Cairo Egipt
Cairo / Foto: Gigava
Africa

Top 10 cele mai mari orașe din Africa și de ce ar fi interesant să le vizitezi

Africa e un continent plin de mistere, care atrage din ce în ce mai mulți călători și turiști deopotrivă. Și nu doar pentru celebrele safari-uri, care-ți permit să observi viața sălbatică în cel mai pur cadru natural sau pentru resorturile de 5 stele din Zanzibar sau alte locuri idilice. Cele mai mari orașe din Africa au început, încet-încet, să cunoască un anumit nivel și ritm de dezvoltare tehnologică modernă, revoluționându-și propriile medii și sisteme.

În plus, în multe dintre marile orașe africane au apărut adevărate opere arhitectonice, creații impresionante ale ingineriei civile, la care se adaugă o infrastructură rutieră decentă, pe alocuri foarte complexă. Și, desigur, ele atrag prin câteva monumente arhitectonice vechi de sute sau mii de ani, care le scot în lumina reflectoarelor atunci când vorbim de istorie și civilizație antică.

După Asia, Africa este al doilea continent ca număr de locuitori, iar marile lui orașe adăpostesc milioane de oameni, mulți dintre ei veniți din zone rurale, în căutarea unei vieți mai bune. În continuare vom trece în revistă primele 10 cele mai mari orașe din Africa, în ordinea numărului de locuitori, prezentând succint și motivele pentru care ar fi interesant să le vizitezi:

10 Casablanca (Maroc)

Populație: 4,3 milioane locuitori. Fondat de: berberi în secolul 7 î.Hr.

Moscheea Hassan II
Moscheea Hassan II / Foto: posztos

Casablanca e cel mai mare oraș al Marocului și, totodată, cel mai mare oraș din nord-vestul Africii, el devenind în ultimii 20 de ani unul dintre polii financiari africani, putând fi supranumit „capitala economică a Marocului”.

Orașul nu s-a numit de la bun început Casablanca, ci Anfa. Numele a fost schimbat în Casa Branca de către portughezii care l-au ocupat, în secolul 15. Numele actual a apărut după ce portughezii au fost înlăturați, la rândul lor, de către invadatorii spanioli.

casablanca
Casablanca. În stânga – Catedrala Sacre Coeur. Dreapta jos, Cornișa / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Casablanca: în mod cert, cel mai frumos obiectiv al celui mai mare oraș marocan este Moscheea Hassan al II-lea. Terminată în 1993, aceasta este a doua cea mai mare moschee din lume, acoperind o suprafață de două hectare și având cel mai înalt minaret din lume – 200 metri. Sala de rugăciuni poate adăposti 25.000 de credincioși, în vreme ce în curtea moscheei se pot aduna alți 80.000.

Alte obiective din Casablanca sunt Medina, Piața Mohamed al V-lea, Cornișa, Catedrala Sacre Coeur, etc.

9 Nairobi (Kenya)

Populație: 4,7 milioane. Fondat de: colonialiștii britanici din Africa de Est, în anul 1899.

Nairobi nigeria
Nairobi / Foto: Eunika Sopotnicka

Numele de Nairobi (cu ocazia asta o putem asocia mai bine și pe una dintre protagonistele serialului Casa de Papel) vine de la Enkare Nairobi, o frază în dialectul Maasai, care înseamnă „apă rece”. Apa rece este, în acest caz, o referire la fluviu Nairobi, care străbate orașul. De-a lungul anilor, orașul a crescut enorm, dintr-o tabără a muncitorilor feroviari devenind capitala Africii Britanice de Est (în 1907), apoi un hub economic african, în prezent aici desfășurându-se cele mai numeroase și securizate schimburi comerciale de pe continent. De asemenea, Nairobi (care e cel mai mare oraș din Kenya) găzduiește mai mult de 100 de importante companii și organizații internaționale, laolaltă cu mii de business-uri locale.

Nairobi e un oraș vizitat de peste un milion de turiști anual, fiind cunoscut pentru excelentele muzee, Karen Blixen (fosta casă a autoarei romanului de mare succes Out of Africa, după care s-a făcut filmul omonim, câștigător de Oscar) fiind cel mai mare și cel mai important. Nairobi este supranumit și „Orașul verde din soare”.

Nairobi Nigeria
Nairobi. Stânga-jos, Muzeul Karen Blixen. Dreapta sus, Parcul Național Nairobi / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Nairobi: Parcul Național Nairobi, principalul parc național al Kenyei, se află la doar 7 kilometri de zgârie norii din capitală, iar acesta este un adevărat paradis pentru viața sălbatică, adăpostind inclusiv un sanctuar pentru rinoceri, pe lângă lei, gazele, bivoli, zebre, girafe, struți și peste 400 specii de păsări.

Alte obiective din Nairobi sunt: Muzeul Karen Blixen, Muzeul Național Nairobi, fabrica de mărgele Kazuri Beads, dealurile Ngong.

8 Abidjan (Cote d’Ivoire)

Populație: 4,9 milioane. Fondat de: colonialiștii francezi, în anul 1898.

abidjan
Abidjan, capitala „de facto” a Coastei de Fildeș / Foto: aroundtheworld.photography

Abidjan este capitala economică a Cote d’Ivoire, un oraș foarte bine dezvoltat din punct de vedere economic, care la prima vedere îți dă impresia unei urbe cu un nivel de industrializare și urbanizare foarte ridicat. Este unul dintre cele mai mari orașe africane cu populație vorbitoare de limbă franceză și, deși capitala politică a țării este Yamoussoukro, ritmul intens de creștere și urbanizare a făcut să găzduiască cele mai importante instituții politice ale țării, ba chiar și sedii ale ambasadelor străine.

Abidjan are și un puternic spirit cultural, fiind gazda a numeroase festivaluri ce se desfășoară anual.

Catedrala St. Paul, din Abidjan
Catedrala St. Paul, din Abidjan / Foto: Cyriac Gbogou (Wikipedia)

Principalele obiective turistice din Abidjan: deși nu e cunoscut ca o Mecca turistică, Abidjan are câteva locuri interesante de vizitat. E un oraș întins, cu multe cartiere, dar cel mai bun loc din care poți începe să-l explorezi este Le Plateau, apoi bulevardul Laza De la Republique și clădirea Air Ivoire, unde se află un centru de informare turistică, de unde te poți inspira. Catedrala St. Paul este cu siguranță cel mai important obiectiv al orașului, fiind construită în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, în 1985, arhitectura ei simbolizând forma lui Isus. Muzeul Național se află la scurtă distanță de catedrală.

7 Alexandria (Egipt)

Populație: 5,2 milioane. Fondat de: Alexandru cel Mare, în 331 î.Hr.

Alexandria Egipt
Cornișa din Alexandria / Foto: javarman3

Alexandria e al doilea cel mai mare oraș al Egiptului, după Cairo și, totodată, un important centru industrial, dar și o foarte populară destinație turistică. Fomdat de Alexandru cel Mare și condus de regina Cleopatra, Alexandria are în spate o istorie fascinantă, fiind pe vremuri giuvaerul Mării Mediterane (cel mai mare oraș al Antichității, înainte de a fi cucerit de romani), casă a Marii Biblioteci din Alexandria, dar și a colosalului far Pharos, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. În vremurile moderne, de la sfârșitul secolului 19 până prin anii ’50, Alexandria a fost un fel de „băiat rău” și boem, atrăgând cu viața lui artistică numeroși scriitori, poeți și artiști, care l-au făcut orașul lor de reședință.

Alexandria Egipt
Alexandria. Sus – Palatul Montazah. Dreapta jos – cetatea Qaitbey / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Alexandria: Biblioteca Alexandrina, o reconstituire a vechii biblioteci, aflată pe Cornișa Mediteranei, Muzeul Național, fortul Qaitbey (construit în 1480 pe locul unde se afla Pharos), Cornișa, catacombele Kom el-Shuqqafa, grădinile Montazah, palatul Ras el-Tin.

6 Dar es Salaam (Tanzania)

Populație: 5,5 milioane. Fondat de: Majid bin Sayyid, sultanul Zanzibarului, în anul 1866.

Dar es Salaam
Dar es Salaam / Foto: Moiz Husein

În limba arabă, Dar es Salaam înseamnă „refugiul păcii”, orașul fiind fosta capitală a Tanzaniei (Dodoma este capitala curentă), dar cea mai mare localitate a țării și, totodată, cea mai mare din estul Africii. De asemenea, Dar es Salaam e considerat unul dintre orașele cu cel mai mare ritm de creștere din lume.

Deși nu mai este capitala țării, Dar es Salaam este centrul ei financiar, însă a devenit cel mai proeminent oraș tanzanian și din punct de vedere artistic și cultural, find un amestec eclectic de influențe africane, arabe și indiene. Din acest motiv, el a devenit din ce în ce mai vizitat de către turiști.

Dar es Salaam Tanzania
Dar es Salaam / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Dar es Salaam: Muzeul Național și Casa de Cultură (care te poartă prin trecutul istoric al țării), Muzeul Satului (aflat la 10 km de centru), centrul comercial Slipway (unde poți cumpăra tanzanit la prețuri bune), piața de pește Kivukoni, catedrala St. Joseph, Golful Oyster, biserica luterană Azania Front.

5 Johannesburg (Africa de Sud)

Populație: 5,64 milioane. Fondat: în 1886 și botezat după Christiaan Johannes Joubert și Johannes Rissik, doi topografi ale căror nume au fost combinate.

Johannesburg
Johannesburg / Foto: Thissatan

Cunoscut în mod mai puțin formal drept Jo’burg, Johannesburg este cel mai mare oraș din Africa de Sud și unul dintre cele mai intrigante din întreaga Africă. Aici se află câteva dintre cele mai înalte structuri de pe continent, zona urbană este una dintre cele mai dezvoltate din Africa, Jo’burg e considerat o mega-metropolă, este centrul industriei de aur și diamante, are cel mai „traficat” aeroport african (tranzitat de 21 milioane de persoane anual) dar, totodată, este considerat un oraș periculos, rata infracționalității fiind una extrem de ridicată.

Johannesburg Africa de Sud
Johannesburg. Dreapta sus – Primăria / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Johannesburg: Muzeul Apartheidului, Dealul Constituției, Gold Reef City (la 8 km de centru, ești purtat în epoca goanei după aur printr-o serie de parcuri tematice), Muzeul Soweto și Mandela (aflat la 20 km de oraș), Maboneng Precinct (un cartier reamenajat, doldora de cafenele, restaurante, magazine, galerii de artă, hoteluri etc), grădina botanică Walter Sisulu.

4 Giza (Egipt)

Populație: 8,8 milioane. Fondat de: faraonii antici, în 642 î.Hr.

Giza Egipt
Giza / Foto: Aliaksei Skreidzeleu

Giza este considerat al treilea oraș ca mărime al Egiptului și unul dintre cele mai vizitate locuri turistice ale țării. Și asta deoarece aici se află câteva dintre cele mai impresionante monumente ale lumii, între acestea numărându-se Sfinxul și Marea Piramidă – un fabulos complex de structuri sacre construite în Antichitate. Giza e un oraș bogat în istorie și cultură care, fapt interesant, găzduiește și prima grădină zoologică amenajată pe continentul african.

Giza Egipt
Giza / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Giza: o vizită în Egipt nu poate fi completă fără a vedea cele mai cunoscute atracții turistice ale țării, aflate în Giza: Marea Piramidă (sau Piramida lui Keops), Piramida lui Chephren, Piramida lui Mycerinus, Sfinxul, apoi Muzeul Bărcii Solare și cele două cimitire – de Est și de Vest.

3 Cairo (Egipt)

Populație: 9,5 milioane. Fondat de: dinastia Fatimid, în anul 969.

Cairo
Cairo – Moscheea Sultan Hassan / Foto: Leonid Andronov

Capitala Egiptului este unul dintre cele mai dezvoltate orașe africane (și cel mai mare din lumea arabă), având o clasificare „Beta +”, care-l plasează în rândul localităților de top (de pildă, Cairo dispune de metrou). Fiind o localitate cu o populație majoritar islamică, abundă în construcții cu arhitectură specifică (dar și de unele absolut remarcabile, precum Bayt Al-Suhaymi și Citadela). De altfel, Cairo a fost supranumit „orașul cu o mie de minarete”, după cum arabii îl numesc Umm al-Dunya (Mama întregii lumi). Și un alt amănunt interesant: Cairo are cea mai veche și cea mai mare industrie cinematografică din lumea arabă.

Cairo Egipt
Cairo / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Cairo: Muzeul Egiptean (fondat în 1857 de către egiptologul francez August Mariette și mutat în locația actuală în 1897 – găzduiește colecții absolut fascinante de antichități și în care trebuie neapărat vizitate Galeriile Tutankhamon), Moscheea Al-Azhar, Orașul Vechi (cu Muzeul Copt, zidurile romane, sinagoga Ben Ezra etc), bazarul (souq-ul) Khan el-Khalili, Citadela (construită în 1176), Muzeul Islamic de Artă, Moscheea Sultan Hassan, poarta Bab Zuweila.

2 Kinshasa (Republica Democratică Congo)

Populație: 14,34 milioane. Fondat de: administratorul colonial Henry Morton Stanley, în 1881.

Kinshasa
Kinshasa / Foto: Garcia-Pavilion (Wikipedia)

Kinshasa este capitala și cel mai mare oraș din RD Congo, la începuturile lui un sat de pescari, care avea să se dezvolte rapid într-o mega-urbe. Kinshasa este acum cea mai mare zonă urbană francofonă din lume, întrecând Parisul din punct de vedere al populației. Numeroase structuri masive împânzesc orașul care se află față în față cu Brazzaville, capitala Republicii Congo, de care e despărțit de fluviul Congo, cele două fiind, practic, cele mai apropiate capitale ale lumii, după Roma și Vatican.

Principalele obiective turistice din Kinshasa: probabil cea mai interesantă activitate este să faci o excursie cu barca, pe fluviul Congo. Marche des Voleurs (sau piața orașului) este colorată și are o atmosferă vibrantă. Kinshasa are o cultură stradală fascinantă și dacă te oprești să savurezi o cafea pe Bulevardul 30 Iunie vei fi surprins de artiștii locali care vor veni să „presteze” sau să-ți vândă mărfuri de artizanat.

1 Lagos (Nigeria)

Populație: 21,3 milioane. Fondat de: Awori, un subgrup al tribului Yoruba, în secolul 15.

Lagos Nigeria cele mai mari orașe din Africa
Lagos / Foto: talpa1

Lagos e cel mai populat oraș african, totodată un centru financiar important al continentului, port de renume și unul dintre orașele cu cele mai mari ritmuri de dezvoltare din lume. Mulți nigerieni și africani, în general, consideră Lagos drept o „Mecca” a succesului, un tărâm al făgăduinței în care ar putea să-și construiască o carieră. De altfel, orașul a dat naștere unui mare număr de vedete din zona artistică și sportivă, dar și o mulțime de prosperi oameni de afaceri.

În Lagos se află cea mai înaltă clădire din Africa de Vest – turnul NECOM House, un uriaș cu 32 de etaje și o înălțime de 160 metri. Este un oraș imens, extrem de aglomerat, nu foarte turistic, ba chiar considerat periculos. Dar asta nu înseamnă că, dacă ai un pic de curaj, nu merită să-l vizitezi și să-ți faci o idee despre viața urbană din Nigeria.

Lagos Nigeria
Lagos / Foto: Canva Photos

Principalele obiective turistice din Lagos: Piața Lekki, Muzeul Republicii Kalakuta, Muzeul Național, plaja Eleko, Catedrala Biserica lui Hristos, Biserica St. John, Moscheea Centrală.

Citește și: 10 lucruri interesante despre Etiopia, care să te facă să vizitezi cea mai frumoasă țară din Africa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!