Romania

Top 10 obiective turistice din Iași. Ce să faci și ce să vezi în frumosul oraș moldav

obiective turistice din iasi
Iași - Palatul Culturii / Foto: Deposit Photos

De fiecare dată când am ajuns în Iași am avut sentimentul că m-am teleportat într-o lume boemă. Iașiul pare că te întâmpină cu o cutie de bomboane, după care începe să-ți vorbească în cel mai elevat mod, și în cel mai dulce grai moldovenesc, despre istorie și cultură în egală măsură. Faci ochii mari și „asculți” în timp ce-l străbați la pas, de parcă ai merge printr-o poveste cu voievozi, cărturari și multe, multe biserici.

Iași este unul dintre orașele României care ar trebui vizitat de către toți românii, măcar o dată-n viață. De aceea am selectat în cele ce urmează câteva dintre cele mai importante și mai frumoase obiective turistice din Iași, cu sugestii despre ce să faci și ce să vezi în frumoasa capitală moldavă.

Ai în plan o vacanță în Iași? Ai aici cele mai bune hoteluri din Iași.

Istoria orașului Iași

Iași este al doilea oraș ca mărime al României, având o populație de 317.000 locuitori. De trei ori mai mulți decât avea, de pildă, în anul 1950 (94.000). Conform site-ului populationstat.com, Iașiul este al 250-lea oraș al Europei, după numărul de locuitori, și al 1822-lea din întreaga lume. Istoria Iașiului își are originile undeva la începutul Evului Mediu, în anul 1408, numele orașului fiind menționat pentru întâia oară într-un act comercial semnat de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, prin care îi taxa pe negustorii polonezi ce intrau în localitate pentru a-și vinde mărfurile la târg. De altfel, în 1434 regăsim așezarea sub numele de Târgul Iașilor.

Cu toate acestea, orașul este în mod cert mai vechi, el dezvoltându-se dintr-un sat antic ajuns în secolele 7-10 un mic târg cu case dreptunghiulare, ce avea să fie năpădit în secolul 13 de triburile iașilor, care proveneau din poporul alanic (sursa). După unele păreri, de la ei provine și numele actual al Iașiului, deși există voci care spun că acesta ar veni de la un antic trib sarmat – iazigii – menționat de poetul Ovidiu în operele lui.

istorie iasi
Hora Unirii în Piața Unirii din Iași, 9 iunie 1917 / Foto via fb.com/iasifotografiivechi

În secolele 15-16 dezvoltarea Iașiului se face foarte lent, orașul fiind înțesat, pe lângă români, de unguri, polonezi, nemți, armeni și ruși, fiecare cu ocupațiile lor caracteristice și cu religiile aferente, ei împărțindu-și localitatea în consecință. Iașiul a fost una dintre curțile domnești ale lui Alexandru cel Bun (1400-1432), după care, în anul 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu a mutat la Iași capitala Moldovei, de la Suceava. Statutul de capitală a pus în mișcare „rotițele” dezvoltării economice a urbei, înflorirea simțindu-se inclusiv în secolul 17, în timpul domniei lui Vasile Lupu, care a și înființat la Iași prima școală în limba română.

Trecut prin furcile atacurilor otomanilor, polonezilor, cazacilor și tătarilor, prin incendii de proporții (1650, 1686), printr-o epidemie de ciumă (1734), Iașiul și-a trăit istoria agitată din postura de capitală a Moldovei – până în 1859, împărțind apoi cu Bucureștiul (până în 1862) rolul de capitală a Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei. A mai fost capitală a României neocupate timp de doi ani, între 1916 și 1918, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial orașul a trăit momente cumplite din cauza Pogromului din 27-29 iunie 1941, declanșat împotriva locuitorilor de origine evreiască.

Totodată, trebuie menționat faptul că Iașiul a fost întotdeauna un centru al culturii române, de la faptul că aici s-a întemeiat prima Universitate modernă a țării (26 octombrie 1860) până la existența celebrului cerc literar Junimea (1867-1885), din care au făcut parte numeroase personalități ale literaturii și poeziei românești.

Cele mai frumoase obiective turistice din Iași

Teatrul National Iasi
Teatrul Național din Iași / Foto: astefanei

Iașiul este unul dintre acele orașe ale lumii despre care se spune că sunt construite pe „șapte coline”, numele localității stând alături de altele precum Roma, Lisabona, Atena sau Barcelona. Cele șapte dealuri ieșene, cu înălțimi între 50 și 400 de metri sunt Galata, Cetățuia, Bicium-Păun, Repedea, Breazu, Șorogari și Copou. Cel mai cunoscut este, fără-ndoială, ultimul, deseori Parcul Copou fiind menționat drept unul dintre reperele orașului, atunci când vine vorba de relaxare. Mai jos am selectat doar 10 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iași, oferind o scurtă incursiune în legătură cu ce să faci și ce să vezi în Iași, frumosul oraș moldav.

Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Iași (zoom pentru detalii)

Palatul Culturii din Iași

Nu există clădire mai reprezentativă pentru Iași decât Palatul Culturii. Atât din prisma frumuseții și grandorii cât și din cea a simbolismului vizavi de acest oraș în care cultura s-a mâncat pe pâine de-a lungul veacurilor.

Palatul Culturii din Iași
Palatul Culturii din Iași / Foto: frimufilms

Palatul Culturii a fost ridicat în perioada 1906-1925 pe locul fostului palat domnesc și a curților domnești medievale, în stil neogotic, reprezentând, conform site-ului său, „una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială”. Răspunzător pentru planurile palatului a fost arhitectul român I.D. Berindei, școlit la Paris. Dată în folosință pe 11 octombrie 1925, clădirea a funcționat, până în 1955, drept Palat Administrativ și de Justiție, după care a trecut în subordinea Ministerului Culturii, găsindu-și menirea în această sferă de activitate sub denumirea oficială Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

În prezent, el adăpostește patru muzee de importanță națională: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Muzeul Etnografic al Moldovei. Palatul a fost restaurat în urmă cu câțiva ani, finalizarea lucrărilor având loc în anul 2016.

Program de vizitare a muzeelor din Palatul Culturii Iași: marți-duminică, între 10 și 17. Prețurile biletelor le găsești aici.

Adresa: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr.1, Iasi.

Piața Unirii din Iași

Piața Unirii este principala piață a Iașiului, aflată la intersecția a trei artere principale: bulevardul Ștefan cel Mare, strada Cuza Vodă și strada Alexandru Lăpușneanu. Din punct de vedere istoric, locul are o importanță specială, fiind cel în care, pe 24 ianuarie 1859, s-a jucat pentru prima oară celebra horă a unirii, cu ocazia unirii principatelor Moldovei și Țării Românești, conduse de un unic domnitor: Alexandru Ioan Cuza.

Piața Unirii, din Iași
Piața Unirii, din Iași

Amenajarea ei a venit însă ceva mai tîrziu, în 1896, când Primăria a aplecat „urechea” la sugestia unui cititor al ziarului Ecoul Moldovei, care propunea amenajarea unei piețe în care să se comemoreze manifestațiile din urmă cu câteva decenii. Astfel, a apărut la început o piață mai mică, rezultat al demolării câtorva clădiri, loc marcat de plasarea unei statui ce-l reprezenta pe Cuza (inaugurată în 1912 într-un eveniment la care a fost prezent Regele Carol I).

Piața Unirii Iasi
Statuia lui Cuza și Hotelul Unirea, din Piața Unirii / Foto: Deposit Photos

După bombardamentele din 1944, Piața Unirii avea să-și găsească forma actuală, mult mai extinsă decât cea inițială, prin sistematizările ce au avut loc în anul 1961 (între 1949 și 1958 s-a numit Piața Republicii). Printre clădirile ce o mărginesc se numără hotelurile Traian și Unirea, cinematograful Victoria și Palatul Braunstein. Piața are 12.000 mp, este placată cu marmură, include câteva fântâni arteziene, precum și statuia lui Alexandru Ioan Cuza. În fiecare an, pe 24 ianuarie, aici se sărbătorește Ziua Unirii, iar de Crăciun se amplasează un brad imens.

În februarie 2022 s-a anunțat că Primăria va începe lucrări de reabilitare a Pieței Unirii, urmând a fi cheltuite suma de circa 210.000 lei pentru proiectarea lucrărilor de pe esplanada pieței. În proiectul de reabilitare a fost inclusă și statuia lui Cuza.

Parcul Copou

Cel mai vechi parc din Iași a fost inaugurat pe 8 noiembrie 1834 și, în prezent, se întinde pe o suprafață de circa 10 hectare. În a doua jumătate a secolului 17, această zonă deluroasă a orașului (Dealul Copou) se transformase în principalul loc de promenadă și relaxare pentru boierii și locuitorii avuți ai Iașiului. Există mențiuni legate de faptul că personalități precum Nicolae Mavrocordat, Mihai Racoviță sau Grigore Ghica făceau lungi plimbări prin grădinile naturale ale zonei.

În perioada 1833-1834, la inițiativa domnitorului Mihai Sturdza, a început amenajarea parcului, care a trecut prin mai multe stadii de dezvoltare și extindere în următoarele decenii. În a doua jumătate a secolului 19 ajunsese să se desfășoare pe o suprafață (maximă, din punct de vedere istoric) de 19 hectare, căpătând și o oarecare viziune estetică. De menționat că în anul 1860, ministrul de interne Mihail Kogălniceanu a dat ordin ca parcul să fie luminat cu felinare, care trebuiau să fie asemănătoare cu cele de pe străzile orașului.

În primăvara lui 2016, Parcul Copou a fost reabilitat, grădinile lui fiind restaurate. În parc se află mai multe monumente istorice, altele având o importantă însemnătate culturală. Obeliscul cu lei (sau Monumentul legilor constituționale) este principalul monument din Parcul Copou, acesta fiind construit între anii 1834-1841 după planurile lui Gheorghe Asachi. Având o înălțime de 15 metri, obeliscul e constituit dintr-o coloană susținută de patru lei ce simbolizează marile puteri europene care au recunoscut Unirea Principatelor.

Teiul lui Eminescu
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou / Foto: Deposit Photos

Teiul lui Eminescu (un tei argintiu cu vârsta de circa 500 de ani), Aleea Junimiștilor (pe care se întind busturile personalităților marcante ce făceau parte din Societatea Junimea), Teiul Haiducilor, un arțar cu vârsta de peste 300 de ani, Muzeul Mihai Eminescu, Casa de Cultură Mihai Ursachi, alte monumente dedicate lui Caragiale, Topârceanu, Ciprian Porumbescu sau Grigore Vieru reprezintă elemente ce fac din acest parc superb un punct de interes atât pentru cei ce caută o oază de relaxare, cât și pentru turiștii care vor să descopere o parte din istoria orașului Iași.

Bisericile Iașiului

Iașiul este orașul cu cele mai multe biserici din România (după București), iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, într-o plimbare, fie și de scurtă durată. Practic, bisericile împânzesc orașul, numărul lor ridicându-se (după unele surse) la 124. Un motiv suficient pentru ca Iașiul să devină o adevărată capitală a turismului ecumenic – ceea ce se și întâmplă, de fapt, dacă ne gândim la zilele de pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva (14 octombrie).

Dincolo de asta, însă, în Iași sunt câteva biserici și mânăstiri ce se disting prin frumusețea și importanța lor. Printre acestea se numără:

Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Biserica Trei Ierarhi Iasi
Biserica Trei Ierarhi Iasi / Foto: Deposit Photos

Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ridicată între anii 1637-1639 și restaurată în perioada 1882-1904, când a primit „fața” pe care o are și în zilele noastre, grație arhitectului Andre Lecomte de Nouy. În această mânăstire sunt înhumate câteva personalități de seama – cărturarul Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Unite), Tudosca (prima soție a lui Vasile Lupu).

Adresa: Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 28.

Catedrala Mitropolitană
Catedrala Mitropolitana iasi
Catedrala Mitropolitana Iasi / Foto: Deposit Photos

Terminată în anul 1887, deși prima piatră de temelie fusese pusă în 1833, și sfințită pe 23 aaprilie 1887 în cadrul unui eveniment național la care au luat parte Regele Carol I și Regina Elisabeta, Catedrala Metropolitană este astăzi biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. Stilul arhitectonic aparține Renașterii italiene târzii, elementele decorative celui baroc, iar picturile din interior au fost realizate, în mare parte, de către cunoscutul pictor român Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pionier al neo-clasicismului. În Catedrala Mitropolitană se află moaștele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei.

Adresa: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 16.

Catedrala Romano-Catolică
Catedrala Romano-Catolica Iasi
Catedrala Romano-Catolica Iasi / Foto: Deposit Photos

Sau, după numele oficial, Episcopia Romano-Catolică de Iași, este una dintre cele șase episcopii romano-catolice din România, cu o istorie începută în anul 1753, când a fost construită inițial din lemn, pe locul unei foste biserici. Între 1782-1789 a fost refăcută, din cărămidă, apoi supusă la diverse restaurări de-a lungul vremii. Lângă vechea biserică a fost înălțată recent o construcție circulară, modernă, ce are în centru o turlă prelungă.

Adresa: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26.

Alte biserici importante din Iași: Biserica Barboi (1841-1844), Mânăstirea Cetățuia (1669-1672), Mânăstirea Frumoasă (1726-1733), Biserica Sf. Gheorghe (1761-1769), Biserica Sfântu Nicolae Domnesc (1491-1492) – cunoscută drept cea mai veche biserică din Iași și întemeiată de către domnitorul Ștefan cel Mare.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Universitatea Iași
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași / Foto: uaic.ro

Dacă vrei să vezi cum arată cea mai veche universitate din România, atunci nu trebuie să ratezi clădirea Universității Alexandru Ioan Cuza. Universitatea a fost fondată pe 26 octombrie 1860 (prin decret al domnitorului Cuza, cu sprijinul ministrului de interne Kogălniceanu), activând la început (până în 1897) în incinta Palatului Calimachi. Practic, Universitatea din Iași (cum s-a numit inițial – numele actual al fostului domnitor Cuza îl poartă începând cu anul 1942) era continuatoarea vechii Academii Vasiliene, înființată de Vasile Lupu în 1640 și urmată, la 1707, de Academia Domnească a lui Antioh Cantemir.

În momentul înființării, Universitatea avea trei facultăți – drept, filosofie și teologie, acestora adăugându-li-se în scurt timp medicina și științele. Astăzi, în cadrul Universității din Copou activează 15 facultăți și alte numeroase centre de cercetare.

universitatea iasi
Foto: Deposit Photos

Palatul Universitar din Copou, care găzduiește din 1897 Universitatea ieșeană, a fost ridicat pe locul Teatrului Național, distrus într-un incendiu, și extins în perioada interbelică. În timpul Celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost extrem de avariată de bombardamente, fiind apoi propusă pentru demolare, însă în cele din urmă a fost reabilitată.

Din punct de vedere arhitectonic, Palatul realizat după planurile celebrului arhitect elvețian Louis Blanc este o bijuterie ce îmbină stilurile baroc și clasic. La interior impresionează în special prin holul de la parter, ce se întinde pe 130 de metri și care dispune de 19 nișe pictate de către artistul Sabin Bălașa. În partea de nord a sălii, magistrala pictură „Omagiu întemeietorilor” îl prezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza înconjurat de câteva personalități marcante, între care Mihail Kogălniceanu și Costache Negri (sursa).

Adresa: Bulevardul Carol I nr. 11, Iași.

Pădurea Ciric și lacurile de pe Ciric

Râul și pădurea Ciric
Râul și pădurea Ciric / Foto: apix.ro

Pe valea râului Ciric au fost amenajate cinci lacuri de acumulare ce au rol de zone de agrement și, în același timp, de regularizare a debitului de apă. Pe lacul Dorobanț se află o bază nautică de canotaj, pe lacul Aroneanu se face pescuit sportiv, lângă lacul Ciric I sunt terenuri de sport, o pistă pentru bicicliști, o plajă cu piscină, debarcadere, un telescaun, iar în pădurea din apropiere există un parc aventura și se pot desfășura diverse activități (paintball, escaladă etc). Nu trebuie uitat nici lacul Veneția, unde există o plajă micuță și o piscină, aici fiind amenajate și câteva locuri pentru privitul păsărilor. (sursa)

Pădurea Ciric are o suprafață de 252 hectare și a fost plantată pe parcursul a aproape 30 de ani, între 1936 și 1963. În apropierea ei se află aeroportul din Iași. Din centrul orașului se poate ajunge în pădurea Ciric cu microbuzul (liniile 48 și 49) și cu autoturismul personal.

Dealul Repedea

Rezervația Repedea
Rezervația Repedea / Foto: Wikipedia (Cezar Suceveanu)

Cei care adoră să facă fotografii panoramice trebuie să ajungă pe vârful dealului Repedea (353 metri), de lângă Iași (11 km), una dintre cele șapte coline ce „definesc” orașul, de unde vor avea parte de priveliști frumoase ale „dulcelui târg”, dar și ale celorlalte dealuri, lacuri sau chiar (în zilele senine) ale Masivului Ceahlău.

În același timp, dealul are o importanță geologică semnificativă, fiind declarat rezervație geologică și paleontologică (în 1955, ceea ce-l face prima rezervație paleontologică din România!) datorită faptului că rocile calcaroase de aici sunt formate din cochiliile scoicilor fosilizate rămase după secarea Mării Sarmatice, în urmă cu circa 7 milioane de ani.

În apropierea Dealului Repedea (comuna Bârnova) se poate ajunge inclusiv cu autobuzele 30, 30B și 46.

Grădina Botanică din Iași

Gradina Botanica Iasi
Gradina Botanica din Iasi / Foto: uaic.ro

În anul 1856, medicul și naturalistul Anastasie Fătu, înființa în Iași prima grădină botanică din România, pe un teren achiziționat din propriile finanțe, aflat în apropiere de Râpa Galbenă. Fătu a dorit să ofere studenților și tinerilor, în general, posibilitatea de a studia în mod direct botanica și de a învăța despre diferitele plante și arbori acomodate în regiunea Moldovei. Grădina a trăit din fondurile lui Anastasie Fătu până la moartea acestuia, după care a intrat în paragină.

În 1873, însă, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași a înființat o altă Grădină Botanică, în jurul actualului Muzeu de Istorie Naturală. Doctorul Dimitrie Brândză (cel care a dat și numele Grădinii Botanice din București) a primit sarcina amenajării, plantele provenind în bună măsură din grădina botanică a lui Fătu. (sursa)

De-a lungul anilor, grădinile botanice din Iași au trecut prin diverse modificări și transformări până în anul 1963, când a luat ființă în Dealul Copoului Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, aflată în subordinea Universității Alexandru Ioan Cuza. Aceasta se întinde astăzi pe o suprafață de 105 hectare și e împărțită în 12 sectoare ce adăpostesc diverse plante, unele dintre ele foarte rare, dar și fosile vii sau specii florale. De asemenea, pe suprafața grădinii se află un parc dendrologic și o mânăstire de maici.

Adresa: Str. Dumbrava Roşie, nr. 7-9. Program de vizitare: 9-20 (lunea și miercurea serele sunt închise). Prețurile biletelor de intrare le găsești aici.

Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

rapa galbena iasi
Esplanada Elisabeta / Foto: Deposit Photos

Pentru ca locuitorii Iașiului să circule mai rapid între dealul Copou, gară și centrul orașului, s-a amenajat la sfârșitul secolului 19 (1898-1900, în perioada în care primar era Alexandru Bădărău), în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă (un loc de unde olarii se „aprovizionau” cu lut galben), ceea ce avea să se numească Esplanada Elisabeta. Inițial foarte instabilă, din cauza alunecărilor de teren, esplanada ce purta numele Reginei Elisabeta avea să fie consolidată în anii 20, devenind totodată unul dintre cele mai cunoscute locuri de promenadă din Iași. Inițial, în apropierea Râpei Galbene s-a aflat prima grădină botanică din România, înființată de Anastasie Fătu. În 1925 și-a făcut apariția Căminul Cultural CFR, astăzi monument istoric, laolaltă cu întreaga esplanadă.

Esplanada Elisabeta
Esplanada Elisabeta / Foto: Deposit Photos

Din punct de vedere arhitectonic, Esplanada Elisabeta este o lucrare splendidă, ce prezintă un corp central semicircular, cu o terasă superioară încadrată de două scări în arc de cerc. În partea de jos, o mică grădină scoate în prim-plan minicascada de pe fațada corpului central. Pentru un plus de estetică, cele două scări prezintă, în partea interioară, trei mici balcoane. Se spune că Esplanada Elisabeta era locul în care-și dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Bojdeuca lui Ion Creangă și cartierul Țicău

Bojdeuca lui Creanga
Bojdeuca lui Creangă / Foto: Wikimedia (Andrei Stroe)

Cel mai vizitat muzeu din Iași este, probabil, bojdeuca lui Ion Creangă, parte a Complexului cultural-muzeal „Ion Creangă”, deschis în 1989. Această casă țărănească, despre care se poate spune că a fost primul muzeul literar din România, a fost inaugurată în 1918 și este locul în care celebrul scriitor și povestitor moldav a trăit, începând cu anul 1872 și până la sfârșitul vieții. Aici a scris Ion Creangă multe dintre operele sale, între care Amintiri din copilărie și Povești. În anul 1876, Mihai Eminescu a locuit și el în această casă, vreme de o jumătate de an, alături de bunul lui prieten.

Casa are trei încăperi ce adăpostesc obiecte originale folosite de Ion Creangă în perioada respectivă – măsuțe, scaune, icoane, vase, călimara, tocul, masa de lucru, scrinul, cuptorul, cărți, tot felul de documente etc. În clădirea anexă se află biblioteca și o sală de expoziții temporare. Momentan, însă (din ianuarie 2022), bojdeuca lui Creangă se află în mijlocul unor lucrări de restaurare, care includ reabilitarea și modernizarea muzeului, refacerea amfiteatrului și a spațiilor verzi, etc. Lucrările erau prevăzute să se întindă pe o perioadă de doi ani, așa că e de așteptat ca aspectul general al acestui muzeu de poveste să se îmbunătățească în mod simțitor.

Bojdeuca se află în cartierul ieșean Țicău, aflat în partea estică a Dealului Copou, un foarte popular cartier de case ce poartă numele unui boier care deținea în trecut această zonă. Cartierul merită parcurs la pas: deluros, cu mulți arbori și pomi, cu case vechi, acoperite cu viță de vie – Țicăul te poartă înnapoi în timp, într-o atmosferă aparte, mai ales dacă-l vizitezi într-o după-amiază leneșă de vară.

Adresa bojdeucii Ion Creangă: Strada S. Bărnuţiu nr. 4, Iaşi.


Cele mai bune hoteluri din Iași

Dacă planifici o vizită, o excursie, un weekend sau chiar o vacanță în Iași și nu știi unde să te cazezi, am făcut o selecție cu cele mai bune hoteluri din Iași, conform Booking.com, alegând doar variantele care au primit calificative superioare din partea celor ce le-au trecut pragurile.

Cele mai bune hoteluri de 5 stele din Iași

Pleiada Boutique Hotel & Spa *****

Notă Booking.com: 9,4

Hotel Pleiada iasi
Hotel Pleiada / Foto: Booking.com

Unicul hotel de 5 stele din Iași (în 2022) e situat la 5 km de centrul orașului, într-o zonă liniștită, și dispune de piscină indoor, spa, saună și alte facilități care încântă turiștii. În zilele călduroase, masa poate fi servită pe terasa care oferă priveliști frumoase. În funcție de disponibilitate, hotelul oferă bilete gratuite la spectacolele Operei din Iași, cu transport inclus.


Cele mai bune hoteluri de 4 stele din Iași

Hotel Select ****

Notă Booking.com: 9,4

Hotel Select
Hotel Select / Foto: Booking.com

Aflat în centrul istoric al Iașiului, Hotelul Select (construit în secolul19) oferă oaspeților o atmosferă pe măsură. Camere antifonate, decorate cu gust și priveliști frumoase asupra clădirilor vechi din jur. Restaurantul Cin Cin oferă preparate diverse din gastronomia spaniolă, italiană, franceză și locală iar Restaurantul Barroco e destinat orgnizării diverselor tipuri de evenimente – nunți, congrese sau evenimente corporatiste.


Grand Hotel Traian 4****

Notă Booking.com: 9,4

Grand Hotel Traian
Grand Hotel Traian / Foto: Booking.com

Construit în anul 1882 de către celebrul arhitect Gustave Eiffel (care este „autorul” a patru clădiri din dulcele târg al Ieșilor), acest hotel de lux aflat în Piața Unirii, la 10 minute de mers pe jos de teatrul Național și alte repere ale orașului, își întâmpină oaspeții cu o atmosferă ce combină confortul contemporan cu eleganța tradițională – oferite de istoria lui fascinantă și de facilitățile moderne.


GRAND VIEW Hotel & Suites Copou ****

Notă Booking.com: 9,6

GRAND VIEW Hotel & Suites Copou
GRAND VIEW Hotel & Suites Copou / Foto: Booking.com

Hotelul se află la 6 km de Opera din Iași. Dispune de restaurant, parcare privată gratuită, centru fitness și bar. Camerele au aer condiționat, birou, minibar, și, în general, toate dotările unui hotel modern și confortabil.


Cele mai bune hoteluri de 3 stele din Iași

Hotel Arnia

Notă Booking.com: 9,4

Hotel Arnia
Hotel Arnia / Foto: Booking.com

Hotelul Arnia se află la o distanță de 15 minute de mers pe jos de Parcul Copou. Dispune de terasă și oferă internet gratuit. Camerele sunt decorate în culori pastelate, iar la recepție se poate lua micul dejun continental, după cum oaspeții pot servi masa la restaurantul hotelului.


Hotel Belleville ***

Notă Booking.com: 8,9

Hotel Belleville
Hotel Belleville / Foto: Booking.com

Hotel Belleville se află la 400 metri distanță de Iulius Shopping Mall și la 3 km de gara din Iași. Camere spațioase au podele din lemn și mobilier de culoare închisă. Vizitatorii primesc zilnic ceai și cafea din partea casei, iar micul dejun se poate lua la recepție.


Hotel Restaurant La Castel ***

Notă Booking.com: 9

La Castel
La Castel / Foto: Booking.com

Hotelul La Castel întâmpină vizitatorii cu un exterior desprins din povești și cu interioare bogat ornamentate. Camerele sunt decorate în nuanțe variate de roșu, au aer condiționat și, unele dintre ele, balcon. În elegantul restaurant cu acoperiș de sticlă se servesc specialități românești și bavareze, masa putând fi luată și pe terasă. Hotelul se află la 8 km de Bojdeuca lui Creangă.


Ramada Iași City Center ***

Notă Booking.com: 8,9

Ramada City Center
Ramada City Center / Foto: Booking.com

Ramada City Center se află într-o zonă liniștită și centrală a Iașiului, vizavi de mall-ul Palas. Camerele sunt spațioase, mobilate cu gust, au aer condiționat și dispun de internet gratuit. În restaurantul Cosmopolitan se pot savura delicioase preparate din gastronomia locală și internațională.


Cele mai bune restaurante din Iași

Blue Acqua iasi
Terasa restaurantului Blue Acqua

Iașiul nu este doar un oraș cu o atmosferă superbă, ci și o urbe în care ai numeroase argumente gastronomice, restaurantele și localurile apărute în ultima vreme punând pe „tavă” preparate care mai de care mai delicioase. Mai jos ai doar trei propuneri legate de cele mai bune restaurante din Iași.

Toujours

Un meniu scurt, dar cuprinzător și suficient de atent la detalii cât să atragă atenția. Am remarcat tartarul de ton, supa de roșii cu busuioc, pieptul de rață cu afine și sos Disarrono, scoicile în sos de șampanie, vita Black Angus. Personal prietenos (restaurantul e o afacere de familie), servire bună și atmosferă caldă.

Adresa: Str. Gându nr. 2, Iași

Vivo Fusion Food Bar

Nominalizat în fiecare an, din 2015 încoace, la categoria Cel mai bun restaurant steakhouse/burger, în cadrul Galelor Horeca Awards, varianta ieșeană a Vivo Fusion Food Bar (celelalte două se află în București) e recunoscută în primul rând pentru burgerii excepționali, serviți într-o atmosferă relaxantă.

Adresa: Str. Moldovei nr. 20, Iași

Blue Acqua

Conform site-ului oficial, istoria Blue Acqua a început atunci când doi prieteni s-au gândit să scrie o poveste culinară cu pește, în trei acte, invitându-i pe gurmanzi la o experiență culinară unică, îmbinată cu prezența într-un spațiu arhitectonic fluid, plin de lumină și transparent. Locația din Iași (mai există două, în Galați și Mamaia) s-a transformat într-unul dintre cele mai bune restaurante ale orașului, în care cei ce iubesc preparatele din pește se vor simți ca-n rai.

Adresa: Str. Arcu, nr. 78, Iași


Palas Mall Iasi
Palas Mall, sau Iașiul modern / Foto: Deposit Photos

Așdar, orașul Iași se poate înscrie oricând în itinerariul oricărui turist sau călător, român sau străin. Aerul romantic, ce păstrează parfumul cultural de odinioară, pe care-l îmbină cu interesante elemente contemporane (să nu uităm că Iașiul este, în prezent, unul dintre remarcabilele centre I.T. din România) îl plasează într-un top al celor mai frumoase orașe de la noi. Programează-ți o vizită în Iași și nu vei regreta: pe lângă obiectivele turistice de mai sus, vei descoperi și altele, pe care am fi bucuroși să ni le dezvălui în comentarii.

Pin it!

Pinterest Iasi

Citește și: Top 10 obiective turistice din Sibiu. Ce să faci și ce să vezi în Sibiu

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!