Lacul Ochiul Beiului
101 locuri din Romania Romania

101 locuri de vizitat în România: 101 Lacul Ochiul Beiului (Cheile Nerei)

Cheile Nerei reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din România, și puțină lume știe multe lucruri despre ea, în parte fiindcă nu a fost suficient de promovată. În această regiune aflată în județul Caraș Severin, din sud-vestul țării, mai precis în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, se află un lac de o frumusețe aparte, cu o legendă aparte: Lacul Ochiul Beiului.

La Lacul Ochiul Beiului ajungi parcurgând un traseu lejer prin Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița, acolo unde vei avea ocazia să vezi mai multe cascade formate de-a lungul râului Beușnița, cea mai mare dintre ele fiind cu adevărat superbă. Poți ajunge cu mașina până la Păstrăvărie, de unde o iei pe jos, pe drumul forestier din rezervație, un traseu care durează până într-o oră.

Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată

Lacul Ochiul Beiului este de origine carstică, se află la o altitudine de 310 m și are o adâncime maximă de 4 metri. E un lac mic (abia dacă are 20 m diametru), circular, înconjurat de copaci, care te impresionează deîndată printr-un lucru unic: culoarea turcoaz. Nu te-ai aștepta să-ntâlnești un lac turcoaz în mijlocul unei păduri, iar acesta este motivul pentru care atmosfera din jurul său e aproape ireală. Privind lacul, într-o zi senină și luminoasă, ai impresia că se creează cumva o punte către lumi nevăzute și misterioase.

Lacul Ochiul Beiului

Interesant este că, datorită izvorului subteran care aduce constant apă proaspătă în lac, Ochiul Beiului nu îngheață niciodată, temperatura acestuia rămânând constantă aproape tot timpul anului, undeva între 5-8 grade C. De la Ochiul Beiului îți poți continua drumeția către Cascada Beușnița (cea mare), traseul de 20-25 de minute fiind ușor. Încearcă să mergi la Beușnița după o perioadă în care a plouat, pentru a vedea cascada în toată splendoarea ei.

Legenda Lacului Ochiul Beiului

Dar Lacul Ochiul Beiului are și o legendă frumoasă, deși foarte tristă. Se spune că pe vremuri, fiul unui bei (conducător otoman) din regiune, băiat cu niște tulburători ochi albaștri, s-a îndrăgostit foarte tare de o frumoasă româncă din părțile locului. Tatăl lui nu a fost însă de acord cu această relație, motiv pentru care a poruncit ca fata să fie ucisă. Supărat maxim, băiatul a vărsat necontenit lacrimi, din care s-a format izvorul ce alimentează lacul turcoaz de astăzi, după care și-a pus și el capăt zilelor, în același loc. Se spune că fata s-a transformat în râul Beușnița, iar băiatul în lacul Ochiul Beiului.

Citește și 10 locuri de văzut în Cheile Nerei

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!