Europa

Tallinn, o capitala culturala

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Dupa ce orasul Tallinn s-a bucurat in anul 2011 de statutul sau de capitala europeana a culturii, vizitatorii continua sa vina aici pentru a vedea Orasul Vechi, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Turistii care viziteaza capitala Estoniei se pot bucura de unele dintre cele mai bune oferte de cazare din Europa. Avantul luat de constructia de hoteluri, inaintea crizei economice, a lasat Tallinnul cu un surplus de camere de hotel si tarife in cadere libera.

tallinn

‘Stories of the Seashore’ (Povesti de la malul marii) este tema anului pentru capitala europeana a culturii, una care descrie eforturile sustinute ale estonienilor de a redeschide acest oras pentru public, dupa anii de ocupatie sovietica, cand a fost inclus in zona proscrisa.

Capetele de afis sunt: Zilele muzicale estoniene (21-27 martie), in cadrul carora au fost prezentate lucrari inspirate de oras, apartinand unor compozitori estonieni, Sarbatoarea Muzicii Tinere si a Dansului (1-3 iulie), cu reprezentatii ce au fost sustinute de 35000 de tineri artisti, si Batalia Estului (2-3 decembrie), un festival de dans, la care participa 300 de artisti, din 20 de tari.

Tallinn: orasul vechi

Orasul vechi din Tallinn este impanzit de strazi pietruite si alei inguste care dau in gradini fermecatoare. Sunt putine locuri in Europa care surprind aura Evului Mediu atat de incantator precum o face Tallinn.

tallinn
Orasul vechi are cea mai mare cautare printre turisti

Impunatoarea cladire a municipalitatii, care dateaza din anul 1404, este cea mai bine conservata primarie medievala din Europa de Nord. In apropiere, biserica Sf. Olav, candva cea mai inalta cladire din lume, a fost folosita de catre KGB–isti ca turn de radio.  Urca scarile pentru a vedea din punctul de observare cateva dintre cele mai frumoase privelisti ale orasului Tallinn.

Aproximativ jumatate dintre foisoarele rosii, conice, ce alcatuiesc zidul orasului, sunt inca in picioare. Poti urca pana in varful constructiei sau poti arunca o privire in interiorul fortificatiilor sale la Kiek in de Kök, care inseamna ‘uita-te pe furis in bucatarie’ in germana veche (numele vine de la soldatii care se puteau uita din turn in casele localnicilor). Aici, o vizita in pasajele subterane, ii poarta pe vizitatori inapoi in timp, in anul 1219, totul fiind insotit de un spectacol de sunet si lumina.

Cateva strazi duc pe Dealul Toompea, fosta zona rezidentiala a nobilimii, unde se afla complexul unui castel medieval si superba catedrala Alexander Nevsky. De aici, de pe platformele amenajate pe strazile Kohtu si Patkul, vei vedea panorama orasului vechi din Tallinn si a golfului.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Arta in Tallinn

La cateva statii de tramvai de centru, pe un deal de unde se vede Parcul Kadriorg, se afla Kumu (care se pronunta ‘koomoo’ si este prescurtarea de la Kunstimuuseum, care inseamna Muzeul de Arta). Cel mai mare de acest fel din regiunea baltica, muzeul trece in revista arta estoniana din secolul 18 pana in zilele noastre. Cladirea a fost desemnata Muzeul European al anului 2008.

In apropiere, Muzeul de arta al Palatului Kadriorg adaposteste capodopere olandeze, italiene si rusesti, din secolele 16-18. Palatul a fost construit de Petru cel Mare, pentru sotia lui, Caterina.

In Orasul Vechi se afla Galeria Haus, care detine suprematia in educarea gustului publicului estonian amator de arta; Galeria Draakoni, numita astfel dupa dragonii uriasi care impodobesc cladirea si Galeria Hobusepea (Cap de cal), unde au loc prezentari video.

Mancarea si bautura in Tallinn

Mancarea traditionala estoniana abunda in carne si carbohidrati. Porcul este omniprezent, in timp ce unele meniuri includ si feluri mai putin obisnuite, cum ar fi elan si mistret. Ca si in majoritatea oraselor europene, exista si o selectie din bucataria internationala. Nu exista restaurante vegetariene, desi majoritatea restaurantelor din Tallinn servesc si platouri fara carne.

In Orasul Vechi, rusticul Kuldse Notsu Kõrts (Hanul porcusorului de aur)  serveste preparate traditionale, asa cum face si Eesti Maja (Casa estoniana), aflata in cartierul de afaceri, in partea de sud a Orasului Vechi.

Dincolo de piata, Olde Hansa ofera o calatorie in epoca medievala, in gospodaria unui negustor bogat. Mesenii stau la mese din lemn, sunt serviti de ospatari imbracati in haine traditionale medievale, care duc platouri mari cu mancare si cani cu bere si vin, totul acompaniat de cantareti care interpreteaza serenade printre mese.

tallinn
Restaurantul Olde Hansa, din orasul vechi

La fel si cavernosul Peppersack, cu grinzi din cherestea, are un meniu sofisticat. Aici servirea se face amintind de luptele cu spada din filmele lui Errol Flynn, iar tu iti faci drum printre frigaruile de pui, pulpele de miel sau heringii marinati.

Daca vrei se incerci un pub in Orasul Vechi, mergi la Karja Kelder, un bar aflat intr-o pivnita, considerat a fi cel mai vechi din Tallinn, sau Valli Baar, unde lumea se aduna in jurul unui bar central rectangular. Expatii isi gasesc si ei radacinile in Orasul Vechi. Incearca Nimeta Baar (Barul fara nume), un bar cu transmisii sportive live, infiintat de niste scotieni care au venit in oras pentru un meci de fotbal si nu s-au mai intors acasa.

Shopping in Tallinn

Orasul Vechi din Tallinn e plin de magazine de suveniruri de diferite calitati si la preturi discutabile. O oprire care merita este la Pasajul Sf Caterina, unde se afla breslele de mestesugari si numeroase magazine unde poti vedea oamenii la lucru si le poti achizitiona lucrarile. Pentru ceva original si unicat, mergi la Galeria A pe strada Hobusepea, unde isi are sediul o asociatie a artistior, specializata in confectionarea de bijuterii moderne estoniene.

In afara Orasului Vechi se afla trei locuri, adevarate mecca ale comertului. De o parte si de alta a pietei centrale se afla Viru Keskus, un centru modern de cumparaturi si Centrul Solaris, cel mai nou complex de cumparaturi si distractie (si cel mai mare din regiunea baltica). In apropiere se afla lantul de magazine de origine finlandeza, Stockmann.

tallinn
Primaria din Tallinn, situata tot in Orasul Vechi

Hotelurile din Tallinn

In Tallinn exista un numar mare de hoteluri din care poti alege. La umbra Dealului Toompea si la scurta distanta de Orasul Vechi se afla Hotelul Meriton Grand Conference and Spa, unul dintre cele mai recent construite, unde se afla si cea mai mare sala de gimnastica din oras.

Vis-à-vis de una dintre portile Orasului Vechi se afla Hotelul Sokos Viru, deschis in anul 1972, ca parte a Intourist, agentia oficiala de turism a Rusiei. Dupa colapsul Uniunii Sovietice, noii proprietari au gasit planurile care indicau existenta unui etaj 23, despre a carui existenta nu se stia. Aici s-a descoperit ca exista un post de radio KGB, unde erau preluate mesaje codificate de la ambasadele sovietice din tarile nordice si retransmise catre Moscova. Din data de 13 ianuarie, camera secreta a devenit un muzeu cu tematica KGB-ista.

Daca vrei sa stai in Orasul Vechi, ai la dispozitie elegantul Hotel Telegraaf, care se afla in sediul datand din secolul 19 al Companiei Estoniene de Telegraf. Favorit printre celebritati si politicieni, aceasta locatie are ceva din eleganta sfarsitului de secol.

Majoritatea hotelurilor mari din Tallinn au facilitati de spa, imbaiatul in public fiind una din obsesiile traditionale nordice.

Sfat:

Terasa Lounge 24 de la etajul 24 al Hotelului Radisson Blu din Tallinn, ofera o panorama spectaculoasa a orasului si a portului. Este cea mai inalta locatie din oras, unde se poate sta afara.

Citește și despre o vacanță romantică în Vilnius

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!