Asia

Ghid Bali. Informații turistice Bali. Cele mai frumoase atracții turistice din Bali. Unde să te cazezi în Bali.

Bali, supranumită „Insula zeilor”, este una dintre cele mai populare destinații turistice ale lumii, grație peisajelor sale variate, care includ munți, dealuri, linii de coastă, terase de orez, priveliști marine...
[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Bali, supranumită „Insula zeilor”, este una dintre cele mai populare destinații turistice ale lumii, grație peisajelor sale variate, care includ munți, dealuri, linii de coastă, terase de orez, priveliști marine, la care se adaugă un bogat bagaj cultural marcat de o spiritualitate unică dar și nenumărate posibilități de petrecere a vacanței, pentru toate gusturile – de la sporturile acvatice la turismul istoric și atracțiile arheologice.

Bali aparține de Indonezia, fiind una dintre cele peste 17.000 de insule ale arhipelagului indonezian. Este localizată la circa 2 km est de insula Java și vest de insula Lombok. În Bali trăiesc aproximativ 4,2 milioane de locuitori iar suprafața insulei este de 5780 km pătrați, distanța de la est la vest fiind de 144 km iar de la nord la sud de 80 km. Capitala insulei este orașul Denpasar. Citește în continuare un ghid Bali, cu cele mai importante informații turistice: obiective de vizitat în Bali, ce să faci și ce să vezi în Bali, locuri de cazare în Bali etc.

Vremea în Bali. Care e cea mai bună perioadă pentru a vizita Bali

Bali se află în apropierea Ecuatorului, prin urmare climatul este tropical, cald și umed pe tot parcursul anului, cu două anotimpuri principale: sezonul uscat (aprilie-septembrie) și sezonul ploios (octombrie-martie).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Bali depinde, evident, de condițiile meteorologice care își pun amprenta pe prețurile la cazare. Sezonul de vârf este pe perioada lunilor iulie și august și în timpul sărbătorilor de Paște și de Crăciun/Anul Nou. Însă cele mai bune luni pentru a vizita Bali sunt aprilie, mai, iunie și sptembrie, adică înainte și după sezonul de vârf. Aceste luni intră în sezonul uscat, umiditatea e ceva mai scăzută iar prețurile la cazare sunt cu 30-50% mai mici decât pe perioada sezonului de vârf. Multe magazine oferă reduceri și au promoții, restaurantele sunt mai puțin aglomerate iar atmosfera e mai relaxată.

În Bali sunt două sezoane: cel uscat și cel ploios

Aceste luni sunt perfecte și pentru desfășurarea activităților acvatice, precum scuba diving, surfing, snorkeling etc. Apele sunt limpezi iar plajele nu sunt foarte aglomerate. De asemenea, atracțiile pentru familiile cu copii, precum Grădina Zoologică, Marine & Safari Park, Bali Bird Park, Waterbom, White Water Rafting, Pădurea Maimuțelor etc, sunt mai puțin aglomerate. La fel se întâmplă cu templele și principalele atracții turistice.

Zona centrală a insulei Bali e dominată de munți vulcanici, cu înălțimi care trec de 3000 m. Aici, temperaturile sunt mult mai scăzute, ploile simțindu-și făcută prezența mai des decât în zonele de coastă.

Informații de călătorie în Bali

Începând cu data de 30 septembrie 2015, turiștii din România care călătoresc în Bali pe o durată mai scurtă de 30 de zile (fără a exista posibilitatea de prelungire) sunt scutiți de viza de intrare. Conform mae.ro, turiștii pot intra doar prin anumite puncte de frontieră indoneziene pentru a putea beneficia de exceptarea de la viza de intrare (de exemplu, aeroporturile internaționale Soekarno-Hatta Jakarta, Juanda Surabaya, Ngurah Rai Bali, Kualanamu Medan şi Hang Nadim Batam, porturile maritime Sri Bintan Pura Tanjung Pinang, Batam Center Batam, Sekupang Batam şi Tanjung Uban etc). Ai nevoie de un pașaport internațional, cu valabilitate de minim 6 luni.

Moneda oficială în Indonezia (și în Bali) este rupia indoneziană (IDR). Rata de schimb (la data scrierii acestor informații) este 1 euro = 16 200 rupii indoneziene, 1 $ = 13 500 rupii indoneziene. De multe ori, prețurile locale sunt afișate sub forma: Rp.

Rupia indoneziană

Ora locală. Deși Bali e parte din Indonezia, Bali nu e pe același fus orar cu capitala Djakarta, față de care este cu o oră înainte. Bali are aceeași oră cu Singapore, Kuala Lumpur și Perth iar față de România se află cu 6 ore înainte.

În Bali se folosesc prize cu 2 pini, comune în cea mai mare parte a Europei, prin urmare nu e nevoie de un adaptor de priză. Voltajul este de 230 V, frecvența de 50Hz.

Pentru conectarea la Internet, e de preferat să cumperi o cartelă locală. Deși nu întotdeauna viteza internetului în Bali e foarte mare, serviciile s-au îmbunătățit de-a lungul anilor iar în prezent conexiunea la net e un lucru comun. Rețeaua 3G e disponibilă în cele mai multe părți ale insulei. O cartelă prepaid e o opțiune foarte bună, acestea având prețuri absolut rezonabile. Pentru 10 dolari poți sta online o lună, având inclus un trafic de 4 GB. Cartelele prepaid pot fi folosite, desigur, atâta vreme cât ai un telefon deblocat, care poate funcționa în orice rețea. Cea mai bună opțiune e dată de cartelele Simjek.

Insula Bali și regiunile ei

Engleza este a treia limbă vorbită în Bali și de departe cea mai populară limbă străină. Primele două sunt indoneziana și balineza. Datorită numărului mare de turiști (anual sosesc în Bali circa 700.000 de australieni), mulți localnici vorbesc o engleză de bază, prin urmare comunicarea e relativ ușoară. Multe semne sunt bilingve iar în restaurante, meniurile sunt traduse, de regulă, și în limba engleză. Pentru localnici, indoneziana e limba de bază (Bahasa Indonesia).

Numele balineze și copiii balinezi

Un lucru foarte interesant în Bali este legat de numele localnicilor. Există doar patru nume care sunt purtate de bărbați sau femei. Primul născut este numit Wayan, al doilea Made, al treilea Nyoman și al patrulea Ketut. Pentru al cincilea copil, numele o iau de la capăt – Wayan. Unii primesc o serie de porecle, în vreme ce alții rămân cu numele originale. De aceea, atunci când strigi un balinez e bine să fii cât mai creativ, de pildă să i te adresezi Yoga Ketut sau Mountain Made.

Copiii balinezi ating pământul doar când consideră de cuviință părinții lor. (Foto: @sasint)

Nou-născuților balinezi nu li se permite să atingă pământul în primele luni de viață, de aceea ei sunt cărați în brațe peste tot. Aceștia sunt considerați mici îngeri iar conexiunea spirituală e protejată de faptul că nu trebuie să atingă pământul. Atunci când părinții consideră că a venit momentul potrivit, se desfășoară o ceremonie și ei sunt lăsați să aibă contact cu solul. [continuă cu Pagina 2] [/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Traficul în Bali

Poți închiria o mașină sau în scuter în Bali dar… atenție la trafic! În primul rând, în Bali se circulă pe partea stângă. Oricine poate intra într-o intersecție fără ca măcar să se asigure. Una dintre principalele reguli care se aplică este: orice vezi în fața ta e responsabilitatea ta! Așa că un motociclist care pătrunde într-o intersecție tăindu-ți fața, consideră că e treaba ta să-l protejezi și să încetinești. Dacă vrei să depășești pe cineva trebuie să folosești în mod obligatoriu claxonul, ca să-i atragi atenția, altfel s-ar putea să facă o mișcare bruscă stânga-dreapta, fiindcă nu se uită în oglinzile retrovizoare. Sunt multe străzi înguste, nu întotdeauna bine marcate. Animalele (câini, găini, vaci) își pot face oricând apariția pe șosea. Deseori, șoselele se închid pentru procesiunile religioase. Viteza de deplasare pe un drum principal este de 60-70 km/h.

Trafic pe strada principală din Ubud. Traficul din Bali nu e o plăcere, așa că e recomandabil să închiriezi mașina cu șofer cu tot

Atenție însă! Pentru a conduce în Bali ai nevoie de un permis de conducere internațional sau de un permis de conducere balinez temporar (permisul turistic – pe care îl poți lua de la o circă de poliție din capitala Denpasar pe loc, prețul pentru acesta fiind de 30 $. Completezi un formular, aduci o poză de pașaport, banii și ai drum liber în Bali!).

Dacă vrei să închiriezi o mașină în Bali, recomandarea este să o închiriezi cu șofer cu tot. Un șofer te costă 10-15 dolari pe zi și te scutește de o mulțime de neplăceri. Mulți oameni închiriază mașini pentru a descoperi insula dar o zi la volan poate fi extrem de neplăcută. Un șofer local e mai rapid, cunoaște drumurile, locurile de parcare și te așteaptă cuminte la mașină oriunde ai vrea să mergi. De multe ori este chiar un companion de călătorie sociabil, care-ți dă ponturi despre locuri și destinații. Iar dacă se întâmplă ceva cu mașina, cel care răspunde e el.

Principalele atracții turistice din Bali

Ulun Danu

Bali e o insulă în care nu te plictisești niciodată și în care poți descoperi în fiecare zi câte un loc nou de care să te bucuri și care să-ți încânte sufletul. Cu toate acestea sunt câteva obiective turistice principale pe care ar fi de dorit să nu le ratezi și de preferat să le vizitezi în afara sezonului turistic de vârf, când aglomerația e maximă.

Templul Tanah Lot

Templul Tanah Lot

Aflat la 20 km nord-vest de Kuta, templul Tanah Lot este unul dintre cele mai cunoscute locuri sacre din Bali, datorită spectaculoasei lui amplasări, pe o mică insuliță stâncoasă, lovită de valurile oceanului. Pentru localnici, este unul dintre cele mai sacre temple ale insulei (cel mai mare și mai sfânt este Pura Besakin. Pura înseamnă templu în balineză). În fiecare seară, mii de turiști din Kuta, Legian și Sanur găsesc o cale pentru a ajunge la Tanah Lot și a admira de aici mirificul apus de soare.

Tanah Lot a fost construit la începutul secolului 16 și se spune că a reprezentat o viziune a preotului Nirartha, care i-a rugat pe pescarii locali să ridice un templu după ce și-a petrecut o noapte pe stânca respectivă. Străinii nu pot intra în templele balineze dar te poți plimba prin jurul lui, în timpul refluxului, locul îmbiindu-te să faci o mulțime de fotografii. La final te poți relaxa la unul dintre restaurantele și barurile din zonă, unde poți savura o ceașcă din celebra cafea indoneziană Kopi Luwak, cea mai scumpă din lume, „creație” a mamiferelor numite civeți, care trec boabele prin intestinele lor înainte ca acestea să fie recoltate și prăjite de localnici.

De la Tanah Lot poți continua pe cărările din jur pentru a ajunge la frumosul Batu Bolong, un alt templu marin aflat pe o stâncă din mare.

Seminyak

Relaxare în Seminyak

Aflată pe coasta de sud-vet a insulei, Seminyak e o mică localitate care aproape că a fost înglobată de masiva expansiune a orașului Kuta. În ciuda acestei vecinătăți, Seminyak a rămas una dintre cele mai exclusiviste destinații de vacanță din Bali. Aici se află hoteluri-boutique de 5 stele, restaurante de top, spa-uri de renume, magazine aparținând brandurilor celebre etc. De asemenea, locul e cunoscut printre iubitorii de surf, care îmăânzesc plajele bucurându-se de valurile mari care se formează aici în marea parte a timpului. Seminyak e un loc dinamic și vibrant în care ai putea să-ți petreci întreaga vacanță din Bali fără să te plictisești.

Muntele Batur

Muntele Batur (Foto: indonesia.tripcanvas.co)

Chiar dacă nu este cel mai înalt munte din Bali, Batur e situat în mijlocul celor mai dramatice peisaje, dominând partea de nord-est a insulei, cu ai lui 1717 m. Batur e un vulcan încă activ, care include nu mai puțin de patru cratere, un lac și câteva sate. Una dintre activitățile cele mai populare legate de acest munte este să faci o drumeție până în vârf, pentru a admira de acolo apusul soarelui. Urcușul e relativ ușor și se face în circa două ore. Vizitatorii ajung la Batur și pentru a vedea Pura Ulun Danu Batur, unul dintre cele nouă principale temple hindu din Bali.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

Plaja Kuta și alte plaje

Plaja Kuta (Foto: bali-indonesia.com)

Kuta e o plajă aglomerată dar care, alături de învecinatele plaje Legia și Seminyak, care se întind la nord, formează o zonă mult căutată de către surferi și de către iubitorii sporturilor acvatice. Aici poți lua lecții de surf, poți închiria echipament sau te poți relaxa la unul dintre numeroasele baruri și restaurante care mărginesc plaja. Dacă ești în căutarea unei plaje mai liniștite, îndreaptă-te către Sanur, Jimbaran sau, în Nusa Dua, către plaja Geger. Surferii vor găsi distracția (și valurile) și pe plajele Dreamland, Canggu, Balangan, Bingin și Padang-Padang.

Pădurea maimuțelor din Ubud

La 10 minute de mers din centrul orașului Ubud se află Pădurea Maimuțelor (Monkey Forest), cunoscută și drept Sanctuarul din Pădurea Maimuțelor Sacre, o atracție turistică de top recomandată atât ibitorilor de animale cât și fotografilor. Și asta pentru a admira hoardele de macaci cu coadă lungă și gri, care se desfășoară în mediul lor natural. Fă o plimbare pe cărările care trec prin mijlocul pădurii dese de smochini și arbori de nucșoară în care la orice pas te poți trezi în fața unei statui sau a unui templu antic. Pădurea, excelent conservată, se presupune că simbolizează armonioasa coabitare dintre oameni și animale. Aici se află și multe specii de plante rare iar locația e folosită pentru studiul comportamentului macacilor, în special pentru modul lor de interacțiune socială.

În pădure sunt trei temple, două dintre acestea fiind Pura Dalem Agung Padangtegal (secolul 14), pe ale cărui pereți atârnă sute de maimuțe și Pura Beji, un templu antic de îmbăiere, aflat în apropierea unui pârâu. În timp ce vizitezi pădurea ține-ți bine geanta sau rucsacul, evită contactul vizual cu maimuțele (nu zâmbi, fiindcă acesta poate fi interpretat drept un semn de agresivitate) și nu le da mâncare.

Ubud

Ascuns între terasele de orz care se întind pe dealuri, orașul Ubud e considerat centrul cultural al insulei Bali. Aici se află cele mai importante muzee din Bali, inclusiv muzeul de artă Neka, ce adăpostește o numeroasă colecție de pictori balineze. Spectacole de dans și muzică se desfășoară zilnic de-a lungul întregului oraș iar galeriile de artă și magazinele de artizanat abia așteaptă să-și primească oaspeții. După reclama ce i s-a făcut în deja celebrul roman „Eat, Pray, Love”, al scriitoarei Elizabeth Gilbert (și în filmul ce a urmat, în care rolul principal e jucat de Julia Roberts), turismul în Ubud a explodat literalmente, devenind pe alocuri sufocant. Din fericire, îți ia doar câteva minute pentru o plimbare, pe jos sau cu bicicleta, pentru a evada din aglomerație și a ajunge în mijlocul mării verzi a lanurilor de orez.

Templul Uluwatu

Templul Uluwatu (Foto: putubalitourguide.com)

Construit pe stânci, deasupra unuia dintre cele mai bune locuri pentru surfing din Bali, templul Uluwatu este un alt foarte cunoscut loc sacru care merită o vizită, în special la apusul soarelui. Arheologii au descoperit aici semne care sugerează că templul are origini megalitice, datând din jurul secolului 10. Se spune că Uluwatu protejează insula de spiritele rele ale mării, în vreme ce maimuțele care sălășluiesc în pădurea aflată în apropierea intrării păzesc templul de influențe nefaste. O cărare splendidă se întinde dinspre templu, de-a lungul ei urmând să ai parte de peisaje care-ți taie răsuflarea. În templu au acces doar hindușii dar peisajele și dansurile Kecak care se desfășoară la căderea întunericului merită mai mult decât o vizită.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 4″ ]

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Nusa Penida

Insulele Nusa? Lembongan și Ceningan (Foto: saltinourhair.com)

Nusa Lembongan e o insulă micuță, situată în apropierea coastei de sud-est a Baliului, atât de mică încât turiștii o pot parcurge pe jos în maxim trei-patru ore. Numită după o specie de corali în formă de ciuperci, aflată în apropierea coastei, plaja Mushroom de lângă satul Jungutbatu e o întindere superbă de nisip alb, mărginită de apa de culoare turcoaz. Nusa e perfectă pentru iubitorii de snorkeling și diving, în adâncimile din jurul ei existând o sumedenie de creaturi marine, numai bune de descoperit.

Insula de lângă Nusa Lembogan se numește Nusa Ceningan și e legată de aceasta printr-un pod, lângă o frumoasă lagună. Mai există o a treia insulă, cea ma mare, Nusa Penida, accesibilă cu barca, unde turiștii pot vedea peșteri marine, formațiuni stâncoase și un sanctuar al păsărilor.

Cascada Sekumpul

Cascada Sekumpul (Foto: Martijn Barendse)

În regiunea Singaraja, din nordul insulei, se află cascada Sekumpul, în fapt o serie de șapte cascade, considerată a fi cea mai frumoasă cădere de apă din Bali. Mulți iubitori de drumeții angajează un ghid local pentru un tur de 3-4 ore, care traversează terase de orez, sate pitorești și jungla tropicală pentru a ajunge în acest loc desprins din rai. Odată ajuns, te poți răcori cu o baie făcută la baza cascadei și te poți bucura de natură, felicitându-te că ai avut ideea să vezi și partea mai sălbatică a insulei Bali, la fel de frumoasă ca cea turistică. Cascada Sekumpul se află la circa 66 km nord de Ubud.

Valea Sidemen

Valea Sidemen (Foto: balihellotravel.com)

Valea Sidemen este reprezentarea pură a ceea ce înseamnă Vechiul Bali, în vremurile dinainte ca turiștii să cucerească această frumoasă insulă. În această vale se află câteva sătucuri uitate de lume, presărate printre terasele culturilor de orez, având pe fundal imaginea patriarhală a Muntelui Agung (vulcanul care a erupt pe 25 noiembrie 2017). Aceste sate reprezintă punctul de atracție al Văii Sidemen și principalul lucru pe care-l faci aici este să intri în contact cu localnicii și să le observi modul de viață cotidian și activitățile lor tradiționale. De asemenea, poți face drumeții pe Muntele Agung sau printre plantațiile de orez și arbori de cafea. Pe râurile din zonă se poate face rafting iar cei care practică yoga vor întâlni refugii în care să se bucure de pasiunea lor. Te poți caza în pensiuni sau în casele oamenilor dar la fel de bine pe plantațiile de orez există vile luxoase, la prețuri pe măsură.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 5″ ]

Cazare în Bali. Cele mai bune hoteluri și vile din Bali

Cu peste 6000 de hoteluri și mai mult de 1000 de vile private, Bali nu ridică niciodată ideea  cazării problematice. În plus, o experiență în Seminyak diferă complet de una în Ubud, de pildă, prin urmare locul de cazare este o alegere personală, în funcție de ceea ce vrei să vezi și să faci în vacanța din Bali.


Recomandări de hoteluri de 5 stele – pe plajă:

Hotel Samaya

The Samaya, în Seminyak

Ayana Resort, în Jimbaran

The Oberoi, în Seminyak

St Regis, în Nusa Dua

Anantara Resort, în Uluwatu


Recomandări de hoteluri de 5 stele – în afara plajei:

Hotel Viceroy

Viceroy Bali, în Ubud

Banyan Tree, în Ungasan

Jamahal, în Jimbaran

Kamandalu, în Ubud

Kayon Resort, în Ubud


Recomandări de hoteluri de 3-4 stele:

Hotel Bisma 8

Bisma Eight, în Ubud

Tandjung Sari, în Sanur

Hotel Tugu, în Canggu

Kejora Suites, în Sanur

Bali Villa Ubud, în Ubud


Recomandări de hoteluri cu prețuri sub 50 dolari/noapte:

Grandma’s Plus Hotel

Grandma’s Plus Hotel, în Seminyak

Primera Hotel, Seminyak

Pajar House, în Ubud

NEO, în Kuta Legian


Recomandări de vile private:

Vila Kaba Kaba

Kaba Kaba, în Tabanan

Semarapura, în Tanah Lot

Villa Tjitrap, în Seminyak

Dea Villas, în Canggu

Villa Samuan, în Seminyak


Recomandări de hoteluri de suflet:

Five Elements Hotel

Five Elements 4*, în Ubud

Bali Villa 3*, în Ubud

Coconut Suites 4*, în Seminyak

Tanjung Sari 3*, în Sanur

Colony Hotel 4*, în Seminyak

[/nextpage]
Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!