În ciuda traficului, a poluării, a dezvoltării haotice și a primarilor generali care sunt la fel de competenți ca o coadă de mătură pusă la conducerea unui șantier de blocuri de locuințe, Bucureștiul este un oraș care-și păstrează, pe alocuri, farmecul de odinioară. Sigur, capitala României nu se poate compara cu Viena, declarat ani la rând cel mai locuibil oraș din lume, sau cu alte orașe europene în care nivelul de viață e mult mai ridicat. Dar, când vine vorba despre petrecerea timpului liber în București opțiunile sunt, parcă, din ce în ce mai numeroase. Ce faci, însă, dacă ai copii și dorești să le oferi, ca în orice familie fericită, activități cu care să-i faci fericiți și care să le ocupe în mod plăcut timpul?
Așadar, ce facem cu copiii în weekend în București? Ce activități în aer liber pentru copii se pot întreprinde în București? Care sunt locurile de vizitat cu copiii în București? Sunt întrebări pe care părinții și le pun automat și nu puțini sunt cei care intră pe net în weekenduri pentru a găsi idei de petrecere a timpului liber cu copiii în București.
De aceea, ne-am documentat un pic și am întocmit o listă cu 10 activități de făcut cu copiii în București, cu mențiunea că dacă aveți și alte sugestii, ne-am bucura să le menționați în comentarii.
- Ferma Animalelor
- Muzeul Antipa
- Parcuri de Aventură în București
- Orășelul Cunoașterii
- Therme București
- Teatrul Țăndărică
- Museum of Senses
- Opera Comică
- Țiriac Collection
- Escape Rooms (Camere de evadare) pentru copii
- Întrebări frecvente pentru cei care vizitează Bucureștiul cu copiii
- Care sunt cele mai bune tururi private pe care le poți face în București cu copiii?
- Care sunt cele mai bune muzee din București pentru copii? (în afara celor prezentate mai sus)
- Care sunt cele mai bune activități în aer liber pentru copii în București? (altele decât cele de mai sus)
- Concluzie
- Pin it!
Ferma Animalelor
Copiii sunt fascinați de animale. Se tot vehiculează faptul că în marile orașe americane sau europene copiii nu văd niciodată un animal comun în carne și oase, pentru că nu au unde. Adică, ok, există grădinile zoologice, dar nu toate orașele le au și nu toate familiile au posibilitatea să ajungă la una. Dacă stăm bine să ne gândim, nici românii care nu au o „țară” nu mai văd, ca pe vremuri, vaci, porci, capre sau oi, având posibilitatea de a interacționa cu aceste animale domestice.
În București există însă un loc unde se poate face acest lucru. Și chiar dacă nu vom menționa în această listă Grădina Zoologică din Băneasa, momentan un loc deplorabil, rămas mult în urma vremurilor, includem Ferma Animalelor, prima fermă de animale domestice din România amenajată în stil parc și gândită special pentru bucuria copiilor.
Deschisă în anul 2009 în vecinătatea Fermei de lapte din comuna Pantelimon, Ferma Animalelor este amenajată pe o suprafață de 40.000 mp și are ca scop principal interacțiunea dintre copii și animalele domestice, propunând familiarizarea celor mici cu acestea, într-un mediu apropiat de ceea ce înseamnă ideea de „țară”.
Ce pot face copiii la Ferma Animalelor? Mișcare în aer liber, joacă în locurile amenajate, învață lucruri despre animalele domestice și despre creșterea și îngrijirea lor. De exemplu, copiii pot vedea cum se mulge o vacă, pot hrăni animalele cu fân, pot ajuta la țesălarea unui ponei, pot hrăni iepurii cu morcovi ș.a.m.d. Cei care au până în 30 de kilograme se pot plimba cu poneiul. Există o secțiune de tiroliană și trambuline, iar dacă foamea îi roade pe micuți puteți mânca la restaurantul Căprițele pofticioase, indiferent de condițiile meteo.
Beneficiile expunerii copiilor la mediul rural
Expunerea copiilor la mediul rural are o mulțime de beneficii educaționale și emoționale. La Ferma Animalelor, cei mici pot învăța despre responsabilitatea îngrijirii animalelor, despre sursa alimentelor pe care le consumă și despre importanța respectului pentru natură. Experiențele hands-on, cum ar fi mulsul vacilor sau îngrijirea poneilor, ajută la dezvoltarea unor abilități importante precum empatia, răbdarea și atenția la detalii.
Pentru părinții care sunt interesați de educația oferită de experiențe, Ferma Animalelor oferă un mediu perfect în care copiii pot învăța prin joc și experimentare directă. Astfel de activități oferă informații utile despre viața rurală, și le permit copiilor să înțeleagă în mod concret legătura dintre efortul uman și resursele naturale.
Adresa: Str. Sfântul Gheorghe 20, comuna Pantelimon
Program Ferma Animalelor: luni – vineri 9-17.30, weekend și sărbători legale 9-18.30.
Tarife de intrare Ferma Animalelor: 14 RON (copii peste 2 ani), 16 RON (adulți), 50 RON (familie 2 adulți și 2 copii), copiii sub doi ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.
Muzeul Antipa
Un clasic. Muzeul Antipa este locul căruia generații de elevi i-au trecut pragul de-a lungul vremii, fascinați de exponatele și poveștile pe care le găzduiește. Sunt peste 2 milioane de obiecte grupate în colecții zoologice, paleontologice, minerale și etnografice. Istoria Muzeului Antipa a început cu anul 1834, când a fost expusă prima colecție de istorie naturală în cadrul „Museului Național din Bucuresci”, înființat în 1834, în sălile Colegiului Sf. Sava, la inițiativa banului Mihalache Ghica (fratele domnitorului Alexandru Ghica).
În 1893, naturalistul Grigore Antipa a devenit directorul Muzeului de Istorie Naturală din București, pe care l-a condus vreme de 51 de ani. Antipa a fost cel care a pornit inițiativa construirii actualei clădiri ce adăpostește muzeul, susținând în 1903 necesitatea existenței acesteia, într-un memoriu înaintat primului ministru Dimitrie Sturdza. Noul muzeu de istorie naturală avea apoi să fie inaugurat pe 24 mai 1908, în prezența Regelui Carol I și a familiei regale: 16 săli și o atracție majoră – un schelet de Dinoteriu, mamifer uriaș înrudit cu elefantul din zilele noastre.
Clădirea Muzeului Antipa a fost avariată, de-a lungul timpului, de cele două cutremure majore, dar a fost restaurată (costurile au înglobat suma de 13 milioane de euro) și, pe 17 septembrie 2011, muzeul s-a redeschis sub o nouă și modernă prezentare, cu monitoare, ecrane tactile, butoane interactive, propunând o incursiune multimedia în lumea istoriei naturale.
Organizat pe trei zone, muzeul prezintă la demisol secțiunea de „biodiversitate a României”, la parter invită vizitatorii în lumea ecosistemelor de pe Terra iar sălile de la etaj sunt rezervate preistoriei și istoriei umane, etnologiei, biologiei marine, mineralogiei etc. În mod cert, Muzeul Antipa este unul dintre locurile de mers cu copiii în București, cei mici urmând să aibă parte, astfel, de o vizită fascinantă, pe parcursul căreia vor putea vedea, printre altele, diorame ce prezintă exponate precum foca din Marea Neagră (specie dispărută în anul 1980), colecțiile de vertebrate și nevertebrate, colecția de herpetologie ș.a.m.d.
Recenzii și feedback de la părinți
Muzeul Antipa este frecvent apreciat de părinți pentru modul în care reușește să îmbine educația cu divertismentul. Într-un sondaj recent, unul dintre părinți a menționat: „Copiii mei au fost fascinați de dioramele cu animalele din România. S-au simțit ca într-o aventură reală și nu au vrut să plece până nu au văzut totul.”
Un alt părinte a lăudat atenția la detalii: „Muzeul este foarte bine organizat, iar ecranele interactive au fost extrem de utile pentru a capta atenția copiilor. Au petrecut mult timp la secțiunea dedicată biodiversității României.”
Adresa: Șoseaua Kiseleff nr. 1, București (în Piața Victoriei)
Program Muzeul Antipa: marți-vineri 10-18, weekend 10-19
Tarife de intrare Muzeul Antipa: 20 RON (preț întreg), 5 RON (elevi, studenți), 10 RON (pensionari).
Parcuri de Aventură în București
Pentru copiii, și deopotrivă părinții, care iubesc adrenalina și caută spații care să le potolească setea de experiențe ieșite din confortul personal, parcurile de aventură reprezintă locul perfect de petrecere a timpului liber. În București, sau în apropierea lui, sunt mai multe parcuri de aventură, mai mari sau mai mici, spații ce se pot transforma în locuri de joacă în aer liber pentru copiii din Capitală. Mai exact, Bucureștiul propune (la ora redactării acestui articol) patru parcuri de aventură – unul în oraș și trei în afara acestuia, la distanțe rezonabile:
Aventura Parc Herăstrău
Închis pe perioada iernii, Aventura Parc Herăstrău este amenajat în vecinătatea Grădinii Japoneze din Parcul Regele Mihai I (cum se numește oficial Herăstrăul). Dispune de patru trasee structurate pe grupe de vârstă, în funcție de dificultate, începând cu vârsta de 4 ani. Tarifele de intrare la Aventura Parc Herăstrău sunt de 40 RON (copil) și 50 RON (adult), pentru două ore (ora suplimentară costă 20, respectiv 25 RON).
Extreme Park Cernica
Situat în cadrul Complexului Phoenix Cernica, la 15 km de București, Extreme Park Cernica propune o gamă diversă de aventuri și activități, între acestea regăsindu-se 11 trasee de aventură (începând cu cele pentru copiii de 3 ani și până la cele dificile, pentru adolescenți de peste 16 ani și adulți), tiroliană, spațiu de picnic, locuri de joacă pentru copii. Programul de funcționare al Extreme Park Cernica este luni-vineri 10-18, respectiv sâmbătă-duminică 10-19. Tarifele sunt diverse, dar cele pentru trasee sunt de 50 Ron (copii 3-11 ani) și 60 RON (peste 12 ani) / 3 ore. Tiroliana costă 25 RON.
Edenland Park
Aflat în comuna Balotești, pe strada Cantonului 12, la 28 de km de centrul Bucureștiului, Edenland Park e unul dintre cele mai complexe parcuri de aventură din România și, totodată, unul dintre cele mai sigure (dacă nu, cel mai sigur). Aici, activitățile sunt numeroase și diverse. Copiilor și adulților li se propun 14 trasee în copaci, cu diverse grade de dificutate, echipate cu sistemul „Linia Vieții”, ce oferă confort și un plus de siguranță. Traseele variază de la cel pentru „Pici” (copii 4-6 ani) la cel denumit „Tarzan”, recomandat celor de pestcu vârsta minimă de 16 ani.
Pe lângă traseele în copaci, la Edenland Park poți face escaladă, echitație, poți închiria biciclete, poți face sărituri de la 15 metri înălțime (Eden Jump), poți trage cu arcul, poți juca minigolf sau Airsoft și multe altele. Tariful de intrare la Edenland Park este de 15 RON / persoană (copiii sub 3 ani intră gratis), însă activitățile au diverse prețuri pe care le regăsești pe site.
Parc Aventura Comana
Deschis în Pădurea Comana, la 38 km de centrul Bucureștiului, Parc Aventura Comana e un loc de recreere în care îți poți petrece o zi însorită de weekend, bucurându-te împreună cu copiii de ceea ce gazdele numesc „colțul de rai din inima naturii, aproape de București”. Casa Comana, care înglobează și parcul de aventură, este cu adevărat un loc special, destinat vacanțelor. Referindu-ne strict la Parc Aventura, acesta dispune de trei trasee destinate copiilor cu vârste între 4 și 6 ani, alte trei pentru copii de 7-14 ani și alte trei pentru adulți sau copii cu înălțimea de peste 1,70 m.
O atracție deosebită a Parcului Aventura Comana este Cascada de Tiroliene (10 tiroliene răspândite prin copaci) și tiroliana peste lac, care îi poartă pe iubitorii de adrenalină pe o distanță de 130 de metri deasupra lacului Casa Comana. Escalada în copaci costă 50 RON (3 ore), iar tiroliana 10 RON.
Orășelul Cunoașterii
Dacă ești în căutarea unui muzeu interactiv pentru copii în București, opțiunea trebuie să fie, fără doar și poate, Orășelul Cunoașterii, înființat în anul 2014. Misiunea acestui loc grozav este de a împrieteni copiii cu științele, prin joc și joacă, insuflând acestora cunoștințe într-un limbaj simplu, pe înțelesul lor.
Este un spațiu dedicat copiilor cu vârste începând de la doi ani, în care cei mici au acces la o mulțime de exponate de tip joc, grupate în șapte zone de interes – fizică distractivă, experimente pe bază de apă, echilibru și angrenaje, sport și mișcare, experiențe senzoriale, optică și iluzii optice și sala de ateliere. Atelierele Orășelul Cunoașterii sunt grupate pe trei categorii de vârstă (începând cu 3 ani), durează în marea majoritate circa o oră și reprezintă cu siguranță o atracție inedită pentru copiii care abia așteaptă să fie introduși în tainele științei.
Adresa Orășelul Cunoașterii: Str. Pajurei nr.3 A, sector 1, București
Program Orășelul Cunoașterii: luni-vineri 9-17, sâmbătă-duminică 10-18. Tarife: 32 RON / copil, 18 RON / adult (și alte variante de combinații).
Therme București
Ce le poate plăcea mai mult copiilor, în special într-o zi călduroasă de vară, decât să se bălăcească sau să se dea pe un tobogan acvatic? Dar la Therme nu mergi doar vara, ci oricând ai nevoie de o relaxare împreună cu familia. Therme e un complex de relaxare și wellness, deschis în anul 2016 de către grupul austriac A-Heat, care se autopromovează drept cel mai mare complex de acest fel din Europa, construit greenfield, având o suprafață totală de peste 250.000 mp.
Aflat la 21 km de Kilometrul Zero al Bucureștiului și deschis în fiecare zi a săptămânii, Therme oferă vizitatorilor trei zone distincte, menite să ofere experiențe ce se apropie de cele reale, din ținuturile tropicale. Pentru că aici vorbim despre familii cu copii, va trebui să țintești zona Galaxy, una destinată familiilor, în care există mai multe tobogane și o piscină cu valuri. Dincolo de clasica bălăceală, la Therme adulții se pot relaxa în egală măsură cu copiii, se poate servi masa, se pot face terapii și tratamente. Există chiar și un program de aqua gym, denumit Primii pași în apă, în cadrul căruia, prin exercițiile susținute de părinte și indicate de trainer, copilul prinde încredere și face uitată teama de apă.
Adresa Therme: Calea Bucureşti 1K, comuna Balotești
Program Therme: luni-vineri 10-22, weekend 9-22.
Tarife Therme – în funcție de ziua săptămânii, de timpul petrecut și de zona de acces, tarifele variză. Le poți consulta aici.
Teatrul Țăndărică
Teatrul de Animație Țăndărică (așa cum se numește în prezent) a fost fondat în anul 1945, având o secție de marionete condusă de actrița Lucia Calomeri. De atunci, teatrul a pus în scenă zeci de spectacole pentru copii, devenind un punct de reper important pentru copiii Bucureștiului de odinioară și chiar din prezent.
Așadar, dacă vrei să-l introduci pe cel mic în lumea teatrului, treceți împreună pragul acestei instituții-reper, care-și trage numele de la o marionetă celebră, și în care regizori și actori talentați pun pe roți spectacole pe care copiii le îndrăgesc din start. Dovadă și faptul că, anual, aceste spectacole sunt aplaudate de circa 75.000 de spectatori – copii, părinți și bunici.
În martie 2022, printre spectacolele Teatrului Țăndărică se numărau Albă ca Zăpada, Apolodor, Călătoriile lui Gulliver, Cartea Junglei, Eu, Oblio, Motanul Încălțat și multe altele. Prețurile biletelor se situează în intervalul 30-40 RON.
Adresa Teatrul Țăndărică: Str. General Eremia Grigorescu, nr. 24 (în Piața Lahovary)
Museum of Senses
Cei care au vizitat diverse orașe europene poate au vizitat acest gen de muzeu. La Museum of Senses, distracția e întotdeauna garantată. Și chiar dacă nu vorbim despre un muzeu de unde copilul va pleca acasă cu tolba doldora de cunoștințe, amuzamentul pe care-l propune poate transforma oricând o zi monotonă într-una cât se poate de simpatică.
Museum of Senses, aflat în incinta mall-ului AFI Cotroceni, te poftește într-o lume a iluziilor optice și a senzațiilor bizare. O provocare a simțurilor, atât pentru copii cât și pentru părinți, care vor trece prin diverse încăperi în care „normalul” este pus la încercare. De la labirintul unei străzi întunecate la o arteră aglomerată dintr-o metropolă, de la un parc neconvențional la un muzeu în care apa curge invers, de la magia globurilor Tesla la legenda lui Dracula, de la tunelul Vortex la camera AMES, în care dimensiunile își pierd orice sens.
Adresa Museum of Senses: Afi Cotroceni Mall, Bld.Vasile Milea, Nr.4, etajul 1.
Program Museum of Senses: zilnic, 10-22. Tarife Museum of Senses: prețurile variază, le poți verifica aici.
Opera Comică
Să mergi cu copilul la Operă poate fi o activitate lăudabilă, dar nu poți garanta că micuțul va fi neapărat foarte încântat sau că se va distra foarte tare. Dacă îl duci, însă la o operă… comică, lucrurile s-ar putea să se schimbe.
Opera Comică pentru Copii, instituție finanțată din bani publici, aflată în subordinea Primăriei Capitalei și condusă de soprana Felicia Filip, pune în scenă spectacole foarte apreciate în zona operei, operetei, musicalurilor sau chiar baletului, care sunt scrise și adaptate special pentru cei mici. Iar argumentul că aceste spectacole sunt extrem de bine primite în rândurile celor mici este dat de numărul lunar de spectatori, care depășea 10.000 înainte de startul pandemiei.
În programul din luna martie 2022 se regăseau spectacolele Magic Way, Parada jucăriilor, Petrică și Lupul, School of rock. Opera Comică pune în vânzare inclusiv abonamente, iar prețurile le găsești aici.
Adresa Opera Comică: (Sala mare) Calea Giuleşti, nr.16, București
Țiriac Collection
Poate te vei întreba ce caută o locație pentru „oameni mari” într-o listă destinată activităților de făcut cu copiii în București. Asta la prima vedere. Pentru că la a doua, Țiriac Collection este o excelentă sugestie de petrecere a timpului, în special pentru părinții care au băieți. Mașinile reprezintă o fascinație pentru orice băiețel. Și cine are în România o colecție de mașini mai fascinantă decât însuși Ion Țiriac, cel care a fost cândva… „la o mustață de Salatieră”?
Așadar, o vizită la Galeria Țiriac Collection, aflată vizavi de aeroportul Henri Coandă, îi va aduce pe copii față în față cu zeci de modele de mașini impresionante, provenind de la cei mai importanți producători auto, de la Rolls-Royce la Ferrari, de la Maserati la Aston Martin, de la Mercedes-Benz la Jaguar. Colecția include toate cele șapte modele Rolls Royce Phantom ale seriei 1-7, inclusiv două din seria 4 din care s-au produs doar 18 mașini, între 1950-1956.
Adresa Țiriac Collection: Calea Bucurestilor 289. Otopeni. Ilfov
Program de vizitare Țiriac Collection: vineri, sâmbătă și duminică 10-19 (în restul zilelor, închis). Tarife: adulți 20 RON, elevi/studenți 5 RON, pensionari 10 RON
Escape Rooms (Camere de evadare) pentru copii
Fie că este vorba de fiorul provocării, de puzzle-urile interesante sau de temele creative, experiența unei escape room cu copiii a devenit extrem de populară în rândul familiilor din întreaga lume. Lucrul în echipă pentru a sparge codurile și a debloca ușa, în timp ce timpul de pe ceas se scurge încontinuu, te va apropia de copii mai mult ca niciodată. În plus, veți avea ocazia să vă puneți împreună mintea la contribuție. Bucureștiul e plin de camere de evadare, unele dintre ele fiind special concepute pentru copii de diferite vârste.
Pentru a vedea care escape room din București e cea mai potrivită pentru tine și copii trebuie să le încerci. Noi am identificat câteva camere de evadare pentru copii interesante și ți le propunem pe următoarele trei:
Escape my Room – singurul joc de evadare din București care promite că personalizează camerele cu indicii, că poate amenaja rapid camera cu personajul din filmul preferat al copilului și că personalizează scenariile.
Adresa: Bd. Dacia nr. 130 sector 2 Bucuresti
Real Escape Room – patru camere de evadare, patru experiențe unice pentru copii de vârste mai mari.
Adresa: Strada Ionel Perlea Nr. 19, Sector 1 Bucuresti (lângă Parcul Cișmigiu)
Trapped – are mai multe camere de evadare, însă una dintre acestea este concepută special pentru juniori: Candyland. O lume feerică a copilăriei, unde cei mici descoperă norișori din vată de zahăr și căsuțe din brioșe. Camera are trei nivele de dificultate, în funcție de vârstă, iar puzzle-urile necesită citirea unor instrucțiuni.
Adresa: Str. General David Praporgescu 18, București
Întrebări frecvente pentru cei care vizitează Bucureștiul cu copiii
Care sunt cele mai bune tururi private pe care le poți face în București cu copiii?
- Tur de ecoturism, Bucharest by Bike
- București pentru copii – tururi organizate de Primăria Municipiului București
- Tur pietonal gratuit în București
Care sunt cele mai bune muzee din București pentru copii? (în afara celor prezentate mai sus)
- Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida
- Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
- Muzeul Național al Aviației Române
- Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
- Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I
Care sunt cele mai bune activități în aer liber pentru copii în București? (altele decât cele de mai sus)
- Grădina Botanică Dimitrie Brândză
- Vânători urbane
- Dino Park București
- Miramagica Herastrau
- Orășelul Copiilor
Concluzie
Bucureștiul este un oraș în care sunt suficient de multe activități de făcut cu copiii. Dincolo de acestea, o activitate în sine este vizitarea Capitalei și în special a zonelor istorice, unde copiii pot învăța lucruri interesante despre orașul în care s-au născut (sau în care sunt în trecere). Nu ezita să iei un tur pietonal gratuit și să explorezi centrul Bucureștiului – vei avea o mulțime de surprize plăcute, iar copiii tăi se vor bucura, la rândul lor, de ele.
Pin it!
Citește și: Povești din București: Insula de pe Lacul Morii
Add Comment