ohrid
Foto: travelling-macedonia.blogspot.com
Europa

Mini ghid de calatorie in Macedonia

In ciuda avantului luat in urma prabusirii Iugoslaviei lui Tito in anul 1991, Macedonia este inca relativ necunoscuta in comparatie cu vecinii sai balcanici, desi are multe de oferit turistilor. Invecinandu-se cu Serbia, Albania, Bulgaria si Grecia, aceasta tara multi-etnica, inconjurata de uscat, se mandreste cu munti incantatori si peisaje care iti taie rasuflarea – fiind un loc  de evadare pentru plimbareti, alpinisti, schiori si alti amatori de activitati in aer liber.

Fa o aventura cu masina pana in Macedonia! Nu vei regreta.

Nici pasionatii de istorie nu vor fi dezamagiti. Cu o mostenire culturala ce are legaturi cu Grecia si Roma, precum si cu 500 de ani de domnie otomana, comorile nedescoperite ale Macedoniei sunt in curs  de a fi dezvaluite – un numar crescand de vestigii arheologice scot la iveala descoperiri semnificative ale acestei tari fascinante.

Skopje

Skopje, capitala Macedoniei, a trecut prin experienta unui cutremur devastator in anul 1963, care a distrus multe dintre cladirile frumoase datand din secolele 18 si 19. In urma reconstructiei ulterioare, a rezultat un peisaj din beton pe care multi l-au asociat cu imaginea fostelor tari comuniste. Cei care au vizitat orasul Skopje vara trecuta, au fost dezamagiti sa vada multe dintre cladirile din centru acoperite de schele, in urma programelor extinse de reconstructie a orasului.

In orice caz, desi nu este renumit pentru frumusetea sa, o incursiune in aceste locuri scoate la iveala o destinatie fascinanta, in care abunda cultura si ospitalitatea.  Urbanismul este dat de amestecul dintre blocurile de locuinte, minaretele moscheelor si bisericile ortodoxe, toate avand drept fundal muntii: dovezi graitoare ale mostenirii istorice incarcate de cultura.

Desi reconstruit dupa un cutremur devastator, Skopje ofera imagini surprinzatoare

Raspanditi pe malurile Fluviului Vardar, vizitatorii trebuie  sa se indrepte spre nord, pentru a arunca o privire partii turcesti vechi a orasului, Carsija. Aici, strazile pietruite sunt pline de bazare si magazine, care vand orice, de la haine de ocazie pana la bijuterii sclipitoare. Aceste artere pline de forfota sunt o locatie buna pentru a manca sau a savura o bautura, fiind impanzite de restaurante care servesc preparate turcesti ce iti lasa gura  apa.

Cerul orasului Carsija e dominat de Fortareata Kale, care dateaza din secolul 10. Locatia fortaretei exista inca din secolul 6, dar fortareata prezenta este un amestec  de ruine care au o vechime de numai 600 de ani. Privelistea care se vede din fortareata asupra orasului Skopje si a Fluviului Vardar, este impresionanta.

O plimbare la vale, avand ca punct de plecare Carsija, te va duce la Kamen Most, un pod de piatra din secolul 15 care face legatura cu Piata Makedonika Polstad, aflata in partea de sud a fluviului. Marsal Tito este alegerea perfecta pentru a te relaxa intr-o cafenea sau bar sau pentru a face cumparaturi in magazinele elegante.

Stradute pitoresti in Carsija

Muzica face parte integranta din cultura bogata a Macedoniei, puternic influentata de comunitatile de tigani din zona. Suto Orizari, aflata la marginea orasului Skopje, cunscuta si sub numele de Shutka, este cea mai mare comunitate de tigani si prima asezare apartinand acestei etnii, cu guvernare de sine statatoare. Acest loc este mai mult un punct de interes pentru cei fascinati de cultura tiganeasca, decat o atractie turistica in sine.

Piata are reputatia de a fi unul dintre cele mai bune locuri din Balcani in care te poti targui, iar daca esti fan al muzicii tiganesti, aici poti gasi la vanzatorii stradali, CD-uri ale artistilor locali. In zona sunt multe parcuri si puncte de recreere, mai degraba decat locuri de o frumusete conventionala. Arhitectura este un puzzle multicolor, care include orice, de la cocioabe pana la case mai elaborate si mai aratoase.

Daca ajungi vara, s-ar putea sa fii martor la petreceri de nunta care au loc chiar pe strada. E greu sa nu fii coplesit de caldura si farmecul localnicilor si multa lume mentioneaza vizita in aceasta zona aflata in transformare si avand un statut aparte, drept punct de reper al calatoriei lor in Macedonia.

Parcul National Mavrovo

La numai o ora de mers cu masina din orasul Skopje, se afla Parcul National Mavrovo. Peisajul incantator si salbaticia acestei rezervatii naturale, fac din acest loc unul tentant pentru plimbari, sporturi acvatice si practicarea schiului in statiunea Zare Lazarevski.

Galicnik Svabda, faimosul festival al nuntilor din orasul Galicnik, se tine in fiecare an, in luna iulie. Este o competitie intre cupluri, la finalul careia este selectat unul care va avea onoarea sa se casatoreasca in traditionalul stil din Galichka. Dansul teskoto este un element cheie al festivitatilor: barbati in haine traditionale isi dau mainile, apoi le ridica si le coboara, in sunetul impunator al tobelor si al cornurilor.  El are un aer solemn, care simbolizeaza suferinta populatiei de-a lungul istoriei si iti ofera sansa de a fi partas la procesiunile barbatilor si femeilor, imbracati in costume traditionale macedonene.

Superbul parc national Mavrovo se afla la o ora de Skopje

Ohrid, perla din Macedonia

La trei ore sud de Skopje, se afla Ohrid, cel mai iubit dintre orasele macedonene si inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Orasul se afla pe malul lacului Ohrid, care dateaza de patru milioane de ani si este unul dintre cele mai vechi lacuri de pe glob. Se spune ca apele sale sunt printre cele mai clare si pure din lume. O calatorie cu barca, aici functioneaza pe post de taxi, iti ofera privelisti de vis ale orasului Ohrid si ale  Albaniei.

ohrid

Ohrid are caracteristicile unui oras maritim, cu balciuri, restaurante si locuri unde  se pot practica sporturile acvatice. Dar este si un loc incarcat de istorie si aici se afla Muzeul National. Muzeul adaposteste comori antice si arheologice, care strabat toate perioadele, din preistorie pana in zilele noastre. Amfiteatrul Roman, care serveste uneori drept scena a unor concerte incarcate de atmosfera, merita vazut in drum spre Fort Samul, unde ti se infatiseaza ochilor privelistea spectaculoasa a orasului.

Ohrid este inconjurat de 365 de biserici – cate una pentru fiecare zi a anului. Ascensiunea montana abrupta te va duce la manastiri si lacasuri de cult, cum ar fi cel datand din secolul 15, Sveti Jovan. Daca nu esti pasionat de religie, exista intotdeauna si o parte a orasului, in care distractia e in toi: Plaja Kaneo are un aer de Riviera Franceza, fetele sexy in bikini fiind o prezenta obisnuita aici.

Atat in oras cat si in jurul lacului, exista numeroase posibilitati de cazare, de la campinguri pana la hoteluri moderne. Multi turisti aleg sa stea in unul din numeroasele apartamente oferite spre inchiriat, care sunt simple de gasit daca ai asupra ta un rucsac sau o valiza, pentru ca ofertele avantajoase vor aparea chiar pe strada. In timpul verii, camparea pe malul lacului iti ofera sansa de a privi stelele in noptile senine.

Intre numeroasele biserici se distinge cea a Sf. Panteleimon

Ritmul de viata aici e unul calm, iar localnicii sunt intotdeauna bucurosi sa intre in vorba cu turistii, pe teme legate de politica si istoria Macedoniei. Te poti astfel angrena in discutii controversate care au ca subiect numele tarii. Grecia, Albania si Bulgaria toate revendica numele de ‘Macedonia’, intrucat Macedonia de astazi a reprezentat in trecut o singura parte din punct de vedere geografic si istoric. Pe plan international, se face referire la Macedonia ca fiind ‘Fosta Republica Iugoslava Macedonia’ (FYROM).

Bitola

Bitola este un oras istoric, cu o ambianta distincta, aflat la poalele Muntelui Baba. A fost pe vremuri centrul administrativ si economic al Macedoniei. Importanta sa politica se reflecta in numele pe care l-a avut aceasta asezare in timpurile otomane, de “Orasul Consulilor”, reflectand numarul mare de consulate care se aflau candva aici.  Frumusetile arhitecturale includ faimosul Turn cu ceas, precum si numeroase moschee si biserici. Statiunea de schi Pelister, aflata in apropiere, este o alta atractie pe timpul iernii.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Blogul de vacante » Blog Archive » Aventuri in delegatii-Serbia si Macedonia spune:

    […] puteti citi despre Skopje si ce se mai poate vizita in […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!