atol maldive
Foto: swisshippo
Asia

10 lucruri de făcut și văzut în Maldive

Odată cu valul doi al pandemiei, Insulele Maldive par a fi devenit, dintr-o dată, Paradisul renăscut al turismului mondial. Rezervările în Maldive au explodat, iar agențiile de turism din România se întrec în oferte care mai de care mai speciale pentru acest arhipelag aflat în mijlocul Oceanului Indian, care a exercitat dintotdeauna o puternică atracție.

Cu argumente pro și contra, Maldive e promisiunea luxului, mirajul vacanței supreme, uneori la prețuri care-ți fură ochii. Specialiștii avertizează asupra faptului că lucrurile nu stau peste tot în Maldive ca în pozele de pe Instagram, cu vile superbe înconjurate de ape turcoaz, așa că… dacă ai în plan o vacanță în acest arhipelag, cască ochii cu atenție la ceea ce cumperi. Iar pentru cei care nu-și doresc doar să zacă la soare sau să stea cu capul sub apă pentru a vedea fascinanta viață marină, iată 10 lucruri de făcut și văzut în Maldive, cu mențiunea că, dacă nu vrei să te supui regulilor generate de religia musulmană (cea oficială aici), ar fi bine să te cazezi pe una dintre insulele private. Mai întâi câteva informații generale despre Maldive:

Maldive, o țară dezvoltată

maldive
Foto: totophotos

Pentru punerea în temă, arhipelagul Maldivelor se întinde în partea de est a Mării Arabiei, parte a Oceanului Indian, undeva în sud-vestul extrem al coastelor Indiei și Sri Lankăi, de la nord la sud, pe o distanță de circa 820 km.

Sunt aproximativ 1200 de insule de corali, cam 200 dintre acestea fiind locuite. Doar 20 dintre ele au mai mult de 1000 de locuitori, insulele din sud fiind mai populate decât cele din nordul arhipelagului, numărul total al populației din Maldive ajungând în 2020 la circa 530.000 de locuitori. Capitala Maldivelor (stat independent) se află la Malé, oraș care ocupă atolul cu același nume și care are o populație de 68.000 locuitori. Următoarele localități, ca mărime, sunt Addu City (pe atolul Addu), Fuvahmulah (pe atolul Gnaviyani) și Kulhudhuffushi (pe atolul Haa Dhaalu). Celelalte orașe au sub 10.000 de locuitori.

După o lungă perioadă budistă, musulmanii au introdus islamul în Maldive la jumătatea secolului 12, așa încât religia oficială a țării este, astăzi, islamismul. Economia țării a evoluat rapid din anii ’70, când Maldive era una dintre țările cu cel mai mic PIB din lume, până în anii 2010, de când se poate spune că micuța națiune din Oceanul Indian a intrat în rândul țărilor mediu dezvoltate. Turismul, pescuitul, construcția de ambarcațiuni sunt principalele ramuri ale economiei maldiviene.

10 lucruri de făcut și văzut în Maldive

Rezervă-ți vacanța pe insula privată Fihalhohi

Insula Fihalhohi
Insula Fihalhohi / Foto: Booking.com

Ochiul unui estet nu poate ocoli resortul de pe insula Fihalhohi, care nu-l va dezamăgi. Desigur, apa este limpede ca cerul unei zile de vară, iar plaja ornată cu palmieri întregește frumusețea unui atol ce mai are un punct de referință: un spa balinez cu proceduri divine. Altfel, pe Fihalhohi treci de pe o plajă pe alta (Rannalhi și Rihiveli sunt una lângă alta) și practici sporturi acvatice.

Fihalhohi se află la 28 km distanță de Aeroportul Internațional Velana, în sudul arhipelagului, aici ajungându-se în circa 45 de minute, cu barca cu motor. Laguna turcoaz a insulei este mărginită de un recif de corali în jurul căruia trăiesc peste 2000 de specii de pești și creaturi marine.

Vizitează insula Hulhumale

Insula Hulhumale
Insula Hulhumale / Foto: Zairon (Wikimedia)

Aflată vizavi de capitala Male, Hulhumale e o insulă aflată în continuă dezvoltare, pe care apar continuu proiecte urbanistice. Pe Hulhumale se află, de altfel, și Aeroportul Internațional Velana, principala poartă de intrare în Maldive.

În partea de est a insulei se află o plajă artificială (de altfel, întreaga insulă cu suprafața de 4 km pătrați e artificială, fiind formată prin excavarea nisipului din apale mării), în apropierea unor cartiere bogate în vegetație, o interesantă moschee cu acoperiș de sticlă și o promenadă cu priveliști frumoase asupra Oceanului Indian.

„Zboară” prin adâncuri

DeepFlight Super Falcon 3S
DeepFlight Super Falcon 3S

Poți „zbura” pe sub apă, într-un submarin personal pentru a explora Rezervația Biosferică a Maldivelor, aflată sub patronajul UNESCO. Astfel, ai posibilitatea să vezi în toată splendoarea lor pești colorați, corali, delfini, țestoase, rechini și pisici de mare – la bordul lui DeepFlight Super Falcon 3S, un submarin ce poate adăposti trei persoane.

După ce submarinul se scufundă te vei teleporta pe loc pentru a avea parte de o experiență 360 într-unul dintre cele mai bogate ecosisteme ale lumii. Pentru a-l accesa, trebuie să ajungi mai întâi la resortul Four Seasons Maldive, de pe Landaa Giraavaru. Evident, submarinul e condus de un profesionist, care îl va manevra prin apele liniștite ale oceanului, la o adâncime de 37 m.

Vizitează insula Maafushi

Insula Maafushi
Insula Maafushi / Foto: Mohd Syahrul Izzam bin Minhad

Distrusă de tsunamiul din 2004, insula Maafushi a fost reconstruită în ultimii 10 ani, și chiar dacă nu dispune de opulența conferită de resorturile de lux ale suratelor ei mai bogate, e un loc pe care casele de oaspeți deținute de localnici îl recomandă pentru călătorii cu bugete limitate. Plajele superbe, palmierii și chiar o serie de cafenele savuroase aflate pe malul oceanului fac din Maafushi un loc șarmant în care eventual te poți opri într-o croazieră printre insulele arhipelagului, un alt argument fiind că aici mâncarea este de-a dreptul excepțională.

Patinează pe… gheață

patinoar maldive
Patinoarul din Maldive / Foto: restination.mv

Probabil ultimul lucru la care te-ai aștepta este să ajungi într-o insulă tropicală și să poți să te relaxezi patinând pe gheață. Și totuși, dacă vrei să faci o „aroganță”, îndreaptă-te către resortul OZEN Reserve Bolifushi (fostul Jumeirah Vittaveli), unde se află patinoarul de 170 mp dotat cu o suprafață artificială (denumită Glice și produsă în Elveția).

După câteva ore petrecute pe plajă, ce poate fi mai revigorant decât să-ți pui patinele în picioare și să alergi pe gheață într-un decor paradisiac? Patinoarul, denumit Ice Ice Maybe, este ideea (și afacerea) fostului campion mondial la patinaj, rusul Evgeni Plushenko, costul unui bilet fiind de 7 dolari.

Vizitează un palat de cherestea, în Utheemu

Utheemu Ganduvaru
Utheemu Ganduvaru, palatul de cherestea / Foto: kalashri

Aflat în partea nordică a atolului Haa Alif, el însuși situat în nordul arhipelagului Maldivelor, Utheemu ocupă un loc special în istoria națiunii maldiviene. Și asta deoarece aici era cândva reședința reverendului sultan Mohamed Thakurufaanu, liderul care e creditat cu alungarea invadatorilor portughezi ce doreau să cucerească insulele la sfârșitul secolului al 16-lea.

De aceea, pe acest atol poți vedea, pe lângă plajele cu nisip alb, câteva locuri istorice însemnate, unul dintre acestea fiind Utheemu Ganduvaru, unde se află palatul de cherestea în care a trăit respectatul conducător de odinioară.

Fă-ți luna de miere în insula Veligandu

Insula Veligandu
Insula Veligandu / Foto: kuoni.co.uk

Apusuri de soare romantice, în culori fabuloase, cocktailuri minunate degustate în luxosul bar al resortului, plimbări cu caiacul de-a lungul țărmului turcoaz și alte asemenea elemente desprinse din broșurile turistice care te trimit în Paradis. Cu alte cuvinte… bine-ai venit pe insula Veligandu, una dintre destinațiile de top pentru cuplurile care vor să-și petreacă luna de miere în Maldive.

Aflată în latura de vest a atolului North Ari, această întindere de pământ de forma unui deget adăpostește câteva vile pe apă și apartamente, find definiția perfectă a locului în care să-ți rezervi o vacanță exotică desfășurată ca la carte.

Cinează într-un restaurant subacvatic

Ithaa, Conrad Maldives Rangali Island
Ithaa, Conrad Maldives Rangali Island / Foto: via travelplusstyle.com

Probabil ai văzut pe internet imagini fabuloase cu restaurante subacvatice, în care clienții savurează preparate exotice privind la peștii care își văd de treabă în mediul lor natural. Cina luată într-un asemenea local reprezintă una dintre marile tendințe turistice din Maldive, în arhipelag existând deja câteva resorturi care se străduiesc să ridice această experiență la cele mai înalte așteptări ale clienților.

Una care intră în zona luxului, cu șampania și stridiile incluse, și care poate fi accesată în restaurante precum: Ithaa (la Conrad Maldives Rangali de pe atolul Alif Dhaal), Undersea’ (la Hurawalhi Island resort), SEA (la Anantara Kihavah Maldives Villas), SUBSIX (la Niyama Private Islands), M6m (la Ozen Life Maadhoo) și H2O (la You&Me Maldives).

Fă scufundări la reciful Banana

banana reef
Banana Reef / Foto: via http://budgetresortsmaldives.com

Nu ne putem dezminte de faptul că atunci când ajungi în Maldive vei fi foarte tentat să faci cunoștință cu fascinanta viață din adâncuri. Cei care au certificat de scufundător nu vor rata ocazia câtorva „ture” în Oceanul Indian, iar cel mai bun loc în care o pot face este, fără-ndoială, reciful de corali Banana, care a fost botezat după forma pe care o are.

Banana Reef se află între insulițele din atolul North Male. Este un ecosistem marin pe care-l vei explora cu sufletul la gură, entuziasmându-te în fața exploziei de culori și a freneticei și exoticei vieți subacvatice. Alte locuri în care poți face diving de calitate în Maldive sunt Maldive Victory, Hulmuhal, insula Alimatha, insula Biyadhoo și Manta Point.

Scaldă-te în marea de stele, în Vaadhoo

Marea de stele, în Vaadhoo
Marea de stele, în Vaadhoo / Foto: whenonearth.net

„Marea de stele” e un fenomen deosebit de frumos, care apare la sfârșitul verii în insulele înconjurate de recifurile de corali din Maldive și care este datorat unei specii de fitoplancton bioluminiscent – Lingulodinium polyedrum. Apa se populează cu acest plancton iar mișcarea valurilor îl face să strălucească, creându-se astfel un efect incredibil, care dă impresia unui cer plin de stele.

Fenomenul poate fi urmărit cel mai bine pe insula Vaadhoo, din atolul Raa. Atenție, însă, el depinde de condițiile meteo și se poate produce și pe alte insule.

Alte locuri de văzut în Maldive

Acestea sunt doar 10 dintre lucrurile pe care poți să le faci și să le vezi în Maldive. Desigur, însă, lista se poate continua, pe ea ar putea să apară oricând și următoarele:

Capitala Male
Capitala Male / Foto: Shaheellyas
  • Capitala Male – nu chiar cel mai frumos oraș din lume, dar, exploratorii înnăscuți pot da un tur, mai ales că există și câteva obiective turistice, gen Muzeul Național, monumentul Tsunami etc.
  • Insula Gan – locul în care se află al doilea aeroport din Maldive, cândva bază pentru Forțele Aeriene Britanice, în al Doilea Război Mondial, insula își recapătă încet-încet potențialul turistic.
  • Insula Kunfunadhoo – opulentul resort de pe această insuliță nu are cum să dezamăgească, fiind considerat de mulți cel mai ofertant din întreaga țară.
  • Insula Fuvahmulah – un atol care promite să fie diferit față de „frații” lui, aflați la distanțe considerabile. Pe această insuliță se află un lac interior – o priveliște rară pentru Maldive.
  • Feydhoo – locul în care, poate, poți lua cel mai bine contact cu populația locală.
  • Insula Thulusdhoo – un paradis pentru surferi.

Citește și: Cele mai frumoase insule din Croatia

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!