Europa

Insula Symi, universul de culoare al arhipelagului Dodecaneselor

Insula Symi
Insula Symi / Foto: Deposit Photos

Din primul moment în care intri în portul Symi ești „lovit” de caleidoscopul de culori ce se revarsă dinspre dealul ce veghează zona. Culori dispuse pe locuințele în stil neoclasic, predominante fiind nuanțele de teracota, indigo și ocru. Symi e o micuță insulă grecească micuță, parte a arhipelagului Dodecaneselor, situată în nodrul insulei Rhodos și aleasă de turiști în special pentru frumusețea orașelor și satelor ei.

Symi are o atmosferă cu totul specială. În primul rând, pentru că pe această insulă sunt foarte puține mașini, lucru care o face extrem de liniștită, ca să nu spunem de-a dreptul… romantică. Symi oferă, totodată, una dintre cele mai tradiționaliste culturi grecești, integrată într-o ospitalitate aparte. Iar pentru cei mai „plimbăreți”, Symi se poate transforma oricând într-un excelent punct de plecare întru explorarea acestei zone din Marea Egee.

Economia insulei Symi a fost dintotdeauna bazată pe navigație, pescuit, producția de vin, de bureți și de ambarcațiuni, lucruri ce se regăsesc și în zilele noastre, în care, totuși, turismul a devenit industria predominantă în Symi.

Istoria insulei Symi

În mitologia greacă regăsim insula Symi drept locul de naștere al Grațiilor, cele trei zeițe ale șarmului, feminității, frumuseții, creativității și fertilității. Deși în Antichitate insula era cunoscută drept Aigli și Metapontis, numele ei provine de la nimfa Syme. Chiar dacă Pliniu cel Bătrân, și alți câțiva scriitori de după el, considerau că proveniența este de la cuvântul scimmia, care înseamnă maimuță.

Symi port
Insula Symi / Foto: Slawec Chiechanowicz

În Iliada lui Homer, Symi e menționată drept teritoriul regelui Nireus, care a luptat în Războiul Troian de partea grecilor. Până în secolul 14 se cunosc puține despre insula Symi, dar descoperirile arheologice – inclusiv ruinele unei cetăți – au relevat faptul că a fost continuu locuită. Symi a făcut parte din Imperiul Roman, apoi din cel Bizantin, până când a fost cucerită de Cavalerii Ioaniți, în anul 1373.

Au urmat câteva secole de prosperitate pentru Symi, insula aflându-se pe o importantă rută comercială, intens exploatată până în secolul 19. Și asta în ciuda faptului că a intrat (împreună cu vecina Rhodos) sub stăpânirea Imperiului Otoman, în 1522, perioadă în care s-a numit Sömbeki. A luat apoi parte la Războiul de Independență (1821-29) dar a fost lăsată pe dinafara noului stat grec, rămânând teritoriu otoman. Până în 1912, când arhipelagul Dodecaneselor și-a declarat independența față de turci pentru a fi ocupat deîndată de… italieni. Symi a rămas apoi sub steag italian până în 1943, când a fost ocupată de naziști. Pierdută de aceștia odată cu pierderea războiului, insula a revenit britanicilor vreme de câțiva ani, după care, în 1948, a intrat definitiv sub stindard grecesc.

Așadar, o istorie încărcată pentru insula Symi, devenită în anii de pace o din ce în ce mai căutată destinație turistică, în special pentru italieni și britanici. Fluxul de turiști a dus la renovarea unui număr însemnat de locuințe – multe distruse de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. Lucrările s-au intensificat în ultimele două decenii, așa încât astăzi, arhitectura insulei Symi este cu adevărat spectaculoasă. Iar turiștii descoperă în Symi case și apartamente în stil antic, decorate în stil tradițional, la prețuri absolut decente.

Ce să faci și ce să vezi în insula Symi

Cei care au inspirația să aleagă Symi ca destinație de vacanță vor constata imediat cât de diferită este această insulă față de celelalte din jurul ei. În primul rând, culoarea alb-albastră a caselor, cu care turiștii sunt obișnuiți în Ciclade, de pildă, e înlocuită cu acea explozie de culori despre care vorbeam mai sus și care a devenit un adevărat blazon pentru Symi.

Harta cu principalele obiective turistice din insula Symi (zoom pentru detalii)

Symi e considerată un paradis pentru iubitorii de snorkeling, limpezimea apei fiind celebră grație fotografiilor cu bărcile ce par că plutesc pe suprafața acesteia. Miresmele de oregano și rozmarin te vor însoți pretutindeni în Symi, iar restaurantele și tavernele de lângă țărmul mării oferă preparate delicioase, multe neîntâlnite în multe insule grecești, precum năut cu mărar, sarmale în foi de varză cu umplutură de fasole sau excelenții creveți în miniatură (garadaki symiako) pescuiți de lângă coastele insulei și care se mănâncă direct de pe plită, cu lămâie și cu tot cu cochilii.

Poți vizita Symi într-o excursie de o zi din Rhodos, dar recomandarea este să-ți faci curaj și să aloci o vacanță pentru a descoperi „pe larg” frumusețea acestei insule. Iată ce să faci și ce să vezi în Symi:

Gialos și Chorio

Orașul Symi
Orașul Symi / Foto: Deposit Photos

Principalul oraș din Symi (căruia i se spune, luat pe de-a-ntregul, tot Symi) e divizat în două zone. Prima este portul Gialos, cu casele colorate în culorile pastelate, ce se revarsă de pe deal într-o cavalcadă de nuanțe. Apoi este Chorio, sau orașul vechi, aflat în partea de sus, unde se poate ajunge urcând 500 de trepte, cu autobuzul care pleacă din oră-n oră sau cu… măgărușii.

symi island
În Symi / Foto: Deposit Photos

În portul Gialos vei admira în mod cert clădirile Poliției și ale vechii Poște, Catedrala Sf. Ioan Botezătorul (construită în 1838), Casa Vamei, Piața de pește, podul de piatră, statuia micului pescar, ceasul ce datează de la 1881 și vechiul port din cartierul Harani. De asemenea, Pontikokastro este unul dintre cele mai vechi monumente ale insulei.

Pontikocastro Symi
Pontikocastro Symi / Foto: Deposit Photos

Pe de altă parte, în Chorio vei ajunge în Kali Strata, cea mai frumoasă și mai bogată parte a satului. Spetsaria, vechea farmacie, casa Chatziagapitou-Xatziioannou, casa Farmakides (în care se află Muzeul de Arheologie și Folclor – cu colecții ce includ capete de statui, obiecte din perioada post creștină, icoane bizantine etc) – iată ce se poate vedea și vizita aici.

Mânăstirea Arhanghelului Mihail Panormitis

Manastirea panormitis symi
Mânăstirea Panormitis din Symi / Foto: Canva Photos

Mânăstirea Arhanghelului Mihai Panormitis este cel mai important monument religios din Symi, lăcașul de cult dispunând și de un hostel ce poate acomoda până la 500 de persoane. Nu se știe exact când a fost construită această mânăstire dar, conform unui vechi manuscris, ea exista în secolul 15. Interiorul este decorat cu picturi din perioada Bizantină, realizate de hagiografii locali Nikitas și Michaelos Karakostidis, imaginea arhanghelului Mihail apărând pe una dintre fresce.

În curtea mânăstirii se află și două muzee, unul care adăpostește icoane din argint, epitafuri, veselă ecleziastă și alte obiecte religioase, celălalt expunând obiecte ce aparțin culturii folclorice sau vieții de zi cu zi din insula Symi. În fiecare an, pe 8 noiembrie, la mânăstire se desfășoară un festival religios ce-l sărbătorește, evident, pe Sfântul Arhanghel Mihail.

Cele 12 peșteri Emporios

Cele 12 peșteri reprezintă una dintre cele mai bizare și enigmatice atracții din insula Symi. Peșterile se află în Nimborio și cele 12 domuri naturale au servit, se pare în epoca Bizantină, drept săli de studiu pentru pictură și sculptură. O altă părere este că acestea erau, de fapt, folosite drept catacombe.

Castelul venețian

castel symi
Ruinele castelului venețian din Symi / Foto: symiholidays.gr

Castelul de pe insula Symi a fost construit de Cavalerii Ioaniți în secolul 14, acesta „împărțind” un zid cu castelul Bizantin, ale cărei ruine încă sunt vizibile. Situat în cel mai înalt punct din Chorio, castelul avea rolul de a proteja insula împotriva raidurilor piraților și și-a făcut cu brio treaba înainte de a cădea în mâinile otomanilor, în 1522. Nu te aștepta să vezi un castel în „carne și oase”, ci doar niște ruine, însă ceea ce face locul vizitabil este priveliștea superbă pe care o oferă. În special dinspre micuța capelă a Fecioarei Maria.

Plajele din Symi

Fiind o insulă mică, Symi nu are un număr atât de mare de plaje. Cu toate acestea, plajele din Symi, ce se întind în golfulețe încântătoare, își primesc oaspeții cu suficiente facilități – cazul plajelor Nimborio, Nos și Pedi. Altele sunt izolate și deloc aglomerate, pentru cei care caută liniștea absolută.

Plaja Nos

Nos Beach
Plaja Nos / Foto: Vladislav Zolotov

Nos e cea mai apropiată plajă de Ano Symi, adică se află la 15 minute de mers pe jos de port și de turnul cu ceas. Nu este o plajă care să debordeze de intimitate, ba dimpotrivă. Și asta deoarece apele albastre, foarte limpezi, șezlongurile, barul și restaurantul din apropiere o recomandă ca fiind una extrem de populară. Nos este și singurul loc de pe insula Symi unde poți închiria jetski-uri.

Plaja Nimborio

Nimborio Beach
Plaja Nimborio / Foto: Greeka.com

Aflată la 3 km nord-vest de orașul Symi, plaja Nimborio (sau Emborios, sau Nimporios) contribuie cu vârf și îndesat la șarmul insulei. În general, e o plajă liniștită, cu pietricele, unde turiștii pot sta la soare sau la umbra copacilor, scăldându-se în apele cristaline ce o delimitează. Pe Nimborio poți face, de asemenea, plimbări relaxante dimineața.

Plaja Pedi

Pedi Beach
Plaja Pedi / Foto: Booking.com

Aflat la câteva minute de mers pe jos de capitală, satul Pedi e un magnet pentru vizitatori, în special datorită plajelor, dar și pentru vestigiile primelor biserici creștine. În Pedi sunt mai multe plaje de dimensiuni reduse, cu nisip. Cea principală dispune de șezlonguri și umbrele, ce pot fi închiriate, dar și de câteva taverne unde se pot servi prânzul sau cina.

Alte plaje din Symi

Dacă cele de mai sus nu-ți sunt pe plac, caută și următoarele plaje: plaja Gialos, plaja Panormitis, plaja Marathounda, plaja Agia Marina.

Cele mai bune hoteluri din Symi


Pedi Beach Hotel ****

Notă Booking: 9,2

Pedi Symi
Foto: Booking.com

Hotelul Pedi Beach se află într-un golf liniștit, între plajele Agia Marina și Agios Nicolaos, scăldat de ape cristaline, și își întâmpină clienții cu o atmosferă caldă, cu camere bine dotate, cu vedere la mare. Parcare spațioasă și gratuită.


Niriides Hotel Apartments ***

Notă Booking: 9,5

Niriides Symi
Foto: Booking.com

Situat în Nimporios, la 70 metri de plajă, complexul de apartamente Niriides (sunt patru clădiri construite în stilul arhitectonic al insulei) oferă camere cu vedere la mare sau la grădină, ce dispun de chicinetă, aer condiționat și internet.


Iapetos Village ****

Notă Booking: 8,8

Iapetos Symi
Foto: Booking.com

Situat central în orașul Symi, Iapetos Village e înconjurat de o grădină cu palmieri, cu o suprafață de 500 mp. Complexul dispune de piscină, saună și bar la piscină, camere cu vedere la piscină sau grădină, internet gratuit. Portul se află la 200 metri distanță iar plaja Nos la 1,3 km.


Cele mai bune restaurante din Symi

The Secret Garden
Restaurantul The Secret Garden / Foto: TripAdvisor

The Secret Garden

Dacă ți-e foame după ce ai colindat străduțele capitalei, poți opta pentru o masă la „grădina secretă”. Meniul este grecesc și mediteraneean, recomandările principale vizând mielul, caracatița și calamarul. Nu sări însă peste desert, plăcinta de mere se spune că este excelentă. Seara în restaurant se ascultă muzică live.

Haritomeni Taverna

Meniul grecesc și mediteraneean de la Haritomeni nu dezamăgește niciodată. Vino aici să încerci caracatița afumată, cartofii copți și courgette-ii. Iar după spusele celor care i-au vizitat, vinul este absolut remarcabil.

Zoe’s Taverna

Cel mai bun loc unde poți să mănânci în Kali Strata. Preparate grecești cu gust delicios, dintre care se remarcă salatele, prăjiturile cu pește și creveții. De la Zoe ai parte, în timp ce mănânci, de o priveliște superbă. Prețuri mici și atmosferă prietenoasă.

Cum se ajunge în insula Symi

symi
Insula Symi / Foto: RAndrey

Insula Symi nu e deservită de aeroport. Există feriboturi care pleacă din portul Pireu către Symi, de trei ori pe săptămână, însă distanța mare face ca durata călătoriei să ajungă la 20 de ore. Cel mai convenabil este să ajungi cu avionul în Rhodos, insula vecină, apoi să iei feribotul către Symi de acolo – distanță acoperită în circa o oră și jumătate. Altfel, Symi este conectată prin feriboturi și cu celelalte insule din jur – Patmos, Leros, Tilos și Kalymnos.

Pin it!

Citește și: Insula Aegina, vacanță în arhipelagul Saronicelor

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!