obiective turistice oradea
Oradea / Foto: Călin Stan
Romania

Top 10 obiective turistice din Oradea

Dacă există în România un oraș despre care se poate spune că a renăscut în ultimii ani precum o Pasăre Phoenix, ajungând un model pentru ceea ce ar trebui să fie un adevărat exemplu de urbe turistică românească, atunci acesta este, în mod cert, Oradea. Orașul de pe Crișul Repede a avut parte de o administrație locală care l-a pus pe direcția cea bună, refăcându-i reperele culturale și arhitectonice pentru o încadrare rapidă într-un context european modern.

Oradea nu era un oraș urât nici înainte de a beneficia de milioanele venite pe căi europene, dar clădirile ei în stil Art Nouveau aveau nevoie de bani pentru a putea străluci, iar infrastructura avea nevoie de minți luminate ca să servească unui scop practic: un oraș „locuibil” la standarde înalte pentru localnici și, concomitent, un oraș șarmant pentru cei care-l vizitează. În Oradea sunt 89 de clădiri în stil Art Nouveau, 26 de obiective ce intră în categoria monumentelor istorice, încă 25 propuse pentru a intra în această categorie și 38 de clădiri de o certă valoare arhitectonică. Hai să vedem cum arată un top 10 obiective turistice din Oradea, mai exact ce să faci și ce să vezi în Oradea, orașul Art Nouveau, mândria turismului urban românesc.

Istoria orașului Oradea

Istoria orașului Oradea începe în mod oficial în anul 113, când așezarea Varadinum (numele roman inițial) este menționată pentru prima oară într-o diplomă a abației benedictine din Zobor (actuala Slovacia), dar semne ale prezenței umane pe aceste locuri au fost semnalate încă din secolul 4 î.Hr., urmate de așezările dacice din secolul 1 î.Hr.

Varadinum
Varadinum

Cetatea Oradea apare în „acte” în 1241, când un călugăr italian, Ruggero di Puglia, povestește în „Carmen Miserabile”, poemul său scris în limba latină, despre cucerirea acesteia în urma unui atac tătaro-mongol. Dar despre orașul Oradea nu se poate spune că a fost întemeiat la o dată certă, ci că a fost rezultatul evoluției întinse pe o perioadă mai lungă de timp a mai multor așezări dezvoltate în jurul cetății (în urma invaziei mongole din 1241-1242), la jumătatea secolului al 19-lea, s-au unit pentru a forma localitatea actuală – e vorba de Orașul Nou, Velența, Subcetate și Olosig.

Cea care a impulsionat, în Evul Mediu, dezvoltarea zonei, a fost mânăstirea construită de regele maghiar Ladislau I cel Sfânt, și dedicată Fecioarei Maria (urmată de o episcopie), motiv pentru care Ladislau, sanctificat în 1192, poate fi considerat patronul spiritual al Oradei.

obiective turistice oradea
Oradea, vedere aeriană / Foto: Pixabay (nistorarmin)

Perioada de înflorire a așezării episcopale s-a petrecut în timpul regelui Carol Robert de Anjou (1308-1342) și a fiului acestuia, Ludovic I al Ungariei, care au încercat să replice în Oradea rafinamentul italian al perioadei renascentiste. O altă personalitate importantă care a marcat istoria Oradei a fost episcopul maghiar de origine croată Ioan Viteaz de Sredna (János Vitéz), care a pus localitatea pe harta culturală europeană, odată cu înființarea primului observator astronomic de pe Bătrânul Continent.

După ce a făcut parte din pașalâcul turcesc de la Buda (până în 1692), Oradea a intrat sub stăpânire habsburgică, înăsprită după Revoluția de la 1848. Odată cu Marea Unire din 1918, orașul a rămas pe teritoriul României, perioada interbelică definind o localitate cu puternic impact comercial și industrial, căruia i s-a „asortat” un curent cultural pe măsură. În urma Dictatului de la Viena, Oradea revine Ungariei, odată cu partea nord-vestică a Transilvaniei, după care, în 1944, se întoarce definitiv ca teritoriu românesc.

Cele mai frumoase obiective turistice din Oradea

Situată la 13 kilometri de granița cu Ungaria și având o populație de circa 220.000 de locuitori, Oradea este, în prezent, un oraș pentru toate gusturile. Beneficiind de prezența Crișului Repede, care traversează localitatea, Oradea încântă atât iubitorii de natură cât și pe cei de istorie și, în special, arhitectură. Am selectat în cele ce urmează, în mod subiectiv, doar 10 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Oradea, ele  fiind însă într-un număr mult mai mare.

Palatul Vulturul Negru

palatul vulturul negru
Foto: Călin Stan

Se poate spune că Palatul Vulturul Negru este diamantul arhitectonic al orașului Oradea. A fost construit în anii 1907-1908, după planurile arhitecților Marcell Komor și Dezső Jakab, în stil secession – o mișcare secesionistă apărută la Viena în 1897, care reunea artiști plastici, pictori și arhitecți. Secesionismul artistic era, la acea vreme, varianta germană a curentului Art Nouveau, manifestată prin ruperea de tipare și de uniformizări.

Aflat în Piața Unirii, Palatul Vulturul Negru a fost ridicat pe locul Hanului Arborele Verde, o clădire ce exista din anul 1714, care a găzduit pentru o perioadă inclusiv Primăria Orașului Nou. Distrusă de un incendiu în 1836, clădirea și-a găsit un nou proprietar abia în 1905, când a fost achiziționată de doi avocați și antreprenori locali, care au decis să o demoleze și să construiască pe locul ei un palat.

vulturul negru oradea
Foto: Sorin Colac

La momentul inaugurării, Palatul Vulturul Negru avea cea mai mare sală din Oradea și funcționa pe post de hotel, cazinou, restaurant, adăpostea birouri și putea fi, la o adică, cinematograf sau sală de concerte.

Clădirea Palatului are patru etaje și este formată din două corpuri inegale, având o formă de Y, caracteristică pentru stilul secesionist, pe care unii o aseamănă cu forma unui cioc de vultur. Dispune de un pasaj interior acoperit cu sticlă și de ornamente spectaculoase și inedite, cu motive florale și zoomorfe. Vitraliul cu vulturul negru, de la care clădirea își trage și numele, datează de la 1909 și a fost executat în atelierul local Neumann K.

În Palatul Vulturul Negru funcționează în prezent un hotel, un restaurant, cafenele, cluburi și diverse birouri.

Adresa: Str. Independenței nr. 1

Piața Unirii

Piata Unirii Oradea
Piața Unirii din Oradea / Foto: DepositPhotos

Piața Unirii, rebilitată în anul 2015, reprezintă, practic, centrul orașului Oradea. „Kilometrul Zero” din punct de vedere cultural și istoric, piața este înconjurată de clădiri reprezentative – Primăria, Biserica cu lună, Palatul Vulturul Negru, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Moskovits Adolf și fiii, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica greco-catolică Sfântul Ierarh Nicolae – dar și de restaurante și cafenele.

În centrul pieței tronează statuia lui Mihai Viteazul, care înlocuiește monumentala statuie ce-l reprezenta pe regele Ferdinand I, și care fusese instalată în anul 1924.

Istoria Pieței Unirii începe cu centrul Orașului Nou (între Crișul Repede și pârâul Peța), format în perioada 1714-1740, care se mândrea cu Piața Mică. Incendiul din anul 1836 a constituit un nou început pentru această zonă în care rămăseseră doar trei biserici, repere importante pentru ce avea să se construiască ulterior: Biserica cu Lună, Catedrala Greco-Catolică Sfântul Ierarh Nicolae și Biserica Romano-Catolică Sfântul Ladislau (aceasta fiind și cea mai veche – 1720-1733). Lor avea să li se adauge Casa Kováts apoi, în a doua jumătate a secolului 19 primăria a decis transformarea pieței în parc, întru relaxarea cetățenilor orașului.

De altfel, în această perioadă au avut loc câteva evenimente și s-au luat câteva decizii importante pentru istoria Oradei: în 1870 orașul a primit rang de municipiu și s-a introdus iluminatul stradal cu spirt, în 1872 s-au publicat regulile pentru circulația autovehiculelor, în 1880 a apărut revista Familia, în 1892 s-au construit primele trotuare (sursa).

Palatul Moskovits Adolf și fiii
Palatul Moskovits Adolf și fiii / Foto: DepositPhotos

Începutul secolului 20 a fost marcat de construirea celorlalte clădiri reprezentative din Piața Unirii: Palatul Primăriei (1901-1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903-1905), Palatul Moskovits Adolf și fiii (1904 -1905), Palatul Vulturul Negru (1907-1908). În perioada interbelică Piața Unirii a căpătat actualul nume, după ce până atunci se numise Piața Sf. Ladislau.

Primăria Oradea și Turnul Primăriei
Primăria Oradea și Turnul Primăriei / Foto: JackF

Una dintre principalele atracții ale Pieței Unirii din Oradea este, fără-ndoială, Turnul Primăriei. Parte a clădirii administrative, turnul în stil neoclasic are patru nivele și o înălțime de 50 de metri. Turiștii pot urca în el pentru a face fotografii panoramice și pentru a admira mecanismul orologiului de la nivelul 1 sau ciocanele uriașe de la nivelul 3.

Cetatea Medievală Oradea

Cetatea Oradea
Cetatea Oradea / Foto: Călin Stan

Cetatea Oradea a fost ridicată inițial în secolul 11 (între Crișul Repede și pârâul Peța) de către regele Ladislau, care inițial a construit o mânăstire fortificată, ce avea hramul Fecioarei Maria. Tot Ladislau a înființat apoi, în cadrul cetății, episcopia romano-catolică. În secolele 11-13, cetatea devenise o fortificație cu val de pământ, ziduri de piatră și turnuri din lemn, pentru ca în secolul 14, după ce anterior fusese grav avariată (de invazia mongolă și alte atacuri), să apară o nouă cetate.

1619 a fost anul care a marcat în mod deosebit istoria cetății Oradea, datorită faptului că principele Gabriel Bethlen a început construirea, în incinta acesteia, a unui palat cu ziduri paralele cu cele ale cetății, în fiecare dintre cele cinci colțuri fiind amplasat câte un turn (sursa). Finalizat în 1650, Palatul Princiar era considerat de o frumusețe deosebită, epatând prin stilul său renascentist târziu. În secolele 16 și 17, cetatea Oradea a devenit o fortificație de tip bastionar italian (bastioanele în formă de pană), unica de acest gen din Europa de Est.

Cucerită doar de trei ori în decursul istoriei (sursa), Cetatea Oradea a beneficiat de ajutorul șanțului cu adâncime de 4 metri și lățime de 50 metri, alimentat cu apă atât din Crișul Repede cât și din Peța, pârâul având apă termală care făcea ca pe timp de iarnă șanțul să nu înghețe niciodată. Astăzi, șanțul cetății a fost transformat în parc destinat petrecerii timpului liber.

cetatea oradea
Foto: Facebook Cetatea Oradea

După un lung proces de restaurare, Cetatea Oradea a fost deschisă publicului în anul 2015, transformându-se în punctul central al activităților culturale orădene. În interiorul cetății se organizează festivaluri, proiecții de filme, diverse evenimente, iar turiștii se bucură de obiectivele din incintă, de la muzee și ateliere meșteșugărești la restaurantele unde se servesc delicioase preparate locale.

Adresa: Piața Emanuil Gojdu nr. 41

Complexul baroc din Oradea

Complexul baroc din Oradea
Complexul baroc din Oradea / Foto: Baroque-garden.ro

Cel mai mare complex arhitectonic din România – Complexul Baroc din Oradea, construit la jumătatea secolului 18 – cuprinde o catedrală, un palat, un „tunel” de locuințe și o grădină. Palatul a fost ridicat în anul 1777, Catedrala Romano-Catolică în 1779, Șirul Canonicilor în 1877 (început în 1750), iar Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic în 1757.

Șirul Canonicilor reprezintă zece case lipite ale canonicilor – un colegiu de preoți ce deservea Episcopia – un complex ridicat în stil baroc italian, pe parcursul a mai bine de 100 de ani (sursa). Coridorul exterior e susținut de un șir de stâlpi care formează impresia unui tunel.

Palatul Episcopal Romano-Catolic găzduiește sediul Episcopiei Romano-Catolice, a fost proiectat de un arhitect vienez – Franz Hillebrandt – și construit în stil baroc târziu, ideea fiind să semene, la o scară redusă, cu Palatul Belvedere din capitala Austriei. Palatul are 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului, și a găzduit-o cândva pe însăși prințesa Sissi a Austriei.

Catedrala Romano-Catolică este opera arhitectului italian Giovanni Battista Ricca, în stil baroc caracteristic nordului Italiei, dar cu ornamentații în stil baroc austriac, adăugate de vienezul Franz Anton Hillebrandt, care a terminat construcția după moartea lui Ricca. Catedrala este una dintre cele mai frumoase bazilici europene, are 11 altare, o orgă veche de trei secole, poartă hramul Fecioarei Maria și adăpostește moaștele Sfântului Ladislau.

Grădina Palatului Episcopal a fost amenajată în stil englezesc, la inițiativa episcopului Pál Forgách. Este recent renovată, redându-i-se imaginea pe care o avea secolul trecut și găzduiește câteva sute de arbori și arbuști, tufe de trandafiri și alte plante diverse.

Adresa: Str. Șirul Canonicilor nr. 13

Sinagoga Neologă Sion

sinagoga neologa sion
Sinagoga Neologă Sion / Foto: Călin Stan

Înscrisă pe lista monumentelor istorice bihorene începând cu anul 2015, Sinagoga Neologă Sion este un lăcaș de cult evreiesc ridicat pe malul Crișului Repede în anii 1877-1878 în stil neomaur, cu aspect renascentist italian. Sinagoga poate adăposti până la o mie de enoriași.

Neologii sunt evreii reformiști orădeni care, în ultima parte a secolului 19, s-au separat de evreii ortodocși și au decis să-și ridice un edificiu care să simbolizeze emanciparea și liberalismul mișcării lor. Sinagoga a fost construită de consacratul arhitect orădean Rimanóczi Kálmán Sr. și proiectată de inginerul-șef Dávid Busch.

Adresa: Str. Independenței 22

Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca
Oradea, de pe Dealul Ciuperca / Foto: Adrian Catalin Lazar

Dealul Ciuperca este locul de unde, deopotrivă localnicii și turiștii se pot bucura de priveliști superbe asupra orașului Oradea, asortate uneori cu răsărituri sau apusuri de soare pe măsură. Este, însă, un deal destul de „nărăvaș”, dispus să o ia la vale când ți-e lumea mai dragă, ultima „ispravă” de acest fel având loc la începutul anului 2022, când circa 700 mp au pornit într-o alunecare de teren subită, din cauza faptului că dealul este împânzit de izvoare.

Dealul Ciuperca fusese reabilitat de către Primărie în anul 2016, când s-au efectuat lucrări de structură, instalații și amenajări peisagistice. Distruse apoi, în bună măsură, de o alunecare de teren.

Cert este că dealul atrage în continuare ca un magnet, restaurantul cu același nume din vârful său reprezentând un motiv în plus pentru a-l ținti ca destinație de weekend sau pentru serile călduroase (și romantice) de vară, când luminile orașului de dedesubt inspiră la povești și taifasuri. Pe Dealul Ciuperca ajungi urcând din Parcul I. C. Brătianu.

Calea Republicii

Calea Republicii Oradea
Calea Republicii / Foto: DepositPhotos

Fie că s-a numit Nagy utca (1727), Fő utca (1890), Rakoczi út (1900) sau Regele Ferdinand (1920), Calea Republicii (denumire pe care o poartă din 1945) a fost și este principala arteră a orașului Oradea, făcând legătura între gară și centru.

calea republicii oradea
Palatul Moskovits Miksa, de pe Calea Republicii / Foto: Pixabay (HubertPhotographer)

Transformată în stradă pietonală, Calea Republicii este locul în care iei cel mai bine pulsul orașului, începând cu admirarea palatelor ridicate în stil secession (Rimanóczy Kálmán-senior, Stern, Apollo, Moskovits Miksa) și terminând cu relaxarea la una dintre numeroasele terase, după o intensă sesiune de shopping. Sunt 600 de metri care-ți îmbibă spiritul cu frumusețea și spiritul unui oraș european ce se străduiește (și reușește) în fiecare zi să ridice standardele urbaniste la un nivel superior.

Faleza Crișului

promenadă de pe Crișul Repede
Noua promenadă de pe Crișul Repede / Foto: bihon.ro

Un oraș care are norocul de a fi traversat de un râu trebuie să tragă toate „foloasele” de pe urma așezării lui naturale. Iar o administrație inteligentă știe să profite de acest lucru și să transforme malurile apei curgătoare în motive de bucurie pentru localnici și turiști. Este și cazul Crișului Repede, al cărui mal stâng, între Podul Ladislau și Podul Centenarului, a fost amenajat într-o frumoasă promenadă care se integrează perfect în contextul clădirilor istorice din jur. Un proiect de 13,3 milioane de lei ale cărui lucrări au inclus restaurarea zidului și balustradei, a stâlpilor de iluminat, pavarea trotuarului și amplasarea unor led-uri ambientale etc.

faleza crisului repede
Foto: Călin Stan

Dar, când amintim de faleza Crișului Repede, nu trebuie să ne referim doar la această promenadă. Malurile râului au fost amenajate pe distanțe mult mai lungi – au fost igienizate, s-au amplasat jardiniere, au apărut restaurante și cafenele, un hotel și un aquaparc – astfel că faleza Crișului a devenit cu adevărat o zonă de relaxare care, în zilele frumoase de vară, își încântă vizitatorii inclusiv prin evenimentele culturale și sportive care se organizează în preajma ei.

Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas La Roche

Muzeul Art Nouveau
Muzeul Art Nouveau / Foto: Facebook Casa Darvas-La Roche

Casa Darvas La Roche este unul dintre cele mai strălucitoare exemple de arhitectură Art Nouveau din Oradea. Construită în stil secession vienez, clădirea a fost proiectată de de frații Vágó József și Vágó László și construită de un om de afaceri evreu – Darvas Imre, împreună cu asociatul său elvețian, în două etape, între anii 1909-1912.

A funcționat ca sediu al companiei celor doi afaceriști, după care a fost vândută familiei Simon, o familie de evrei care a avut de suferit în urma deportării în lagărele naziste. Judita Simon, jurnalistă și descendentă a acestei familii, a locuit în această casă după al Doilea Război Mondial, apoi a vândut-o Primăriei, care a introdus-o în circuitul turistic.

În august 2020, în interiorul Casei Darvas La Roche a fost inaugurat Muzeul Art Nouveau. În spațiile de la parter se organizează expoziții temporare, iar în încăperile de la etaj se află colecțiile muzeului și obiectele personale ale familiei Simon. Camerele sunt amenajate exact ca la începutul secolului 20, mobilierul fiind recreat și recondiționat. Unicul mobilier original care a „supraviețuit” vremurilor este cel din dormitor.

Pe lângă dormitor, se pot vizita salonul domnilor, salonul doamnelor, sufrageria, camera copilului, bucătăria, baia, camera servitoarei, clădirea debordând de elemente în stil Art Nouveau (foarte popular între anii 1890 – 1910), care și-a tras inspirația din formele naturale sinuoase ale florilor și plantelor.

Apropo de Art Nouveau, e de reținut că în luna februarie a anului 2022, Oradea a fost desemnată de către publicația European Best Destinations cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa, luând fața unor orașe „consacrate” în privința acestui stil, precum Budapesta, Viena sau Barcelona.

Adresa: Str. Iosif Vulcan nr. 11

Aquapark-ul Nymphaea

Aquapark Nymphaea Oradea
Foto: aquapark-nymphaea.ro

După slalomul printre bijuteriile arhitectonice ale orașului am ales să includem în acest top 10 al celor mai frumoase atracții turistice orădene și un loc de divertisment pentru familii. Aquapark-ul Nymphaea a intrat în peisajul local în anul 2016, pe locul fostului ștrand municipal. Se întinde pe o suprafață de 7 hectare și 5000 mp de apă, investiția inițială fiind de aproape 22 milioane de euro.

Opt bazine interioare, șapte bazine exterioare (unul de dimensiuni olimpice), 12 tobogane, zone de agrement, terenuri de sport, zonă de wellness (cu cabinete cosmetice, saloane de masaj, tratamente diverse, șase tipuri de saună, baie turcească, jacuzzi etc) – sunt câteva dintre atracțiile principale ale aquapark-ului Nymphaea. În 2022, prețul unui bilet de intrare pentru adulți pornea de la 35 de lei (pentru trei ore).

Adresa: Aleea Ștrandului 4B

Cele mai bune hoteluri din Oradea

În cazul în care vrei să petreci un sejur în Oradea pentru a vizita orașul, sau urmează să ajungi într-o călătorie în interes de serviciu, am selectat câteva dintre cele mai bune hoteluri de patru și trei stele, care au nota minim 8,5 pe booking.com (la momentul redactării articolului):

Patru stele

Ramada by Wyndham ****

hotel ramada oradea
Foto: booking.com

Aflat la două minute de mers cu mașina de centrul istoric, include un excelent centru spa cu vedere panoramică asupra orașului.

Rezervă aici

Double Tree by Hilton ****

double tree oradea
Foto: booking.com

Situat pe malul Crișului Repede, la 5 minute de centru, dispune de piscină interioară, centru spa și wellness. Restaurantul Laurus servește preparate mediteraneene.

Rezervă aici

Hotel Nevis Wellness & SPA ****

hotel nevis oradea
Foto: booking.com

Hotelul este situat la 3 minute de mers cu mașina de centru, dispune de un centru spa cu piscină interioară iar restaurantul oferă preparate tradiționale și din gastronomia internațională.

Rezervă aici

Hotel Maxim ****

hotel maxim oradea
Foto: booking.com

Recent construit în centrul orașului, în apropierea centrului vechi, Maxim dispune de o piscină deschisă vara și acoperită iarna, cu acces la un centru spa.

Rezervă aici

Trei stele

Hotel Impero ***

hotel impero oradea
Foto: booking.com

Având o locație accesibilă, pe bulevardul Dacia, hotelul Impero oferă acces gratuit la centru său de fitness.

Rezervă aici

Aparthotel ARIA Prestige ***

aparthotel oradea
Foto: booking.com

Aflat la 2,2 kilometri distanță de Cetatea Oradea, Aparthotel ARIA Prestige are terasă și grădină, interiorul fiind modern și curat.

Rezervă aici

Caro Boutique Hotel ***

caro hotel boutique
Foto: booking.com

Hotelul e situat într-o clădire istorică renovată din centrul orașului, la circa 500 metri de Cetate. Camerele sunt decorate individual, se acordă acces la saună, fitness și masaj.

Rezervă aici

Hotel Novotheos ***

Hotel Novotheos
Foto: booking.com

Hotelul e situat în centrul orașului, la 500 metri de Gara Centrală și la 100 metri de zona pietonală. Camerele sunt excelent dotate iar oaspeții se pot relaxa inclusiv pe terasa în aer liber.

Rezervă aici

Cele mai bune restaurante din Oradea

Piata9 oradea
Piata9 / Foto: piata9.ro

Vizitezi orașul, te bucuri de frumusețile lui Art Nouveau, dar la un moment dat ți se face și foame. Unde mănânci? Am selectat primele cinci restaurante din Oradea, conform site-ului TripAdvisor (în februarie 2022):

Piața9 – Restaurant și măcelărie. Reinterpretează ideea de food hall și o transpune în peisajul urban Art Nouveau. Adresa: Blv. Decebal nr. 16A

Via29 – Nominalizat în fiecare an în ghidul Gault & Millau ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante din România. Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 29.

Steak HUB – Vizitatorii spun cu mâna pe inimă că aici mănânci cea mai bună friptură de vită din oraș. Adresa: Strada Calea Aradului, Hotel Ramada

Graf Restaurant & Pizzerie – O atmosferă cozy și un sentiment de „acasă”, asocieri inedite în meniul culinar. Adresa: Str. Barbu Ștefănescu Delavrancea nr. 3

Rivo Restaurant & Lounge – Un meniu pentru toate categoriile de oaspeți, făcut în ideea ca aceștia să se reîntoarcă pentru a savura cu plăcere preparatele. Adresa: Aleea Ștrandului 3A

Citește și: Top 10 obiective turistice din Brașov

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!