Europa Ski

Ischgl – ghidul celei mai populare stațiuni de schi din Austria

Ischgl e considerată una dintre principalele regiuni de schi ale Austriei. Ani de zile a fost favorita turiștilor germani dar în ultima vreme faima ei a explodat, vizitatori din toate colțurile Europei venind să se bucure de pârtiile și serviciile de calitate pe care le oferă. Fără-ndoială că Ischgl a devenit un punct fierbinte și pentru schiorii din România, motiv pentru care în cele ce urmează îi vom ”diseca” pe larg calitățile.

În urmă cu 20 de ani, comunitatea acestui sat din Valea Paznaun, aflat în vestul Austriei, a decis că are toate șansele să devină un element important pe harta schiului european. Și, dincolo de pârtiile de schi și de tot ce înseamnă amenajările de calitate pentru practicarea acestui sport, Ischgl a pus în prim-plan un element de atracție universală: concertele cu vedete din întreaga lume. Așa că la evenimentele Top of the Mountain, desfășurate anual în Ischgl (la începutul și la finalul sezonului de schi), au venit staruri internaționale de prim rang, precum Elton John, Tina Turner, Deep Purple, Bon Jovi, Mariah Carey, The Beach Boys, Kylie Minogue, Robbie Williams și multe altele.

Dar, desigur, asta nu a fost suficient. Pârtiile sunt foarte bune. 238 km, deservite de 45 de schi-lifturi moderne, care se întind până la granița cu Elveția la resortul Engadin, din Samnaun – o localitate duty-free. Vechile case rurale s-au transformat într-o impresionantă colecție de hoteluri smart, care include spa-uri și baruri gălăgioase. O zonă pietonală ”tăiată” în stâncă oferă acces facil la pârtii, magazine și restaurante, indiferent de locul în care ai ales să te cazezi.

În Ischgl există un oarecare paradox. Deși oferta de cazare este mai degrabă up-market iar turiștii au, de regulă, 10 sau 20 de ani mai mult decât cei care ajung în St. Anton, principalul ”rival”, atmosfera pare să fie de o permanentă petrecere. Începând cu ora 15.30, după ce se încheie sesiunile pe pârtie, și până la ora cinei, totul e de-a dreptul electrizant și, practic, nu vei avea deloc senzația unei stațiuni bătrânicioase, în care lumea se duce devreme la culcare.

Ghidul muntelui

Zona de schi din Ischgl a evoluat mult în ultimii ani iar îmbunătățirea calității pârtiilor și creșterea numărului de schi-lifturi s-a desfășurat în baza unui plan anual. Schiorii de nivel intermediar se vor regăsi cel mai bine în acest loc. O telecabină uriașă – Piz Val Grondabahn deschide drumul către o pârtie de 3 km și, de asemenea, către o zonă adițională de freeride.

Principala zonă montană e deservită de trei gondole, ce pornesc din zone diferite ale orașului, și care te aduc la Idalp, stația montană aflată la 2320 m altitudine, care formează hub-ul sistemului de schi-lifturi. Luxoasa gondolă Pardatschgratbahn, care dispune de scaune încălzite, duce și ea schiorii de la baza aflată la 1251 m până la stația de pe vârful Pardatschgrat, la 2624 m.

Schi-lifturile se află până pe creasta care formează frontiera teritorială cu Elveția. Se schiază excelent la Palinkopf, cu al său vârf de 2864 m, unde se ajunge prin intermediul a două schi-lifturi ce se pot lua din Idalp. Pârtii roșii (de nivel mediu) și negre (dificile) coboară apoi către frumoasa vale Fimbatal, aflată la marginea zonei de schi. Pârtiile negre sunt mai degrabă pustii, chiar și în plin sezon, iar multe resorturi le clasifică drept roșii.

În tot cazul, când soarele răsare, vesel și gălbui, toată lumea pare să se îndrepte către Samnaun, pentru a se bucura de un brunch care include savuroasa brânză elvețiană dar și pentru a-și umple rucsacii cu produse din duty-free, la prețuri foarte bune – țigări, băuturi, parfumuri, electronice.

Drumul de întoarcere începe cu un traseu pe care cândva a existat prima telecabină dublă din lume. Numeroase schi-lifturi (Ischgl a fost prima stațiune care a avut un telescaun cu 8 locuri) ajută schiorii să se întoarcă în localitate. Zăpada e întotdeauna perfectă deși, uneori, la sfârșitul zilei poate fi destul de dificil să te întorci pe o pârtie roșie, care poate fi, pe unele porțiuni, îngustă și abruptă.

Odată ce ai ajuns în Idalp, vei descoperi rapid însă, că cei 238 km de pârtii nu sunt deloc aglomerați. Un telescaun cu șase locuri încălzite te duce din Hollkar până în cel mai înalt punct din Greitspitz, loc din care te poți întoarce în Ischgl coborând o pârtie de 11 kilometri.

Snowparcuri pentru snowboarderi și freestyleri

Ischgl e o stațiune excelentă și pentru snowboarderi. Există un snowpark pentru boarding și freestyle, care include trei linii pentru niveluri diferite de tehnicitate. Prima este rezervată profesioniștilor care vin aici din toate colțurile lumii. Apoi sunt cele dedicate începătorilor și intermediarilor, cu peste 30 de caracteristici diferite care includ un half-pipe și un quarter-pipe (The Tube), 12 tipuri de trambuline, un fun box, ride-uri în valuri, un traseu de schi/boardercross, etc.

Snowpark-ul e deservit de trei lifturi și are două restaurante mari, aflate chiar în apropiere de scena pe care se desfășoară festivalul Top of the Mountain. De asemenea, în Samnaun se află un parc cu obstacole, al cărui design e realizat de către profesioniști ai snowboardingului.

Unde înveți să schiezi

Ischgl nu e chiar cel mai bun loc din Austria în care să iei primele lecții de schi deoarece, odată ce începi să faci mici progrese vei descoperi că majoritatea pârtiilor categorisite drept albastre (pentru începători) sunt, de fapt, mai degrabă roșii, având porțiuni destul de grele. Idalp este locul în care se află școlile de schi și de unde pornesc majoritatea pârtiilor mai puțin dificile. Nu există pârtii verzi (foarte ușoare) dar un lucru pozitiv este faptul că nu vei vedea cozi și aglomerație.

Ischgl Snowsports Academy dispune de mulți instructori vorbitori de limbă engleză dar nu te aștepta să capeți cunoștințe de tenică avansată de la aceștia, școala fiind auto-descrisă drept ”una dintre cele mai tradiționale școli de schi din Austria”. Și totuși, ai la dispoziție o varietate de cursuri, incluziv telemarking, off-piste și schi pentru persoanele cu dizabilități.

Unde te cazezi

Stațiunea Ischgl e concentrată în jurul unei lungi străzi pietonale, de altfel, strada principală a localității: Dorfstrasse. Aceasta poate fi extrem de gălăgioasă seara, în timpul sezonului de vârf, așa că e bine să alegi un hotel care e plasat ceva mai în spate sau, în cel mai bun caz, cere o cameră liniștită, care nu are vedere la stradă, ci în spate.

Sunt multe hoteluri, majoritatea excelente. Trofana Royal, de pildă, este unicul hotel austriac de cinci stele care are trei toques Gault-Millau. De asemenea, acesta are un studiou de fitness și un centru wellness specializat în tratamente anti-îmbătrânire. Clubul copiilor din interiorul hotelului are grijă de picii de până la trei ani.

Trofana Royal

Design Hotel Madlein e deținut de familia Aloy, fiind o adevărată operă de artă minimalistă, cu accente Zen. Între multele sale atracții se numără un excelent spa și un centru wellness. Apartamentele au pereți de sticlă ce separă dormitoarele de băile în stil Philippe Starck. La subsolul hotelului, prezența unui club de noapte Pacha oferă garanția petrecerilor de neuitat. Ai transport la/de la aeroport cu limuzina în care încap opt persoane.

Design Hotel Madlein

Deținut de aceeași familie, recent renovatul Elizabeth Arthotel are camerele orientate către sud iar ”vedeta” este piscina de tip penthouse de la etajul 7. The Goldener Adler e construit într-o clădire veche de 350 de ani, cu un interior ultra-modern și un centru wellness.

Pentru cazări ceva mai puțin simandicoase, Hotel Jaegerhof e o opțiune foarte bună, grație atmosferei calde. Hotel Seiblishof acordă o atenție deosebită familiilor cu copii și adolescenți, dispunând de cluburi speciale pentru aceștia. Hotel YSCLA (care înseamnă Ischgl, în dialectul local) se află într-o zonă pietonală, e recent renovat, dispune de un spa, de un cocktail bar și de un restaurant gourmet. Hotel Christine e foarte bine poziționat – la 100 m de telefericul Silvretta, găzduind popularul Caffe Ristorante Toscana.

Cei care-și doresc un loc care să semene mai mult cu ceea ce au acasă, pot opta pentru Chalet Hotel Abendrot, un stabiliment de patru stele situat într-o locație liniștită, în apropiere de centrul localității și la trei minute distanță de schi-lifturi. În fine, dar nu în cele din urmă, Hotel Martha e un alt resort de patru stele, cunoscut pentru meniurile sale, cu camere decorate în stil tirolez contemporan.

Unde mănânci

Sunt multe restaurante în Ischgl și în multe dintre ele chiar vei mânca bine. Pardorama e o clădire pe trei nivele, construită din 1300 de tone de oțel și 1000 mp de sticlă, care găzduiește un ”împinge tava” de calitate, la care se adaugă tavanele înalte, pereții de sticlă și panoramele impresionante. Vider Alp e o cabană alpină cu o savoare modernă. Restaurantul Idalp Panorama se află în vârful Silvrettabahn și e construit în stil tirolez.

Alpenhaus găzduiește un VIP Lounge, în care stilul alpine e mixat cu un design sofisticat ce include piele de vacă, lemn, sticlă și un șemineu. E nevoie de programare, dacă te afli în plin sezon. Bodenalp, din regiunea Fimbatal, servește porții mari de preparate făcute di ingrdiente organice. Paznauner Taya e un local rustic, pe două niveluri, cu terasă, DJ și prestații live, self-service și o gamă variată de preparate. Alp Trida Sattel e construit pe o margine de stâncă, de unde ai priveliști fantastice către granița cu Elveția.

De reținut că la Heidelberger Hutte, Bodenalp și Vider Alp (toate trei, cabane), se organizează seri de fondue.

Unele dintre restaurantele din Ischgl sunt premium. De pildă, Trofana Royal are o stea Michelin și trei toques Gault Millau iar chef Martin Sieberer este dedicat reinterpretării gastronomiei tiroleze. Hotel Madlein servește mâncare austriacă ușoară, cu inspirație de Orient Îndepărtat. Caffe Ristorante Toscana e un superb local italian în interiorul hotelului Christine. Stüva, din cadrul hotelului YSCLA are 16 puncte Gault Millau și e condus de Benny Parth, cel mai tânăr chef laureat al Austriei. Goldener Adler e cunoscut pentru excelentul păstrăv dar să nu fii surprins dacă găsești aici preparate precum ”file de lamă din propria fermă”, laolaltă cu specialități tiroleze.

Unde te distrezi

Scena de apres-ski din Ischgl e fantastică. Dar, cumva, într-un stil ciudat. Cabane vintage în care se pune muzică techno-oompah tiroleză concurează cu cluburi de noapte șic iar localuri semi-industriale, în care se bea la greu, fac față barurilor cu dansatoare go-go. Totul are un aer germanic dar nimeni nu contestă energia și popularitatea locului, în care targetul principal îl reprezintă turiștii cu vârste de peste 30 de ani.

Acțiunea începe în ice bar-ul încălzit Madlein. E cel mai mare bar de acest fel din Alpi și un local în care vii să te distrezi alături de oameni care fac pantomimă, de clovni, de umblători pe picioroange. Apoi, poți merge în Schatzi Bar, la poalele pârtiei principale, acolo unde ”dansatoarele sunt întotdeauna amuzante”.

Kuhstall, din interiorul Sporthotel Silvretta, e încăpător și rustic, având avantajul peisajelor superbe și beneficiind de o atmosferă pe măsură. Peste drum este Feuer & Eis, al cărui DJ rezident știe foarte bine ce are de făcut. Trofana Alm, aflat vizavi de Hotel Trofana Royal, oferă după-amieze și seri explozive, dar aici playlistul e mai degrabă făcut din piese în limba germană.

Cel mai excentric bar din oraș este Nikis Stadl. Muzica e, la fel, foarte nemțească, dar după câteva pahare de băutură și pe măsură ce barul se aglomerează, acest lucru capătă sens. Mai ieftin și mai puțin german este The Golden Eagle Pub, unde ai muzică britanică. Clubul din subsolul cabanei Champagnerhütte se numește Champagne Club iar după-amiezele de apres-schi se prelungesc cu nopți fierbinți, până la 4 dimineața.

De reținut că în Ischgl lumea obișnuia să bea în echipament de schi până târziu în noapte, însă o lege dată recent de autorități interzice purtarea clăparilor în localitate după ora 20, cei care o fac fiind pasibili să plătească o amendă de 2000 euro.

Foto: www.ischgl.com

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!