuie doar să te documentezi în prealabil cu privire la prețurile practicate pentru închirierea diverselor tipuri de mașini, în funcție de numărul de zile și necesități.
În Genova nu funcționează serviciul de car-sharing Uber.
Concluzie
În concluzie, Genova e o destinație încântătoare pentru un city break, dar și un excelent punct de plecare întru explorarea regiunii italienești Liguria, în care obiective precum Cinque Terre, Portofino sau Santa Margherita abia așteaptă să fie vizitate. Nu rata aceste obiective turistice din Genova, prezentate mai sus, și explorează toate zonele pentru a avea o experiență completă a orașului în care s-a născut Cristofor Columb.
Pin it!
Citește și: Ce poti face gratis in Milano
Add Comment