Pablo Salveterra
Vedete in TukTuk

Pablo Salveterra, omul care călătorește pentru a testa fructe: „Ador durianul. E o experiență epică”

Lumea e plină de călători, mulți dintre aceștia vizând să-și adauge în palmaresul itinerant cât mai multe țări vizitate. Unii dintre ei aleg, însă, o… nișă. Dată de pasiunile lor sau de un eveniment din viață care a dus la apropierea de o anumită latură. În urma unor documentări pe internet l-am descoperit pe Pablo Salveterra, un argentinian care în urmă cu 5 ani a început să călătorească în întreaga lume pentru a testa fructe. Cât mai multe fructe. Care mai de care mai exotice, mai interesante, mai… sănătoase.

Pablo (care are acum 28 de ani) a căpătat această pasiune în urma unei diete pe care a fost nevoit să o abordeze din cauza unei probleme medicale. Într-o perioadă dificilă a vieții a mâncat multe fructe și de atunci nu se mai oprește. Ba, mai mult, vrea să acumuleze cât mai multe experiențe de călătorie legate de fructe. L-am abordat pe Instagram, provocându-l la o discuție pe tema pasiunii sale.

Pablo, spune-ne cum a început povestea ta cu fructele? Când ai decis că îți dorești să încerci fiecare fruct din lume?

Pablo Salveterra
Pablo e un călător al fructelor

Totul a început în 2015, când am abordat o dietă pe bază de plante, care abunda în fructe și legume. Atunci am descoperit o gamă bogată de arome, provenite în special de la fructe. Apoi, combinația cu spiritul meu de călător m-a făcut să vreau să explorez țări tropicale și să descopăr fructele lor.

Am citit că ești… aproape vegan. Cum relaționează acest lucru cu pasiunea pentru fructe?

Dieta pe bază de plante mi-a deschis un orizont al fructelor pe care nu-l mai avusesem vreodată. Papilele mele gustative au evoluat, bucurându-se de arome și texturi mai sofisticate, așa că noul meu stil de viață m-a făcut să apreciez mai mult ceea ce mâncam. Fructele sunt foarte nutritive, hidratante și excelente ca gust. În opinia mea, ele ar trebui să fie parte de bază a unei alimentații vegetariene. Oricum, eu sunt un vegan pentru drepturile animalelor.

Putem spune că ești unica persoană din lume pe care s-o numim „călător al fructelor”?

Nu, mai sunt și alții, chiar dacă nu mulți – se pot număra pe degetele unei mâini. Îi găsești pe Instagram – de pildă, @fitshortie sau @durianwriter. Acesta din urmă călătorește atât de mult în lumea fructelor, încât e o continuă sursă de inspirație pentru mine.

În câte țări ai fost și câte tipuri de fructe ai încercat până acum?

Am călătorit în peste 15 țări, majoritatea din Asia de Sud-Est, Oceania, America latină, și am încercat peste 150 de fructe. Nu rețin exact numărul lor.

Ești originar din Argentina. Care e cel mai popular fruct în țara ta? Dacă ajungem prin Argentina ce fructe ar trebui să încercăm?

Cele mai populare fructe în Argentina sunt merele și strugurii. Dar, dacă ajungeți aici, trebuie să încercați pepenii galbeni – au cel mai bun „nectar” din lume. De asemenea, cireșele argentiniene sunt excelente. Nu avem, însă, prea multe fructe exotice.

E posibil să existe cumva o legătură între fructe și oamenii care trăiesc în țara respectivă?

Pablo Salveterra
„Între fructe și oamenii care le cultivă există o strânsă legătură”

Da, există o mare legătură între fructele din fiecare regiune și oamenii care trăiesc acolo. Fructele absorb din proprietățile solului respectiv, creând apoi alimentul perfect pentru locuitorii regiunii, conferind aromele și texturile caracteristice fiecărui loc în parte și, nu în ultimul rând, asigurând o armonie cu ecosistemul de care aparțin oamenii.

Cred că este esențial să conservăm speciile endemice și să le reproducem la scară mică și medie pentru a asigura hrană nutritivă pentru oameni și, în același timp, pentru a conserva mediul înconjurător. De aceea, întotdeauna e mai bine să cumperi dintr-un magazin local decât dintr-un supermarket uriaș – în acest fel nu doar că vei avea contact cu oamenii care produc mâncarea, ci vei beneficia și de proprietățile nutritive mult mai mari ale produselor respective. Eu întotdeauna încerc să fac asta de câte ori am ocazia.

Ai fost vreodată în România? La noi merele sunt cele mai populare, însă avem o băutură locală care se prepară din prune – țuica.

Nu am vizitat încă România, dar dacă-mi spui că aveți prune bune, atunci o pun pe listă. Îmi plac foarte mult prunele.

Pe lângă fructele în sine ai încercat și băuturile care se fac din ele, în țările pe care le-ai vizitat?

Pablo Salveterra
Un păhărel de suc de trestie de zahăr. Noroc!

Îmi place foarte mult sucul din trestie de zahăr – acesta se extrage atunci când se zdrobește trestia în prima fază a prelucrării ei, iar rezultatul e delicios. Acest suc se găsește în toate țările din zona tropicală, aroma și consistența lui variind în funcție de tipul de trestie de zahăr și de cât de ajunsă la maturitate este aceasta. De asemenea, valorile nutritive ale acestui suc sunt ridicate – e un produs sănătos și delicios. Îmi mai place să beau apă de nucă de cocos.

De fapt, obișnuiești să mănânci multe fructe?

Da. În timpul zilei mănânc, de regulă, fructe în starea lor naturală, iar la cină includ întotdeauna ceva preparat pe bază de plante. Dacă sunt într-un loc în care calitatea fructelor e foarte bună, atunci pot avea perioade de dietă raw vegană, extrem de bogată în fructe.

Îți place cu adevărat durianul? Cum ai descrie gustul bizar al acestui fruct atât de popular în Asia de Sud-Est?

Pablo Salveterra
„M-am îndrăgostit iremediabil de durian”

Ador durianul. E foarte greu să-i descrii gustul deoarece sunt foarte multe soiuri de durian iar gustul și aromele lor sunt complet diferite. Pot să-ți spun, însă, că printre cele mai bune arome pe care le-am găsit la un durian sunt cele de cappuccino, ciocolată albă și cremă de nuci. Textura durianului e atât de fină și mătăsoasă încât atunci când îl mănânci ai o experiență cu adevărat… epică.

Poți să ne faci un top 3 al fructelor preferate de tine? Cu argumente.

Fructul meu favorit este terap, originar din Borneo. E pur și simplu perfect – o bezea cremoasă care ți se topește în gură.

Pe locul doi e durianul. Cu o gamă largă de arome, cu o textură de vis – un fruct care oferă experiențe fantastice.

Iar pe trei aș plasa chempedak – cel mai dulce fruct din lume, cu note de ciocolată-caramel. E ca și cum cineva a pus sirop de arțar pe el.

Care e cel mai bizar fruct pe care l-ai încercat?

Dabai. E un fruct originar din provincia malaeziană Sarawak. E mai degrabă o măslină tropicală, foarte cremoasă. Aroma, gustul și textura seamănă cu o combinație de măslină combinată cu avocado. Mâncându-l, am mai simțit gustul de piure de cartofi cu rozmarin. E un fruct nebun și delicios.

Pe lângă faptul că ești un călător în căutare de fructe, ai și o afacere cu fructe. Povestește-ne un pic despre ea.

Nu foarte multe de spus, dar da, eu și familia mea avem un teren pe care am cultivat mai mult de 50 de arbori fructiferi. Pentru consumul nostru și pentru a oferi cadouri, nu este o afacere în adevăratul sens al cuvântului.

Care e ținta ta? Câte fructe vrei să mai testezi?

Pablo Salveterra
„Cumpărați din piețele locale!”

Nu pot seta un număr, pentru că efectiv în lume sunt mii și mii de tipuri de fructe. Desigur, aș vrea să le încerc pe toate, îndeosebi pe cele care cresc la tropice. În plus, mi-ar plăcea să pot planta multe dintre ele.

Cum îți afectează pandemia călătoriile?

Din păcate trebuie să facem față restricțiilor de călătorie. Multe țări sunt în continuare închise, unele se deschid puțin câte puțin. Momentan, Asia de Sud-Est e închisă pentru turiști, de aceea am decis că în această perioadă voi călători prin America de Sud.

Urmărește pe Instagram aventurile „fructate” ale lui Pablo Salveterra – @sweetconscience – aici. Fotografiile din material îi aparțin lui Pablo.

Tags
Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!