antarctica
Foto: Frans Van Heelden
America de Sud Arta & Aventura

Antarctica: Exploratorii din trecut și turiștii de azi

Capătul sudic al lumii, ultima bucată de uscat descoperită și continent aproape inaccesibil până în secolul 20, Antarctica a devenit, pentru turiștii cutezători și cu buget permisiv, destinația exotică prin definiție. Lasă plajele din Maldive și Indonezia! O expediție la Polul Sud va fi numărul 1 garantat în topul vacanțelor tale – și un subiect mereu interesant, în orice grup te-ai afla.

Foto: Markus Eichenberger, Oceanwide Expeditions

De mai bine de două decenii, turismul în Antarctica e în creștere constantă, atrăgând diverse stiluri de călători, oameni de toate vârstele și naționalitățile. Cutezătorii – cei care vor să aibă parte de o experiență cât mai autentică – își vor încerca norocul la unul dintre puținele joburi de vară oferite, sub contracte de 3 sau 6 luni, de către bazele de cercetare din Antarctica. Noi, restul muritorilor de rând, avem opțiunea de a vizita Antarctica la bordul unui vas de croazieră sau de expediție.

Stația McMurdo, Antarctica. Sursa: Oceanwide Expeditions

Costuri și opțiuni

Deși din ce în ce mai mulți tur-operatori oferă călătorii la Polul Sud, cei interesați trebuie să distingă între ofertele de croazieră și călătoriile de expediție, diferențele fiind majore. Ce trebuie să știi despre fiecare:

Croaziera în Antarctica

Croazierele în Antarctica oferă prețurile cele mai accesibile, majoritatea ofertelor sub 5.000 € fiind pe vase de croazieră cu o capacitate de 500+ persoane. Pentru ca există limitări vizavi de numărul de persoane care pot debarca la orice moment dat pe continent, șansele de a ajunge pe uscat sunt inexistente cu această opțiune.

Vasele de croazieră vor compensa cu alte activități și beneficii pentru a face experiența memorabilă – dincolo de admirarea peisajelor: piscine, amfiteatre, cursuri educative, etc.

Pachetele din Argentina sunt adesea combinate cu o noapte sau două în Buenos Aires, un bonus atrăgător care-ți permite să combini zile glaciale cu seri latine caliente.

Expediția în Antarctica

Aici, lucrurile devin interesante! Cu cât vasul e mai mic, cu atât experiența e mai autentică. Kayak printre ghețari, tête à tête cu pinguini curioși, camping sub cerul liber sau, pentru cei mai curajoși, faimosul polar plunge – înot în apele înghețate ale Antarcticii.

Kayaking în Antarctica. Sursa: Oceanwide Expeditions

Pentru că vasele de expediție au o capacitate mai mică, în jur de 100-150 de persoane, există ocazii zilnice de a debarca – uneori și de două ori pe zi, și de a participa la activități antarctice.

Costul va fi cu siguranță un factor diferențiator: pregătește-te să plătești între 7.000 -12.000 € / persoană pentru o excursie de 14 zile în cabină dublă. Prețurile pentru un loc în cabină triplă / cvadruplă sunt în general mai mici cu 15-20%.  Dar serios acum, de ce să fim mofturoși : șansele-s mari ca partenerii de cabină să ne devină viitori foarte buni prieteni !

Durata medie, atât pentru croaziere cât și pentru expediții, este de 10-14 zile, dar se poate extinde până la 3 săptămâni daca nu ești limitat de buget. Startul către continentul alb va fi aproape exclusiv din Argentina sau Chile, dar se organizează plecări ocazionale și din Noua Zeelandă și (mai rar) Africa de Sud.

Pinguini Imperiali în Antarctica. Sursa: British Antarctic Survey

Sezonul Antarctic

Sezonul Antarctic durează din noiembrie în martie; cu mai bine de 20 de ore de lumină pe zi, turiștii antarctici vor avea cu siguranță ocazia de a face nopți albe pentru admiratul peisajelor cvasi-extraterestre.

Cei norocoși să deschidă sezonul în noiembrie sunt întâmpinați de un ocean decorat cu aisberguri și înconjurat de peisaje glaciare dramatice. Felicitări, traiești în propriul tău documentar la Polul Sud !

Ghețari subantarctici, Foto: Oceanwide Expeditions

Decembrie și ianuarie sunt lunile cele mai populare și mai ”calde”, și marchează perioada în care primii pui de pinguini încep să iasă din găoace. In funcție de tipul de circuit și de durată, vei putea vedea colonii de 5 feluri de pinguini: Adelie și Chinstrap – care sunt și cei mai numeroși – dar si pinguini Gentoo și Macaroni. Dacă ești deosebit de norocos, poate îi vei întâlni și pe faimoșii pinguini imperiali din Happy Feet. Expedițiile în numeroasele colonii de pinguini, vor fi pline de culoare  zgomot și zâmbete !

Februarie încheie sezonul și este luna ideală pentru a vedea și fotografia mărețele balene din peninsula antarctică. De la Gulliver printre pinguini la liliputan pe mare! Cu toții am avut o carte preferată din seria de aventuri Jules Verne, care ne-a îmbogățit jocurile copilăriei.

Exploratorii de acum 100 de ani nu aveau luxul de a-și rezerva expedițiile online. Dar noi putem ! Facem un Jules Verne ?

Dacă vreți un jurnal de bord despre Antarctica, dedicat în întregime vouă, contribuiți la șansa mea julesverniană !

Mă găsiți aici : https://oceanwide-expeditions.com/contest/participant-2017/8895

Booking.com

About the author

Raluca Moldovan

Raluca Moldovan este iubitoare de călătorii, visează la o expediție în Antarctica și are blogul Upside Down Travels

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!