Europa

Top 10 locuri de văzut în Londra

În ciuda tuturor lucrurilor mai puțin faste care s-au întâmplat în ultima vreme în capitala Marii Britaniei, Londra continuă să fie una dintre destinațiile de top ale lumii, atrăgând până la 15 milioane de vizitatori anual. În definitiv, Londra e orașul de unde se dă ora exactă în multe domenii, și din acest motiv căpătându-și renumele de urbe vibrantă și cu multe posibilități de petrecere a timpului. În definitiv, Londra este un conglomerat de atracții culturale, de la palatele regale la Parlament, de la ruine romane la catedrale.

Nu ne propunem să scriem acum despre secretele turistice ale Londrei ci vom trece în revistă clasicele ei obiective, cele pe care nu ar trebui să le rateze niciun călător care se află pentru întâia oară pe malurile Tamisei.

Covent Garden

Covent Garden

Zidurile celebrei piețe Covent Garden reprezintă doar partea de început a cartierului, care cuprinde atât magazinele și restaurantele din Long Acre cât și pe cele de pe străzile adiacente, pe cele de pe Neal’s Yard și Seven Dials, cât și Central Square, Piața Centrală, în care întâlnești numeroșii artiști stradali.

Sălile și arcadele din Piața Covent Garden sunt ticsite cu magazine de specialitate și chioșcuri în care se vinde absolut orice, de la lucruri artizanale la suveniruri ieftine. Adăpostit în fosta piață de flori, vei da peste Muzeul Transporturilor din Londra, doldora de autobuze istorice, trolee și tramvaie. Tot în această zonă se află și Royal Opera House.

Catedrala St. Paul

Catedrala St. Paul

St. Paul este cea mai mare și cea mai cunoscută dintre bisericile care împânzesc Londra și, fără dubiu, una dintre cele mai spectaculoase catedrale din lume, construită pe situl unui templu roman. Structura inițială a fost distrusă de marele incendiu din anul 1666 iar Sir Christopher Wren a creat apoi un nou design, care a fost pus în practică.

Astăzi, cele două turnuri gemene în stil baroc și incredibila cupolă de 111 metri reprezintă două dintre capodoperele arhitecturii britanice. Dacă urci până sus, fă-o pe scările de pe care vei avea o priveliște fantastică asupra interiorului cupolei, inclusiv a Galeriei Șoaptelor.

Piccadilly Circus și Trafagar Square

Trafalgar, una dintre celebrele piețe din Londra

Două dintre cele mai populare atracții turistice ale Londrei, două piețe celebre, aflate la mică distanță una de alta, care marchează intrarea în cartierul Soho, cel mai fierbinte loc al capitalei, atunci când vine vorba de distracție și spectacole.

Trafalgar Square a fost amenajată pentru a comemora victoria Lordului Horatio Nelson asupra francezilor și spaniolilor, la Trafalgar, în 1805. Coloana lui Nelson, un monument de granit, înalt de 56 m, domină fântânile și bazoreliefurile din piața ce este mărginită de Arca Amiralității, de St. Martin-in-the-Fields și de National Gallery.

Piccadilly Circus

Picadilly Circus se află la intersecția câtorva străzi foarte aglomerate – Piccadilly, regent, Haymarket și a bulevardului Shaftesbury, și scoate în evidență una dintre cele mai cunoscute statui londoneze: un Eros înaripat ce se balansează delicat într-un picior, cu arcul întins. O expresie comună care a pornit de aici și care ar descrie o scenă confuză și haotică, este ”It’s like Piccadilly Circus”.

The London Eye

The London Eye

London Eye e cea mai mare roată de observație din Europa, ea fiind construită pentru a marca sărbătorirea intrării în anul 2000. Din interiorul capsulelor individuale din sticlă ai cele mai bune priveliști asupra Londrei, partea și mai frumoasă fiind că, la un moment dat, te vei afla la 135 m deasupra Tamisei.

Un ”tur” durează o jumătate de oră, de multe ori acest interval fiind mai scurt decât cel pe care-l petreci la coadă pentru a urca în cabină (prin urmare, rezervă-ți biletul în avans). Cea mai bună opțiune e să sari peste coadă cumpărându-ți biletul de aici.

Hyde Park

Hyde Park

Cu o suprafață de 141 ha, Hyde Park este cel mai mare spațiu în aer liber din Londra, fiind un loc în care se adunau gură-cască încă din anul 1635. Unul dintre punctele de interes ale parcului este Serpentine, un lac artificial creat în secolul 18, foarte popular pentru plimbările cu barca dar și printre cei care doresc să se răcorească în zilele toride.

În Hyde Park vei găsi și celebrul Speaker’s Corner, locul în care oricine are ceva de spus cu voce tare, în public, o poate face, în aplauzele sau huiduielile publicului. Un alt loc interesant este Apsley House, fosta locuință a primului Duce de Wellington, pe care și-a cumpărat-o după ce a ieșit victorios la Waterloo.

Acum este muzeu și găzduiește colecția magnifică de tablouri a lui Wellington, inclusiv tabloul lui Velazquez – Vânzătorul de apă din Sevilla, laolaltă cu cadourile pe care le-a primit de la diverși regi și împărați europeni.

Westminster Abbey

Westminster Abbey

Un alt loc asociat de-a lungul vremii cu Casa Regală britanică. Westminster Abbey a fost construită pe un sit care a fost asociat cu creștinismul încă de la începutul secolului 7. Catedrala a fost fondată de către Edward the Confessor, în anul 1065.

De la înmormântarea lui, în 1066, în următorii 700 de ani majoritatea regilor Angliei au fost încoronați aici, la fel de bine cum au fost și îngropați. În ultimele decenii însă, Westminster Abbey a fost preferată pentru ceremoniile regale nupțiale.

Big Ben și Parlamentul

Celebrul Big Ben, flancat de Parlament

Poate nicio clădire nu e mai reprezentativă pentru Londra decât celebrul turn înalt de 97 m, în vârful căruia se află un ceas gigantic: Big Ben. Ora exactă indicată de Big Ben este asociată cu ora exactă transmisă de la BBC Radio.

Dedesubtul lui, întinzându-se de-a lungul Tamisei, clădirea Parlamentului este, de secole, locul în care se iau deciziile politice din Regat, pe vremuri aici fiind locuința lui William Cuceritorul – Westminster Palace. Un tur ghidat în interiorul Parlamentului oferă șansa de a asista la una dintre ședințele acestuia sau la dezbaterile ce au loc între parlamentari.

Tower of London și London Bridge

Tower of London

De la închisoare la palat, de la trezorerie la grădină zoologică, magnificul Turn al Londrei a îndeplinit o mulțime de roluri de-a lungul încărcate-i istorii. Este una dintre cele mai iconice structuri londoneze, una care ”povestește” vizitatorilor despre secolele zbuciumate de pe malurile Tamisei.

London Bridge

În interiorul turnului alb, construit în 1078 de către William Cuceritorul, se află colecția de arme și armuri Line of Kings, ce datează din secolul 17. Expoziția bijuteriilor Coroanei, Beefeaters, Royal Mint – sunt tot atâtea puncte de interes iar Tower Bridge, podul din apropiere, cu cele două turnuri uriașe, ce se înalță la 61 m deasupra Tamisei, constituie și el unul dintre simbolurile Londrei.

British Museum

British Museum

În British Museum există peste 13 milioane de obiecte ce provin din antichitate, aceasta fiind cea mai mare colecție de acest fel din lume. Printre ele, artefacte de neprețuit din Asiria, Babilonia, China, Europa și din multe alte părți.

Majoritatea turiștilor preferă să-și înceapă turul cu cele mai cunoscute expoziții: Elgin Marbles, din Parthenon, Rosetta Stone, colosalul bust al faraonului Ramses al II-lea, mumiile egiptene și spectaculosul tezaur de argint din timpul Imperiului Roman al secolului 4, denumit Mildenhall Treasure.

Schimbarea de gardă de la Buckingham Palace

Schimbarea de gardă la Palatul Buckingham din Londra

Palatul Buckingham este, la rândul lui, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Londrei dar și scena celui mai cunoscut spectacol gratuit din Anglia: schimbarea gărzii. Mulțimile se adună în fiecare zi la 11.30 pentru a asista la acest ritual colorat ce pornește de la Palatul St James’, în care precizia marșului și muzica adiacentă stârnesc admirația tuturor.

Palatul Buckingham a fost construit în 1837, fiind reședința familiei regale britanice, începând cu Regina Victoria. Întrebarea legată de prezența Reginei în palat găsește imediat răspuns la o simplă privire pe acoperișul palatului: dacă steagul regal fâlfâie, bunicuța e acasă. Cu anumite ocazii, Regina și membrii familiei apar în balconul central al Palatului.



Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!