Food & Drink

Totul despre limoncello

Limoncello este un lichior de lamaie care isi are originile in sudul Italiei. Limoncello isi trage aroma mai degraba din coaja, decat din sucul de lamaie. Rezultatul este o bautura dulce, dar care preia si ceva din amareala lamaiei.

limoncello

Limoncello si-a castigat popularitatea cu mai mult de un secol in urma, atunci cand Vincenza Canale, care conducea un hotel pe insula Capri, le-a oferit oaspetilor sai un mic pahar cu lichior de lamaie, pe post de bautura servita dupa masa sau digestiv. Faima nectarului de lamaie s-a raspandit rapid printre turistii si oaspetii care vizitau Capri, intre care si cativa scriitori, foarte utili ulterior in a impartasi dragostea lor pentru Limoncello cu cititorii. Reteta originala a Vincenzei Canale a ramas neschimbata dupa un secol, iar mostenitorii ei continua sa produca lichiorul cunoscut in intreaga lume sub numele de Limoncello di Capri. Limoncello se produce foarte usor, fiind nevoie de numai patru ingrediente: lamai, vodca, zahar si apa. Reteta de mai jos a fost preluata din romanul de succes al lui Frances Mayes, “Sub soarele Toscanei”. Poti sa-l prepari chiar si tu acasa!

In Roma, dupa ce servesti masa la unul din multele restaurante in aer liber aflate t in preajma hotelurilor, ti se aduce pe o tava grappa si Limoncello. Combinatia e cu adevarat delicioasa, iar ritualul de sorbire a lichiorului din pahare inalte si subtiri are un farmec aparte.

Capri – locul de nastere al bauturii Limoncello

In insula Capri, Limoncello se prepara de mai bine de 100 de ani. In fabrica din Anacapri sunt produse anual mai mult de 70000 de sticle de Limoncello di Capri. Lichiorul se face numai cu lamai din Sorrento, care au drept caracteristica sucul putin acidulat si uleiurile esentiale extrem de fine care exista in coaja lor. In prezent, exista multi producatori de Limoncello, dar putini sunt cei care obtin combinatia perfecta intre culoare si aroma, prin care se distinge Limoncello di Capri.

limoncello

Prepara-ti singur Limoncello

Lamai, vodca, zahar, apa… si gata! In Italia, Limoncello este de multe ori o afacere de familie. Sunt cazuri in care mama descopera reteta, fie si citind un roman de succes. Aproape oricine are un lamai in curte. Sarcina prepararii lichiorului se imparte intre toti membrii familiei, fiecare amestecand cu randul bautura. Limoncello se distribuie apoi rudelor si prietenilor, impreuna cu o sticla de grappa, pentru a fi savurata in stilul italian.

Reteta de Limoncello a lui Riccardo

Aceasta reteta a lui Riccardo Baracchi a aparut in romanul de succes al lui Frances Mayes, “Sub soarele Toscanei”.

8 lamai

1 litru vodca

400 grame zahar

1 litru apa imbuteliata, fiarta

Cojeste lamaile. Pastreaza fructele pentru alte utilizari. Pune cojile intr-un vas mare impreuna cu vodca, inchide-l bine si lasa-l intr-un loc racoros, pentru cel putin 4 zile, de preferat o saptamana. Agita amestecul usor de doua ori pe zi. Cojile isi vor pierde culoarea lor galbena stralucitoare.

In a cincea zi sau mai tarziu, pregateste un sirop din zahar si apa fierbinte, avand grija ca acesta sa nu fiarba niciodata complet. Amesteca si fierbe la foc mic timp de 5 minute, apoi dupa ce zaharul s-a dizolvat, lasa-l sa se raceasca.  Strecoara alcoolul cu parfum de lamaie printr-un tifon sau o sita, indeparteaza cojile de lamaie si amesteca alcoolul cu siropul. Agita bine inainte de a-l imbutelia. Lasa bautura sa se aseze timp de 2-3 zile. Serveste-l rece ca aperitiv. Iti vor iesi 2 litri.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!