chania masline
Europa

Creta organică: vin, bere, miere, brânză și ulei de măsline în Chania

O vacanță în Creta înseamnă în primul rând plajă. Dar Creta trebuie privită și ca o destinație turistică pentru călătorii care doresc și altceva în afară de nisip, soare, ape cristaline și dolce far niente. Un mare atu al celei mai mari insule grecești este gastronomia. Iar în Creta se mănâncă atât de bine, încât mulți o plasează pe primul loc în topul preferințelor atunci când vine vorba de mâncarea grecească.

La baza gastronomiei cretane stă uleiul de măsline. Nici nu e de mirare, câtă vreme pe insulă sunt peste 1,5 milioane de măslini (Creta e cel mai mare producător de ulei de măsline al Greciei), pe care-i vezi la orice pas, în livezi trase la indigo. Alături de aurul organic al zeilor, vinurile cretane sunt și ele recunoscute ca având o savoare aparte, podgoriile fiind binecuvântate de prezența aproape permanentă a soarelui: în medie, peste 2000 de ore pe an.

chania

Chania, regiunea vestică a Cretei, este impresionantă prin prezența masivă a măslinilor, una încununată de faptul că în satul Ano Vouves se află cel mai bătrân măslin din lume, care încă dă roade. Se estimează că matusalemicul arbore, cu al său diametru de 4,5 metri, are peste 3000 de ani. Acesta poate reprezenta un motiv suficient pentru ca, aflat în vacanță în Creta, să cauți o fabrică de ulei de măsline în care să descoperi cum fac cretanii acest produs și cum (și de ce) le iese atât de bun.

Mânați de curiozitate, am extins însă „cercetările” în Chania și, pe lângă fabrica de ulei de măsline, am vizitat o fabrică de bere artizanală, am participat la o degustare de vinuri, am mers în satele din munți pentru a vedea cum se face celebra brânză graviera, dar și selecta miere de albine din cimbru sau din flori de portocal. La final, am vrut să-i luăm pe toți acasă. Pentru că, din păcate, acest lucru nu e posibil, îți propunem să mergi tu în Chania, pentru a vedea și gusta la fața locului din toate aceste bunătăți. La finalul articolului îți vom spune cum.

Charma, o bere curată și gustoasă

În barurile și restaurantele din Creta vezi în meniuri o bere denumită Charma. Aceasta se produce (în principal în trei variante: lager, pale ale și neagră, dar și în altele, de „tiraj” mai scăzut), la o mică fabrică aflată în apropierea satului Zounaki, din regiunea Chania.

charma chania

Dacă faci un tur ghidat în această dichisită făbricuță, afli despre faptul că producția urmează standardul de puritate al Legii Germane din anul 1516. Iar o simplă degustare la final e suficientă pentru a vedea că berea Charma e proaspătă, nefiltrată și nepasteurizată, nesupusă tratamentelor termale sau chimice, fără aditivi, conservanți sau stabilizatori, produsă doar din ingrediente naturale, cu valori nutritive ridicate, fapt ce conduce la necesitatea de a o consuma în termen de numai două luni de la producerea ei.

Descoperirea vinurilor cretane

Urmând zicala „după bere, vin se cere”, următorul popas a fost la fabrica unui producător de vinuri: Pnevmatikakis Winery, din regiunea Kissamos, în Chania. Dacă nu ai prea multe cunoștințe despre vinurile cretane, aici e locul perfect în care să le capeți. Pentru că familia Pnevmatikakis are o lungă tradiție în domeniul viticol, transmisă din tată-n fiu și concretizată într-o vinărie ce dispune de facilități moderne.

Pnevmatikakis

La Pnevmatikakis se produc vinuri de toate felurile: albe, roșii și rosé, dar și tsikoudia (raki-ul cretan) și rakomelo (o băutură digestivă similară cu raki, însă îndulcită cu miere și condimentată cu mirodenii). După turul vinăriei, în care afli cum se produc vinurile, cât timp stau la maturat și care e cel mai căutat dintre ele, participi la o degustare, într-o sală frumos decorată, cu fabuloase priveliști asupra mării.

Pnevmatikakis

Printre alte soiuri de vinuri albe și roșii, am încercat și localul romeiko, un vin roșu, făcut dintr-un soi de struguri care se găsește numai în insulele Ciclade și în Creta, cu precădere în regiunea Chania și în particular în Kissamos, de unde și este originar. Strugurii romeiko se amestecă de regulă cu alte soiuri, pentru a produce vinuri roșii, rosé și albe. Pnevmatikakis produce un shiraz roșu, demi-sec, numai bun pentru savurarea clipelor în care privești la un apus de soare în Chania.

Brânză și miere, adică paradisul pe pământ

Cretanii sunt mari amatori de brânză. Și pentru că vacile sunt o raritate în Creta, din cauza terenului accidentat, pe care nu pot paște în voie, în cea mai mare insulă a Greciei la putere sunt caprele, urmate de oi și abia apoi de vaci. Suficient de multe animale și suficient de capabile să ofere laptele din care să se producă numeroase brânzeturi, pe care localnicii le folosesc cu mare plăcere, inclusiv în tot felul de plăcinte și foetaje.

Brânza de renume a Cretei este graviera, pe care o întâlnești peste tot. Se produce în formă de roată, dintr-un amestec de lapte de capră, oaie și vacă, rezultatul fiind o brânză tare, dulceagă și cu gust fructat. Sunt numeroase tipuri de graviera, însă, în mod specific cea din Creta este produsă din lapte de oaie, maturată timp de 3-6 luni, având un gust untos, de caramel ars.

brânză creta

În Pervolakia, un sat montan din Kissamos am vizitat un producător local de brânză, și chiar dacă nu era vremea în care omul se apucase de producție, am gustat o graviera „ca la mama ei”. Dacă ești amator de brânzeturi, vei învăța rapid, însă, că poți defini Creta drept o adevărată „Franță” a produselor lactate. Încearcă să pronunți, apoi reține și gustă galomyzithra, kefalotyri, xinomyzithra, xinogalo, staka. După care, când întâlnești o turmă de capre cocoțate pe stâncile de pe marginea drumului, salută-le cu respect.

Nu departe de brânzar, am făcut cunoștință cu stupii cretani și cu respectabilele lor cetățene, harnicele albine. Mari amatoare de cimbru, acestea produc o miere de super-calitate. De altfel, producătorul local povestește cum își transportă stupii pe întreg teritoriul Cretei, în funcție de anotimp și de vremea de afară, pentru ca albinele să aibă acces la cea mai bogată colecție de ierburi și plante, mierea rezultată fiind de diverse tipuri. Vara se produce în special miere de cimbru, în vreme ce toamna vine rândul mierii de pin. De asemenea, o miere foarte interesantă este cea obținută din flori de portocali.

miere creta

Uleiul de măsline, balsam pentru minte, suflet și… stomac

Nu poți pleca din Creta până nu afli care-i treaba cu uleiul de măsline. Când treci pe lângă atâția măslini, care-și etalează ramurile pline de rod, e imposibil să nu-ți pui întrebarea unde se duc boabele acestea micuțe și cum ajung ele în casele noastre.

masline creta

Mai întâi, trebuie spus că 90% din producția de măsline a Cretei este dată de măslinele pentru ulei. Care diferă esențial de măslinele pentru consum, ce au boaba mult mai mare și care cresc, de regulă, în partea de nord a Greciei. Fermierii cretani încep să recolteze măslinii după prima ploaie de la începutul lunii octombrie. Sub măslini se întind plase uriașe, apoi fiecare ramură e scuturată prin metode caracteristice, până când măslinele cad la poalele pomilor. Apoi plasele se strâng, cu tot cu măsline, și fermierul e pregătit să le ducă la presa de ulei, lucru care trebuie să se întâmple cât mai devreme după ce măslinele au fost recoltate, pentru a nu li se pierde din caracteristici. În urma presării (prin diverse metode, care determină și calitatea finală a produsului) se obține uleiul, care urmează a fi îmbuteliat.

Am aflat aceste lucruri, și multe altele, din turul făcut la fabrica Biolea, un vechi producător din localitatea Astrikas, aflată în Chania, specializat în producția de uleiuri de măsline artizanale și organice, prin utilizarea pietrelor de moară și a preselor. O metodă de producție mai lentă, care necesită experiență și îndemânare, dar care livrează ulei de măsline de calitate superioară, capabil să ofere maximum de beneficii nutritive și care se distinge prin gustul dulceag și blând.

Ca să realizezi, însă, cât de bun este uleiul de la Biolea, trebuie să-l guști. Te îndrăgostești pe loc, în special de cel cu aromă de portocale, care dispare cu viteza luminii de pe rafturile de prezentare ale magazinului fabricii.

Și ca să înțelegi cu adevărat ce înseamnă gastronomia cretană, conceptul farm to table, produsele organice 100% și, în general, o insulă pe care crește aproape orice, fiindcă a fost binecuvântată de zei, trebuie să ajungi în Chania și să te convingi la fața locului.

Hotelul Mistral Singles organizează numeroase tururi grație cărora trăiești experiențe cretane de neuitat. Dacă ești în Creta și vrei să faci și să vezi mai mult decât plajă, trimite-ne un mail, la tuktuk @ tuktuk.ro și îmbarcă-te într-o călătorie ghidată de zei.

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!