Europa

10 lucruri pe care nu le știai despre Cappadocia

Dacă citești Biblia, descoperi că regiunile Cappadocia și Cilicia se aflau în Grecia antică, având fiecare câteva importante orașe satelit pentru religia creștină. După ce otomanii au cucerit Turcia și împrejurimile, au pus stăpânire pe Cappadocia, smulgând-o de sub influențele grecești și romane și alipind-o viitorului imperiu. Astăzi, Cappadocia face parte din Turcia modernă, devenind un important punct turistic pe harta acesteia. Uite mai jos 10 lucruri interesante, pe care probabil nu le știai despre această fascinantă regiune turcească:

1 Cappadocia și caii

Plimbarea cu caii, o activitate superbă în Cappadocia. Foto: cappadociahorseriding.com
Plimbarea cu caii, o activitate superbă în Cappadocia. Foto: cappadociahorseriding.com

Numele Cappadocia derivă de la cuvântul persan Katpaktukya, care se traduce prin ”ținutul cailor frumoși”.

2 Göreme are trei nume.

Goreme. Foto: blog.turkeyvision.com
Goreme. Foto: blog.turkeyvision.com

Inițial s-a numit Avcilar, ceea ce s-ar treduce prin ”Vânătorii”. Apoi numele s-a schimbat în Maccan. Numele Göreme i-a fost dat acum 30 de ani, fiind considerat mai potrivit pentru promovarea turistică. În traducere, Göreme înseamnă invizibil sau de nevăzut. Orașul se află într-o vale, un ”castron” natural, fiind greu de zărit chiar și din apropiere. Un alt fapt interesant de la care i se trage această denumire este că în timpul invaziei arabe, creștinii care se retrăgeau din calea acestora obișnuiau să se ascundă în acest ”castron”.

3 Hoteluri-bolovan

Regiunea e renumită și pentru hotelurile din peșteri. Foto: cappadociatoursguide.com
Cappadocia, renumită și pentru hotelurile din peșteri. Foto: cappadociatoursguide.com

Localnicii turci mai în vârstă folosesc cuvântul turcesc ”kaya”, care se traduce prin bolovan atunci când descriu formațiunile stâncoase în formă de coș, tinerii folosind alt termen: Peri Bajasi, care înseamnă Zânele Coșuri, denumirea ”oficială” a acestora. (deși se poate spune că ele au o formă mai degrabă falică). Inițial s-au numit kaya, însă odată cu dezvoltarea turistică a Cappadociei, acest termen nu reflecta exact imaginea lor. Era nevoie de o denumire nouă și cineva a ales Zânele.

De asemenea, hotelurile din peșteri au avut o eroare de traducere similară. Cuvântul kaya era folosit din nou, lucru care ar fi însemnat efectiv hotelurile-bolovani, lucru complet ilogic. Nimeni nu și-ar fi dorit să stea într-un hotel bolovan dr toată lumea abia așteaptă să se cazeze într-un hotel dintr-o peșteră.

4 Extratereștri?

”Zânele” din Cappadocia. Foto: shesnotpedallingontheback.com
”Zânele”. Foto: shesnotpedallingontheback.com

Unii turci au credința că formațiunile geologice ale Cappadociei sunt un mister. S-a dezvoltat chiar o teorie, susținută de un profesor de istorie, conform căreia acestea au fost formate de către extratereștri. Și totuși, explicația științifică e cu totul alta: regiunea s-a format acum 3-4 milioane de ani, atunci când o serie de erupții vulcanice au schimbat fața platoului din Anatolia Centrală, având ca rezultat inclusiv formarea Zânelor.

5 Cancerul devastator

Se pare că mai multe sate din regiune au o problemă majoră: un procent îngrijorător de persoane care le populează au cancer, lucru care s-ar datora, se pare, faptului că în stâncile locale există erionită, un mineral fibros, cu proprietăți asemănătoare cu ale azbestului, care emană radiații ce provoacă o formă de cancer abdominal.

6 Proprietăți private

Dacă vei merge prin Cappadocia vei descoperi că majoritatea terenurilor sunt în proprietate privată. Statul a cumpărat punctele turistice esențiale, precum Muzeul în Aer Liber și Pașabag, de asemenea, posedă majoritatea formațiunilor stâncoase dar cea mai mare parte a terenurilor e deținută de localnici. Cu toate astea nu există garduri, așa că dacă ajungi printre vii sau terenuri cu dovleci, ține minte că ești pe o proprietate privată. Fără ca asta să fie vreo problemă însă.

7 Viață monahală

În antichitate, regiunea era o uriașă mânăstire. Stilul de viață era impus de Basil din Caesarea, care-i încuraja pe călugării creștini să se adune în mânăstiri și să se roage laolaltă.

8 Sistem de alarmă

Satul Kavusin. Foto: thiswildlife.wordpress.com
Satul Kavusin. Foto: thiswildlife.wordpress.com

Multe dintre locurile înalte din regiunea Cappadocciei, precum bisericile Cavușin și cele mai înalte dintre formațiunile stâncoase, erau folosite în trecut, ca părți ale unui sistem de alarmă pentru a avertiza asupra atacurilor invadatorilor, localnicii aprinzând focuri pe aceste ”piscuri”, atunci când pericolul era iminent.

9 Prietenosul oraș Gulșehir

Palatul deschis din Gulșehir. Foto: peraair.com
Palatul deschis din Gulșehir. Foto: peraair.com

Gulșehir este, probabil, cel mai prietenos oraș al Cappadocciei. El se află la 30 km de Avanos și, spre deosebire de centrul regiunii, nu este foarte vizitat de către turiști, motiv pentru care localnicii sunt dornici de oaspeți. În plus, aici se află multe locuri frumoase de vizitat, precum Stânca Ciupercă, mânăstirea Sf. Ioan, din peșteră (cu picturi vechi de 800 de ani) și alte multe peșteri despre care legendele spun că ar avea îngropate o mulțime de comori ce au aparținut Mafiei italiene.

10 Picturi de valoare

Picturile din biserica Tokali Kilise. Foto: Wikipedia
Picturile din biserica Tokali Kilise. Foto: Wikipedia

În Cappadocia Bizantină, biserica Tokali Kilise era principalul loc de rugăciune al zonei. Ea păstrează încă, pe pereți, unele dinte cele mai bine conservate picturi din Evul Mediu.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!