Zgomotul strident făcut de vânzătorii stradali, de claxoanele ca nişte trâmbiţe ale maşinilor şi de clopotele bisericilor din modernul oraş Nazaret te va şoca dacă vii aici având în minte imaginea bucolică zugrăvită în felicitările de Crăciun, care înfăţişează naşterea Domnului şi locurile unde acesta a copilărit. Cel mai mare oraş arab din Israel, Nazaret, absoarbe într-un ritm alert plantaţiile de măslini, fermele şi pădurile de pini din împrejurimi; unde există o privelişte frumoasă, se află automat şi o casă pe un deal, care va strica peisajul, iar unde există o stradă cu un sens unic, poţi fi sigur că există şi un ambuteiaj care se întinde pe distanţe kilometrice.
Dar sentimentul de dezamăgire nu durează mult. Nazaret este un oraş vibrant, care-ţi dă în acelaşi timp sentimentul că te afli într-un mic sătuc şi care oferă mult mai mult decât istoria scrisă de pelerinii creştini. În timp ce numărul mare de biserici merită cu siguranţă a fi vizitate, vino să explorezi şi străzile pavate ale Oraşului Vechi, cu casele sale care stau să se prăbuşească, bazarurile autentice şi excelentele restaurante, specializate în preparate tradiţionale. În controversatul proiect Nazareth 2000 (un proiect comun al guvernului israelian şi al municipalităţii locale, având că scop restaurarea Oraşului Vechi, pentru a sărbători noul mileniu pe Tărâmul Sfânt) – din păcate o mare parte din bani a fost risipită sau cheltuită în Nazaretul de Sus, partea evreiască a oraşului – și a stagnat odată cu începutul celei de-a doua revolte Intifada.
Cu toate acestea, turiştii pot profita de primele realizări din cadrul proiectului: aleile şerpuite ale Oraşului Vechi, luminate extraordinar pe timpul nopţii, conservarea unora dintre clădirile istorice şi investiţiile în noi şi interesante opţiuni de cazare. Prin apropierea de locaţiile creştine din vecinătatea sa, printre care Muntele Tabor, Nazaret reprezintă un loc ideal de plecare pentru un tur de câteva zile prin Galileea de Jos, în special în ziua Sabatului, când aici totul este deschis, spre deosebire de restul ţării.
Add Comment