Cu o suprafață de nici 14.000 km pătrați și o populație sub 650.000 de locuitori, Muntenegru este una dintre cele mai mici țări din Balcani. Cu toate acestea, țara din fosta Republică Iugoslavia include între granițele ei munți și canioane spectaculoase, un lac imens, o frumoasă porțiune a litoralului Mării Adriatice și desigur, celebrul golf Kotor, unicul fiord din sudul Europei.
Muntenegru este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase țări din sud-estul continentului, în ciuda faptului că are o capitală cunoscută a fi destul de neatrăgătoare. Și totuși, la o privire mai atentă, chiar și Podgorica, rățusca cea urâtă, are farmecul ei.
Una peste alta, și datorită relativei apropieri de România, Muntenegru se poate transforma oricând într-o inspirată opțiune pentru petrecerea unei vacanțe extrem de interesante, făcută, de ce nu?, cu autoturismul personal. Pentru a reține mai ușor ce să faci și ce să vezi aici, am selectat 10 obiective turistice din Muntenegru:
Vechiul oraș Kotor
Nu se poate vorbi despre o vacanță în Muntenegru fără a vizita Kotor, cea mai populară atracție turistică a țării. Orașul vechi Kotor, inclus în Patriomiul Mondial UNESCO, se numără printre cele mai fermecătoare orașe fortificate de la Marea Adriatică, un demn rival pentru bijuteriile croate Dubrovnik sau Split.
Bisericile medievale romane, palatele venețiene și falnicele turnuri bizantine dezvăluie moștenirea lăsată de diversele imperii care au ocupat Kotor de-a lungul secolelor. Sub umbra legendarei cetăți Sfântul Ioan, miturile și poveștile din jurul Kotorului te vor captiva, în timp ce frumusețea absolută a castelelor cu acoperiș portocaliu, străzile înguste, cu rufe întinse, și pisicile întâlnite le fiecare pas te vor face să-ți folosești aparatul foto pe foc automat.
Cea mai bună metodă de a explora Kotor este să mergi pe străzile pietruite la orele dimineții, înainte de a se aglomera. În mod obligatoriu, urcă până la cetatea Sfântul Ioan (fie pe traseul oficial, fie pe Scara Kotor) pentru o vedere de ansamblu a spectaculosului golf ce strălucește în culori turcoaz.
Stari Grad Budva
Considerat Saint Tropezul muntenegrean, Budva este o versiune mai strălucitoare (și mai turistică) a orașului Kotor, fiind cea mai vizitată destinație estivală a Muntenegrului, totodată un important port pentru croazierele ce străbat Mediterana. În plus, plaja Jaz și Riviera din Budva au devenit locurile de joacă ale celor bogați și celebri.
Dar cel mai pitoresc punct de interes al Budvei este Orașul Vechi (Stari Grad), aflat pe lista UNESCO. Cu străduțele lui pietruite și întortocheate, buticuri, cafenele, restaurante și cu zidurile venețiene ce-i amintesc trecutul, această așezare situată pe o peninsulă, ce-și are rădăcinile acum circa 2500 de ani, e un loc special în care nu trebuie ratată Galeria de Artă Modernă.
Peștera Lipa
Peștera Lipa este una dintre cele mai mari peșteri din Muntenegru. Aflată la doar câțiva kilometri de satul Cetinje, în munții din nordul țării, peștera a fost descoperită accidental de un câine care s-a pierdut în ea, reușind să iasă, în siguranță, prin altă altă parte.
Astăzi, zona carstică a peșterii este una dintre cele mai populare atracții turistice din Muntegru pentru copiii și adulții amatori de aventură. Vizita începe cu o călătorie într-un mic tren ce străbate peisajul sălbatic, plin de rodii și smochini sălbatici, până la intrarea în peșteră. De aici, vei fi însoțit de un ghid de-a lungul celor 3,5 kilometri de galerii și săli uriașe prin care trec râuri subterane.
Mânăstirea Ostrog
Dacă tot veni vorba de lucruri spectaculoase, ce poate fi mai uimitor decât o mânăstire contruită pe o stâncă aproape verticală? Mânăstirea Ostrog este cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru și nu este greu de înțeles de ce. Datorită combinației fantastice dintre ingeniozitatea umană și măreția naturii, Ostrog are o imagine pe care nu o poți uita prea ușor.
Mânăstirea a fost săpată în stâncă, pe parcursul secolului 17, menirea ei inițială fiind aceea de refugiu împotriva invaziilor otomane. Înauntru sunt, de fapt, două biserici deschise publicului, ce adăpostesc fresce pictate chiar pe pereții de stâncă. Tot în interiorul mânăstirii se află și mormântul fondatorului ei, Sfântul Vasile, sanctificat după moartea lui din anul 1671.
Lacul Skadar
Situat la granița dinte Muntenegru și Albania, lacul Skadar este cel mai mare lac natural din sud-estul Europei. Două treimi din el se află în Muntenegru, făcând parte dintr-un parc național local. Legenda spune (în mod clasic) că lacul a fost format din lacrimile vărsate de o zână ce suferea din amor. Îl poți explora făcând o plimbare cu barca, dar fă-ți timp să vizitezi și câteva sate de pe marginile lui, multe dintre ele datând încă din secolul 13.
Pe malurile de sud-vest ale lacului, se află plaja Murici, o foarte curată întindere de nisip, situată pe fundalul superbului lanț muntos Rumija. La plajă se poate ajunge pe o cărare îngustă, ce trece printr-un sătuc pitoresc.
Cetinje
Orașul Cetinje datează din secolul al 15-lea și a fost capitala Muntenegrului la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 (înainte de Primul Război Mondial, când aceasta încă era o țară independentă). La vremea respectivă, amplasarea orașului, la granița de vest a Imperiului Otoman, l-a făcut foarte pretabil pentru desfășurarea activităților diplomatice.
Astăzi, ambasadele au fost transformate în muzee, clădiri guvernamentale și academii educaționale, iar pentru curioși a devenit o plăcere să exploreze orașul într-o după-amiază liniștită. Mânăstirea Cetinje adăpostește o colecție de moaște din epoca creștină timpurie, pe care le poți vedea dacă faci o mică donație. Biserica Vlah datează din secolul al 15-lea și este un alt loc ce merită vizitat.
Sveti Stefan / Sfântul Ștefan
Sveti Ștefan este o insuliță de pe Riviera din Budva, legată de continent printr-un istm îngust. Populată din secolul al 15-lea, când era un simplu sat pescăresc, a devenit cunoscută în anii ‘50, când a fost transformată într-o mini-stațiune de lux, oaspeți precum Marilyn Monroe și Sophia Loren petrecându-și vacanțele aici.
După recensiunea de la sfârșitul secolului 20 și după ce Federația Iugoslavă s-a prăbușit, Sveti Stefan a devenit din nou un paradis de vacanță, cu două frumoase plaje cu pietricele, situate de ambele părți ale istmului. Deși plajele sunt publice, insula este deschisă doar pentru vizitatorii cazați la Aman Resort, hotelul aflat în mijlocul ei.
Golful Kotor
Nicio călătorie în Muntenegru nu este completă fără o vizită în Golful Kotor. Orașele medievale și apele albastre ale Adriaticii fac din acest golf una dintre cele mai pitorești locații din Muntenegru. Atracțiile populare din jurul golfului includ localitățile Risa, Kotor, Perast și Harceg Novi. În aceste orașe fermecătoare vei găsi restaurante grozave, biserici vechi de peste un secol, și, în special, peisaje extraordinare la fiecare pas.
Dacă dorești să explorezi mai mult în golful Kotor, îți poți petrece ziua conducând în jurul coastei ce se întinde pe o distanță de 25 de kilometri. Pe lângă vizitarea orașelor, vei vedea Alpii Dinarici, munții Lovcen și golful Tivat. O autentică experiență muntenegreană.
Perast
La fel de frumos precum Kotor, dar localizat la nord de acesta, în golful cu același nume, Perast este un mic oraș pitoresc, cunoscut pentru bisericile și vilele construite din piatră. În oraș, din clopotnița bisericii Sfântul Nicolae ai parte de o priveliște superbă asupra localității și a golfului Kotor.
Două dintre cele mai frumoase biserici, Doamna de pe Stâncă și Sfântul George, sunt așezate pe insulițele din golf. Orașul nu are o plajă, dar digurile de piatră amplasate de-a lungul golfului sunt locuri populare pe timp de vară, pentru cei care preferă să stea sub umbrelă în loc să se bronzeze.
Canionul Tara
Canionul Tara este parte integrantă a Parcului Național Durmitor, fiind una dintre cele mai frumoase zone naturale din Muntenegru. Căile navigabile curg spre Bosnia și Herzegovina unde formează o graniță naturală între cele două țări. Apoi se deschid într-o strâmtoare chiar într-un oraș muntenegrean – Zabljak. Primăvara și vara, vizitatorii coboară raftingul pe apele repezi ale râului Tara.
Cel mai frumos loc de-a lungul canionului este Podul Đurđevića. Construit în 1940, când Muntenegru făcea parte din Iugoslavia, era cel mai mare pod de beton din Europa la acel moment. Câțiva ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, podul a fost distrus aproape în întregime, în încercarea de a împiedica înaintarea armatei italiene (chiar unul dintre inginerii responsabili pentru proiectarea podului a fost implicat în complotul legat de distrugerea acestuia). A fost reconstruit în 1946, iar arcadele sale oglindesc frumos piscurile munților din apropiere.
Citește și: Muntenegru – minighid catre o destinatie secreta
Add Comment