saranda albania
Saranda / Foto: master2
Europa

Saranda și Vlore – farmecul Rivierei Albaneze. Vacanță fără teste și fără griji

Riviera Ionică, între localitățile Saranda (la nord) și Vlore (la sud), este considerată mândria industriei turistice a Albaniei. O zonă binecuvântată cu peste 300 de zile însorite pe an, unde temperatura medie este de 10 grade în ianuarie și 25 de grade în iulie, și care e configurată geografic superb, într-o alternanță de stânci, plaje și golfuri, „îmbrăcate” într-o densă vegetație mediteraneeană, care nu poate lăsa indiferent niciun turist sau călător.

Aceasta, dar și condițiile relaxate (cel puțin deocamdată) de călătorie în Albania, țară care nu pare să-și streseze oaspeții cu necesitatea prezentării vreunui test PCR, a unuia de anticorpi sau a dovezii de vaccinare, la care se adaugă prețurile excelente, ne aduc în postura de a face cunoștință cu o destinație ce începuse să suscite interesul încă dinainte de pandemie.

Cele două perle ale Rivierei sunt stațiunile Saranda și Vlore, iar cei care ajung să petreacă o vacanță aici vor găsi suficient de multe motive pentru a se bucura de zilele însorite, dincolo de statul la plajă și sporturile acvatice. Dar să le luăm pe rând:

Ce să faci și ce să vezi în Saranda

plaja lukove
Plaja Lukove din Saranda / Foto: Creartor

Orașul Saranda este cea mai populată localitate de pe Riviera Albaneză, fiind totodată cea mai importantă destinație turistică a țării, luată la țintă în special de către cuplurile de tineri căsătoriți, care doresc să-și petreacă aici luna de miere, dar și de familiile cu copii.

Stațiunea, și zonele învecinate, oferă multiple posibilități de cazare, pentru toate buzunarele, de la apartamente la hoteluri de 5 stele. Saranda se află la doar 9 kilometri distanță de insula grecească Corfu, feriboturile făcând zilnic legătura între cele două locuri. Ce ar fi de văzut în Saranda și împrejurimi?

Golful Saranda

Golful Saranda
Golful Saranda / Foto: master2

Principala plajă din Saranda are forma unei potcoave, încadrată în golful local, și este un amestec de nisip și pietricele. O plajă publică, dar care dispune de toate facilitățile unei plaje europene, de unde poți închiria hidrobiciclete și șezlonguri. Plaja e mărginită de o faleză ornată cu palmieri, chioșcuri de înghețată și baruri, vizavi aflându-se și câteva cafenele și restaurante ce au meniuri cu fructe de mare.

Butrint

Cetatea Butrint
Cetatea Butrint / Foto: steve_is_on_holiday

La 14 kilometri sud de Saranda, acest sit UNESCO te aduce față-n față cu cea mai mare „colecție” de ruine antice ale Albaniei, într-un loc ce a fost populat încă din Epoca de Piatră. Ruinele datează din jurul anului 800 î.Hr., când Butrint a fost înființată de chaonieni (un trib grec) care ocupaseră regiunile de coastă din vestul Greciei și din Albania.

Mai târziu, Butrint a devenit colonie romană, apoi oraș bizantin și, în Evul Mediu, un important nod comercial venețian, înainte de a fi abandonat. Vestigiile includ o bazilică din perioada creștină timpurie, un teatru roman, un templu roman și o piață grecească, în vreme ce muzeul local este amenajat într-un turn venețian.

Castelul Lekuresi

Castelul Lekuresi
Castelul Lekuresi / Foto: Leonid Andronov

Localitatea Saranda e „țintuită” pe coastă de dealuri înalte, pe culmea unuia dintre acestea aflându-se o construcție care trimite la perioada otomană de început. Castelul Lekuresi a fost cândva o importantă citadelă care avea darul de a apăra așezarea, dar care acum este o semi-ruină. Care merită, însă, o vizită, mai ales că de aici vei avea parte de panorame superbe ce includ insula Corfu și frontiera cu Grecia.

Ksamil

Satul Ksamil
Satul Ksamil / Foto: zm_photo

Satul Ksamil, aflat în Parcul Național Butrint (între Marea Ionică și Lacul Butrint), la doar câteva minute de mers cu mașina din Saranda, reprezintă o bună idee pentru petrecerea unei zile într-un decor superb. Aici, marea este la fel de liniștită ca pe toată Riviera. Poți închiria o barcă cu motor pentru a explora micuțele insule din zonă și poți acosta într-un golfuleț ascuns, pentru a petrece câteva ore la soare și în apă într-o liniște absolută.

Borsh

Borsh
Borsh / Foto: RossHelen

Borsh e un sat aflat între Saranda și Dhermi (un alt loc foarte frumos) unde se întinde cea mai lungă plajă de la Marea Ionică: 7 kilometri de nisip. În ciuda imaginilor ce par desprinse din Paradis, zona nu a fost încă invadată de hoardele de turiști, lucru care face din Borsh o destinație foarte interesantă. În spatele plajei se află o livadă de măslini, iar ceva mai departe sunt ruinele unor moschee și castele. Ali Pasha e o cetate venețiană din secolul 15, care demonstrează cât de importantă a fost această zonă în lupta dintre Imperiul Otoman și celelalte forțe ale Europei, de la Republica Venețiană la forțele armate ale lui Napoleon.

Ce să faci și ce să vezi în Vlore

Plaja Jala, din Vlore
Plaja Jala, din Vlore / Foto: wstuppert (Wikimedia)

Vlore e un oraș-port de o însemnătate specială pentru albanezi, deoarece aici țara și-a declarat independența față de Imperiul Otoman, la începutul secolului 20. Aici poți face oricând un tur al monumentelor și muzeelor care-l omagiază pe omul de stat Ismail Qemali și primul lui guvern independent. Dacă-ți plac excursiile, însă, regiunea e foarte frumoasă și merită scotocită în căutare de obiective interesante:

Moscheea Muradie

Moscheea Muradie
Moscheea Muradie / Foto: Sergey

Principala moschee din Vlore este o construcție otomană conservată vreme de aproape 500 de ani, ce a supraviețuit inclusiv regimului comunist albanez, responsabil de închiderea multor edificii religioase. Moscheea Muradie a fost construită de Minar Sinan în anul 1537, acesta fiind unul dintre cei mai renumiți arhitecți otomani, autor a numeroase „bijuterii” de-a lungul și de-a latul Imperiului. Minar Sinan a dat o mână de ajutor inclusiv la proiectul Taj Mahalului. Vizitează această moschee și admiră-i minaretul ce are o înălțime de 18 metri.

Parcul Național Llogara

Pasul Llogara
Pasul Llogara / Foto: j-wildman

Nu departe de Vlore se află lanțul muntos Ceraunian. În zonă te poți aventura în sălbăticia Llogarei, un parc național protejat, doldora de pisici sălbatice. Dacă îți place aventura poți cuceri unul după altul vârfurile munților, unele dintre ele, precum Cika, depășind 2000 de metri. Peisaje fascinante ai și în Pasul Llogara, aflat la 1000 de metri deasupra nivelului mării, acolo unde vânturile puternice au modelat forme ciudate ale copacilor.

Orikum

Orikum
Orikum / Foto: Imir Kamberi

Mulți localnici din Vlore se urcă în mașini în weekenduri și merg în Orikum, localitate aflată la doar 5  kilometri distanță, care adăpostește o frumoasă plajă cu cu pietricele albe. Aici, marea e pur și simplu perfectă. La fel e și plaja, foarte agreată în special de către familiile cu copii. În spatele orașului, Muntele Athanasious se înalță maiestuos, cu cei 2000 de metri ai săi, completând peisajul frumos.

Vuno

Satul Vuno
Satul Vuno / Foto: via Shkolla Hostel’s facebook page / Wikivoyage

Ceva mai la sud de Orikum se află Vuno, un sat de munte, cu „vedere” la mare. Principalul motiv pentru care să ajungi aici este șansa de a petrece câteva ore pe plaja Gjipe, un golfuleț pustiu, aflat la capătul unui canion de calcar. Drumul până pe plajă va fi o experiență unică, blocurile uriașe de stâncă reprezentând adevărate provocări. Vei fi recompensat, însă, pe măsură, deoarece plaja e desprinsă din Rai.

În zonă se mai află și plaja Jali, considerată una dintre cele mai bune plaje albaneze. Aceasta se întinde într-un golf ceva mai mare, are pietricele fine și e scăldată de ape de un albastru cristalin.

Insula Sazan

Insula Sazan
Insula Sazan / Foto: tourisminalbania.com

Această fostă locație militară a fost redată publicului după decenii de izolare și mister. Sazan este cea mai mare insulă a Albaniei, a fost o bază militară sovietică și, foarte probabil, pe ea s-a aflat o fabrică de armament chimic. Poți face o excursie de o zi pe această insulă, cu o barcă luată din Vlore, urmând a petrece timpul printr-un labirint de tunele și buncăre construite în eventualitatea unui atac nuclear.

Un fapt interesant este că insula Sazan se află la locul de întâlnire al mărilor Adriatice și Ionice, având un climat subtropical, diferit de cel de pe continent, chiar dacă insula se află foarte aproape de coastă.

Ofertă de vacanță în Albania, de la Hello Holidays

În acest an, agenția organizatoare Hello Holidays oferă pachete de vacanță pentru Saranda și Vlore, la prețuri imbatabile, care încep, în perioada de lansare a campaniei, de la 200 euro / persoană / 7 nopți, transport cu autocarul.

De exemplu, o vacanță de o săptămână în Saranda costă de la 314 euro / persoană, cu cazare la un hotel de trei stele cu mic dejun, sau de la 317 euro / persoană pentru un apartament. În Vlore, poți alege cazarea în vilă, pentru 212 euro / persoană sau în hotel de patru stele, de la 282 euro / persoană. Pachetele au transport charter cu autocarul din București și Brașov.

De reținut că Albania nu este o destinație de tip all-inclusive, ci mai degrabă una care abia așteaptă să fie descoperită. Prin urmare, este recomandată oferta cu mic-dejun inclus, urmând ca, pe parcursul zilei, în funcție de locul în care ajungi, să iei masa la un restaurant sau o tavernă, comandând ceea ce-ți face cu ochiul din oferta gastronomică a Albaniei, una, de altfel, foarte interesantă și foarte accesibilă ca preț. Caută aici ofertele Hello Holidays, de sejururi în Albania.

Iar dacă ești, mai degrabă, fan al circuitelor, Hello Holidays organizează lunar, din mai până în septembrie, circuite în această frumoasă țară .

Citește și: Vacanță în Albania doar cu buletinul. Fără test și fără vaccin!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!