Pentru că mulți dintre vizitatorii site-ului, mari iubitori de Grecia, își doresc să ajungă în insula grecească Zakynthos, dar și pentru că sunt destui cei care au fost acolo și vor să se reîntoarcă, am așternut câteva impresii de călătorie din acest loc denumit, până la devastatorul cutremur din 1956, „paradisul pe pământ”. Vei citi, așadar, despre principalele obiective turistice din Zakynthos (sau Zante, după numele italienesc), despre ce să faci și ce să vezi în Zakynthos și vei afla câteva ponturi în legătură cu această superbă insulă din Marea Ionică.
Pleci îm vacanță în Zakynthos? Ai aici cele mai bune hoteluri din Zakynthos!
- Istoria insulei Zakynthos
- Cum se ajunge în Zakynthos
- Obiective turistice în Zakynthos
- Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Zakynthos și cu plajele din Zakynthos (zoom pentru detalii)
- Blue Caves – Peșterile Albastre
- Plaja Navagio
- Insula Marathonisi
- Mânăstirea Anafonitria
- Peșterile Keri
- Orașul Zakynthos și Castelul Venețian
- Muzeul Bizantin
- Cele mai frumoase plaje din Zakynthos
- Plaja Alykes
- Plaja Porto Zoro
- Plaja Banana
- Plaja Agios Nikolaos
- Plaja Dafni
- Plaja Tsilivi
- Plaja Alykanas
- Plaja Laganas
- Plaja Kalamaki
- Plaja Porto Roxa
- Alte plaje din Zakynthos
- Mâncarea în Zakynthos
- Pin it!
Istoria insulei Zakynthos
Însă până la plecarea în vacanța din Zakynthos, ar merita să aflăm câteva informații legate de istoria locului. Conform mitologiei, dar și conform scrierilor lui Homer, insula a fost numită după Zakynthos, nepotul lui Zeus și al Helectrei și fiul lui Dardanos, fondatorul orașului Dardanie, precursorul Troiei.
Zakynthos s-a născut în regiunea anatoliană Frigia și a navigat spre insula care avea să-i poarte numele în jur de 1500 î.Hr. Unele relatări consideră însă că a existat un nume mai vechi al insulei – Iria, poziție susținută de faptul că satul tradițional Gyri este, probabil, o variantă de la care ar fi fost denumit întregul teritoriu. Cele mai vechi lucrări scrise care menționează Zakynthos sunt cele ale lui Homer, care o descrie ca fiind o insulă foarte împădurită, cu coloniști ce proveneau din zona Peloponezului, în special din Arcadia. Există dovezi în sprijinul acestei afirmații, deoarece tradițiile arcadienilor și ale celor din Zakynthos sunt similare, de exemplu cultul lor din trecut pentru zeul Apollo, la fel ca și unele dintre numele localităților.
O altă relatare mitologică este că Artemis, zeița vânătorii, obișnuia să cutreiere insula Zakynthos, bucurându-se de pădurile de aici, care o făceau ideală pentru vânătoare. De asemenea, se menționează că fratele ei, Apollo, cânta adesea din liră pe sub copaci, pentru a vrăji insula și a o face mai frumoasă.
Una peste alta, majoritatea istoricilor sunt de acord că insula a fost locuită pentru prima dată în jurul anului 1500 î.Hr. Pe insulă a fost construită o acropolă în această perioadă și au fost bătute monede care prezentau trepiedul zeului Apollo.
Macedonenii au ocupat Zakynthos, după ce au trecut de partea Atenei în timpul Războiului din Peloponez, apoi romanii au cucerit insula, folosind-o pentru a face comerț și a-și extinde cuceririle. În perioada bizantină, Zakynthos, laolaltă cu celelalte insule ionice, au trăit perioade relativ incerte, fiind ocupate de Constantin cel Mare. După căderea Imperiului Bizantin, în 1185, au urmat trei secole interimare, terminate prin ocupația venețiană din 1485. Începând cu 1492, autoritățile venețiene au relocat mulți dintre locuitorii de pe continent în așa-numita provincie Zakynthos, oferind libertăți sociale și religioase și contribuind din plin la înflorirea insulei.
După Republica Venețiană au urmat francezii, apoi englezii, care au colonizat Zakynthos în 1809, proclamând-o capitala statului ionic. Unirea Zakynthosului și a celorlalte insule ionice cu Grecia a avut loc în 1864, când steagul grec a fost arborat pentru prima oară pe insulă.
Epoca modernă a fost marcată de controlul italienilor și germanilor, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar în special de puternicul cutremur din 1953, care a distrus în bună parte insula. Construcțiile istorice au fost rase de pe fața pământului și a fost nevoie de o reconstrucție anevoioasă pentru ca Zakynthos să reînceapă să strălucească.
Cum se ajunge în Zakynthos
Deși am ajuns în Zakynthos cu charterul, am văzut multe mașini cu numere de România. Când e vorba să-și pună bagajele-n portbagaj și să pornească la drum, pe român nu-l poate opri nimic. Nici măcar cei circa 1300 de kilometri care despart Bucureștiul de micuța insulă aflată în vestul Greciei, în Marea Ionică. Distanța se mărește, evident, dacă vii din Sighetul Marmației sau din Suceava. Dar am vorbit cu șoferi din Iași, de pildă, care nu s-au plâns de acest lucru.
Sigur, dacă nu vrei să conduci non-stop (lucru deloc recomandabil), sugestia este să faci o oprire de o noapte pe drum, eventual în Grecia, după ce ai trecut de Salonic. Pentru a traversa în Zakynthos va trebui să ajungi în Kilini, de unde vei lua feribotul (ai AICI orarul și prețurile).
În vara lui 2022, companiile aeriene care operează zboruri directe București – Zakynthos sunt WizzAir, AnimaWings și BlueAir.
Nu voi vorbi despre cazare în Zakynthos, fiindcă fiecare își cunoaște cel mai bine bugetul și necesitățile. Pe insulă sunt hoteluri de orice tip, pentru toate gusturile, sunt și vile care se pot închiria, însă, una peste alta, recomandarea este să alegi un loc de cazare aflat la mică distanță de plajă, oricare ar fi aceasta. Și sunt destule. De la Kalamaki la Porto Zoro, de la Dafni la Laganas, de la Tsilivi la Alykanas – vom vorbi despre ele mai jos.
Obiective turistice în Zakynthos
Insula Zakynthos nu e neapărat un loc în care să stai țintuit la soare, pe un șezlong, cu marea albastră în față. Insula are câteva locuri ce merită explorate, iar pentru asta cel mai bun lucru – dacă nu ai venit cu propria mașină – este să închiriezi una și, cu harta sau cu gps-ul în față, să faci câteva excursii.
Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Zakynthos și cu plajele din Zakynthos (zoom pentru detalii)
Poți apela și la excursiile ce se pot cumpăra la tot pasul, dar sfatul meu este mai degrabă să te documentezi înainte și să mergi pe propria mână, fiindcă un astfel de tur, chiar dacă e foarte bine organizat, te va face să pierzi timp, prin prisma faptului că autocarul respectiv va colecta înscrișii în excursie de la hoteluri aflate pe o distanță de câteva zeci de kilometri.
Iar asta, oricât de bine s-ar mișca autocarul pe străduțele înguste, va aduce după sine plictiseală, nerăbdare și frustrare, adăugate orelor pierdute. Dacă ai mașină, mergi liniștit în orașul Zakynthos, unde vei găsi multe opțiuni pentru excursii cu vaporașul, pe mare. Iar în privința acestora, n-ar fi rău să alegi una cu o barcă mai mică și mai… vioaie. Am făcut două astfel de excursii.
Blue Caves – Peșterile Albastre
Prima dintre ele a fost la plaja Navagio, dar înainte de a ajunge acolo am trecut pe lângă Blue Caves – Peșterile Albastre, o serie de formațiuni geologice săpate de apă în stâncă.
Când vine vorba de Zakynthos, culoarea fericirii este albastrul. Dar nu orice albastru, ci unul care trece prin toate nuanțele, de la albastru marin la turcoaz și înapoi. Poți vizita Peșterile Albastre din nordul insulei sau Peșterile Keri din sud și vei înțelege de ce. Multe dintre peșteri pot fi văzute dintr-o ambarcațiune de dimensiune mică sau mijlocie, dar sunt câteva în care nu pot avea acces decât scafandri și înotători experți.
Poți veni și cu mașina, pe care să o lași la micuța moară dintre Agios Nikolaos și Capul Skinari, coborând apoi circa 100 de trepte până la bucata de coastă unde se află Peșterile Albastre și unde se află câteva stânci netede și nu foarte confortabile, pe care te poți întinde la soare și de unde poți pleca înot pentru a vizita peșterile sau pentru a face diving.
Altfel, excursiile cu barca pentru vizitarea Peșterilor Albastre pornesc de pe plaja Makris Gialos, din portul Agios Nikolaos și din Capul Skinari.
Plaja Navagio
Cine vine în Zakynthos e magnetizat în mod cert de clasica imagine de sus a celebrei plaje Navagio. Prin urmare, excursia la Navagio e aproape obligatorie, iar pe plaja cu epava nu se poate ajunge decât pe mare. E o călătorie de câteva ore și, dincolo de faptul că destinația face parte din acea categorie „exagerat de comercială”, dacă faci abstracție de hoardele de turiști și bărci care acostează pe plaja Navagio, vei simți că te afli într-un loc cu adevărat special. Pentru că plaja e superbă iar culoarea mării depășește orice ți-ai fi imaginat atunci când (și dacă) ai alăturat vreodată conceptul de „albastru” noțiunii de „mare”.
Vei fotografia epava din orice unghi, te vei minuna de măreția stâncilor ce te-nconjoară, te vor enerva zecile de turiști care vin, vin, vin (noroc că și pleacă, pleacă, pleacă – există o limită de timp pentru fiecare vaporaș care acostează în golf) și vei dori să faci o baie, fie și scurtă, în albăstrimea din fața ta. Atenție, e foarte rece! (cel puțin, așa am nimerit-o eu, deși afară era foarte cald). Ca să scapi cât de cât de grupurile de turiști, recomandarea este să ajungi pe plaja Navagio foarte de dimineață sau, eventual, după ora 16-17.
Nu insist pe legenda epavei, adusă pe plajă în 1981, după acea poveste cu contrabandiști urmăriți de poliție. Dacă ai suficient curaj, o poți explora, cățărându-te pe ea, lucru care, totuși, nu cred să fie o idee foarte bună. Așa cum nu e o idee prea bună să încerci să-ti scrijelești numele pe rugina epavei, alături de câteva inimioare.
Pentru a te întoarce acasă cu clasica fotografie a plajei Navagio de sus, va trebui să urmezi, însă, un cu totul alt traseu. Și să ajungi la acel viewpoint „oficial”, marcat de un balconaș care se va dovedi o adevărată teroare pentru cei cu rău de înălțime.
Calitatea fotografiilor făcute plajei Navagio de sus ține și de momentul zilei în care ajungi la acest punct de belvedere. Dacă ajungi dimineața, golful va fi umbrit – deci un mare NU. Dacă ajungi la prânz, plaja e foarte aglomerată, marea plină de bărci și, în plus, apa va străluci puternic în multe nuanțe de turcoaz. Dacă ajungi după-amiaza, vei avea parte din nou de umbră (și de foarte mulți oameni), deci un alt mare NU. Cel mai bun moment pentru a fotografia plaja Navagio este undeva în jurul orei 18 sau chiar un pic mai târziu în lunile iulie și august.
Unica modalitate de a ajunge la punctul de belvedere Navagio (se numește Navagio Beach Viewpoint) este cu mașina (sau taxiul), acesta aflându-se la adresa Elatia 290 91.
Insula Marathonisi
A doua excursie „marină” pe care am făcut-o a fost o plimbare de-a lungul coastei, către plaja Laganas-Kalamati, circa 7,5 km, una dintre cele mai lungi plaje din Grecia, nu doar din insulă. Kalamati e cunoscută ca fiind locul în care vin să se împerecheze broaștele țestoase din simpatica specie pe cale de dispariție, Caretta-Caretta (celălalt loc din Grecia în care se mai pot întâlni broscuțele este golful Mounda, din Kefalonia). Această specie poate atinge și 1,2 m lungime și, evident, este o specie protejată. Inclusiv prin faptul că, în golful Laganas, activitatea nautică e restricționată în bună măsură. Deși se spune că sunt în jur de 2000 de exemplare, cu greu am reușit să văd una, ce-i drept uriașă, dar cam speriată.
Altfel, această excursie te va purta inclusiv în dreptul insulei Marathonisi, o insuliță de fapt, aflată în același golf Laganas, nelocuită dar plină de vegetație – pini, măslini, stejari care, alături de plajele-i superbe (una dintre acestea, cu nisip alb) fac din ea un atractiv punct turistic. Cere conducătorului ambarcațiunii să te oprească aici pentru cel puțin o oră și relaxează-te într-un decor cu adevărat exotic. Pentru că vegetația luxuriantă din Marathonisi și lipsa locuitorilor și a magazinelor conferă atolului un aer aparte.
Mânăstirea Anafonitria
Scotocind după locuri de văzut în Zakinthos, am ajuns într-o zi în partea de nord-vest, în căutarea unei mănăstiri din munți. Munții din Zakynthos sunt foarte frumoși și oferă unele peisaje care-ți taie răsuflarea. Aici, lângă satul Volimes (la cca 40 km de orașul Zakynthos), am găsit mănăstirea Anafonitria, ridicată la mijlocul secolului 15, în plină ocupație venețiană, și dedicată Sfintei Maria. Anafonitria, învăluită într-o liniște adorabilă, în care doar căscatul vreunui măgar autohton poate crea panică, are o foarte interesantă arhitectură bizantină. În această mănăstire și-a trăit ultimii ani de viață (în sec 16) Sfântul Dionysios, protectorul insulei Zakynthos.
Și nu vei bate degeaba drumul până aici, fiindcă la doar câțiva kilometri distanță (urmărește semnele, din Volimes), se află punctul de belvedere al plajei Navagio, despre care aminteam mai sus.
Peșterile Keri
Peșterile Albastre sunt frumoase, dar și mai multă distracție „acvatică” se poate obține explorând zona din interiorul și din jurul Peșterilor Keri, care se află în sud-vestul insulei, la aproximativ 15 kilometri de orașul Zakynthos. Aceste peșteri sunt poziționate la baza unor stânci uriașe care oferă unele dintre cele mai romantice priveliști la apus de soare de pe întreaga insulă Zakynthos.
O excursie la Peșterile Keri îți aduce posibilitatea de a înota în apa albastră și cristalină, unde s-ar putea să vezi, ocazional, o broască țestoasă. Este un loc minunat pentru snorkeling, înot și scufundări, activități pentru care poți închiria recuzita necesară de la unul dintre numeroasele centre de pe teritoriul insulei. Poți vizita Peșterile Keri de unul singur, sau ca parte a unui tur privat sau a unui grup într-o excursie organizată de agențiile de pe insulă.
Orașul Zakynthos și Castelul Venețian
Capitala Zakynthos nu e neapărat cel mai atractiv oraș de pe insulele grecești, dar are câteva locuri interesante, care merită vizitate. Din nefericire, multe dintre clădirile sale neoclasice au fost puse la pământ de cutremurul din 1953, dar străzile și piețele pline de cafenele, buticuri, brutării și magazine de bijuterii sunt explorate cu bucurie de turiști.
Agios Dionysios este principala biserică din orașul Zakynthos, ea adăpostind moaștele sfântului patron al orașului. A fost construită în 1708 și reconstruită în 1954. Dacă vrei să faci fotografii panoramice asupra orașului, urcă în satul Bohali, până la castelul venețian, aflat în ruină. Distrus la rândul lui de cutremurul devastator, castelul aflat într-un parc cu pini fusese ridicat înaintea anului 1480 (nu se cunoaște data exactă), devastat de atacurile turcilor și reconstruit la începutul secolului 16 (1514) într-un proces care a durat mulți ani. Acum, din castel au mai rămas poarta principală (care încă poartă simbolul Veneției – leul Sfântului Marco), închisoarea, sistemele de canalizare, camerele de rugăciune, zonele de depozitare a prafului de pușcă și alte spații, suficient de multe încât vizita aici să devină interesantă pentru orice turist interesat de istorie.
Muzeul Bizantin
Nu știu câți turiști care vin în Zakynthos pentru o vacanță de plajă ar fi dornici să viziteze un muzeu de isitorie, însă adevărații pasionați își pot rupe o oră din timpul de stat la soare pentru a vedea Muzeul Bizantin din orașul Zakynthos, care expune arta grecească pe cele trei etaje ale sale, de la sculpturi în lemn vechi până la picturi din secolul al XVII-lea și opere de artă contemporană. Cu un plus pentru frescele bizantine, care impresionează orice iubitor de artă. Și cu un alt plus pentru macheta la scară a insulei Zakynthos așa cum era înainte de cutremurul din 1953.
De remarcat că unele dintre operele de artă din Muzeul Bizantin au fost chiar salvate din bisericile prăbușite după cutremurul care a zguduit Zakynthos. Exteriorul muzeului e reconstruit în stilurile Greciei antice, cu piloni impunători și arcade elegante.
Cele mai frumoase plaje din Zakynthos
Pentru că nu pot sta într-un loc într-o vacanță, ci întotdeauna am chef să explorez și să descopăr lucruri, am ales să fac un tur al plajelor (cu mașina) și pentru asta am pornit din orașul Zakynthos de-a lungul coastei de est (aici se află majoritatea plajelor populare), atât în nord cât și către sud. În sud este zona cea mai „verde” a insulei, plajele se întind una după alta, care mai de care mai frumoase, majoritatea foarte liniștite și lipsite de turiști gălăgioși. M-am oprit la ceva mai sălbatica Porto Zoro, apoi la Banana și Dafni. În partea de nord am găsit o plajă superbă, care, în funcție de perioadă, poate fi destul de aglomerată: Agios Nikolaos. Dar, să le luăm pe rând, cu precizarea că, desigur, vedeta plajelor din Zakynthos este plaja Navagio, pe care am descris-o mai sus. Așadar, iată care sunt cele mai frumoase plaje din Zakynthos:
Plaja Alykes
Dacă ideea de vacanță perfectă este să te întinzi pe nisip, să sorbi câteva băuturi (alcoolice sau nealcoolice) și să înoți în apa limpede și caldă, atunci trebuie să ajungi pe plaja Alykes din Zakynthos. Aflată în nordul insulei, Alykes este extrem de populară printre turiști (în special printre familiile cu copii) datorită nisipului curat, apei cristaline și numeroaselor cafenele, baruri și alte locuri din apropiere. E bine de știut că umbrelele și șezlongurile de pe această plajă sunt deținute de respectivele baruri, prin urmare, în principiu, acestea sunt gratuite, cu condiția să faci consumație în locul respectiv.
Localizare: 18 km nord-vest de orașul Zakynthos
Plaja Porto Zoro
Porto Zoro este una dintre cele mai frumoase plaje din Zakynthos. Un arc îngust de nisip, flancat de formațiuni stâncoase distincte, care-i dau o imagine aparte. Cu toată frumusețea sa, această plajă rămâne în mod surprinzător destul de liniștită chiar și în perioadele de vârf ale anului.
Porto Zoro nu este nicidecum o plajă izolată, iar prezența unui hotel de lux în apropiere face ca plaja să fie extrem de bine dotată, dispunând de facilități care includ restaurante, baruri, vestiare și multe altele. La fel ca multe alte plaje din Zakynthos, Porto Zoro e scăldată de ape cristaline, cu adâncimi reduse la mal, ceea ce face ca înotul să fie sigur pentru întreaga familie.
Localizare: 17 km sud-est de orașul Zakynthos
Plaja Banana
Banana este cea mai mare plajă din insula Zakynthos, situată la 20 de minute de mers cu mașina de capitală, și este renumită pentru apele exotice care strălucesc sub lumina soarelui. Foarte bine organizată, cu umbrele și șezlonguri disponibile pentru închiriere, cu câteva baruri pe plajă care oferă băuturi reci și gustări ușoare, plaja Banana se distinge prin peisajul stâncos și nisipul fin, auriu. Accesul la plajă este facil, existând numeroase locuri de parcare.
Localizare: 14 km sud-est de orașul Zakynthos
Plaja Agios Nikolaos
Plaja Agios Nikolaos este străjuită de capela Sfântului Nicolae (de unde și numele) iar golfulețul în care se află are inclusiv niște peșteri spectaculoase. În vecinătate se află mai multe taverne și baruri. Aici (și nu doar aici) poți practica sporturi nautice sau poți lua cursuri de scuba. Nisipul fin și apa de culoare turcoaz fac ca plaja Agios Nikolaos să fie potrivită pentru familiile cu copii mici, dar, în același timp, să fie frecventată și de tineri care se bucură să petreacă timpul în localurile din apropiere.
Localizare: 32 km nord-vest de orașul Zakynthos
Plaja Dafni
Spre deosebire de alte plaje din zonă, drumul spre Dafni este foarte accidentat și în stare destul de proastă, cu o coborâre bruscă aproape de final. La capătul lui, însă, dai peste foarte frumoasa plajă Dafni. Amenajată (la minim) pe două niveluri, cel de sus fiind rezervat șezlongurilor, plaja oferă o priveliște superbă, golful în care se află fiind preferat de către cei ce fac snorkeling. În apropiere se află insula Pelouso.
Localizare: 15 km sud de orașul Zakynthos
Plaja Tsilivi
Situată în apropierea capitalei insulei, plaja Tsilivi redă farmecul stațiunii pline de viață pe care o reprezintă, care atrage o mulțime mixtă, inclusiv familii, cupluri și grupuri mai tinere. Această întindere de nisip, lungă și extrem de populară, este dotată cu o serie de facilități, inclusiv umbrele, șezlonguri, baruri și restaurante. Plaja Tsilivi este, de asemenea, renumită pentru curățenia sa, fiind adesea prezentată drept una dintre cele mai bine întreținute plaje din Zakynthos.
Deși Tsilivi este o stațiune mare, viața de noapte de aici tinde să fie mai liniștită, cu baruri de cocktailuri în locul zgomotoaselor cluburi de noapte.
Localizare: 8 km nord-vest de capitala Zakynthos
Plaja Alykanas
Plaja Alykanas beneficiază de o atmosferă liniștită și de un peisaj superb, chiar în afara idilicului sat de pescari cu același nume. Susținută de plantații de măslini și de dealurile de pe fundal, Alykanas este o plajă relaxantă, bine întreținută, mult vizitată de familii și cupluri. Dispune de o varietate de baruri și restaurante care servesc preparate clasice grecești într-un stil rafinat, iar facilitățile de pe plaja Alykanas sunt de calitate superioară.
Unul dintre beneficiile cheie ale acestei plaje o reprezintă varietatea și calitatea sporturilor acvatice care se pot practica aici, de la caiace și jet ski-uri, la bărci cu banane și multe altele.
Localizare: 16 km nord-vest de orașul Zakynthos
Plaja Laganas
Laganas e una dintre cele mai populare stațiuni din Zakynthos, iar plaja aferentă este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se distreze. Suficient de lungă pentru a nu se simți niciodată aglomerată, chiar și în lunile de vârf, Laganas oferă o selecție de baruri și restaurante care fac din ea una dintre cele mai bine deservite de pe insulă.
Flancată pe ambele părți de dealuri verzi și luxuriante, Laganas este renumită și pentru faptul că țestoasele Loggerhead (Caretta-Caretta), vin aici pentru a-și depune ouăle. Aceasta înseamnă că plaja Laganas se poate transforma ad-hoc într-un minunat loc în care să observi aceste creaturi pe cale de dispariție în habitatul lor natural, apele puțin adânci și limpezi fiind ideale pentru a face snorkeling împreună cu ele.
La insulița Agios Sostis, acoperită cu pini, situată vizavi de plaja din Laganas, se poate ajunge trecând peste un pod de lemn.
Localizare: 9 km sud de orașul Zakynthos
Plaja Kalamaki
Kalamaki este o stațiune mică și aglomerată în plin sezon, dar foarte iubită de familiile cu copii și de practicanții de sporturi nautice. Zona este parte a Parcului Național Marin, fiind, practic, o continuare naturală a plajei Laganas. Kalamaki este dominată de formațiuni stâncoase impresionante, iar în partea ei centrală este bine amenajată. În rest, în afară de o cafenea în spatele plajei, zona este mai degrabă nedezvoltată, având o atmosferă fermecătoare, marcată de mult verde. De remarcat că această plajă este situată în apropiere de aeroport.
Localizare: 6 km sud de orașul Zakynthos
Plaja Porto Roxa
Dacă preferi o plajă izolată și fără facilități deosebite, ba chiar fără cine știe ce nisip, alege să mergi pe Porto Roxa, situată într-un golf izolat pe coasta de vest a insulei, neaflat pe hărțile hoardelor de turiști, motiv pentru care este un fel de paradis secret. Petrece ziua stând la soare și înotând în apele azurii în care te poți arunca de pe placa de trambulină din golf. În apropiere se află și câteva taverne.
Localizare: 30 km vest de orașul Zakynthos
Alte plaje din Zakynthos
Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele plaje de pe insula Zakynthos. Dacă ai timp și dispoziție, poți trece în itinerariul de vacanță și alte întinderi de nisip precum: Porto Vromi, Gerakas, Limni Keriou, Agios Sostis, Amboula, Xigia, Limnionas, Makris Gialos, Plaka, Porto Roma și multe altele.
Mâncarea în Zakynthos
Bucătăria din Zakynthos este una tipică pentru insulele ionice, mâncarea de aici fiind asemănătoare cu cea din Kefalonia sau Corfu, cu mici variații, dar cu influențe clare din partea venețienilor, dar și a cretanilor care au migrat aici în număr consistent, în secolul 17.
Localnicii folosesc ingrediente mediteraneene tradiționale – uleiul de măsline, legumele, usturoiul, ierburile, fructele, mierea, iaurtul și brânza. Majoritatea acestor ingrediente delicioase sunt produse pe insulă, iar tavernele tradiționale se aprovizionează doar cu produse locale.
Recomandarea este să te lași purtat de drumurile insulei și să oprești pentru a lua masa în tavernele mai puțin sau deloc comerciale întâlnite prin sate. Bucătăria din Zakynthos are particularitățile ei: în privința cărnii – încearcă liniștit porcul și puiul dar pentru răsfățuri culinare, treci în liga mielului sau, în special, in cea a iepurelui umplut, gătit cu vin – preparat tradițional. Nu ocoli brânza, desigur, cu feta pe post de regină, dar cere, dacă ai ocazia, și kefalotiri (brânză tare), tirokafteri (brânză cu piper) și ladotiri (brânză condimentată).
Cele mai multe taverne tradiționale se găsesc în orașul Zakynthos, în Bohali și în zona Vasilikos. Pentru pește proaspăt poți alege una dintre tavernele din Keri și Porto Roma.
Zakynthos ocupă un loc special în cronicile vinului grecesc, datorită unei mărturii timpurii găsite într-unul dintre versurile unui poem din 1601, care menționează treizeci și patru de soiuri care erau cultivate atunci. De asemenea, în anul 1904, arhiducele Ludwig Salvator de Austria a menționat peste 80 de soiuri în excepționala sa lucrare despre Zakynthos.
Cel mai cunoscut (și care, automat, va deveni cel mai memorabil, dacă-l încerci) este celebrul Lianoroidi sau Lianorrogi, un vin alb dulce. Unele dintre soiurile folosite pentru producția de vinuri din Zakynthos au fost Goustolidi (local) și Robola, care a fost introdus de venețieni în secolul 13. În 1801, Saverio Scrofani (istoric, scriitor și… spion italian), l-a comparat cu Piccolit-ul din „Cizmă” și cu Tokay-ul maghiar, lăudându-l ca fiind „mai bun decât toate licorile din estul Europei”.
Mergi, așadar într-o vacanță în Zakynthos cu inima deschisă și cu convingerea că vei găsi un loc de care te vei îndrăgosti instant. Vei vedea cele mai frumoase obiective turistice din Zakynthos, vei sta la soare pe cele mai frumoase plaje din Zakynthos și vei mânca delicioasele preparate organice ale acestei fascinante insule din Marea Ionică, pe care o vei aprecia la adevărata ei valoare dacă o vei colinda cu entuziasm.
Pin it!
Citește și: Obiective turistice din Rhodos. Ce să faci și ce să vezi în insula Colosului
Add Comment