Skopelos e o insulă care pe lângă faptul că a fost binecuvântată cu o frumusețe naturală desăvârșită, a avut norocul de a primi un neașteptat impuls de marketing, odată cu filmarea aici a musicalului Mamma Mia. Practic, celebra producție cinematografică a transformat această insulă ce face parte din arhipelagul Sporadelor de nord, într-un magnet turistic al Greciei.
Desigur, însă, acest lucru nu ar fi fost posibil fără ca Skopelos să aibă cu adevărat un farmec aparte. Skopelos e o destinație magică, adulată atât de proprii ei locuitori cât și de cei care aleg să o viziteze și să-și petreacă vacanțele aici, locul în care grecii antici, bizantinii, venețienii, otomanii și pirații și-au lăsat amprentele în diverse perioade ale istoriei.
- Istoria insulei Skopelos
- Ce să faci și ce să vezi în insula Skopelos
- Harta cu principalele obiective turistice din insula Skopelos (zoom pentru detalii)
- Skopelos Town
- Mânăstirea Agios Ioannis
- Mânăstirea Agia Varvara
- Glossa
- Cele mai bune plaje din Skopelos
- Cele mai bune hoteluri din Skopelos
- Cele mai bune restaurante din Skopelos
- Cum se ajunge în Skopelos
- Pin it!
Istoria insulei Skopelos
O istorie bogată, care își are rădăcinile în mitologie ce vorbește despre primul locuitor din Skopelos: Staphylus, fiul zeului Dionisos și al prințesei Ariadna a Cretei. Istoria reală a insulei nu cuprinde prea multe elemente din perioada post-miceneană. Se știe însă că între secolele 5 și 6 î.Hr., insula era cunoscută drept Peparethos, după cum sunt gravate monedele de argint din acea perioadă când se desfășurau schimburi comerciale cu alte orașe-state din Marea Egee. Peparethos exporta ulei de măsline dar în special vin de mare calitate, cunoscut pentru efectele lui afrodisiace.
Participarea peparetienilor la Jocurile Olimpice din Antichitate atestă contribuția insulei la evenimentele importante din Grecia Antică. În timpul Jocurilor din 569 î.Hr., alergătorul Hagnon, din Peparethos, a câștigat celebra cursă Stadion. În onoarea lui, locuitorii de atunci ai insulei au bătut portretul lui Hagnon pe monede. De asemenea, golful în care a revenit acasă, victorios, a fost numit în amintirea lui – Agnontas.
Au existat perioade de dominație persană și spartană, romană și macedoneană (în perioada elenistică). Numele Skopelos este menționat prima oară în unele texte din perioada în care insula era parte a Imperiului Roman – în jurul secolului 2 î.Hr., cel mai probabil din cauza romanilor detașați aici (skopeloi, în limba greacă), dar și a coralilor ce înconjurau coastele ei.
În perioada Bizantină, Skopelos nu e foarte menționată în manuscrise, fiind considerată un loc al exilului. A fost ocupată de către venețieni, apoi reîncorporată în Imperiul Bizantin, preluată de otomani, reintrată pe mâinile venețienilor, din nou cucerită de otomani, care au prădat-o și au depopulat-o. Și-a revenit întrucâtva către secolele 18-19, când pe insulă s-a dezvoltat un oraș prosper, cu schimburi comerciale intense.
Skopelos a cunoscut începutul dezvoltării sale turistice în anii 80 ai secolului trecut, când populația tânără a redescoperit frumusețea insulei și astfel a fost stopată migrarea în străinătate sau în orașele mari ale Greciei continentale. Ba mai mult, numeroși localnici care plecaseră deja, s-au întors pentru a dezvolta afaceri turistice pe timp de vară.
Ce să faci și ce să vezi în insula Skopelos
Harta cu principalele obiective turistice din insula Skopelos (zoom pentru detalii)
Skopelos mai este cunoscută drep insula verde-albastră. Și asta nu doar pentru culoarea fabuloasă a apelor ce o înconjoară, ci și pentru faptul că este una dintre cele mai „verzi” insule din Marea Egee, fiind acoperită de păduri de pini ce contribuie din plin la desăvârșirea peisajelor care te lasă cu gura căscată.
Cele două localități principale din Skopelos sunt Skopelos (sau Chora) și Glossa, cărora li se adaugă un al treilea port – Agnontas. Pe insulă se află mai mult de 360 de biserici și mânăstiri, unele dintre ele încadrate perfect în peisajul natural al pantelor munților Delphi sau Palouki. Plajele din Skopelos, chiar dacă sunt cu pietricele, întregesc decorul paradisiac, îmbiind turiștii la relaxare și odihnă.
Skopelos Town
Capitala insulei este Skopelos (sau Chora). Un fel de dragoste la prima vedere, odată cu priveliștea pe care o oferă celor care se apropie de insulă cu feribotul. Case albe, cu acoperișuri de teracotă, „cocoțate” pe dealuri printre încântătoarele tufe de bougainvillea, de-a lungul aleilor pietruite (prezența mașinilor în centrul Chorei e interzisă).
O astfel de alee pornește din Pigadaki, deasupra orașului, și ajunge la castelul venețian de secol 13, construit de familia Gyzi. Zidurile castelului sunt destul de bine conservate, iar priveliștea de aici impresionează pe toată lumea. După cum toți „curajoșii” vor fi impresionați de taverna de la Kastro (denumirea oricărui castel grecesc), unde se poate asculta muzică rebetiko, veche, precursoarea muzicii bouzouki.
La întoarcerea de la castel e imposibil să nu remarci numărul uriaș de biserici ce împânzesc Skopelos Town – sunt nu mai puțin de 120, cea mai veche dintre ele datând din secolul 11. O energie pozitivă se revarsă în această localitate, în care alte puncte de interes sunt casa scriitorului Pavlos Nirvanas, Muzeul de Folclor, conacul Vakratsa și situl arheologic Asclepieion, din Ambeliki (în dreapta portului).
Mânăstirea Agios Ioannis
Cei care au văzut Mamma Mia! vor recunoaște imediat această mânăstire unde s-a filmat scena nunții lui Sophie. Agios Ioannis a fost construită pe o stâncă, în bătaia vânturilor și valurilor. Sunt 198 de trepte pe care trebuie să le urci până la mânăstirea aflată pe un istm, la 100 de metri deasupra mării, un efort major uitat însă deîndată ce ajungi sus și privești peisajul. O mică plajă s-a format sub stânca pe care se află mânăstirea, de regulă foarte aglomerată în timpul verii.
Mânăstirea Agia Varvara
La 6 km nord de Skopelos Town, în apropierea mânăstirii Agios Ioannis se află mânăstirea Agia Varvara, construită în anul 1648. Este o mânăstire fortificată, înconjurată de ziduri groase, cu o locație fabuloasă, ce oferă priveliști de excepție asupra mării.
Foarte bine conservată, mânăstirea Agia Varvara este astăzi abandonată de călugări, dar merită vizitată pentru frumusețea peisajului și pentru icoanele bizantine și frescele de secol 15 din interior.
Glossa
Satul Glossa are o așezare aparte, în nord-vestul insulei Skopelos, casele fiind dispuse în stil amfiteatru, chiar deasupra portului Loutraki. Glossa este a doua localitate ca mărime din Skopelos, una ce l-a fascinat pe scriitorul grec Alexandros Papadiamantisvas, care l-a numit „satul de sus” în romanul I Nostalgos.
Glossa (al cărui nume s-ar traduce prin limbă) se află într-o zonă plină de izvoare naturale. Sătenii cultivă măslini, migdali, pruni și îngrijesc podgorii. Aici s-au găsit dovezi ale existenței umane ce datează din Paleolitic, iar în fiecare august se organizează Festivalul Dansului, pentru ca în ultima săptămână din septembrie să aibă loc Stafylofest – festivalul vinului.
Tot în Glosa se pot vizita Muzeul Patrimoniului Cultural și Biblioteca Perseus Athineos, deschise publicului începând cu anul 2008. Muzeul e găzduit într-o casă renovată din piatră, construită în 1926, ce are un balcon cu deschidere către tot satul și către marea Egee. Obiectivul acestor instituții culturale este de a conserva și promova istoria culturală a insulei Skopelos prin intermediul istoriei navale a locului, a manuscriselor și obiectelor personale ce au aparținut diverșilor localnici.
Cele mai bune plaje din Skopelos
Cunoscute pentru apele cristaline și pentru peisajul „verde” ce le înconjoară, plajele din Skopelos (sunt cel puțin 18!) au această caracteristică destul de rar întâlnită – vegetația bogată care se întinde până aproape de țărmul mării. Printre cele mai populare plaje din Skopelos se numără Panormos, Hovolo și Stafylos.
Plaja Panormos
Panormos e o plajă a complexului cu același nume, ascunsă într-un golfuțel, la circa 12 km distanță de Skopelos Town. În ciuda faptului că e o plajă mică, Panormos dispune de multe facilități, inclusiv taverne, un mini market, ATM și un centru de sporturi nautice. Plaja este cu pietricele iar culoarea apei limpezi este de un albastru intens. Seara, de pe Panormos poți admira apusul de soare, printre pinii ce acoperă dealul care mărginește golful.
Plaja Hovolo
Întinsă pe coasta de nord-vest a insulei, Hovolo e o plajă cu pietricele aflată în fața unor impresionante stânci de calcar acoperite cu tufe de vegetație. Nu e o plajă la care se ajunge foarte ușor, dar efortul îți va fi răsplătit, pentru că frumusețea naturală a plajei este deosebită. Plaja Hovolo nu este amenajată, cu toate acestea vara este destul de aglomerată.
Plaja Stafylos
Aflată la 4,5 km de Skopelos Town, plaja Stafylos e o plajă mixtă, de nisip și pietricele, amenajată cu umbrele, șezlonguri și un bar, într-un decor frumos. Este o plajă foarte populară, motiv pentru care în lunile de vârf este mai totdeauna aglomerată, turiștii venind aici pentru a se bucura nu doar de apa bună pentru înot ci și de dealurile din jurul ei și izvorul natural din vecinătate. Snorkelingul se poate practica în bune condiții pe plaja Stafylos.
Alte plaje din Skopelos
Dacă vrei să găsești și alte plaje din Skopelos, caută-le pe acestea: plaja Elios, plaja Milia, plaja Kastani, plaja Loutraki, plaja Agnondas, plaja Glyfoneri, plaja Adrina, plaja Limnonari.
Cele mai bune hoteluri din Skopelos
Adrina Beach Hotel ****
Notă Booking: 9,4
Adrina e un hotel superb, aflat în golful Panormos, la câțiva pași de plaja Adrina. Aici ai parte de o combinație magică între facilitățile oferite turiștilor și locația magică. Te poți caza în casuțe pentru 2-4 persoane, excelent echipate. Hotelul dispune de piscină, spa, bar, grădină cu grătar, parcare etc.
Skopelos Village Hotel *****
Nota Booking: 9
Complexul are o locație ideală, la 600 m de centrul orașului Skopelos și de port. Pe lângă priveliștile de excepție către mare, Skopelos Village oferă 35 de camere și apartamente decorate pentru a inspira o vacanță relaxantă. Douăpiscine, internet gratuit și parcare gratis.
Natura Luxury Boutique Hotel Skopelos *****
Notă Booking: 9,4
Aflat în Loutraki, Natura Luxury Boutique Hotel dispune de camere, apartamente și studiouri cu un design modern, care pot acomoda 2-5 persoane, foarte bine echipate și cu balcoane private. Unele camere au inclusiv jacuzzi. În afara camerei găsești un bar, un restaurant, un loc de luat micul dejun, un spa și o piscină.
Cele mai bune restaurante din Skopelos
Faros Skopelos
Restaurantul se află în cadrul Hotelului Aegean Wave, din aprilie până în octombrie. Meniul include multe preparate tradiționale din Skopelos, toate fiind pregătite cu ingrediente locale și testate până ating perfecțiunea de către proprietarul hotelului.
Manolis Tavern
O tavernă care funcționează deja de o jumătate de secol și continuă să-și servească oaspeții generație după generație. Sortimente bogate de preparate grecești, pește proaspăt și grătar, într-o grădină cu vedere la mare.
Finikas
O bună opțiune de luat masa în Skopelos Town, un restaurant recomandat de clienții care i-au trecut pragul și au gustat din chiftelele, salatele, porcul umplut și prăjitura cu fructe. Finikas e cunoscut ca un loc în care servirea e impecabilă și prețurile decente.
Cum se ajunge în Skopelos
În insula Skopelos nu există aeroport, cel mai apropiat fiind în vecina de arhipelag, Skiathos. Aeroportul Internațional Alexandros Papadiamantis din Skiathos deservește curse din Atena pe tot parcursul anului (timp de zbor din capitala Greciei – circa 30 de minute), dar și din diverse locuri europene, pe timp de vară. Din Skiathos va trebui să iei un feribot către Skopelos.
Desigur, însă, poți ajunge în Skopelos și direct cu feribotul, luat din portul Volos, de pe continent. Vara, există și câteva curse de feribot din Kymi, port aflat în insula Evia, dar și din Mantoudi, aflat pe aceeași insulă.
Pin it!
Citește și: Insula Symi, universul de culoare al arhipelagului Dodecaneselor
Add Comment