dubai
Foto: Robert Breitpaul
Asia

10 nebunii made in Dubai

Timbre postale. Stickere. Dopuri de vin. Acestea sunt lucrurile pe care oamenii le colectioneaza in mod obisnuit. Nu este insa si cazul Dubaiului. Acest Emirat colectioneaza recorduri mondiale. Iata o lista cu 10 „nebunii” made in Dubai.

1 Pal Jumeirah – cea mai mare insula artificiala

palm jumeirah
Fiţa fiţelor: Palm Jumeirah / Foto: Wikipedia

“Stiti de ce are nevoie Dubaiul? De mai multi palmieri!”

Aceasta afirmatie a fost facuta pentru a convinge un dezvoltator imobiliar sa scoata din buzunar nu mai putin de 45 miliarde de dirhami (12,3 miliarde dolari) pentru a construi cea mai mare insula artificiala din lume, care are forma unui palmier. Palm Jumeirah acopera o suprafata de 560 hectare, a avut nevoie de peste 90 de milioane metri cubi de nisip pentru a fi construita si se mandreste cu unele dintre cele mai faimoase lanturi hoteliere din lume (One&Only, Fairmont, Taj). La toate acestea se adauga si numeroasele celebritati care au investit aici in vile luxoase, al caror pret porneste in general de la 6 milioane dirhami (1,6 milioane de dolari).

Ei, bine, daca i-a convins pe David, Victoria, Brooklyn, Romeo, Cruz and Harper Beckham, atunci s-ar putea sa te convinga si pe tine…

2 O cursa de cai de milioane de dolari

meydan
Complexul Meydan gazduieste cea mai scumpa cursa de cai din lume / Foto: YouTube

Dubai World Cup este cea mai scumpa cursa de cai din lume. Sportul preferat al seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, el tine prima pagina in intregul Emirat. In anul 2010, pentru gazduirea acestui eveniment de exceptie, a fost construit complexul Meydan. Premiile totale se ridica la ametitoarea suma de 100 milioane dirhami (27,2 milioane dolari). In complexul Meydan se afla si un hotel de cinci stele, un cinematograf IMAX si o parcare lunga de peste 1,5 kilometri, care, privita de sus, seamana cu un vultur.

Adresa locatiei este Meydan Road, Nad Al Sheba, Meydan City; Tel: +971 4 327 0000www.meydan.ae

3 Dubai Mall – cel mai mare mall din lume

dubai mall
Dubai Mall, paradisul shopperilor / Foto: Andrew Donskikh

Paradis pentru unii. Infern pentru altii. Din mai pana in august, temperatura creste in Emiratele Arabe Unite. Valorile de 40ºC ii alunga pe oameni de pe strazi si ii face sa intre in multele mall-uri din Emirat. Niciunul nu se bucura insa de popularitatea pe care o are Dubai Mall, care – cu suprafata sa de 1,1 milioane metri patrati – este cel mai mare din lume. La aceasta se adauga 1200 magazine, 160 restaurante si cafenele, un parc de distractii, un enorm patinoar si intrarea oficiala pe puntea de observare aflata la etajul 124 in Burj Khalifa. Gratiei acestui mall, Dubaiul poate fi numit capitala mondiala a cumparaturilor.

Adresa: Financial Centre Road; Tel: +971 4 362 7500; www.thedubaimall.com

4 Burj al Arab, multa vreme singurul hotel de 7 stele din lume

burj al arab
Sapte stele pentru minunea numita Burj Al Arab / Foto: jakubgojda

Ar putea sa pretinda ca are 11 stele si nimeni nu ar avea nimic de obiectat. Favoritul multora dintre turistii care vin aici, hotelul Burj Al Arab, avand forma unei panze de corabie, si-a deschis portile in anul 1999 si a devenit deja un simbol la nivel mondial. Fiecare dintre cele 202 de apartamente de aici costa 4400 dirhami (1200 dolari) pe noapte, iar ele se intind pe doua etaje, fiind dotate cu tot ce poate fi mai luxos in materie si nu ne referim aici la halatele de baie.

Adresa: Jumeirah Beach;Tel: +971 4 301 7777; www.burjalarab.com

6 Cele mai lungi fantani dansatoare din lume

fantani dubai
Senzationalele fantani “cantatoare” / Foto: Mark B

Incepand din anul 2009, acest complex de fantani face ca toate celelalte din lume sa arate ca niste biete stropitori. Aminteste-ti scena finala din filmul “Ocean’s Eleven.”, cu toata distributia filmului care priveste fantanile Bellagio din Las Vegas – dragut, nu-i asa? Acum imagineaza-ti totul la o scara mult, mult mai mare. De 2 ori in fiecare dupa-amiaza si de aproape 12 ori seara, fantanile din Dubai care se intind pe o lungime de aproape 280 de metri, arunca la o inaltime de 150 de metri, in jur de 1000 litri de apa, totul avand loc pe ritmuri de muzica funky arabeasca.

Adresa: The Dubai Mall, Financial Centre Road; Tel: +971 4 362 7500; www.thedubaimall.com

 7 Acvariul din Dubai – cel mai mare geam din acril din lume

acvariu dubai
Acvariul din Dubai are cel mai mare geam acrilic din lume / Foto: dubaitourpro.com

Ar putea fi privit ca un ecran imens. In ce priveste recordurile, exista altele mult mai interesante decat acela de ‘cel mai mare geam de sticla din lume’. Dar de asta iti dai seama abia dupa ce realizezi ca singurul scop al acestui geam este acela de a tine in frau cei aproape 1000 de litri de apa ai Acvariului din Dubai, in care poti vedea printre altele peste 400 de rechini si pisici de mare. Daca asta nu te satisface, atunci trebuie sa stii ca la numai o aruncatura de bat se afla Candylicious, cel mai mare magazin de dulciuri din lume.

Adresa: Fourth Street; Tel: +971 4 448 5200; Taxa de intrare : de la 55 dirhami (15 dolari); www.thedubaiaquarium.com

 8 Cea mai lunga retea automatizata de metrou din lume

dubai metrou
Tehnologie de varf: metroul din Dubai / Foto: paocca

Auto-eficienta. Cu autostrazile sale cu cate 12 benzi si o medie de doua masini pe cap de locuitor, Dubaiul este in mare masura un oras motorizat. Sub amenintarea numarului in crestere al blocajelor in trafic, guvernul a inaugurat in anul 2009, prima retea de metrou din Emiratele Arabe Unite – totul la cele mai inalte standarde ale tehnologiei. Metroul din Dubai este complet automatizat, astfel incat nu exista mecanici care sa il conduca. Cu o lungime de 74 de kilometri, el este cea mai lunga retea automatizata de metrou din lume. Vagoanele sunt impartite in doua clase: Regular si Gold; pretul biletelor porneste de la 1,80 dirhami (50 centi), iar un abonament valabil toata ziua costa 14 dirhami (3,80 dolari).

Tel : +971 4 284 4444 sau +971 800 9090 (apelabil non-stop); www.rta.ae

 9 Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume

Burj Khalifa
Burj Khalifa – mai sus nu (prea) se poate / Foto: Britus

Cu totii am auzit despre ea: cu o inaltime de aproape 830 metri si cu  5,5 miliarde de dirhami (1,49 miliarde de dolari) investiti in ea, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume. Este  atat de grandioasa incat cele 164 de etaje ale sale fac ca restul zgarie-norilor din oras sa para simple bungalow-uri – dar la ce te-ai putea astepta de la o cladire care poate fi vazuta de la aproape 100 de kilometri distanta?!

Adresa: 1 Emaar Blvd., Downtown Dubai, Dubai, Emiratele Arabe Unite; Tel: +971 4 888 8888; www.burjkhalifa.ae

10 Cel mai ieftin feribot din lume

dubai marina
Dubai Marina / Foto: Shaker Masoud

Unele recorduri mondiale sunt modeste. Bine, asta nu este un record oficial, dar e totusi reconfortant sa vezi ca in Dubai, nu se reduce totul la stralucire si faima. Centrul orasului vechi din Dubai, Deira, este marginit de Golful Dubai, candva sursa de prosperitate a orasului, asta cu mult inainte de boom-ul petrolului. Aici, turistii pot inca sa se plimbe intr-una dintre subredele ambarcatiuni din lemn, cunoscute sub numele de ‘abras’, pentru sub un dirham (in jur de 25 de centi).

Citeste si: La schi in Dubai

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

8 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • maine plecam si noi, revenim cu impresii si comentarii – multumim tuktuk.ro 😉

  • Ne-am intors ..
    offf agentiile astea ne-au mancat zilele …

    Ft frumos am ramas ft. impresionati de acest desert verde 🙂 totul este la superlativ – se merita o excursie in Dubai si o recomandam tuturor !

    Recomandam minim 12 zile ca sa apucati sa vedeti mai tot ce trebuie vazut .. cum tuktuk.ro recomanda .. sunt necesare 12 zile ..
    – 2 zile sunt pierdute cu avionul dus intors .. deoarece daca plecati cu FlyDubai atunci cu aceasta companie aterizeaza pe la 23:00 ora lor .. si plecarea o are la 11:30

    deci 2 zile pierdute din start ..
    Am plecat cu Jinfotours .. cand am achitat biletele ne-au recomandat ei sa ne luam excursii si asa mai departe … atentie – nu cumparati pana ce nu vedeti …
    Agentiile noastre percep taxe in EURO (dublu la pret fata de rusi si fata de agentiile din dubai – exemplu simplu a fost Abu da Bi – la romani 85 Euro la rusi 60 USD si la agentiile din dubai cu ghid in lb engleza – 55 USD – lb romana costa putin cam mult 🙂

    noi am achizitionat cu ei seara de reveion ..

    Ghida ft. slab pregatita – cu toate ca aceasta venea inca din 2008 pt prima oara in dubai .. nu a stiut sa ne spuna unde duce corabia pe care am facut revelionul – si nici macar nu stia ca Dubaiul urmeaza sa realizeze un nou record cel cu nr. 60 .. aceasta corabie ne-a dus in sens opus fata de locul unde au fost artificiile ..

    Viza se poate lua individual fara nevoia unei agentii –
    cand achizitionati biletele cu FlyDubai – compania FlyDubai va da si vizele – nu va lasati pacaliti de agentiile noastre – ele spun ca doar ei pot obtine viza – sunt niste mincinosi !

    apoi de pe booking sa va rezervati hotel ieftin.. deoarece la hotel direct sunt preturile mult mai mari .. iar la agentie sunt dublu fata de pretul de la hotel
    .. exemplu ..
    booking.com – 60 USD/ zi
    hotel – 100 usd / zi
    agentie – 200 usd/ zi

    Spor la calatorii ! imi pare rau ca nu pot posta catalogul cu excursiile ce sunt in portofoliul agentiilor – avem poze facute cu ele

    • Multumim mult! Informatii extrem de interesante si de utile! Si, totodata, ne bucuram ca v-a placut!
      Va asteptam cu drag pe tuktuk si pentru alte experiente de calatorie!

  • […] Dubai – emiratul din Golf cu cea mai mare charismă, datorită minunilor construite în plin deșert, într-un loc care acum 20 de ani nu spunea mai nimic. Schi la 30 de grade? O grădină botanică fabuloasă? Cea mai înaltă clădire din lume? Cel mai celebru hotel, de 7 stele? Toate aceste și multe altele le găsești în Dubai. Un adevărat paradis al shoppingului, în care poți ajunge și tu: am selectat câteva hoteluri cu ratinguri foarte bune (note de peste 8, pe Booking.com), la care vei găsi și discounturi semnificative. Dă click pe linkul de rezervare și cumpără online cu încredere o… […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!