Europa

O vizita la Muntele Saint-Michel

Muntele Saint-Michel este unul dintre simbolurile Frantei si face parte din Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO, fiind vizitat anual de mai mult de 3 milioane de oameni. El se afla pe o insula stancoasa, asezata la confluenta mareelor (in timpul fluxului este insula, iar in timpul refluxului devine peninsula, fiind legata de uscat printr-un drum de acces), la aproximativ 1600 metri de coasta Normandiei si la aproape 240 kilometri de Paris.

Muntele St. Michel, una dintre principalele atractii turistice ale Frantei

Istoria Muntelui Saint-Michel

Secolele 6-7: Muntele Tombe, asa cum se numea intinderea de pamant pana in clipa in care aici a fost construita prima manastire, in secolul 8, era folosita uneori ca fortareata militara pentru trupele romano-britanice.

Anul 708: Potrivit legendei, Arhangelul Mihail (Michel in limba franceza) i-a aparut in fata ochilor Sfantului Aubert, episcopul din orasul Avranches  si l-a sfatuit sa construiasca o biserica pe insula batuta de valuri. Episcopul a ignorat ordinul si, ca sa nu uite din nou, Arhangelul Mihail si-a pus degetul de lumina pe capul acestuia, marcandu-l pentru totdeauna.

16 octombrie, 709: Dupa toate cele intamplate, a aparut imediat o mica bisericuta, construita de catre episcopul de Avranches si dedicata Sf. Mihail.

Muntele Saint-Michel

966: O comunitate de benedictini s-a stabilit aici la dorinta Ducelui Normandiei si a construit o biserica in stilul pre-roman.

Secolul 14: In timpul razboiului de 100 de ani, a fost pus la punct un sistem de echipamente militare, cu scopul de a proteja stanca Saint-Michel, care a rezistat astfel in fata unui asediu care a durat 30 de ani.

Evul Mediu: Biserica romanica originala, care s-a deteriorat odata cu trecerea timpului, a fost inlocuita in anul 1421, de un sanctuar gotic, viu colorat. Tot in aceasta perioada, Muntele Saint-Michel a devenit un centru religios si intelectual si una dintre cele mai importante destinatii pentru pelerinii medievali.

Revolutia franceza: Manastirea a fost transformata in inchisoare si s-a deteriorat semnificativ.

1979: Este inclusa pe lista Patrimoniului Mondial Cultural al UNESCO.

În zilele noastre: Muntele Saint-Michel ramane una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Franta, cu aproximativ 3,5 milioane de oameni care vin pe insula in fiecare an.

Muntele Saint-Michel
Vedere de pe scarile manastirii

Locuri de vizitat pe Muntele Saint Michel

La intrarea in acest oras medieval se afla stravechea incapere a garzilor Burgher, care acum este birou de turism. Dupa ce treci de Poarta Boulevard si apoi de fortificata Poarta a Regelui, vei da peste “Grande Rue” sau strada principala, cu muzeele, magazinele si casele sale datand din secolele 15 si 16.

Manastirea

Manastirea este deschisa in fiecare zi, cu exceptia zilelor de 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.

  • In perioada 2 mai – 31 august: de la 9 pana la 19, intrarea facandu-se pana la ora 18.
  • Intre 1 septembrie – 30 aprilie:  9.30 – 18.00, intrarea pana la ora 17.
  • 24 si 31 decembrie: intrarea pana la ora 16 si inchiderea la ora 17.

Turistilor li se ofera circuite cu ghid (timp de o ora) sau pe cont propriu. Animalelor de companie nu li se permite accesul in manastire (au voie in schimb in sat). Biletele se gasesc numai la intrarea in manastire.

Tarife:

  • individual: 9 euro; intre 18-25 de ani: 5,5 euro; gratuit sub 18 ani
  • grupuri (minim 20 persoane) : 7 euro

Participarea la slujba oficiata la Muntele St-Michel

Slujba este oficiata la Parohie. In timpul saptamanii, slujba se desfasoara la ora 7 dimineata (8, in zilele de sambata si duminica) si la 18.30, dar trebuie sa vii cu 10 minute inainte de inceperea slujbei. Nu se oficiaza slujba duminica dupa-amiaza si lunea.

Muntele Saint-Michel

Satul

In satul care se intinde in jurul Muntelui Saint-Michel exista magazine, restaurante si cateva hoteluri. Chiar in sat sunt 3 hoteluri si alte 3 se afla la intrarea pe drumul de acces.

Muzeele

Archeocope: Acest muzeu permite vizitatorilor sa afle mai multe despre constructii si istorie.

Muzeul de Istorie: Un loc ce adaposteste colectii antice de arme, tablouri, sculpturi si altele. Aici poti afla istoria inchisorilor si a temnitelor de pe Muntele Saint-Michel si ai si sansa de a vedea golful printr-un periscop datand din secolul 19.

Muzeul Maritim si de Ecologie: Descopera mai multe despre valuri, golf si trasatura maritima a Muntelui Saint Michel.

Casa lui Tiphaine: Viziteaza resedinta pe care Bertrand Duguesclin a construit-o in anul 1365 pentru sotia sa, Tiphaine, mobilata si impodobita cu picturi si tapiterii specifice vremii.

Valurile la Saint Michel

Cele mai mari valuri se formeaza la 36 sau 48 de ore dupa luna plina si dupa luna noua. De fapt, aici sunt cele mai mari valuri din toata Europa continentala, care ajung la inaltimi chiar si de 15 metri. In timpul primaverii, marea se retrage la 15 kilometri departare de coasta, pentru a reveni apoi rapid.

In timp ce un zid protejeaza drumul de acces care leaga insula de uscat, astfel incat acesta nu se scufunda niciodata, unele locuri de parcare sunt inundate uneori in timpul acestor valuri uriase, asa ca ai grija sa te informezi cu privire la programul valurilor si de asemenea, fii atent unde iti lasi masina.

Cum se ajunge la Muntele Saint Michel

Muntele Saint-Michel

Cu masina

Din Paris: Autostrada A11 in directia Chartres-Le Mans. Iesi de pe sosea la Fougeres, catre Muntele Saint Michel.

Din Bretania: Autostrada A13 catre Rouen si Caen, apoi pe A84 pana la Saint Michel.

Cu trenul

Din Paris poti lua TGV pana la Rennes, aflat la 55 kilometri sud de Muntele St. Michel. Autobuzele ‘Les Courier Bretons’ fac 75 minute pana la destinatia finala si circula de cateva ori pe zi.

Trenul din Rennes te duce pana la Pontorson, la 9 kilometri de munte, iar de la gara poti lua autobuzul 15 pana la Saint Michel.

Cu avionul

Majoritatea turistilor vin la Muntele Saint Michel dinspre Paris, dar se poate zbura si pana la aeroportul din Rennes, aflat la 75 kilometri distanta de stanca. De aici exista cateva zboruri zilnice catre multe alte orase din Franta, respectiv sunt acoperite cam 70 de destinatii si conexiuni.

Aeroportul International Dinard Pieurtuit din Saint-Malo se afla la aproximativ 70 kilometri de Muntele Saint-Michel si de aici ai legaturi catre aeroportul londonez Stansted si catre Insulele Channel.

Cazare

Daca vrei sa stai chiar in zona sau foarte aproape  de munte, exista cateva hoteluri situate atat in interior, cat si la intrarea pe drumul de acces. Ai grija insa ca preturile sunt mai mari la hotelurile din interiorul insulei (cererea e si ea mare, data fiind apropierea de munte). Cu atat de multi turisti in sat in timpul zilei, ar fi mai bine sa eviti hotelurile scumpe de pe insula si sa alegi sa te cazezi intr-unul din orasele din regiunea Bretaniei sau a Normandiei si sa vizitezi Muntele Saint Michel intr-o excursie de o zi.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] O insulita situata la numai 600 m de coasta Normandiei, pe a carei stanca se afla o abatie benedictina extrem de bine conservata, inconjurata de un mic oras medieval. Muntele St. Michel e cunoscut ca fiind o destinatie pentru numerosii pelerini care ajungeau lesne aici in perioadele de reflux. Citeste mai multe aici. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!