lacul rosu judetul harghita
Lacul Roșu / Foto: starush
Romania

Top 10 obiective turistice din județul Harghita

Ne place să vizităm România, pentru că e o țară superbă, plină de locuri frumoase. Și chiar dacă în privința turismului avem multe, foarte multe de făcut pentru a ne alinia cerințelor moderne, asta nu ne împiedică să ne dorim să descoperim țara în care trăim în egală măsură în care le descoperim și pe altele. Celor care aleg în fiecare an să viziteze câte o regiune din România, și care nu au ajuns încă pe meleaguri secuiești, le recomandăm în articolul de față 10 obiective turistice din județul Harghita.


Ai în plan o vacanță în Harghita? Ai aici cele mai bune hoteluri din județul Harghita!

Cu alte cuvinte… ce să faci și ce să vezi în Harghita, județul înființat în anul 1968, al cărui teritoriu a făcut parte, înainte de 1876, din regiunea care purta numele de Scaunele Secuiești Ciuc și Odorhei. Județul Harghita se află în partea de est a Transilvaniei, în zonă de mijloc a Carpaților Orientali, având un relief predominant muntos (60%), lucru care îl face cu atât mai interesant pentru turiștii care iubesc muntele și drumețiile.

Ca date tehnice, să mai adăugăm că județul Harghita este al 13-lea ca mărime, că are o populație de etnie predominant maghiară (82,8%) și că reședința lui este municipiul Miercurea Ciuc, alte orașe importante (municipii) fiind Odorheiu Secuiesc, Gheorghieni și Toplița. Iată ce să vizitezi în județul Harghita.


Cheile Bicazului

cheile bicazului

Munții Hășmaș, grupa muntoasă din care izvorăsc, printre alte râuri, Oltul și Mureșul, adăpostesc poate cele mai frumoase chei montane din România, cunoscute sub numele de Cheile Bicazului. Parte a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș și formate prin eroziunea provocată de râul Bicaz (ce izvorăște, la rândul lui din Munții Hășmaș), aceste superbe chei se întind între Lacul Roșu și Bicazul Ardelean, fiind străbătute de șoseaua ce face legătura între Moldova și Transilvania, mai exact între localitățile Bicaz și Gheorghieni.

Parcurgerea Cheilor Bicazului este o provocare pentru șoferii care trebuie să fie atenți la drumul îngust, peste care stâncile par să se prăvălească și o încântare pentru însoțitorii acestora, care nu vor ști cum să facă mai multe fotografii. Șoseaua este plină de serpentine și, vara, de turiști care fac drumeții la Lacul Roșu, Piatra Altarului, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului, Peștera Negra, Peștera Cascada etc.

Lacul Roșu

Lacul Roșu
Lacul Roșu / Foto: thomaszsebok

Pe 23 ianuarie 1838, un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter a dus la prăbușirea unui versant al muntelui Ghilcoș în urma căreia a fost blocată valea pârâului Bicaz și s-a format un lac de baraj natural. Denumit inițial Lacul Pietrei Roșii, apoi Lacul Ucigaș (datorită unei legende care spune că surparea ce a dus la formarea lui a distrus un sat și pe locuitorii acestuia), lacul a primit actuala denumire începând cu anul 1936, culoarea uneori roșiatică fiind datorată oxizilor de fier aduși de Pârâul Roșu, care se varsă în el.

Lacul Roșu se află la altitudinea de 983 metri, iar pe malurile lui se află stațiunea cu același nume (Lacu Roșu), recunoscută pentru frumusețea cadrului natural în care este plasată și căutată de către cei care-și doresc o vacanță super-relaxantă, posibilitățile de cazare în zonă fiind numeroase, de la hotelul Lacu Roșu (3 stele) la LOLO Park Resort, Căsuțele Likas, Pensiunea Cerbul etc.

Din Lacu Roșu se pot face o sumedenie de trasee montane în Cheile Bicazului și împrejurimi, iar de pe malul lacului se pot închiria bărcuțe pentru plimbări liniștite pe apele acestuia. Alte activități ce se pot desfășura în zonă sunt: observarea caprelor negre, vizite la stână, ciclism montan, cățărare, călărie, canyoning, etc.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana / Foto: Iurii Buriak

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, format în urmă cu 30-40.000 de ani prin acumularea de apă în craterul vulcanului stins Ciomatu Mare, la 946 metri deasupra nivelului mării. Este un lac cu adâncimea de 6,5 – 7 metri și suprafața de 19 hectare, alimentat exclusiv din apa de ploaie și topirea zăpezii, fără nicio conexiune la izvoare subterane.

Sfânta Ana este un loc de relaxare pentru turiștii veniți din toate colțurile țării, așa încât se poate spune că este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Harghita. Forma lui circulară, asemănătoare unei palete de pictor, culoarea schimbătoare, peisajul natural în care se află, puritatea apei (asemănătoare cu cea a apei distilate), dar și unicitatea lui atrag ca un magnet vizitatorii. Care mai au un motiv pentru a ajunge aici: capela romano-catolică, ce poartă hramul Sfintei Ana.

Și, apropo de numele lacului, evident există câteva legende legate de acesta, cea mai circulată vorbind despre o fată pe nume Ana, care urma să fie căsătorită cu forța de către părinții ei, cu un tânăr pe care nu-l plăcea. Nefericită, Ana a fugit în noaptea nunții, aruncându-se în lacul care de atunci îi poartă numele.

La lacul Sfânta Ana se poate ajunge de pe DN 12, care face legătura între Miercurea Ciuc și Sfântul Gheorghe sau de pe DN 113, dinspre Târgu Secuiesc.

Salina Praid

salina praid
Foto: frimufilms

În localitatea Praid, din județul Harghita, se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Istoria exploatării sării din Transilvania își are originile încă din perioada Imperiului Roman, după care, la începutul secolului 11, vasele cu sare comandate de împăratul Ștefan I cel Sfânt au început să circule cu regularitate.

Pe suprafața Ținutului Secuiesc există o zonă denumită (din anul 1659) Ținutul Sării sau Zona Ocnelor, denumirea provenind de la zăcămintele de sare din subteran. Mineritul subteran a început la Praid în anul 1762, sub conducerea unui inginer de mine austriac, 15 ani mai târziu salina trecând în proprietatea visteriei de la Viena. Astăzi, baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la o adâncime de 120 m, transportul turiștilor în subteran făcându-se cu autobuze până la poarta de intrare. În interior, vizitatorii descoperă o mulțime de atracții și facilitări, de la terenuri de joacă pentru copii, spații de agrement și creație, la un restaurant și o cafenea, un cinematograf 3D și chiar o farmacie cu produse naturiste.

praid
Localitatea Praid. În dreapta, ștrandul cu apă sărată / Foto: frimufilms

Lângă salină, în același complex, se află un ștrand (Băile Sărate din Praid), alimentat cu apă sărată din mina Gh. Doja, în care chiar și cei care nu știu să înoate sunt menținuți la suprafață datorită salinității extrem de mari. Ștrandul este căutat atât de către cei ce vor să se relaxeze cât și de către persoanele care suferă de diverse afecțiuni pentru care apa sărată a acestuia are proprietăți curative: boli reumatismale poliarticulare, probleme de circulație arterială, afecțiuni de neuroze periferiale, dermatoze, afecțiuni ale articulațiilor etc. În același timp, însă, există și contraindicații pentru persoanele care suferă de alte boli (tensiune, insuficiență cardiacă, boli venerice, boli tumorale etc).

Programul Salinei Praid este 8 -20 (ultima intrare la ora 18.30), autobuzul intrând în salină de două ori în decurs de o oră. Prețul de intrare este de 35 lei (adulți) și 25 lei (copii).

Programul ștrandului este 10 – 20, iar biletul de intrare costă 30 lei (adulți), respectiv 20 lei (copii).

Băile Tușnad

Băile Tușnad
Băile Tușnad / Foto: Balate Dorin

Știai că Băile Tușnad nu e doar o importantă stațiune balneo-climaterică, ci și cel mai mic oraș din România? În urma recensământului din 2011, numărul de persoane din Băile Tușnad era cu puțin mai mare de 1600. Însă, dincolo de această ciudățenie (care, până la urmă, ține de statutul bizar al localității, dobândit încă din 1968), stațiunea din Cheile Oltului, fondată în 1842 (după ce fiul unui cioban s-a vindecat miraculos grație efectelor apelor minerale din zonă), e recunoscută pentru baza de tratamente terapeutice accesată de către cei ce suferă de afecțiuni digestive, endocrine, cardio-vasculare sau neurologice.

Sunt nu mai puțin de 44 de izvoare naturale și foraje (momentan sunt utilizate 6 dintre acestea pentru cura externă). În complexul balneo-climateric din stațiune, care poate trata 800 de pacienți pe zi, se efectuează diverse tratamente și proceduri, de la hidroterapii și fizioterapii la aplicații cu parafină și băi carbogazoase calde.

biserica tusnad
Biserica Adormirea Maicii Domnului,din Tușnad / Foto: Ramona Georgescu

În Băile Tușnad există și o pârtie de schi, cu nivel mediu de dificultate și cu lungimea de 500 de metri. De asemenea, iubitorii de mișcare și adrenalină nu vor dori să rateze Parcul de Aventură, situat pe marginea lacului Ciucaș, acolo unde au la dispoziție șase trasee de diverse dificultăți, atât pentru începători cât și pentru avansați.

Cheile Vârghișului

cheile varghisului
Cheile Vârghișului / Foto: Călin Stan

În partea de nord a Munților Perșani (la granița cu județul Covasna), având o lungime de 4 km, se află Cheile Vârghișului, care, împreună cu peșterile aferente, formează o arie protejată, cu titlu de rezervație naturală. Una extrem de frumoasă, care se poate transforma ad-hoc într-un traseu de o zi pentru orice turist ce se laudă cu pasiune pentru drumeții.

Traseul din Cheile Vârghișului nu este unul foarte dificil, dar nici super-facil, fiind necesar echipament adecvat drumețiilor. Temerarii (mai bine spus, alpiniștii) se vor bucura de existența unui parcurs de tip Via Ferrata (Șoim călător – 240 de metri de adrenalină pe stânci) iar cei mai… liniștiți, de cele 130 de peșteri, dintre care 4 sunt deschise pentru vizitare celor ce sunt echipați corespunzător.

Stațiunea Borsec

statiunea borsec
Stațiunea Borsec / Foto: statiuneaborsec.ro

Data viitoare când cumperi apă minerală sau plată Borsec, gândește-te că stațiunea din județul Harghita e cunoscută încă din anul 1804, după ce Valentin Gunther, un austriac din Viena, s-a tratat cu apă de la izvoarele termale de aici, vindecându-se de o boală despre care se credea că e incurabilă.

Situată în depresiunea Borsec, la altitudinea de 900 metri, într-un cadru natural superb, marcat de prezenșa munților Ceahlău, Călimani, Bistriței și Giurgeului, Borsec a fost desemnată stațiune balneo-climaterică în anul 1953, după ce, la mijlocul secolului 19, aici se puseseră bazele unor băi, locul atrăgând vizitatori datorită prezenței izvoarelor de ape minerale cu conținut de calciu și magneziu. Lucru care se întâmplă și în zilele noastre, stațiunea fiind recomandată în tratamentul afecțiunilor și bolilor cardiovasculare, endocrine, digestive, renale, neurologice, dermatologice etc.

Pârtia de schi din Borsec
Pârtia de schi din Borsec / Foto: statiuneaborsec.ro

Iar dacă alegi Borsec ca loc de petrecere al vacanței, e bine de știut că în zonă există multe obiective turistice interesante, ce abia așteaptă să fie vizitate. Printre acestea, Grota urșilor (un frumos fenomen carsic), Peștera de gheață, Poiana Zânelor, cariera de travertin, Mofeta, Cetatea Bufnițelor și Șapte Izvoare.

Statuia Inima lui Isus

inima lui isus
Statuia Inima lui Isus / Foto: visitharghita.com

Între localitățile Odorheiu Secuiesc și Praid, pe culmea dealului Gordon, se află cea mai mare statuie a lui Isus Hristos din sud-estul Europei. Un obiectiv turistic bizar, mai degrabă necunoscut publicului larg, dar care poate fi trecut în itinerariul turistic al județului Harghita, în primul rând datorită mărimii lui: statuia Inima lui Isus are o înălțime de 22 de metri.

Statuia, construită din oțel și fier la inițiativa Fundației Protemp, a fost terminată în anul 2011 și a costat 200.000 de euro,  fiind finanțată din donații ale locuitorilor comunei Lupeni și sponsorizări ale companiei de brânzeturi Gordon. Se spune că fostul patron al acesteia a finanțat în bună măsură această operă metalică realizată de sculptorul Zavaczky Walter.

În interiorul statuii se află o scară în spirală, pe care vizitatorii pot urca pentru a ajunge în capul lui Isus, de unde pot admira frumusețea împrejurimilor. Celebra statuie Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro are un echivalent în județul Hargita. Nu-l ocoli!

Parcul Mini Transilvania

parcul mini transilvania
Foto: parculminitransilvania.ro

În localitatea Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc, pe o suprafață de 8000 mp, își așteaptă vizitatorii unicul parc tematic multicultural, cu machete în miniatură ale unor obiective și clădiri istorice din România: Parcul Mini Transilvania.

Un loc în care adulții și copiii pot petrece câteva ore de neuitat plimbându-se printre cele peste 80 de miniaturi ale cetăților și localităților istorice, printre acestea numărându-se Biserica Fortificată Biertan, Cetatea Deva, Castelul Bran, Cetatea Făgăraș, Cetatea Odorheiu-Secuiesc ș.a.m.d. Printre activitățile ce se pot desfășura în parc se vor număra cât de curând posibilitatea plimbării cu o mini-mocăniță, precum și cu o căruță trasă de bivoli.

Biletul de intrare în Parcul Mini Transilvania costă 10 lei (adulți), respectiv 5 lei (copii și pensionar). Copiii sub 3 ani intră gratis.

Fabrica de bere Csiki

Dacă în drumurile de peste hotare ai avut ocazia să vizitezi fabrici de bere celebre, precum Heineken în Amsterdam, Carlsberg în Copenhaga sau Guinness în Dublin, și în România ai posibilitatea de a vedea cum merg lucrurile într-o fabrică de bere locală. Una dintre variante este la fabrica Timișoreana, din Timișoara, alta la fabrica Ursus din Cluj Napoca, iar alta la Manufactura de Bere Csíki, din localitatea Sânsimion, aflată în județul Harghita.

Manufactura de Bere Csiki
Manufactura de Bere Csiki / Foto: csikisor.hu

Istoria fabricii începe recent, mai precis în anul 2013, când un antreprenor local a preluat vechea distilerie și a început să producă bere artizanală, după o rețetă proprie. Berea s-a numit Igazi Csíki Sör, adică… Adevărata bere Ciuc – după care a existat o dispută destul de mare cu compania Heineken, care produce berea Ciuc, pentru ca în prezent numele să fie schimbat în Tiltott Csíki Sör, care se traduce prin… Interzisa Bere Ciuc.

Așadar, poți vizita această fabrică de bere artizanală, excepțional dotată și tehnologizată, având posibilitatea de a face o degustare (sunt vreo 8 tipuri de bere) și de a servi un meniu tradițional secuiesc. Există trei programe din care poți alege (neapărat, cu programare) – un tur de o oră (25 lei) cu vizitarea fabricii și degustare limitată, unul de două ore (55 lei) cu prezentarea tehnologiei, un platou rece secuiesc și degustare nelimitată de bere și un alt tur de două ore (65 lei) care în loc de platoul rece anterior include un ciolan afumat în crustă de pâine făcut la cuptor, cu mujdei de usturoi și hrean. Fabrica dispune și de un consistent magazin de suveniruri, dar și de o „extensie” care produce… chipsuri din cartofi.

Alte obiective turistice din județul Harghita

Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș / Foto: Janoka82

Pe lângă cele 10 de mai sus există și alte numeroase obiective turistice interesante în județul Harghita. Fără a le descrie pe larg, te invităm să le iei în calcul pentru o vizită, atunci când te afli în zonă:

  • Poiana Narciselor
  • Castelul Mikó
  • Peștera Șugău
  • Castelul Lazar
  • Tinovul Mohoș
  • Barajul Zetea
  • Cetatea „Székelytámadt” – Odorheiu Secuiesc
  • Piatra singuratică

Pin it!

pinterest harghita

Citește și: 12 lucruri de facut si vazut in judetul Covasna

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!