siena
Europa

Siena. Cum să petreci 48 de ore în superbul oras toscan

Poate ca pentru cei care traiau in Siena pe vremea domniei Caterinei de Medici, viata aici nu era tocmai usoara. Privind insa retrospectiv, faptul ca in perioada medievala nu au existat fonduri pentru a demola si a reconstrui orasul reprezinta astazi un avantaj. Siena a ramas si astazi o emblema a stilului gotic, extrem de bine conservat.

Centrul Sienei se afla in patrimoniul UNESCO

Centrul istoric al orasului face parte din Patrimoniul Universal UNESCO si este unul dintre cele mai apreciate din intreaga Italie. Cladirile magnifice precum Palatul Primariei si catedrala minunat ornamentatat reprezinta centre de atractie pentru turistii de oriunde, iubitori de istorie si arta. Siena este un muzeu in aer liber, bine conservat si pastrat, un loc in care te poti pierde admirand frumuseti chiar si doua zile fara sa cheltui nici un ban pe bilete de intrare. Experienta este una inaltatoare care iti va incanta simturile.

Acestea fiind spuse, urmatorul text se doreste a fi un itinerariu prospectiv daca doresti sa explorezi fatadele fermecatorului oras toscan, beneficiind insa si de pauze binemeritate in cateva dintre rafinatele restaurante de aici.

Ziua 1 în Siena

siena

Siena este primul oras european in care a fost limitat traficul auto in centrul istoric, in anul 1966. Asta pentru ca vizitarea principalelor obiective sa nu fie disturbata nici de zgomot, nici de poluare si nici de grija de a nu fi calcat de vreo masina. Toata concentrarea turistului trebuie indreptata spre admirarea peisajul. In Piata Domului, atentia iti va fi captata de catedrala, o structura realizata in cel mai strict si mai fin stil gotic. Constructia a fost finalizata intre anii 1196 si 1215 dar s-a mai lucrat ceva la aceasta opera de arta si in secolul al XII lea. Fatada exterioara este realizata din marmura alba, verde si rosie si te pregateste cumva pentru ceea ce vei vedea la interior. Aici podeaua de marmura incrustata este decorata cu 56 de lambriuri executate intre secolele XIV si XVI.

Superba catedrala in stil gotic

Ti-e foame? Indreapta-te spre Il Carrocio (inchis miercurea) un restaurant ideal pentru masa de pranz. Ca nota de precautie tine minte ca ar trebui sa fii acolo mai devreme de 12.30 caci mai tarziu locul se aglomereaza atat de tare incat va trebui sa astepti pe trotuar sa se elibereze o masa. Oferta lor de paste include Pici, un  fel extrem de popular din spaghete groase, traditionale in aceasta regiune.

Daca vremea nu tine cu tine, te poti intoarce in Piata Domului pentru a vizita muzeul Santa Maria della Scala, un loc in care ai nevoie de cel putin doua ore pentru a te bucura de tot ce se gaseste aici. Acest loc a fost pe vremuri han pentru pelerini si apoi, pana mai recent, spital de lucru. Se reuneste aici un mileniu de istorie, arta religioasa si ruine. Frescele muzeului, realizate de Domenico de Bartolo lauda faptele bune ale spitalului si ale patronilor acestuia. Le poti admira in partea de jos a cladirii. Aceleiasi perioade i-au fost dedicate si frescele din biserica Chiesa della Santissima Annunziata, ridicata in secolul al XII lea si redecorata in secolul XV. La parter vei admira lambriuri originale Fonte Gaia, faimoasa fantana din Piazza del Campo dar si o capela micuta destul de sumbra. In cele din urma, adapostit in tunelurile vechi din subsolurile arcuite vei putea vizita Muzeul de Arheologie care contine o vasta colectie de piese gasite langa Siena, inclusiv cateva urne funerare etrusce din alabastru si monede romane de aur.

Cand esti gata de cina, mergi la Enoteca I Terzi 9 Via dei termini nr 7, inchis duminica). Pregateste-te insa sufleteste pentru niste decizii destul de greu de luat caci trebuie sa parcurgi meniul si sa alegi doar o singura data din numeroasele optiuni pe care le ai. Variatatea de paste facute manual este mare si la ea se adauga feluri precum purcel de lapte cu prune in sos de mere.

Ziua 2 în Siena

siena

Cea de-a doua zi poate incepe extrem de placut prin urcatul celor 400 de trepte ale turnului, Torre del Mangia, locul care ofera cea mai buna priveliste asupra orasului. Turnul, construit in Piazza del Campo, in anul 1344 era la acea vreme o remarcabila opera inginereasca si unul dintre cele mai inalte turnuri din Italia (102 metri).

La L`Osteria locul pe care ti-l recomandam pentru masa de pranz, vei intalni 50% turisti si 50% localnici – asadar gradul de ocupare este mai tot timpul de 100%. Desi locul se bucura din ce in ce mai mult de popularitate printre turisti, el ramane inca preferat de localnici, caci aici se gasesc feluri de mancare obisnuite la preturi accesibile. Felul de baza este antipasti cu sardine in ulei si cimbru.

Sfanta Ecaterina de Siena (1347-1380) este una dintre cei doi sfinti care patroneaza Italia si unul dintre sfintii patroni ai Europei. Daca vrei sa pasesti pe urmele Sfintei Ecaterina vei avea parte de un traseu surprinzator de putin aglomerat. Calatoria initiatica incepe vizitand casa Sfintei, acolo unde Ecaterina s-a nascut si a trait alaturi de parintii sai si cei 23 de frati, asa cum consemneaza legenda. In secolul al XV lea camerele au fost transformate in mici capele decorate cu fresce care descriu viata ei. Adiacent, la nivelul inferior al capelei se gaseste celula Ecaterinei, o incapera aproape goala si neatinsa.

Casa sanctuar a sfintei Ecaterina

Apoi, daca vrei sa afli mai multe despre Ecaterina viziteaza impozanta biserica di San Domenico, construita in secolul XIII, situata la doar cateva minute spre vest, din Piazza San Domenico. Mult modificat fata de varianta intiala, interiorul acestei biserici care seamana cu un sopron este locul in care Ecaterina si-a depus juramantul si in care a facut si multe dintre miracolele sale. Capela contine un portret pictat in timpul vietii ei, iar pe plafon este pictata scena taierii capului Sfintei Ecaterina. Tot aici vei putea vedea si degetul mare al Ecaterinei, pastrat intr-o urna. Restul trupui este adapostit si conservat la Roma.

Antica Osteria da Divo, un restaurant in care vei servi lucruri delicioase

Daca suferi de claustrofobie s-ar putea sa nu fii foarte incantat de propunerea noastra pentru cina. La Antica Osteria da Divo, amenajata in cateva morminte etrusce, mesele si scaunele sunt extrem de joase. Vei fi insa rasfatat cu o varietate de mancaruri neobisnuite: de la carne de porc umpluta cu bacon si flambata la branzeturi proaspete, sos de trufe si piure de cartori. Indicat ar fi sa mergi acolo doar daca iti faci rezervare.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!