etiopia
Foto: radissonhotels.com
Africa

10 lucruri interesante despre Etiopia, care să te facă să vizitezi cea mai frumoasă țară din Africa

Etiopia este un amestec fascinant de istorie, minuni ale naturii, cultură și viață sălbatică, toate aceste elemente făcând din această țară unul dintre cele mai interesante locuri de pe Pământ. În Etiopia întâlnești vulcani, deșerturi, munți, arhitectură variată, de la biserici în piatră la castele în stil medieval, plus o faună endemică în care se remarcă specii rare, precum babuinul gelada, ibexul walia și lupul etiopian.

Mai jos îți prezentăm 10 lucruri interesante despre Etiopia, care să-ți stârnească interesul și să te facă să-ți dorești o călătorie în Etiopia.

10 Etiopia nu a fost colonizată vreodată

Etiopia este, alături de Liberia, una dintre cele două țări africane care nu au fost niciodată colonizate. E drept că, în 1935, italienii au ocupat Etiopia vreme de șase ani, dar forțele etiopiene au dus un război permanent cu militarii italieni, țara neintrând niciodată sub controlul acestora. Așa cum o spun unii localnici… „am așteptat până ne-au construit căi ferate și clădiri frumoase, apoi i-am dat afară”.

9 Anul etiopian are 13 luni

adey abeba
Adey abeba, o floare care crește în Etiopia din septembrie în noiembrie, fiind simbolul Noului An etiopian. Foto: © maailmajapaikat / WikiCommons

Multe culturi și civilizații au propriile lor calendare, dar majoritatea se „supun” regulii celor 12 luni ale anului. Nu și etiopienii. Acum câteva mii de ani, etiopienii au găsit de cuviință să creadă că o lună în plus face anul mai bun, așa că au trecut la socotirea în consecință. Adevărul este că Biserica Ortodoxă Etiopiană urmează calendarul Iulian (început în anul 45 î. Hr.) de către Iulius Cezar, în care fiecare an divizibil cu patru este un an bisect.

Pe de altă parte, Etiopia a acceptat și Calendarul Copt (sau Alexandrian) care are 13 luni, cea de la sfârșitul anului fiind numită „luna intercalată” și având doar 5 zile (6 în anii bisecți). În Etiopia, anul nou (Enkutatash – „darul bijuteriilor”) începe pe 11 septembrie, conform Calendarului Copt.

8 Și orele se numără altfel în Etiopia

Etiopienii măsoară orele zilei după o numărătoare proprie și o logică cu care a cam greu să te pui, ei considerând că e mai puțin confuz să începi să numeri orele din momentul în care începe ziua. Așa se face că în Etiopia, la răsărit e ora 1, iar la apus e ora 12. Așa că, atunci când cumperi bilete de autobuz în Etiopia, întreabă dacă ora sosirii și plecării este după timpul lumii întregi sau după cel etiopian.

7 Prima ceașcă de cafea

etiopia cafea
Cafeaua s-a „născut” în Etiopia. Foto: Pixabay

Trebuie să mulțumim etiopienilor pentru privilegiul de a ne bea cafeaua de dimineață. Povestea spune că un păstor de capre a constatat la un moment dat că turma se oprea zilnic să mănânce boabe din niște tufișuri. Curios, păstorul a gustat el însuși din acele boabe și a realizat că a devenit mai energic. Așa a luat naștere industria cafelei.

6 Un popor fascinat de festivaluri

festival timket
Festivalul Timket. Foto: thetravelmagazine.net

Etiopia e o țară marcată de multe festivaluri colorate și pline de energie. Cel mai mare dintre ele se numește Timket, durează trei zile și se ține pentru a comemora botezul lui Isus în apele Iordanului. În zilele noastre, preoții scot din biserici replici ale Chivotului Legământului (obiect descris în Biblie că ar conține tăblițele de piatră cu cele 10 porunci primite de Moise pe Muntele Sinai, toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, hrana evreilor timp de 40 de ani în deșert) și mărșăluiesc până la cea mai apropiată sursă de apă, acolo unde are loc un botez general. Procesiunea e acompaniată de sute de localnici, îmbrăcați în rochii albe, tradiționale, care contrastează cu robele colorate de ceremonie ale preoților și cu umbrelele lor de catifea.

5 Țara unui mare campion: Bikila Abebe

bikila abebe
Bikila Abebe, alergând desculț. Foto: Wikipedia

În anul 1960, un etiopian pe nume Abebe Bikila a devenit primul african negru care a câștigat o medalie de aur la o ediție a Jocurilor Olimpice (Roma). Ajuns în echipa olimpică a Etiopiei în ultima zi de selecții, ca urmare a faptului că un alt atlet își rupsese piciorul, Bikila a optat să alerge proba de maraton desculț, întrecându-l pe favoritul competiției, marocanul Rhadi Ben Abdesselam, cu 25 de secunde. Patru ani mai târziu, Bikila a câștigat aurul și la J.O. de la Tokyo, stabilind un nou record mondial și devenind prima persoană care a câștigat de două ori proba de maraton la Olimpiadă. Când a fost întrebat, la final, dacă nu e obosit, Bikila a spus că ar mai fi putut să alerge încă 10 kilometri.

4 Etiopia e țara în care s-a născut mișcarea Rastafariană

rastafarieni
Rastafarienii își au originea în Etiopia.Foto: qz.com

Credeai că aceasta e Jamaica, nu-i așa? E drept că Mișcarea Rastafariană a prins aripi în Jamaica, dar pământul ei spiritual este, de fapt, în Etiopia. În limba amhară (limba oficială a Etiopiei), „ras” e un titlu similar cu cel de „șef”, iar „tafari” este primul nume al împăratului Haile Selassie Întâiul. Ca principiu, mișcarea îl poziționează pe Selassie drept încarnarea lui Dumnezeu. Dacă te uiți la culorile de pe steagul Etiopiei realizezi că totul este cât se poate de adevărat.

3 Etiopia, raiul vegetarienilor

mancare etiopiana
Mâncare etiopiană. Foto: Washington Post

Gastronomia etiopiană e una dintre cele mai gustoase, mai sănătoase și mai diversificate de pe întreg continentul african. Și, în contrast cu multe țări africane, este un adevărat paradis pentru vegetarieni. Motivul este că majoritatea etiopienilor urmează regula postului ortodox, care interzice consumul de produse de origine animală în zilele de miercuri și vineri. Această regulă e urmată și în restaurante, multe având în meniuri delicioase tocane vegane și foarte condimentate. Etiopienii au, însă, și un mod ciudat prin care îți înțeleg rugămintea de a nu-ți pune carne în mâncare, înlocuind vita cu… pui.

2 Addis Abeba, o capitală aglomerată

addis abeba
Addis Abeba. Foto: Wikipedia

Addis Abeba nu e chiar cea mai frumoasă capitală din lume, fiind mare, prăfuită și foarte aglomerată. Dar aici se află sediul Uniunii Africane, organizația findată în anul 2002 (echivalentă Uniunii Europene), dar și al altor organizații africane importante. Aflată la o altitudine de 2450 m, Addis Abeba (care se traduce prin „noua floare” în limba amhară), este a patra capitală a lumii aflată la cea mai mare înălțime.

1 Cel mai vechi om din lume

lucy
Lucy. Foto: world-archaeology.com

Câteva săpături arheologice făcute în regiunea etiopiană Afar au scos la iveală faptul că în această țară ar fi fost începuturile umanității. În 1972, Donald Johanson și Tim D.White au descoperit-o pe Lucy, scheletul un hominid care a trăit în urmă cu 3,2 milioane de ani. Ani de zile, Lucy a călătorit de-a lungul și de-a latul Terrei, fiind prezentată drept cel mai vechi om de pe Pământ. După care, în anul 2009, a apărut Ardi (tot o femeie și tot în regiunea Afar), despre care s-a spus că e mai veche cu 1,2 milioane de ani, destronând-o pe Lucy din postura de bunică supremă.

Ca fapt divers, Lucy fusese botezată astfel deoarece în prima noapte după ce a fost descoperită, în tabăra arheologilor cu pricina răsuna piesa Lucy in the Sky with Diamonds, a celor de la Beatles. Numele științific al lui Lucy este, însă, AL 288-1.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!