Cetatea Deva
101 locuri din Romania Romania

101 locuri de vizitat în România: 100 Cetatea Deva

O vacanță petrecută în zona Țării Hațegului nu poate fi completă fără a trece prin Deva și a vizita un monument istoric cu o încărcătură specială: Cetatea Medievală a Devei. Cetatea Deva a fost ridicată la jumătatea secolului 13 pe dealul care-i poartă numele, un con vulcanic cu o înălțime de 378 m. Prima atestare documentară a cetății datează din anul 1269.

Cetatea Deva – o istorie furtunoasă

Datorită poziției sale strategice, cetatea a fost una dintre cele mai importante fortificații transilvane din Evul Mediu, istoria ei fiind una furtunoasă, cu schimbări de proprietari dar și cu evenimente neplăcute, care au distrus-o parțial.

Până în urma cu câțiva ani, Cetatea Deva rămăsese o ruină neplăcută vederii, care străjuia dealul cu pricina, ca un ciot al istoriei și nepăsării autorităților. În cele din urmă, însă, lucrările de restaurare și reabilitare au început și, după trei ani, s-au finalizat, în prezent Cetatea Deva putând fi vizitată în condiții civilizate.

cetatea deva

Zidurile au fost consolidate și înălțate, și-au făcut apariția alei și poteci, iar zona de vizitare a crescut considerabil. Accesul în cetate se face prin intermediul unui telecabine. Una de dimensiuni mici, care se mișcă greu și care în vara lui 2018 s-a stricat de două ori, lăsând turiștii în derivă, dar, nu-i așa?, mai bine că există decât să urcăm, ca în urmă cu ceva timp, cele 113 trepte până la cetate. Mai ales că acesta este singurul ascensor pe pantă înclinată din România, el parcurgând un traseu de 278 m.

Regele Bela al IV-lea a fost cel care a construit cetatea despre care s-a făcut prima atestare documentară în anul 1269. Ștefan, fiul lui Bela, a făcut apoi o donație comitelui Chyl, din Câlnic, pentru vitejia arătată de acesta în lupta purtată sub zidurile cetății. De altfel, în secolul 13 au avut loc o mulțime de lupte împotriva tătarilor, după care, la sfârșitul lui, cetatea a devenit reședința voievozilor Borșa și Kan, care conduceau de aici voievodatul Transilvaniei.

Istoria cetății a fost marcată apoi de diverse evenimente, printre cele mai importante numărându-se faptul că, în 1453, Iancu de Hunedoara a transformat-o în castel nobiliar, fapt ce a pus Deva pe harta celor mai importante locuri strategice ale Transilvaniei, dar și că în 1786 a fost asediată în urma răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan.

Meșterul Manole se numea Kelemen

Cetatea Deva a fost lărgită de câteva ori, reconstruită și renovată de alte multe ori, prezentând azi trei incinte diferite, care ocupă coama dealului de unde vizitatorii au parte de peisaje frumoase, atât asupra orașului Deva cât și a dealurilor din împrejurimi. Se pot vizita Camera Artileriștilor, Bastionul semicircular Bethlen, zona cuptoarelor etc.

cetatea deva

Ca orice loc de acest gen, cetatea are și mai multe legende. Cea mai cunoscută dintre ele e una clasică, absolut similară cu cea a meșterului Manole: pietrarul Kelemen încerca să construiască cetatea împreună cu echipa lui, însă ce construia ziua se dărâma noaptea. Pentru a alunga ghinionul, meșterii au decis să aducă o jertfă și să zidească prima soție care va veni a doua zi cu mâncare. Pe soția lui Kelemen, care a apărut prima, o chema tot Ana. Ea a fost sacrificată și construcția s-a realizat.

Pentru a vizita Cetatea Deva, prețul unui bilet este de 20 lei / adult și 10 lei / student, elev, pensionar, tarife intrate în vigoare din 2018.

Citește și 10 locuri de vizitat în Țara Hațegului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!