Aflat în nordul Italiei, Lacul Garda este o atracție turistică a cărei popularitate derivă din mai multe lucruri. Lacul are o formă de polonic, ce pare că se întinde către culmile munților din împrejurimi, iar orașele aflate în jurul lui se bucură de un climat mult mai blând față de cele din restul regiunii. Pentru că, în preajma Lacului Garda întâlnești lămâi și alte citrice, plantații de măslini și, nu în cele din urmă, palmieri. Iar în spatele acestor forme de vegetație mediteraneeană se înalță piscurile impunătoare ale munților Alpi, acoperiți de zăpadă.
Lacul Garda este cel mai mare lac al Italiei, întinzându-se de la poalele Alpilor până în nordul Văii Po. Malul de sud al lacului este împânzit de plaje pentru turiști, al căror fundal este „tapetat” cu dealuri joase, în vreme ce în partea de nord, și în special în cea de vest, apele sunt vecine cu munți și stânci abrupte.
De altfel, în jurul Lacului Garda sunt o mulțime de atracții turistice, motiv pentru care această zonă se poate transforma oricând într-un loc de petrecere a unei vacanțe superbe. De aceea, am întocmit o listă cu ce să faci și ce să vezi în jurul Lacului Garda, din Italia, îndemnându-te să nu eziți să-ți programezi un sejur „lacustru”, în cel mai pur stil all’iataliano.
Gardaland
Gardaland este un parc de distracții de mari dimensiuni, situat pe coasta sud-estică a Lacului Garda. Este unul dintre cele mai mari parcuri tematice din Europa și cel mai mare complex de agrement din Italia. Pentru a purta toți membrii unei familii pe culmile fericirii, Gardaland oferă o mare varietate de activități: numeroase atracții, spectacole de magie, diverse trenulețe pe apă și lista poate continua.
Cele mai populare atracții în rândul turiștilor sunt Parcul Acvatic LEGOLAND și Acvariul „Viața marină”, acestea fiind și cele mai mari din întreg parcul. Totuși, e de menționat că, deși o vizită la Gardaland reprezintă o experiență unică, dacă alegi să-l vizitezi vara va trebui să te înarmezi cu multă răbdare, deoarece cozile de așteptare pentru diversele atracții sunt destul de mari în această perioadă. Dacă vrei să te bucuri de experiența Gardaland pentru mai mult de o zi, te poți caza în propriul hotel al parcului, unde camerele sunt decorate în tonuri vesele, iar pe coridoare se plimbă diverse personaje animate.
Sirmione și Castelul Scaligeri
Sirmione este un mic orașel pitoresc, situat pe o peninsulă ce se întinde către lac de pe malul său sudic. Nu vei găsi o intrare într-un alt oraș mai fermecătoare decât aceasta: un pod suspendat deasupra unui șanț, care duce către curtea interioară a castelului. Întreaga imagine pare desprinsă de pe platourile de filmare ale unei pelicule de succes.
Fortăreața înconjurată de apă a fost construită în secolul 12 de Scaligeri, familia ce stăpânea Verona în acea perioadă și făcea parte dintr-un lanț mai mare de apărare împotriva celor din Milano. Ulterior, castelul a fost întreținut de Imperiul Venețian. Poți lua parte la un tur ghidat în interiorul renovat al castelului, iar o vizită în turnul cel mai înalt asigură cele mai frumoase imagini panoramice asupra lacului, dar și a întregului oraș.
Înaintea familiei Scaligeri, romanii veneau aici pentru a se relaxa în izvoarele sulfuroase, ce aparțin în zilele noastre unui luxos lanț de spa-uri, ce poate fi accesat de către vizitatori. La sfârșit de săptămână, în Sirmione mișună sute de turiști ce împânzesc până la refuz cafenelele locale și buticurile cu prețuri piperate.
Monte Baldo
Monte Baldo este un lanț muntos ce aparține de Alpii Italieni și încadrează partea de est a Lacului Garda. Accesul către munți se face cu ușurință din orașul Malcesine, de se poate lua o telegondolă ce ajunge până pe vârfurile amețitoare: cabinele rotitoare te transportă la o altitudine maximă de 1800 de metri în doar câteva minute.
De pe vârful muntelui se poate admira Lacul Garda, având o vedere panoramică asupra zonei înconjurătoare. Pe timpul verii se pot parcurge o serie de trasee montane ce încep din vârful muntelui, care variază în funcție de dificultate, de la plimbări ușoare până la drumeții mai dificile. La stația de telecabină te așteaptă un restaurant îmbietor, unde, după drumeție, poți savura în tihnă o masă copioasă.
Plaja Jamaica
Plaja Jamaica este una dintre cele mai populare plaje aflate pe malurile Lacului Garda. Se află capătul peninsulei orașului Sirmione, chiar sub situl arheologic Peșterile Catullo. Este o plajă specială, deoarece în loc de nisip este acoperită de pietre netede, fiind scăldată de apa cristalină a lacului. Pentru a te relaxa și răcori pe timp de vară, poți sta pe pietrele scufundate în apă, acestea jucând rolul unor scaune naturale.
Pentru a ajunge pe plaja Jamaica trebuie să parcurgi întregul traseu al Peșterilor Catullo, până în capătul peninsulei. Traseul este una dintre cele mai bune activități pe care le poți face vara în zona Lacului Garda, așa că, în plin sezon, te poți aștepta să împarți apa verde-smarald cu o mulțime de alte persoane.
Torri del Benaco
Unul dintre cele mai frumoase orașe de pe malul lacului Garda este Torri del Benaco, care e alcătuit, de fapt, din patru sătucuri fermecătoare – Albisano, Pai, Crero și Ca’ Tronconi. Centrul istoric al localității e înconjurat de ziduri medievale și turnuri. În proximitatea micuțului port se află Palazzo del Consiglio della Gardesana, ridicat în secolul 14 și transformat astăzi în hotel, dar și Castello Scaligero, ce adăpostește muzeul etnografic și Limoia, o grădină de lămâi ce datează din anul 1760.
Alte locuri de interes în Torri del Benaco sunt biserica Santi Pietro e Paolo, construită în stil baroc, care dispune de o incredibilă orgă de secol 18, micuța biserică S.S. Trinita și turnul ceasului (Torre del Comun).
Isola del Garda
Isola del Garda este cea mai mare insulă de pe Lacul Garda. Aceasta se află la mică distanță față de țărmurile orașului Salo, situat pe partea vestică a lacului și are o istorie bogată, ce datează din vremurile romanilor. Astăzi, Isola de Garda se află în proprietatea doamnei Charlotte Cavazza, care locuiește aici împreună cu cei șapte copii ai săi și familiile acestora.
În ultimii 20 de ani, Isola del Garda a fost deschisă pentru public doar prin intermediul tururilor ghidate. Un astfel de tur este, însă, o minunată excursie ce se desfășoară pe parcursul unei jumătăți de zi și care include o plimbare cu barca, un tur în jurul vilei neo-gotice venețiene, dar și o vizionare a grădinilor de pe insulă. Tururile se desfășoară numai în lunile mai calde ale anului, adică din martie și până în octombrie.
Riva del Garda
În capătul nordic al lacului se află Riva del Garda, o localitate ascunsă între munți și apă, supranumită „diamantul Lacului Garda”: o superbă combinație de străzi medievale vechi, parcuri verzi și promenade pe malul apei. Deasupra centrului vechi de pe Rocchetta se află un turn venețian, iar dedesubt, în piața portului, descoperim un imens turn cu ceas vechi.
La est, lângă malul lacului, se află vechiul Rocca di Riva, un alt castel al familiei Scaligeri, construit între secolele 12 și 15. În interiorul său se ascunde fascinantul Museo Civico, ce găzduiește numeroase artefacte preistorice, extrem de interesante.
În apropiere de Torbole există o plajă foarte cunoscută pentru windsurfing, datorită vânturilor constante ce fac din partea de nord a lacului un loc favorit pentru practicarea navigației. Aici se pot face cursuri și se pot închiria diverse ambarcațiuni și echipamente.
Vittoriale degli italiani
Vittoriale degli italiani este locul unde se odihnește poetul, scriitorul și eroul de război Gabriele D’Annunzio – o adevărată cetate construită împreună cu arhitectul Giancarlo Maroni între anii 1921 și 1938, pe un deal din localitatea Gardone Riviera.
Aici, poetul obișnuia să sărbătorească victoriile în război și faptele patriotice săvârșite. Vittoriale include și clădirea Priory, o casă de mari dimensiuni – actualmente un muzeu plin cu diverse obiecte și decorațiuni, un parc mare cu statui, iazuri și grădini, un auditoriu pentru 200 de persoane care găzduiește expoziții, conferințe, evenimente și un amfiteatru.
Printre cele mai fascinante atracții de la Vittoriale se numără Muzeul Secret D’Annunzio, situat la subsolul amfiteatrului, unde se pot observa obiectele din viața de zi cu zi a poetului, inclusiv pantofi, haine și gulere create special pentru câinii săi. În afara numeroaselor exponate, se poate admira Mausoleul din vârful dealului (acolo unde și este îngropat D’Annunzio) și nava Puglia.
Puglia, ambarcațiune donată lui D’Annunzio de către Marina Regală în anul 1923, este acum așezată în parc, cu prova îndreptată către Marea Adriatică. Vittoriale este o destinație plină de farmec, dar și un loc unde vei putea admira o priveliște minunată asupra Lacului Garda și a împrejurimilor.
Limone sul Garda
Unul dintre cele mai vechi și mai bine conservate orașe din jurul lacului Garda este Limone sul Garda. Originile numelui sunt incerte: acesta poate proveni de la „limes”, care se traduce prin „graniță”, din limba latină, însă este de notat și faptul că lămâile sunt predominante în această mică perlă a regiunii Garda.
Limone este renumit pentru cultivarea citricelor care, datorită brizei lacului și microclimatului său, au fost cultivate întotdeauna în „limonere”. De altfel, se poate lesne observa felul în care sunt cultivate acestea, pe „terase” protejate de pământ, una deasupra celeilalte. Cea mai cunoscută, deținută în prezent de municipalitate, este Limonaia del Castel, care datează încă din secolul 18 și care este deschisă publicului.
Pe lângă faimoasele lămâi, localitatea e împânzită de cedri, mandarini, portocale amare și kumquats (un fel de portocale de mărimea unor boabe de struguri). Dincolo de splendoarea oferită de citrice, orașul vechi Limone sul Garda te invită la o plimbare interesantă pe străzile sale înguste, printre piețele și casele pescărești vechi aflate pe malul lacului.
De altfel, unele case sunt deschise pentru publicul larg în timpul sărbătorilor. Nu trebuie ratată biserica San Pietro in Oliveto: construită în secolul 9, este una dintre cele mai vechi biserici romane din zonă și, datorită restaurării din 1989, se pot admira frescele sale originale.
De asemenea, nu ar trebui ocolită nici Piazza XX Settembre, Vechea Piață cu Turnul Visconti (sec. 16), Bazilica Sf. Nicolò, Primăria XIX (Palazzo Bovara) și Podul Azzone Visconti cu arcadele sale. Construit în timpul Renașterii, podul a fost folosit pentru a lega Lecco de Ducatul Milano și astăzi încă reprezintă calea de acces în oraș pentru cei care vin din Milano sau Garda.
Promenada Salo
Promenada din Salo este cea mai lungă faleză, întinzându-se pe o distanță de 16,5 km de-a lungul țărmului Lacului Garda. Zona este plină de restaurante fantastice și magazine de tip butic, pline până la refuz în lunile de vară. Salo este al doilea oraș ca mărime de pe malul lacului Garda, frumoasa localitate fiind cunoscută pentru atmosfera sa primitoare și stilul arhitectonic impunător.
Cea mai bună variantă de a parcurge porțiuni din Promenada Salo este la pas, astfel încât să poți rătăci în voie de-a lungul malului apei, pentru a te bucura, în același timp, de priveliștile frumoase. Este un loc recomandat îndeosebi la apus, când se poate admira în tihnă spectacolul soarelui, pe parcursul unei delicioase cine luate la unul dintre restaurantele de pe malul lacului.
Pin it!
Citește și: Lacul Como: o destinație de clasă
Add Comment