vinurile din istria
Europa

Turism viticol in Croatia: vinurile din Istria

Cand oamenii se gandesc la Croatia, nu se gandesc in principal la vin. Dar cei pentru care licoarea bahica inseamna mai mult decat un paharel baut la masa ar trebui sa stie ca Peninsula Istria, care se afla in partea de vest a tarii, pe Coasta Adriatica, are niste vinuri minunate, cunoscute in intreaga lume.

Productia de vin in Istria este concentrata in principal in 4 centre, care sunt Buje, Porec, Pazin si Rovinj, plus zonele adiacente lor. Poti vizita vinariile din regiune, de-a lungul asa-numitelor drumuri ale vinului si poti degusta atat vinurile care au cucerit medalii internationale, cat si cele facute de localnici la ei acasa. Urmand aceste trasee, te poti opri fie la vinarii, fie la proprietatile private care au anunturi ca ofera vin. Drumurile serpuiesc prin minunata Peninsula Istria si fiecare asezare are propriul Konoba, un restaurant local, unde poti incerca vinurile regiunii si nu cumva sa ratezi prsut – o sunca afumata absolut fantastica. Multe sate si orase ofera camere si cazare.

vinuri istria

Drumurile vinului din Istria sunt:

1.      Brtonigla, Umag, Novigrad, Dajla, Nova Vas, Groznjan, Buje, Savudrija

2.      Visnjan, Tar, Baderna, Funtana, Lovrec

3.      Buzet, Tinjan, Pazin

4.      Rovinj, Vodnjan, Valbandon

Exista trei tipuri de vin istrian, si anume: vinul alb malvazija (malmsey), muscat (muscatel) si vinul rosu teran. Malvazija dateaza de secole si este un vin de culoare galbena spre auriu, cu parfum de floare de salcam. Intrucat aroma acestui vin este foarte racoritoare, merge de minune cu fructele de mare senzationale din Peninsula Istria, gasite in special in orasele de langa coasta. Teran, care a fost pretuit si a fost vinul ales de Casanova (rezident in Istria) are o savoare fructata si merge foarte bine cu carne. Unul dintre vinurile cele mai populare din aceasta zona este Muskat, care are o culoare aurie, parfum floral si este foarte dulce. Ai grija insa la consumul acestui soi, intrucat se considera a fi afrodisiac (bun, acum stim ca vei consuma foarte mult!)

rovijn vin istria
Rovijn

Istria este cea mai mare peninsula de pe Coasta Adriatica si se inclina usor pana catre Marea Adriatica. Vinul din regiune este imbogatit de structura terenului si de de solul rosu bogat. Cel mai mare oras din Istria este Pula, care are si aeroport si aici aterizeaza zboruri din toata Europa. Poti ajunge in Istria si cu masina, sau cu trenul care te lasa in marile orase din apropiere, Zagreb in Croatia, Venetia si Trieste in Italia.

In afara de vin, agro-turismul este foarte popular in peninsula. Daca esti in cautarea unei vacante culinare si stropite cu vin de calitate, aici e locul unde trebuie sa vii si nu vei fi dezamagit.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!