harta acasa
CulTuk

5 moduri de a călători atunci când nu poți ieși din casă

Pandemia cauzată de coronavirus a pus la pământ industria turismului și a zădărnicit ambițiile de călătorie ale multora pentru acest an. Prizonieri în propriile case, nu ne rămâne decât să avem încredere că acest tsunami viral va trece cât mai repede și că viața își va reintra în normal într-un interval de timp care să nu ne aducă la limita nebuniei.

Dorința de a vedea lumea, cu frumusețile și minunățiile ei, rămâne intactă. De aceea, am selectat 5 moduri de a călători atunci când nu poți ieși din casă, pe principiul… „dacă nu vine muntele la Mahomed, merge Mahomed la munte”. Înlocuiește „Mahomedul” cu lumea largă și bucură-te de ea așa cum se poate, în aceste temporare și neplăcute condiții:

1 Citește o carte de călătorie

Statul (forțat) acasă are și părțile lui bune. Una dintre acestea este faptul că te poți reîmprieteni cu cărțile, în forma lor fizică sau, de ce nu, în cea digitală. Nu fac excepție cărțile de călătorie, zonă din care am selectat câteva recomandări excelente, pe care, chiar dacă nu ajungi într-o librărie, le poți comanda online:

Singură pe Drumul Mătăsii – de Sabina Fati

singura pe drumul matasii

Editura Humanitas. 47 lei. Comand-o aici.

80 de zile, 15.000 km, 2.500 ani de istorie. Sunt cifrele la care se poate rezuma această carte ce cuprinde savuroase impresii de călătorie culese pe parcursul traversării a 10 țări, la care se adaugă întâlnirea cu câteva zeci de personaje episodice, oameni cu care autoarea a stat, în diverse ocazii, față în față.

Hotelul de pe acoperișul lumii – de Alec Le Sueur

hotelul de pe acoperisul lumii

Editura Humanitas. 40 lei. Comand-o aici.

În 1988, Alec Le Sueur se urcă în avionul de Tibet după ce semnase un contract cu hotelul Holiday Inn Lhasa, având în spate experiența activității în mai multe hoteluri de lux din Europa. Numai că, tânărul Alec nu știa la ce urmează să se înhame: o lume complet nouă, unde birocrația și corupția sunt un mod de viață, unde răul de înălțime face ravagii, unde mirosul de iac nu poate fi eliminat. Un hotel în care angajații își pun bețe-n roate iar tot ceea ce a învățat Alec pe parte de marketing pare mai degrabă o povestire science-fiction.

America dezgolită de la brâu în jos 1 și 2 – de Raluca Feher

america dezgolita

Editura Trei. 45 lei, respectiv 37 lei. Comandă-le de aici și de aici.

Copywriter la o agenție de publicitate, Raluca Feher și-a luat o perioadă sabatică în urmă cu câțiva ani și a plecat în America de Sud, împreună cu partenerul ei. A rezultat o carte de-a dreptul fabuloasă (sunt două părți, de fapt), în care autoarea bifează obiectivele turistice descriind locurile prin care trece cu un umor debordant, blindat cu cămașa ironiei și dotat cu „lupa” minuțioasă a detaliului.

Jurnal de călătorie. Japonia, China – de Nikos Kazantsakis

jurnal de calatorie

Editura Nikos Kazantzakis. 47 lei. Comand-o de aici.

Rod a două voiaje în Orientul Îndepărtat (primul în 1935, în calitate de corespondent de presă, al doilea în 1957, însoţit de tovarăşa sa de viaţă, Eleni), jurnalul de faţă oferă, pe lângă informaţii pe care nici cel mai performant ghid turistic de astăzi nu le cuprinde, o incursiune în istoria unora dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii, aflate în momente de răscruce, înainte şi după al Doilea Război Mondial.

Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India – de SEGA

namaste

Editura Humanitas. 35 lei. Comand-o de aici.

Un tip care lucrează într-o agenție de publicitate pornește într-o călătorie spirituală în India, cu scopul de a se regăsi pe sine însuși. Drumul până în inima Indiei aşterne dinaintea călătorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant şi peisaje umane pitoreşti până la bizarerie şi se opreşte în ashramul lui Osho din Pune – o oază de calm, cel puţin în aparenţă, în mijlocul unei lumi dezlănţuite. Cartea are și o continuare, cu aventurile spirituale din Nepal.

2 Uită-te la documentare de călătorie

Sunt multe filme și seriale ce au ca temă călătoriile, unele mai bune ca altele. Desigur, pentru asta ai la dispoziție canalele TV de specialitate, precum Travel Channel, History, Digi World etc. În același timp, însă, cele mai populare două servicii de streaming plătit prezente în România – Netflix și HBO Go – propun producții extrem de interesante pentru pasionații de călătorii și aventură.

Am făcut aici un top al celor mai bune documentare de călătorie și aventură de pe Netflix, dar mai jos am selectat încă 5:

Ainori Love Wagon: Asian Journey – Șapte femei și bărbați se urcă într-un autobuz roz, care străbate Asia în căutarea iubirii.

Instant Hotel – Câteva cupluri australiene, care dețin case pe care le închiriază în sistem Airbnb locuiesc, pe rând, în casele celorlalți, urmând a acorda note și a se întrece pentru câștigarea unui mare premiu.

Magical Andes – Cinci personaje care, din Argentina în Columbia, împărtășesc legătura lor profundă cu meiestuosul lanț muntos din America de Sud: Anzii.

Tales of Irish Castles – de la fortărețele normande la construcțiile superbe din secolul 20, castelele de piatră ale Irlandei au povești minunate de spus, deschizându-ne apetitul de a le vizita.

72 dangerous places to live – Atmosferă turbulentă, mișcări tectonice, pericol de cutremure și așa mai departe. Planeta are câteva locuri în care dacă ai ghinionul să locuiești ești pus într-un mare pericol.

3 Vizitează un muzeu virtual

Iubitorii de cultură, care nu scapă nicio ocazie, din postura de călători, de a trece pragul unui muzeu, mai mare sau mai mic, știu deja că multe dintre muzeele lumii au versiunile lor virtuale, unele dintre acestea de-a dreptul excepționale. S-a scris mult despre ele, trecem rapid în revistă câteva dintre cele care ne-au atras atenția, link-urile de vizitare fiind pe numele lor:

British Museum – celebrul muzeu din mijlocul Londrei permite un tur virtual complex pentru a descoperi mumiile egiptene și misterioasa Rosetta Stone.

Musée d’Orsay, Paris – parcurgi una dintre cele mai populare galerii, doldora de lucrări celebre aparținând unor artiști francezi la fel de cunoscuți, care au trăit între 1848 și 1914. Printre aceștia, Monet, Gauguin, Cézanne.

muzeu virtual
Pe Google Arts & Culture ai la dispoziție peste 500 de muzee virtuale

Rijksmuseum, Amsterdam – explorezi operele maeștrilor olandezi din Epoca de Aur, printre aceștia numărându-se Vermeer și Rembrandt. Un tur virtual Google de tip street view.

Galeria Uffizi, Florența – aici poți vedea colecția de artă a celebrei familii de Medici, adăpostită de clădirea proiectată de Giorgio Vasari, în 1560, special pentru Cosimo I de Medici.

Luvru, Paris – cel mai celebru muzeu al lumii are tururile lui virtuale – trei la număr, care te poartă printre antichitățile egiptene, prin Galerie d’Apollon și prin vechiul șanț al clădirii.

Muzeul Național de Istorie, București – nu e neapărat un tur virtual modern, dar ai parte de câteva expoziții interesante legate de istoria României.

Muzeul Național de Artă al României, București – opt tururi virtuale ale MNAR, Muzeului Colecțiilor de Artă, Muzeului Zambaccian și Muzeului Theodor Pallady.

4 Bucură-te de realitatea virtuală

ochelari vr
Ochelarii VR – distracție asigurată. Foto: info79577

Realitatea virtuală (VR) se transformă rapid, punând stăpânire pe din ce în ce mai multe domenii, de la gaming la cinematografie și la arta de avangardă. Din această zonă nu putea să lipsească turismul, iar producătorii de aplicații VR sunt din ce în ce mai deciși să ne facă să vedem și să simțim lumea din confortul propriului fotoliu, fără costuri prohibitive.

Device-urile VR sunt tot mai multe și mai capabile, iar companii precum Google, Samsung, Oculus VR sau HTC investesc enorm în această tehnologie care-ți permite să plonjezi într-o lume ultrarealistă, tri-dimensională și plină de farmec, în fapt – lumea reală, adusă în fața ochilor prin intermediul unei căști și a unor aplicații. Așa se face că există deja o serie de destinații disponibile și tangibile grație unei experiențe de realitate virtuală:

Marele Canion – zboară în inima Marelui Canion american cu această experiență care funcționează și pe post de joc. Controlezi un caiac motorizat sau o barcă, bucurându-te de detaliile formațiunilor stâncoase, a cascadelor și a vieții animale, elemente pe care le poți explora pe timp de zi sau noapte. Disponibilă pentru Samsung Gear, Oculus Rift, HTC Vive

Digital Domain Teleport Tahiti – cu siguranță că ți-ai dorit să ajungi în Tahiti, adică pe cealaltă parte a globului. Dar costurile avionului se pot dovedi prohibitive, așa că această experiență de cinci minute te plasează în mijlocul unui paradis albastru. Vei zbura deasupra munților, apelor, recifurilor de corali, plajelor cu nisip alb și junglelor adânci din această insulă polineziană, după care te vei scufunda într-o experiență de diving cât se poate de realistă. Disponibilă pentru Google Daydream, Samsung Gear, Oculus Rift, HTC Vive

tahiti
Tahiti. Foto: Kat Contributor

Google Earth VR – reinventarea popularei aplicații Google Earth în realitatea virtuală reprezintă unealta perfectă pentru a explora destinațiile înainte de a planifica o călătorie sau pentru a aprecia un loc prezentat într-un mod inedit. Folosind opțiunea de zoom a aplicației, precum și un mix de perspectivă aeriană, din satelit sau de tip hartă 3D, poți zbura sau te poți plimba aproape oriunde în lume, din Delta Dunării pe Table Mountain din Cape Town. Disponibilă pe Oculus Rift, HTC Vive.

Everest VR – probabil nu vei escalada niciodată cel mai înalt munte din lume, dar ai putea s-o faci în realitatea virtuală prin intermediul acestei aplicații create de Solfar Studios, din Islanda și RVX. Utilizând un motor de gaming avansat și o cartografiere digitală, grafica hiper-realistă combină 300.000 de imagini de înaltă rezoluție ale muntelui Everest. Începând de la tabăra de bază, vei urca treptat către cascadele Khumbu, Lhotse Face, Hillary Step, pentru ca la final să ajungi în vârful celor 8.848 metri. Disponibilă pe Oculus Rift, HTC Vive

5 Gătește, inspirat de gastronomiile lumii

pad thai
Bucătăria thailandeză, o sursă de inspirație. Foto: vm22tv

Cu cât stai mai mult acasă, cu atât îți vine mai mult cheful să… mănânci. Iar ca să îmbini gastronomia cu călătoria, devine amuzant să gătești ceea ce se gătește prin alte părți ale lumii. Ingrediente să fie!

Pe TukTuk ai la dispoziție o secțiune specială dedicată rețetelor lumii, pe care o poți accesa aici. Avem rețete diverse, din țări europene, dar și din Mexic, Chile, Vietnam, Israel, Cuba, Brazilia, Senegal, etc.

Iar dacă nu găsești la noi o rețetă care să te satisfacă, netul e plin de site-uri cu rețete din întreaga lume, de la AllRecipes la EthnicFoodRUs.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!