Asia

Sri Lanka – exotism si spiritualitate

Sri Lanka. Micuța țară din sudul Indiei, cândva cunoscută sub numele de Ceylon, e din ce în ce mai mult o atracție turistică de top despre care Marco Polo spunea cândva că este ”cea mai frumoasă insulă din lume”. Sunt multe lururi de văzut și făcut într-o excursie în Sri Lanka. Safari în junglă, sanctuare de elefanți, rafting pe ape învolburate, temple care mai de care mai frumoase, plaje scăldate de soare și o gastronomie extrem de interesantă – iată ce oferă pe scurt această țară, cândva inaccesibilă. Dacă ai fost deja în India, e musai să ajungi și în Sri Lanka. Iar dacă nu ai fost în niciuna dintre aceste țări, grăbește-te să o faci. Agetur are un circuit de 12 zile în Sri Lanka, cu un program excepțional.

Ajungi mai întâi în capitala Colombo, una dintre cele mai aglomerate capitale ale lumii, pe vremuri casă a colonialiștilor arabi, portughezi, olandezi și britanici, de la care au rămas multe influențe. Vei face turul orașului și vei admira Bazarul Pettah, piața plutitoare, Colombo Port City, ”spitalul olandez” (cea mai veche clădire din Colombo), strada bijuteriilor, Piața Independenței, templul Kelaniya (unul dintre cele mai vechi temple budiste, construit în secolul 3). Vei remarca imediat influențele diverselor culturi colonialiste, de pildă Cinnamon Gardens (Grădinile Scorțișoarei) – astăzi o importantă zonă rezidențială și casă a Primului Ministru, erau, în secolul 17, plantații de scorțișoară aparținând colonialiștilor olandezi.

Capitala Colombo. Foto: udharadesilva.com
Capitala Colombo. Foto: udharadesilva.com

Al doilea oraș pe care-l vei vedea este Galle, capitala administrativă a sudului (oraș fondat în secolul 16 de către portughezi), marcat de trei stiluri arhitectonice coloniale: olandez, britanic și portughez. Aici vei vizita Fortul Olandez, exemplu de tehnică militară care include o biserică ridicată în anul 1754, bastionul Zwart și Farul. Urmează Tissamaharama, oraș în care te vei caza pentru a porni către Kataragama, pământul sfânt din Sri Lanka, loc de pelerinaj pentru comunitățile hinduse, budiste și vedda. Vizitezi Kiri Vihara și Maha Dewale, două temple superbe și pleci mai departe către Buduruwagala, pentru a vedea cea mai mare sculptură în stâncă ce-l reprezintă pe Buddha (16 metri). Numele Buduruwagala înseamnă ”imaginile în piatră ale lui Buddha” iar în stânca în formă de elefant îngenuncheat sunt sculptate șapte figuri, cea centrală fiind, evident, cea a lui Buddha.

Big Buddha de la Buduruwagala. Foto: mihintale-srilankatours.com
Big Buddha de la Buduruwagala. Foto: mihintale-srilankatours.com

Următorul stop este la Bandarawela, dar pe drum vei face un popas pentru a vedea spectaculoasa cascadă Rawana, cu o cădere de apă de 54 m. De la Bandarawela vei pleca spre Nuwara Eliya, pe drum urmând a vizita Templul Dowa, Grădina Botanică Hakgala, Templul Seethai Amman și o fabrică de ceai (știai că Sri Lanka e cel mai mare exportator de ceai din lume?). Nuwara Eliya e unul dintre principalele puncte de atracție turistice din Sri Lanka, oraș supranumit ”mica Anglie”, datorită evidentelor influențe coloniale britanice – urmează să vizitezi Cabana Reginei, Hill Club, Grand Hotel, Casa Guvernatorului și altele. Nuwara Eliya a fost ”fondat” de către exploratorul Samuel Baker, în anul 1846, și a devenit rapid un loc de petrecere a vacanțelor pentru colonialiștii britanici care doreau să scape de căldurile coastelor și să se bucure de briza curată a munților din Sri Lanka. Văzând cât de popular devine acest loc, guvernatorul de atunci, Sir William Gregory, a decis că orașul are nevoie de electricitate iar lacul din apropiere (el însuși o atracție turistică) avea să genereze curentul electric.

Serenitate la Nuwara Eliya. Foto: sunhill.lk
Serenitate la Nuwara Eliya. Foto: sunhill.lk

Următorul oraș: Peradeniya, unde te vei trezi în mijlocul a peste 5000 de specii de plante, flori exotice și pomi tropicali, vizitând Grădina Botanică Regală. În Templul Dintelui, din Kandy, vei avea de-a face din nou cu lumea lui Buddha – construit în secolul 17, se spune despre acest templu că adăpoestește unul dintre caninii lui Buddha, dintele fiind luat din gura acestuia în timp ce el zăcea pe patul de moarte.

Templul Dintelui
Templul Dintelui

Kandy e un oaș frumos, pe care-l vei vizita pe-ndelete, după care vei merge să vezi trei importante temple din zonă: Gadaldeniya, Embekka și Lankatilaka, fiecare cu minunățiile și secretele lui. Un alt loc în care te vei opri cu mare plăcere este Mânăstirea Aluvihara, una care marchează istoria buddhismului, deoarece, se spune, aici au fost descoperite cele mai importante scrieri din scriptura budistă – Tripitaka. În Matale schimbi registrul și vizitezi o Grădină de Condimente – plante care mai de care mai aromatizate și mai picante, folosite în gastronomia din Sri Lanka dar și exportate în întreaga lume. Urmează un alt templu buddhist – Nalanda și drumul către Sigiriya, fosta capitală regală.

Frumosul oraș Kandy. Foto: gadventures.com
Frumosul oraș Kandy. Foto: gadventures.com

De aici, vei avea multe lucruri de vizitat. Mai întâi va fi Anuradhapura, o veche capitală a țării (sec 4-6), unde vei face un tur al orașului văzând cel mai vechi copac din lume: Sri Maha Bodi. Se spune că acest copac a fost aduc în țară de către Their Sangamitta, fiica împăratului Asoka, și a fost plantat în Parcul Mahameghavana din Anuradhapura în anul 249 î.Hr., de către regele Devanampiyatissa. După o serie de temple și grădini, te întorci în Sigiriya urmând ca, a doua zi, să pornești către Medirigiriya, cu oprire în Polonnaruwa, capitala medievală din perioada imperială a Regatului Ceylon.

Sri Maha Bodi, cel mai vechi copac din lume
Sri Maha Bodi, cel mai vechi copac din lume

Dar cireașa de pe tort va fi la Fortăreața de Piatră, construită de regele Kashyapa în secolul 5. Este unul dintre cele mai valoroase monumente din Sri Lanka, pe care localnicii îl consideră a opta minune a lumii, un palat și o fortăreață ridicate pe un imens platou stâncos, la 370 de metri deasupra nivelului mării. Vizitezi inclusiv grădinile din apropiere și îți continui drumul către Aukana, pentru a vedea o nouă statuie imensă (12 metri) reprezentându-l pe Buddha, sculptată de un artist anonim.

Fortareața de la Sigiriya, una dintre cele mai cunoscute atracții din Sri Lanka
Fortareața de la Sigiriya, una dintre cele mai cunoscute atracții din Sri Lanka

Ultimele obiective pe care le vei vizita sunt Peșterile din Dambulla – 5 peșteri intrate în Patrimoniul UNESCO, ce adăpostesc o mulțime de statui și picturi, pe o suprafață de 2100 m.p. Vei mai vedea apoi orașul Negombo, înainte de a te reîntoarce în capitala Colombo. Dar pentru mai multe detalii despre acest interesant circuit în Sri Lanka, inclusiv excursiile opționale și prețul, accesează pagina Agetur, aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!