Știm că-ți place să călătorești. Dacă ai avea bani suficienți, ai pleca în permanență – lumea e largă iar locurile spre care te-ai putea îndrepta sunt nenumărate. Știi vorba aia care s-a viralizat: „nu am fost pretutindeni dar e pe lista mea”. De-a lungul timpului au existat călători celebri, personalități importante care, prin expedițiile și experiențele lor au marcat, într-un fel sau altul, omenirea. De la ei ne-au rămas câteva citate care ar putea inspira oricând un călător pasionat.
„Călătoria – te lasă fără cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor” – Ibn Batutta
Ibn Batutta este unul dintre primii și cei mai mari călători ai lumii. Un scolar musulman care a trăit în secolul 14 și care s-a născut în Tanger, Maroc. Batutta a făcut o sumedenie de călătorii, ajungând până în China, povestind apoi despre ele într-o carte celebră: Călătoriile lui Ibn Batutta.
Experiențele, amintirile, poveștile – toate acestea apar și rămân după fiecare călătorie. Pentru că nu rămâi, după o călătorie, doar cu timpul fantastic petrecut într-un loc sau altul, ci cu poveștile pe care le poți spune apoi în orice moment al vieții, împărtășindu-le cu prietenii și cu alte persoane. Este și ceea ce facem noi aici, la TukTuk.
„Lumea e o carte iar cei care nu călătoresc citesc doar prima ei pagină” – Augustine de Hippo
Sfântul Augustine de Hippo a fost un teolog și filosof roman, din Numidia, născut în anul 354 d. Hr, ale cărui scrieri au influențat dezvoltarea creștinismului occidental și a filosofiei acestei lumi.
Iar acesta este unul dintre citatele noastre favorite în privința călătoriilor. E drept că nu toată lumea prețuiește călătoriile în același fel dar a le ignora cu totul înseamnă să renunți la o parte importantă a vieții. Nu spune nimeni să nu-ți iubești comunitatea locală sau să fii o persoană „de casă” însă e necesar să vezi și dincolo de propriile orizonturi. Adică să citești întreaga carte.
„Nu toți cei care rătăcesc prin lume sunt pierduți” – J.R.R.Tolkien
J.R.R.Tolkien, profesorul, scriitorul, poetul și filologul britanic care ne-a lăsat cărți precum Hobbitul și Stăpânul inelelor, a spus un lucru adevărat. Această „rătăcire” prin lume e o adevărată stare de spirit. Și nu totul trebuie planificat în detalii microscopice. Uneori e mai bine ca pur și simplu să ajungi într-un loc și să vezi ceea ce e de văzut acolo, fără să știi dinainte ce se va întâmpla.
Uneori, prea multă programare devine o povară greu de dus. Când pleci undeva, alocă-ți o zi sau două în care să te lași dus în bătaia vântului. Vei avea surprize plăcute.
„Călătoria ne face mai modești. Așa vedem ce loc minuscul ocupăm în această lume” – Gustave Flaubert
Gustave Flaubert, scriitorul francez, autor, printre altele, al romanului Madame Bovary, vorbește despre perspectiva imensității planetei pe care trăim și despre diversitatea locuitorilor ei. Dar și despre norocul pe care îl au cei care pot să călătorească și să realizeze cât de frumoasă e lumea.
Călătoriile trebuie să ne facă mai modești și mai recunoscători. Trebuie să ne amintim să reflectăm asupra acestui lucru de fiecare dată când plecăm undeva.
„Călătoria contează, nu linia de sosire” – T.S.Eliot
E un citat clasic al eseistului și dramaturgului american T.S.Eliot, preluat și dezvoltat și de alții, în alte momente. Atunci când călătorim lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne-am dori dar e important să ne amintim că ceea ce face călătoria valoroasă este drumul și ceea ce se întâmplă pe parcursul lui. Apreciază lucrurile mici, concentrează-te pe cele pozitive și scapă de tot ceea ce e negativ.
„Am descoperit că nu există o cale mai sigură pentru a afla dacă iubești sau urăști oamenii decât acela de a călători împreună cu ei” – Mark Twain
De câte ori n-ai avut experiențe mai puțin bune în vacanță, alături de unii sau alții – prieteni, partener, colegi? Fiecare dintre acestea te îmbogățește, fie că e bună sau rea, iar oamenii cu care împărtășești trăirile și emoțiile unei călători vor face parte pentru totdeauna din poveștile care urmează a fi împărtășite.
„Un bărbat nu poate descoperi oceane noi câtă vreme nu are curajul să se îndepărteze suficient de mult încât să nu mai vadă țărmul” – Andre Gide
Andre Gide, francezul laureat al Premiului Nobel pentru literatură, în 1947, a văzut corect: un călător trebuie să fie curajos. Să-și dorească mai mult ca oricine să cunoască. Iar pentru asta, trebuie să iasă un pic din confortul personal și să se arunce în necunoscut. Călătoria presupune să îmbrățișezi noi oportunități și noi aventuri.
Add Comment