Plecăm! Într-o vacanță, într-o călătorie, fie ea de business sau de plăcere. Iar locul din care plecăm este, de cele mai multe ori, aeroportul. Biletele de avion sunt din ce în ce mai ieftine iar o călătorie cu avionul a devenit uneori mai rentabilă ca un mers cu taxiul dintr-o parte în cealaltă a orașului. De câte ori ajungem în aeroport avem o rutină pe care o urmăm. Fie că e vorba de bagaje, de controlul de securitate sau pur și simplu de persoanele cu care intrăm în contact, minutele pe care le petrecem într-un terminal sunt, deși aparent banale, extrem de importante în contextul general al călătoriei. Pentru că (și) de bunul mers al acestei rutine depinde succesul călătoriei noastre. Uneori, însă, facem câteva greșeli în aeroport (sau înainte de a ajunge în el) care nu ne aduc decât neplăceri, nervi și, în cazuri mai grave, se soldează chiar cu întoarcerea inopinată acasă. Hai să trecem în revistă câteva dintre greșelile pe care le facem în aeroport.
1 Nu te îmbraci comod
Dacă nu pleci într-o călătorie de afaceri și în momentul în care ajungi la destinație ești întâmpinat ”oficial”, astfel încât ținuta trebuie să-ți fie în concordanță, nu-ți bate capul să te îmbraci sofisticat. Și nu o spunem fiindcă ne gândim doar la confortul de pe scaunul de avion ci și pentru a avea o ”viață” mai ușoară la trecerea prin filtrele de securitate. Decât să pierzi timpul dând jos strat după strat, curele, pantofi cu metale și altele asemenea, la care oricum se adaugă eventualul laptop ce trebuie scos din husă ș.a.m.d., mai bine încerci să simplifici aceste procese sâcâitoare printr-o ținută lejeră.
2 Nu-ți faci check-in-ul online
În ziua de azi, mai toate companiile aeriene oferă posibilitatea de a-ți face online check-in, odată ce ți-ai cumpărat biletul, în prealabil. Cu cel puțin 24 de ore înainte de zbor poți intra pe site-ul companiei, îți introduci datele de zbor și îți rezervi singur locul dorit în avion, în funcție de cele rămase disponibile. După care imprimi codul respectiv (sau țil trimiți pe smartphone) și ai scăpat de minute bune în aeroport, pe care le poți petrece într-un mod mai plăcut decât să stai la coadă. Odată ce ai check-in-ul făcut, îți duci bagajul la ghișeul de drop-off și poți pleca liniștit către poartă.
3 Nu-ți descarci aplicația aeroportului sau a companiei aviatice cu care zbori
Orice companie aeriană și, mai nou, orice aeroport care se respectă, au o aplicație proprie, care de multe ori îți poate fi de folos (de pildă, pe cea a aeroportului Henri Coandă, din Otopeni, o găsești aici). Cu ajutorul ei afli în avans dacă zborul îți este întârziat sau anulat, ai plecările și sosirile, schema terminalelor, hărți, lista de servicii, lista cu magazinele și restaurantele din interiorul aeroportului, renta-a-car-uri și alte informații utile. O aplicație de asemenea utilă, care acoperă un număr de peste 200 de aeroporturi este GateGuru.
4 Nu-ți aduci mâncare
Se știe că în aeroporturi prețul la mâncare e foarte mare, uneori exorbitant. Dacă ne gândim, de pildă, că o sticlă cu apă plată în aeroportul Henri Coandă ajunge și până la 7 lei, ne apucă gânduri revoltătoare. Și aici nu e vorba de zgârcenie. Dacă ești mai mâncăcios, dacă ai plecat în pripă și nu ai avut timp să mănânci, ia-ți mai bine de acasă un sandviș sau ceva de ronțăit, mai ales că s-ar putea să petreci timp la cozile de check-in sau la filtrele de securitate. Reține că poți trece cu mâncare de acest gen pe la control, atâta vreme cât nu ai cu tine sticle cu lichide, supe, sosuri și altele asemenea.
5 Nu te porți respectuos
Chiar dacă te nemulțumește ceva sau chiar dacă un funcționar nu ți-a oferit soluția la care te așteptai, să faci o criză de nervi în aeroport nu e deloc o variantă potrivită. Răbdarea, asociată unui zâmbet, va rezolva mai multe. În special la controlul de securitate, nu te lua la harță cu cei al căror job e să te controleze, indiferent cât de frustrat te vei simți că ești verificat, descălțat, întrebat, chestionat. Adoptă o atitudine rezervată, fii politicos, nu ridica tonul și fă ce ți se cere: dacă nu ai nimic de ascuns, vei trece mai repede peste punctul de control și nu vei avea nicio problemă. De asemenea, în avion comportă-te respectuos cu personalul de zbor și vei avea numai de câștigat, în special dacă vrei să ți se facă un favor, precum schimbarea locului.
6 Nu cumperi un bilet de intrare în lounge
Dacă nu ești o persoană care zboară frecvent, nu ai un card de tip ”elite” sau un card de credit care să ofere acces în lounge-urile din aeroporturi, probabil că, la prima vedere, această idee ți se va părea scumpă și inutilă. Dar e foarte posibil să te afli în situația în care să trebuiască să petreci câteva ore bune într-un aeroport, între zboruri. Și să nu ai chef, din diverse motive, să mergi în oraș. Lounge-urile vând bilete de intrare pentru prețuri rezonabile. Gândește-te că pentru 25-30 de euro sau dolari poți petrece timpul rămas până la următorul zbor într-un loc plăcut în care ai mâncare, băutură, ziare și reviste, internet, uneori și dușuri. Decât să dormi pe jos, cu capul pe bagaj…
7 Îți oferi datele personale în conexiunile wifi
Multe aeroporturi oferă servicii de internet gratuite, prin wifi. Ura! E o plăcere să descoperi acest lucru, mai ales când ai de așteptat să te îmbarci. Nu uita însă că ”gratis” nu înseamnă întotdeauna și ”sigur”. Un astfel de loc public e perfect pentru hackerii în căutare de ”chilipiruri”, prin urmare nu-ți tasta informațiile personale ce țin de conturi de email, parole, carduri de credit și altele asemenea, dacă te-ai conectat la rețeaua aeroportului.
8 Nu-ți marchezi bagajul
Te-ai întors din călătorie și aștepți să-ți recuperezi bagajul. Pe bandă apar zeci de valize, multe dintre ele seamănă ca două picături de apă iar al tău… întârzie să apară. Dar… care e bagajul tău? Nu-ți mai amintești fiindcă abia l-ai cumpărat, înaint de plecare. Ca să eviți astfel de confuzii, marchează-ți bagajul. Ori cu o etichetă colorată (pe care să scrii și numele tău), ori cu un semn distinctiv, bine ancorat, care să te facă să-l reperezi de la distanță și care inclusiv îl va ”salva” de la a ajunge în mâinile vreunui distrat care-l va confunda cu al tău.
9 Nu îți rezervi suficient timp pentru a ajunge la aeroport
Multe persoane își calculează timpul de ajungere la aeroport după propriul ritm și după propriile rutine. Aceasta o greșeală imensă și poate duce la pierderea avionului. Pe lângă cele două ore pe care trebuie să le iei în calcul că trebuie să le petreci în aeroport din momentul în care i-ai trecut pragul și până când te îmbarci, drumul până acolo este întotdeauna o mare necunoscută. Pentru că pot apărea frecvent obstacole care să te încetinească și să-ți dea peste cap complet intervalul pe care tu îl considerai drept ”sigur”. O barieră de tren, un ambuteiaj, defectarea taxiului etc – sunt atâtea ghinioane care se pot întâmpla. Și chiar dacă nu se întâmplă nimic, mai bine să ajungi mai devreme decât să fii în neplăcuta postură de a alerga cu limba scoasă până la poartă sau de a te întoarce cu coada între picioare acasă. Ia-ți o marjă suficientă de timp (în funcție și de ora la care pleci spre aeroport) și nu vei avea probleme.
10 Nu-ți verifici pașaportul în prealabil
…sau cartea de identitate (dacă zbori în Uniunea Europeană). De ce ar trebui să faci asta? Pentru că actele expiră, la intervale regulate, și nu există nicio alarmă interioară care să te avertizeze asupra acestui fapt. Verifică în mod constant dacă nu cumva ți-a expirat pașaportul și că ești în afara acelui interval de șase luni până la expirare. Altfel, degeaba îți vei da ochii peste cap la controlul din aeroport: nu vei putea zbura! De asemenea, dacă pleci într-o țară exotică sau mai bizară, verifică dacă ai nevoie de viză de intrare. Uneori vizele se pot obține la sosirea pe aeroport dar alteori nu. Și chiar dacă erai sigur că nu ai nevoie de una, s-ar putea ca în aeroport reprezentanții companiie aeriene să te trimită la ambasadă, după ce constată că pașaportul tău nu-ți dă dreptul să intri în țara respectivă.
Add Comment