henrik jeppesen
Henrik în South Georgia Island, Oceanul Atlantic / Foto via https://www.everycountryintheworld.com
Vedete in TukTuk

Henrik Jeppesen, omul care a văzut toate țările lumii înainte de a împlini 28 de ani: „Cele mai frumoase amintiri sunt legate de oamenii pe care i-am întâlnit în călătorii”

Danezul Henrik Jeppesen este una dintre cele mai tinere persoane de pe planetă care au vizitat toate țările din lume. Mai precis, vajnicul călător a făcut-o înainte de a împlini vârsta de 28 de ani. Un proiect care a început în anul 2006, s-a derulat pe parcursul a 3000 de zile și a culminat cu vizitarea Eritreei, chiar înainte de împlinirea celor 28 de primăveri.

Născut într-un loc liniștit din Danemarca în care „nu erau prea multe de văzut”, Henrik și-a dezvoltat spiritul de aventurier uitându-se la filme și documentare străine, după care a decis că, decât să privească lumea printr-un ecran, e mai bine să o vadă la fața locului. Așa s-a născut proiectul lui, despre care a avut amabilitatea să-mi răspundă, pentru TukTuk.ro, la câteva întrebări.

Henrik, un mic update: care este numărul de țări vizitate?

193. Adică toate.

Când s-a născut ideea asta în mintea ta și de ce?

Cred că după ce am ajuns la 100 de țări vizitate mi-am dat seama că a le vizita pe toate nu e un obiectiv chiar atât de nerealizabil, ba dimpotrivă, e unul foarte realist.

henrik jeppesen
Henrik în insula Socotra, Oceanul Indian / Foto via https://www.everycountryintheworld.com

Acum te poți auto-defini drept un călător profesionist? Sau ai un job în perioadele în care nu călătorești?

Da, cred ca s-ar putea spune că sunt un călător profesionist, deși am job-uri care mă ajută să fac bani, desigur.

O întrebare care ți s-a pus constant probabil: de unde ai bani pentru călătorii? Unde stai, unde mănânci, pe parcursul lor?

Fac banii din blog, din diverse job-uri, din YouTube, din prelegeri și conferințe. Am stat în multe și diverse tipuri de cazări, dar prefer hotelurile. Îmi place să fac deal-uri bune cu hotelurile. De mâncat, mănânc în funcție de destinație și de scopul călătoriei. Dacă dau peste un restaurant cu prețuri bune, îl prefer pe acesta în loc să cumpăr de la supermarket.

Faci rost de multe sponsorizări pentru călătoriile tale?

Da, pe parcursul proiectului legat de vizitarea tuturor țărilor, am făcut rost de multe sponsorizări. De pildă, am avut aranjamente făcute cu peste 100 de companii aeriene.

Ce a fost mai important pentru tine în acest proiect? Numărul țărilor vizitate? Experiențele avute? Oamenii pe care i-ai întâlnit?

Toate sunt importante, dar cele mai bune amintiri și experiențe se leagă de oamenii pe care i-am întâlnit pe parcursul călătoriilor.

Ai ținut numărul zborurilor avute și al hotelurilor în care ai stat?

Nu chiar, dar în mod cert am în jur de 1000 de zboruri și 1300 de hoteluri.

Desigur, când ne referim la faptul că „ai vizitat” o țară, presupunem că în unele ai stat mai multe zile ca în altele. Ai idee care e țara în care ți-ai petrecut cel mai mult timp? Excluzând Danemarca, firește.

Nu sunt foarte sigur, dar cred că a fost Africa de Sud, în care am stat aproape 5 luni.

henrik jeppesen
Henrik cu Khalifa al-Ghawi, Primul Ministru al Libiei, țară extrem de greu de vizitat / Foto via https://www.everycountryintheworld.com

Hai să vedem un top 3 al țărilor vizitate. Știu că e greu, dar…

Da, e foarte greu. Dar aș zice Africa de Sud, Noua Zeelandă și Italia.

Africa de Sud fiindcă ai foarte multe de văzut și făcut acolo. E o țară extrem de frumoasă, mâncarea e fantastică, natura, safariurile, oamenii sunt prietenoși, iar prețurile foarte bune. Noua Zeelandă are, de asemenea, o cultură fascinantă, oameni de calitate și peisaje fabuloase. Iar Italia este tot despre cultură, gastronomie, oameni și locuri de vizitat.

Știu că atunci când călătorești, unele locuri ți se lipesc de suflet, altele nu. Care sunt țările în care nu te-ai simțit bine și de ce?

În Republica Centrafricană, deoarece e o țară periculoasă și foarte nesigură. Apoi Siria, pe care am vizitat-o în timpul războiului. Dar care, totuși, nu era atât de nesigură precum Africa Centrală.

Henrik în Bangui
Henrik în Bangui (Rep. Centrafricană) / Foto: Henrik Jeppesen

Ai avut momente dificile pe parcursul călătoriilor?

A existat un moment în care am simțit că viața mea e în pericol. Sikkim e o regiune specială din India, care are control la granițe. Am încercat să fac autostopul pentru a mă întoarce în Bengalul de Vest, dar nu voia să mă ia nimeni. Așa că am decis să mă adresez unui polițist, iar acesta a oprit un șofer și l-a rugat să mă ducă. Am urcat în mașina acestui tip care nu vorbea engleză și am pornit-o pe unele dintre cele mai periculoase drumuri pe care am mers în viața mea.

Am început să mă tem și să devin agitat, iar ceea ce m-a făcut și mai anxios a fost faptul că după câțiva kilometri a oprit mașina, a luat o sticlă de vodcă și și-a turnat-o pe gât. Dacă m-aș fi dat jos din mașină, m-aș fi trezit într-un loc foarte periculos, prin urmare am decis să rămân. Era extrem de înfricoșător, însă într-un final, după câteva ore, am ajuns în siguranță într-un oraș din Bengalul de Vest. Mi-am dat seama că ar fi trebuit să plătesc un taxi, dar la acea vreme călătoream cu ideea de a economisi pe cât se poate, pentru a putea duce la bun sfârșit proiectul vizitării tuturor țărilor.

A mai fost un moment greu în Insulele Andaman, unde am mâncat un curry de pește. A fost absolut oribil. Am avut probleme de respirație de câteva ori, inclusiv pe parcursul zborului de întoarcere pe continent, unde am avut norocul ca la bordul avionului să fie un medic. Problemele aveau să apară și în săptămânile de după.

Care sunt țările cel mai greu de vizitat?

Guineea Ecuatorială e una dintre ele. Am fost la două ambasade, în speranța că voi putea primi ajutor, dar în final a fost pierdere de vreme. În cele din urmă am reușit să capăt viză în Lagos, Nigeria, după ce am printat o foaie A4 în care povesteam despre mine apoi un prieten de la consulat m-a ajutat decisiv.

Unele dintre cele mai frumoase realizări când vizitezi o țară este întâlnirea cu localnicii. Unde ai avut o asemenea experiență memorabilă?

Una dintre cele mai bune experiențe în sensul ăsta a fost în Iran, când făceam autostopul de la Aeroportul Internațional. Am fost luat de către un profesor englez foarte prietenos, care mi-a oferit mâncare, m-a plimbat prin Teheran și apoi m-a dus la hotel. Dar am făcut autostopul de multe ori și am avut multe experiențe plăcute cu diverși oameni de pretutindeni.

Desigur, ai vizitat și România. Unde ai fost în România, ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut aici?

Am fost în București, Cluj Napoca și prin Transilvania. Românii sunt prietenoși, am făcut cunoștință cu mulți oameni calzi. Unul dintre ei, de pildă, care livra pâine, m-a luat cu mașina când făceam autostopul. Nu-mi place că unii oameni din România nu au suficiente venituri pentru a duce un trai decent. În special copiii. Îmi amintesc de o tânără din Transilvania care mi-a cerut o țigară. Eu nu fumez, dar m-am întristat să văd că nivelul ei de trai era la limita sărăciei. Se vede diferența dintre săraci și bogați. Dar asta se întâmplă în multe țări, din păcate.

Te vei întoarce în România?

M-am întors în România, nu am fost doar o singură dată. Acum sunt căsătorit, însă, și nu cred că voi mai călători la fel de mult în viitor.

Ți-ai întâlnit soția într-una dintre călătorii? Povestește-ne mai mult despre relația ta.

Ea e braziliancă, citise despre mine și mi-a cerut prietenia pe Facebook. I-am scris și câteva săptămâni mai târziu eram în Brazilia. După câteva luni, ea a venit în Europa – la finele anului 2019. Am cerut-o de soție în fața Turnului Eiffel din Paris. A acceptat, așa că ne-am căsătorit la mai puțin de un an după ce ne-am cunoscut pe Facebook. Acum trăim împreună în Estonia.

henrik jeppesen
Henrik în Sierra Leone / Foto via https://www.everycountryintheworld.com

Ai vizitat toate țările înainte de a împlini 28 de ani. Ce părere ai despre teritorii? Ai în plan să le vizitezi și pe acestea?

Nu, nu mai e un obiectiv. De altfel, am fost în multe teritorii, circa 300, dar în unele costă foarte mult să ajungi. De pildă, o călătorie la Polul Sud costă în jur de 40.000 de euro și dacă aș avea acești bani acum, aș prefera să-i economisesc pentru altceva.

Care sunt planurile de viitor și cum te descurci cu pandemia?

Să fiu un bun creștin, un soț, un fiu și, dacă va fi cazul, un tată bun (pentru că planul e să avem copii). În general, să fiu o persoană bună și să fac ceva să nu mai am dureri. Fiindcă începând din vara lui 2019 am dureri în fiecare zi. Am vizitat 35 de medici în legătură cu această problemă și nu am găsit rezolvarea. E foarte frustrant.

Persoana în care am cea mai mare încredere e de părere că durerile sunt din cauza stresului și că ar trebui să încerc să-l evit, să mă relaxez și să încerc lucruri noi. În perioada asta țin post și mi-e foarte foame. Se pare că postul a ajutat mulți oameni și sunt dispus să-l încerc. Pentru că sunt efectiv disperat și asta îmi afectează foarte mult starea generală.

Ești danez. Dă-ne trei motive să vizităm Danemarca.

Copenhaga – un oraș istoric cu multe de oferit. Natura – avem peisaje foarte frumoase, parcuri naționale, plaje și unul dintre cele mai curate aere din lume. Mâncarea – în Danemarca vei găsi mâncare de foarte mare calitate.

Mai multe despre Henrik Jeppesen poți citi pe blogul lui, Every Country In The World. De asemenea, pe Henrik îl poți urmări pe Twitter (@everycountryint) .

Citește și: Pablo Salveterra, omul care călătorește pentru a testa fructe: „Ador durianul. E o experiență epică”

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!