America de Nord Lumea lui Eddie

Croazieră în Caraibe: 6 – Barbados, dincolo de Rihanna

O nouă noapte pe vas, o nouă destinație, cea mai îndepărtată de punctul de plecare, una ieșită din zona Caraibelor și înconjurată din toate părțile de Oceanul Atlantic. Barbados, o țară care se mândrește cu faptul că a dat lumii o cântăreață de succes – pe Rihanna -, că a fost aleasă drept locul în care și-a făcut nunta celebrul jucător de golf Tiger Woods, în 2004, și, mai ales, că nu a fost invadată niciodată de o putere străină (deși a fost colonie britanică până în 1966, când a devenit independentă).

De altfel, prima oară când britanicii au pus piciorul în Barbados (numele țării provine de la “smochinii cu barbă” – Los Barbados, care pe vremuri împânzeau teritoriul), în anul 1625, au găsit o insulă complet acoperită de junglă și populată din plin cu… mistreți sălbatici. Ei au fondat primul oraș, care inițial s-a numit Jamestown (după numele regelui James Întâiul) dar care a devenit rapid cunoscut drept Holetown, deoarece navele care acostau erau curățate și spălate într-un mic canal din apropierea orașului, o adevărată ”gaură” urât mirositoare.

Barbados, una dintre cele mai iubite destinații de vacanță din Caraibe

Un lucru interesant despre Barbados este că primii sclavi de aici au fost albi. Erau persoane care, într-o formă sau alta, fuseseră declarate dușmani ai Coroanei și desemnate a fi pedepsite prin ”barbarizare”, adică prin deportarea în Barbados. Aceste fapte s-au petrecut între 1640 și 1650, după care sclavia ”neagră” și-a intrat în crudele drepturi. De reținut însă că în perioada 1841-1845, Barbados era considerat cel mai sănătos loc din lume în care se poate trăi, mortalitatea fiind de o persoană la 66, în vreme ce, comparativ, în lume se înregistra un deces la 35 de oameni.

Din păcate, în Barbados am optat pentru o excursie care nu a dezvăluit prea multe din frumusețile insulei pentru care americanii, de pildă, au făcut o adevărată pasiune și care și-a câștigat renumele de a fi între primele cinci cele mai dezvoltate țări din emisfera vestică, alături de Statele Unite și Canada. Dar dincolo de faptul că și inspirația joacă un rol în privința lucrurilor pe care le vezi într-o croazieră, e nevoie în mod cert de mai mult decât cele 4-5 ore pentru a simți cu adevărat pulsul și a savura minunile locului în care ajungi.

Am început cu un scurt tur al capitalei Bridgetown, care inițial s-a numit ”Indian Bridge” – Podul Indian, datorită podului șubred care fusese construit peste râul Careenage de către indieni. Ceva mai târziu, denumirea s-a schimbat în ”orașul Sfântului Mihail” (”town of St. Michael”) iar numele actual îl poartă după 1654, când a fost construit, de altfel, un nou pod în locul celui inițial.

barbados
Clădire (istorică?) din Bridgetown

Capitala – construită în secolele 17-19 – nu impresionează prin nimic, însă. Clădirile par mai degrabă neîngrijite, din loc în loc vezi unele construcții cu aspect colonial, aflate în paragină, despre care te întrebi dacă sunt monumente naționale sau au fost lăsate așa din pricina nepăsării. Un fapt notabil despre Bridgetown este că statuia amiralului Nelson, inaugurată în Trafalgar Square (între timp redenumită National Heroes Square) pe 22 martie 1813, este mai veche decât mult mai celebra ei ”soră” din mult mai celebra piață londoneză cu același nume.

Ne-am oprit pentru câteva minute la Bridgetown Dry Dock, construit în 1887, docul în care erau trimise la reparat în secolul 19 navele care acostau în Bridgetown dar care a servit și pentru reparația navelor britanice în timpul Primului Război Mondial.

Dar cea mai interesantă oprire a fost la distileria de rom Mount Gay, cea mai veche distilerie de rom din lume care are o producție continuă încă din anul 1703. În acel an, în Barbados s-a produs romul numit ”kill-Devil” (”ucide diavolul”) iar distileria a intrat apoi pe mâinile respectabilului businessman Sir John Gay, căruia i-a fost dăruită de un prieten ce o moștenise (și care se numea, culmea!, John Sober). Gay a preluat rapid frâiele și a început să producă un rom superior, care poartă încă de atunci numele Mount Gay Rum. La distilerie am avut ocazia să degust diverse feluri de rom, să aflu cum e maturat, amestecat și îmbuteliat. Un rom excelent, fără-ndoială, parcă mai puțin aromat decât cel pe care-l degustasem în Mauritius, la fermecătoarea distilerie Chamarel, despre care am scris aici, dar diferențele există și pentru că în Barbados romul se produce din melasă, în vreme ce în Mauritius la bază stă trestia de zahăr.

barbados
La o degustare de rom

Excursia în Barbados s-a încheiat printr-o scurtă ședere la o plajă publică, acolo unde am văzut cea mai turcoaz apă din periplul caraibean și, probabil, cel mai fin nisip. Am testat berea locală Banks (bună!) și am făcut drumul întors către vasul de croazieră, cu gândul că insula avea mult mai multe locuri frumoase de dezvăluit. Dar, nu-i așa?, viața ți-e dată și ca să călătorești, așa că ocazii pentru scotocit Barbados ar trebui să se mai ivească.

*** Alte lucruri interesante despre Barbados ***

  • Grapefruitul este un fruct hibrid care a fost produs prima oară în Barbados.
  • Barbados are o rată a alfabetizării de 99,7%, lucru care o plasează pe locul 3 în lume. Școala este obligatorie până la 16 ani.
  • Barbados mai este cunoscută drept ”țara peștilor zburători”. De altfel, peștele este unul dintre simbolurile naționale.
  • În Barbados se consideră că ai noroc dacă îți taie calea o mangustă, animal importat din India pentru a distruge șobolanii care invadaseră culturile de trestie de zahăr.
  • Motto-ul național este ”Mândrie și industrie”.
  • În Barbados se află al treilea cel mai vechi parlament din lume, în funcțiune din 1639.
  • Floarea națională a țării se numește ”Mândria Barbadosului” iar frunzele ei se înmoaie în lapte de mamă și se dau sugarilor pentru a-i opri din plâns și a-i liniști.
  • Barbados este vizitată anual de peste 1 milion de turiști.

Agenția de turism Agetur oferă cele mai interesante croaziere. Intră pe agetur.ro și descoperă ofertele 2017 pentru destinații de vis, precum Antarctica, Alaska, Panama, Caraibe și altele la fel de interesante

Croazieră în Caraibe: 1 – Vasul de croazieră

Croazieră în Caraibe: 2 – Altos de Chavon, satul milionarului nebun

Croazieră în Caraibe: 3 – St. Martin, insula celor două țări

Croazieră în Caraibe: 4 – Antigua și parohiile ei minunate

Croazieră în Caraibe: 5 – Frumoasa St. Lucia

Croazieră în Caraibe: 7 – Santo Domingo, acolo unde începe Lumea Nouă

Croazieră în Caraibe: 8 – Instapics și alte fotografii

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!