corsica calvi
Cetatea din Calvi / Foto: Sasha64f
Europa

10 atracții turistice din Corsica

Insula Corsica, aflată în mijlocul Mării Mediterane, este exemplul perfect de combinație între frumusețea naturală și istoria bogată. Cultura corsicană, întrețesută cu influențe franceze și italiene, face ca acest loc să fie unic și, totodată, să se înscrie pe lista destinațiilor ideale pentru vacanță. Insula este binecuvântată cu o diversitate incredibilă de plaje și cu numeroase alte locuri sacre, fiind o bijuterie ce merită explorată.

Corsica este una dintre cele 18 regiuni situate în sud-estul Franței, în vestul peninsulei Italice. Cea mai mare parte a insulei este acoperită de munți, dar Corsica se mândrește și cu cele peste 200 de plaje și o coastă care se întinde pe mai bine de 1.000 de kilometri. Insula are locuri incredibil de frumoase, oferind experiențe inegalabile. Relieful își schimbă forma de la un kilometru la altul, fiind pur și simplu uimitor. Pentru cei care au în plan să viziteze această insulă franceză, hai să descoperim 10 atracții turistice din Corsica.

Calanques de Piana

Calanques de Piana
Foto: Beboy_ltd

Pe coasta de vest a insulei Corsica, drumul de la Calvi spre Ajaccio te va face să te simți… mărunt, în cel mai bun sens posibil. Cea mai impresionantă parte este acolo unde D81 își croiește drumul spre sud către Piana. Este zona în care turnuri de stâncă noduroase, cu înălțimi de câteva sute de metri, se întind până spre mare.

Există popasuri în care te poți opri să faci poze, iar dacă asta nu-i de ajuns, biroul de turism din Piana îți oferă o hartă cu trasee pentru drumeții. Sentier Muletier este o cărare care urmează o creastă, deasupra D81, o adevărată minunăție primăvara târziu, când peisajul aspru este presărat cu flori sălbatice.

Ajaccio

ajaccio
Foto: Naeblys

Cel mai cunoscut fiu al Corsicăi, Napoleon Bonaparte pe numele lui, s-a născut în această înfloritoare capitală, situată în Golful Ajaccio. Peisajele senzaționale cu vedere la mare pot fi admirate din diferite locuri ale orașului. În centrul lui Ajaccio se află Place de Gaulle, o piață largă, în care se regăsește o statuie ecvestră a lui Napoleon (realizată în 1865 de Viollet le-Duc).

Mergând pe urmele lui Napoleon vei descoperi în Ajaccio și Maison Bonaparte, locul de naștere al acestuia, casă în care sunt expuse portrete, obiecte și documente de familie, precum și o galerie dedicată celebrului împărat (inclusiv o colecție de medalioane și monede care îl înfățișează pe Napoleon) la Palais Fesch (Musée des Beaux-Arts).

napoleon ajaccio
Monumentul lui Napoleon, în Place de Gaulle. / Foto: Isiwal (Wikimedia)

Centrul Vechi din Ajaccio merită explorat pentru a desoperi farmecul istoric al labirintului de străzi înguste și întortocheate. Nu rata Catedrala Ajaccio, care datează din secolul al XVI-lea, unde Napoleon a fost botezat în anul 1771. Cea mai remarcabilă operă de artă aflată în catedrală este La Vierge au Sacré Côur, pictură realizată de Eugène Delacroix.

Calvi

calvi
Foto: swedishmonica

Într-un cadru mediteraneean incredibil de frumos, cu munți (uneori) acoperiți de zăpadă pe fundal, Calvi își încântă vizitatorii cu portul scăldat în soare și cu o vastă întindere de plaje frumoase, de-a lungul golfului cu același nume.

portul din calvi
Portul din Calvi / Foto: kyrien

Pe lângă plajă, înot și timp petrecut la terase, o atracție de top din orașul Calvi este vechea cetate. Aflată pe o impunătoare stâncă, de unde se vede marea, și înconjurată de fortificații semețe, cetatea însăși propune o lume micuță, închisă, cu străzi pietruite, scări înguste și clădiri istorice. În cetate, Catedrala Saint-Jean-Baptiste ilustrează arhitectura barocă corsicană. Calvi este renumit și pentru festivalul de jazz organizat în fiecare vară, care atrage cele mai mari talente al acestui gen muzical.

Bastia

bastia
Foto: Richard Villalonun

Pentru cei care vor să experimenteze adevărata insulă Corsica, acest oraș plin de viață situat pe malul mării este locul cel mai potrivit. Bastia are un port pitoresc și un centru vechi bizar (Terra Vecchia), cu străzi înguste și case îngrămădite. În Terra Vecchia se află mai multe biserici demne de remarcat și vizitat: Eglise Saint-Jean-Baptiste, din secolul al XVII-lea, este cea mai mare biserică din Corsica; Baroque Chapelle de l’Immaculée Conception; Chapelle Saint-Roch, care are vedere la apele fascinante ale Mediteranei. Pe o stâncă muntoasă din sudul portului se află o cetate care datează din anul 1378.

Rezervația naturală Scandola

scandola corsica
Foto: Huitel Roland

Aflată la circa 12 km de coasta de nord-vest a insulei Corsica, rezervația naturală Scandola a fost declarată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO pentru biodiversitate și frumusețe sălbatică. Cea mai bună modalitate de a experimenta zona este să iei o barcă din portul Calvi spre nord. Colombo Line oferă un tur de trei ore, pe parcursul căruia vei vedea stâncile roșii și promontoriile vulcanice ale coastei, golfurile, plajele, grotele, insulițele și pietrele imense lovite de apa mării. Dacă ești norocos, ți se vor alătura delfini și vulturi de mare.

Cetatea Bonifacio

bonifacio corsica
Foto: hstiver

Așezată deasupra stâncilor de calcar alb dintr-o micuță peninsulă, având o înălțime de 70 m, cetății Bonifacio este, în mod cert, plasată într-o locație spectaculoasă. Fortificația a fost ridicată  în secolul al IX-lea ca primă linie de apărare pentru Toscana și, de atunci, a fost ocupată și extinsă de către pisani și genovezi. Printre altele, de-a lungul timpului, a fost folosită și drept centru administrativ pentru Legiunea Străină franceză. Între zidurile vechiului oraș Bonifacio, locuitorii își desfășoară activitățile pe întortocheatele străzi medievale.

Filitosa

filitosa corsica
Menhirele din Filitosa / Foto: x-drew

Excavările la Filitosa, acest fascinant și enigmatic sit arheologic, au început prin anii ‘50. Principala sa caracteristică e dată de grupul de dolmene și menhire – megaliți sau blocuri de piatră – care au fost dezgropate de arheologi. Acum câteva milenii, reprezentări de chipuri umane, arme și armuri au fost cioplite în plăcile de granit. Amplasat într-o veche livadă de măslini, se crede că situl a fost ocupat din vremurile preistorice până în epoca bronzului.

Cap Corse

cap corse
Foto: Mor65

În cea mai nordică zonă a Corsicii se află peninsula Cap Corse, una dintre cele mai frumoase zone ale insulei. Peninsula este acoperită de o varietate de dealuri și văi fertile, cultivate cu viță-de-vie, fructe și măslini. Peisajul include sate medievale aflate la înălțime, cum ar fi Pino, situat pe un vârf de deal împădurit; Nonza, agățat de o stâncă, și Rogliano, un ansamblu de cătune și porturi vechi. Rogliano include Erbalunga, aflat în apropiere de Bastia, Macinaggio, cu al său port de iahturi și Centuri, un alt port.

plaja farinole
Plaja Farinole / Foto: joningall

Una dintre atracțiile de top din peninsula Cap Corse este Plage de Farinole. Această splendidă plajă cu nisip se mândrește cu țărmul lung, ce asigură suficient spațiu celor care iubesc să stea la soare. Plaja nu este tocmai potrivită pentru înot, din cauza curenților, însă valurile sunt apreciate de surferi. Aici se oferă cursuri de instruire și se pot închiria plăci de surf. O altă atracție a Plage de Farinole este restaurantul de pe plajă.

Plage de Palombaggia, Porto-Vecchio

Palombaggia corsica
Foto: sam74100

Multe persoane au catalogat Palombaggia drept cea mai bună plajă din Corsica, aceasta având o alură tropicală: nisipul este alb și extrem de fin, iar plaja este plasată pe o mică pantă, astfel încât adulții trebuie să se îndepărteze mult pentru ca apele albastre să le ajungă la brâu. Nu prea există locuri amenajate, în afară de câteva baruri izolate de pe plajă. Toate vin la un preț, întrucât vânătorii de soare au o distanță bună de parcurs ca să se relaxeze pe Palombaggia, dar vestea bună este că plaja e suficient de mare pentru a găzdui pe toată lumea, chiar și în sezonul de vârf, fără să pară supra-aglomerată.

Regiunea Castagniccia

Castagniccia
Foto: Franck Blanchard

La aproximativ 50 de kilometri (o oră de mers cu mașina) la sud de Bastia se află deluroasa regiune Castagniccia, care-și trage numele de la castanii ce cresc aici din belșug. Casele tradiționale cu acoperiș de piatră au camere speciale, de uscare a castanelor. Această zonă rurală, împădurită și liniștită, adăpostește vechi sate de deal, mici cătune și biserici magnifice. Multe dintre biserici, precum biserica barocă, ornată din belșug, Saint-Pierre et Saint-Paul din Piedicroce și biserica din secolul al XVIII-lea Notre-Dame-du-Mont-Carmel din Stoppia Nova, figurează drept  monumente istorice.

Într-un cadru natural sublim, Couvent d’Alesani din Piazzali este un alt monument istoric ce merită vizitat. Pe proprietatea mănăstirii se află un traseu natural de 31 de kilometri prin peisajul verde.

Citește și: 10 locuri de vizitat în Normandia, Franța

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!