Dacă ai vizitat Republica Dominicană e imposibil să nu fi remarcat acolo o băutură pe care o găsești la toate… colțurile și sub nenumărate forme: Mama Juana. Sau Mamajuana. Cine a încercat-o, i-a remarcat pe loc tăria – o mică înghițitură și ești pe drumul cel „bun” al năucirii ficatului. Pentru cei care nu au fost încă în Republica Dominicană, vom încerca să explicăm ce este Mama Juana, băutura considerată de unii „viagra” naturală a dominicanilor.
Ce este Mama Juana (Mamajuana)?
Această băutură unică pentru Republica Dominicană, dar și pentru Haiti, țara cu care împarte insula din Caraibe, este un amestec de rom, vin roșu și miere, totul îmbuteliat într-o sticlă împreună cu diverse scoarțe de copac și plante aromatice. Băutura era, ințial, un ceai de plante preparat de indienii Tao, care includea apă cu scoarță de copac și diverse plante aromatice. În civilizația precolumbiană, la această rețetă se adăuga alcool.
Amestecul de mai sus variază în funcție de regiunea din Republica Dominicană sau din Haiti. Există diverse metode de preparare a băuturii, iar Mama Juana poate include următoarele tipuri de plante: Anam· (Petiveria alliacea), Anis Estrellado (Illicium verum), Bohuco Pega Palo (Cissus verticillata), Albahaca (Ocimum basilicum), Canelilla (Cinnamodendron ekmanii) și așa mai departe, niciun nume din listă nu ar spune cu adevărat ceva câtă vreme nu ești botanist.
Cum se prepară Mama Juana?
Mama Juana se prepară amestecând scoarța de copac și plantele aromatice îmbibate cu rom negru (40% sau 20% alcool) sau vin roșu. În unele variante se folosesc concomitent rom și vin. Plantele aromatice și scoarța se țin la macerat timp de câteva săptămâni, apoi lichidul este aruncat și se adaugă miere, rom proaspăt și vin roșu.
Încă sunt dezbateri legate de numărul de reutilizări a amestecului. Unii spun că acest proces se poate desfășura la nesfârșit, alții duc limita de timp la 10 ani, iar alții că terciul se poate folosi între două și șase ori. Cu cât plantele aromatice și scoarța sunt înmuiate mai mult în alcool și miere, cu atât combinația este mai puțin amară. Unele versiuni includ ghimbir, scorțișoară și vanilie; practic, nu există o rețetă corectă sau greșită.
Numele Mama Juana provine de la termenul englezesc Demijohn și de la cel francez Dame Jeanne, care se referă la o sticlă mare cu gât îngust și scurt – damigeană dacă e să asociem cu recipientele similare de la noi. Vânzătorii din Republica Dominicană îți vor spune, însă, că numele este dat de un afrodiziac, forma scurtă provenind de la expresia „Mama, do you wanna?”
Ce ar trebui să știe turiștii despre Mama Juana
Există diferite tipuri de Mama Juana
Ai grijă să cumperi amestecul dintr-un magazin de suveniruri sau dintr-o distilerie, într-o sticlă sigilată. Unii dintre vânzătorii de pe plajele din stațiuni au mama juana făcută în casă, din scoarțe dubioase și, în unele cazuri, amestecul conține crustacee. Asigură-te, așadar, că băutura este cumpărată dintr-un magazin decent, pentru a nu avea mai târziu surprize neplăcute după degustare.
Mama Juana este o băutură tare
Combinația de rom negru, cunoscut în Republica Dominicană sub numele de Gasoline, cu vin și îmbibarea în amestecul de scoarță și plante aromatice face ca această băutură să devină foarte puternică. Gust-o în cantități mici, puțin câte puțin. Consumul excesiv poate induce coma alcoolică.
Viagra Dominicană sau panaceu universal?
Există multe povești despre băutura Mama Juana, cunoscută și sub numele de „Viagra Dominicană”, sau „vindecătoarea medicinală”. Mama Juana este vândută în special turiștilor, fiind considerată un puternic afrodiziac și, totodată, un remediu medicinal. Nu există însă, evident, nicio dovadă științifică în măsură să ateste afirmațiile de mai sus. Dar un lucru este cert: această puternică băutură înlătură inhibițiile și induce o stare de bună dispoziție.
Mama Juana se consumă la temperatura camerei și, foarte rar, cu gheață. De regulă se bea în shot-uri iar efectele se văd imediat, motiv pentru care i se mai spune „făcătoarea de copii” sau El Para Palo (adică… ridică bățul). Cei care o comandă la bar, primesc adesea o ocheadă din partea barmanului, laolaltă cu urări pentru o noapte plină de succese.
În legătură cu presupusele efecte curative ale Mamei Juana, mulți dominicani cred că băutura poate vindeca gripa și problemele diabetice, poate reduce glicemia și ajută la reducerea durerilor articulare.
De altfel, Mama Juana a fost inventată în anii ‘50 ai secolului 20 de către Jesus Rodriguez, pe post de medicament care promitea că, pe lângă efectele afrodisiace, te vindecă de gripă, ajută la digestie și circulație, curăță sângele, ficatul și rinichii.
În fapt, se știe că amestecurile în care sunt folosite scorțișoară ajută persoanele cu diabet, stabilizând indicele glicemic. Totodată, se spune că aromatele cuișoare ajută la calmarea durerii. Mierea reprezintă de secole un alt remediu natural, iar dominicanii cred că ea poate amelioara simptomele gripei, crescând energia. Prin urmare, toate aceste ingrediente, prezente în compoziția Mama Juanei, ar avea argumente pentru a transforma licoarea într-un panaceu natural și… universal.
Citește și: Totul despre sangria
Add Comment