O fugă de lumea corporației. Un teren de 8000 mp, cumpărat în localitatea Porumbacu de Sus, din județul Sibiu. O idee sosită din lumea poveștilor. Și rezultatul: Castelul de Lut din Valea Zânelor, un loc unic în România, adus la realitate de tenacitatea lui Răzvan Vasile. Care mai are foarte puțin până la finalizarea unui proiect ambițios dar foarte, foarte frumos.
În drum spre/dinspre Sibiu, de pe drumul european E68, e musai să te abați preț de 9 km către localitatea Porumbacu de Sus. Trecând peste mustăceala legată de drumul ce străbate această localitate (e inadmisibil ca în secolul 21, cu atâtea fonduri europene la dispoziție, primăriile și consiliile județene să aibă nesimțirea de a întâmpina turiștii și de a-și trata locuitorii cu asemenea drumuri mizerabile – later edit: după doi ani, situația s-a mai îmbunătățit), ajungi la un moment dat la Castelul de Lut. Din parcarea prăfuită faci câțiva pași pe o potecă în care (vara) te întâmpină vânzătoarele de fructe de pădure, apoi plătești 5 lei pentru a intra în incinta proprietății – o ”taxă de mentenanță”, pentru unii bizară, pentru alții, mai indulgenți, acceptabilă atâta vreme cât fondurile pentru finalizarea lucrării par a fi pe terminate.
”Castelul” are structura din lemn, tencuiala exterioară este din var și nisip iar cele două turnuri din piatră de râu. Intenția proprietarilor este să transforme castelul într-o pensiune de 4 margarete, urmând ca în curând să deschidă posibilitatea cazării în cele zece camere (patru dintre ele sunt apartamente, cu scară interioară) ale construcției structurate pe două niveluri: parter și mansardă.
Lângă castel se află un restaurant ce va fi și el dat în funcțiune în curând, excelent integrat peisagistic. La mică distanță curge pârâul Porumbacu, lângă care proprietarii au amenajat un loc de relaxare, cu buturugi, băncuțe și măsuțe, ideea ducând, la prima vedere, către o zonă hippy, extrem de drăguță. La momentul în care am făcut vizita funcționa un bar la care se vindeau și suveniruri. Una peste alta, privit în general, locul este încântător. Privit în amănunt, mai sunt multe de făcut și senzația generală e că există o oarecare stagnare, din motive financiare, urmărindu-se auto-finanțarea. Cât va mai dura până la momentul inaugurării, rămâne de văzut, dar ne-am bucura ca acesta să vină cât mai rapid.
Până atunci, în mod cert Castelul de Lut merită vizitat (și încurajat), fie și pentru că o astfel de inițiativă e destul de rară în peisajul turistic românesc.
Add Comment